CATHEDRAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Melepeta
- w mackach Zła
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Re: CATHEDRAL
a co Ty masz z tym niedocenieniem?? to znaczy, że jakby był doceniony to byś go pominął?Drone pisze:A INVOCATOR jest po prostu skandalicznie niedoceniony.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- boroowa
- weteran forumowych bitew
skoro INVCATOR jest niedoceniany, to oznacza, że jego wartość obiektywna jest znikoma, a więc Drone kieruje się tutaj wyłącznie subiektywnymi odczuciami
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- boroowa
chcesz powiedzieć, że im mniej odbiorców dzieła tym większa obiektywność (zbiorowej) opinii?Drone pisze:Od kiedy docenienie przez masy świadczy o wartości obiektywnej dzieła?boroowa pisze:skoro INVCATOR jest niedoceniany, to oznacza, że jego wartość obiektywna jest znikoma, a więc Drone kieruje się tutaj wyłącznie subiektywnymi odczuciami
I'll give you black sensations up and down your spine
- ultravox
- zahartowany metalizator
Powyższe zestawienie (podobnie jak wszelkie inne zestawienia tego typu) jest całkowicie subiektywne, więc łączenie tego z kwestią tak zwanej wartości obiektywnej jest pozbawione sensu. Oczywiście jeśli przyjąć istnienie "wartości obiektywnej" teoretycznie może się ono przez przypadek pokrywać z listą rzeczywiście najbardziej wartościowych płyt z tamtego okresu, jest to jednak wysoce nieprawdopodobne 

- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
chyba już czas zakończyć ten masywny offtop 

Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
tutaj nie o to chodzi. Drone w sumie poleciał subiektywną listą i ma do tego prawo. A jeśli miało to być zobiektywizowane podsumowanie lat 90tych to odnoszę wrażenie, że to jest tak jak z wymyślaniem koła na nowo. Tak jakby Drone zobaczył, że do tego koła moża dodać jakiś odprysk, bo a nuż, będzie lepiej zachowywało się na drodze. Historii nie zmienimy i brak kilku pozycji, jak już inni użytkownicy zauważyli, strasznie razi po oczach. A tak odnośnie "Feel Sorry..." - to rewelacyjna płyta, ale z pewnością nie zasługuje na pierwszą 15.ultravox pisze:Powyższe zestawienie (podobnie jak wszelkie inne zestawienia tego typu) jest całkowicie subiektywne, więc łączenie tego z kwestią tak zwanej wartości obiektywnej jest pozbawione sensu. Oczywiście jeśli przyjąć istnienie "wartości obiektywnej" teoretycznie może się ono przez przypadek pokrywać z listą rzeczywiście najbardziej wartościowych płyt z tamtego okresu, jest to jednak wysoce nieprawdopodobne
Coś tam było! Człowiek!
- KreatoR
to już atwiej byłoby podać "komisyjnie" listę powiedzmy 50 tytułów i z tego każdy by sobie dobrał 15-tkę 

- pogodancer
patrzę, natrzaskane 2 strony, pewnie pojawił się Guessing Game, to poczytam sobie opinie o nowej płytce, a tu... zaś kibel 

- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Gorefest zdecydowanie brakuje, a Sinister jak juz to debiut, ostatnia plyta Morgoth czy Invocator na tej liscie to jakis LOLOlo pisze:pomijam milczeniem to wciskanie "Feel sorry..", ale brak czegokolwiek z wczesnego Deicide, jedynki Immolation, jedynki Samael, czegokolwiek Carcass, Grave, Bolt Thrower, Death "Human", czy np. "Tomb.." Kanibali a umieszczenie takiego Invocator (OK - dobrego, fajnego death/thrash, ale mieszczącego się może w drugiej setce) i tak dyskwalifikuje tą listę na dzień dobry ;PDrone pisze:Powiedziałem kiedyś, że "The Ethereal Mirror" to top 15 metalu lat 90-tych. I wszystko się zgadza, bo ta 15-tka wygląda tak:
ASPHYX "The Rack"
ATHEIST "Unquestionable Presence"
AUTOPSY "Acts Of The Unspeakable"
CATHEDRAL "The Ethereal Mirror"
DARKTHRONE "A Blaze In The Northern Sky"
ENTOMBED "Wolverine Blues / Left Hand Path"
INVOCATOR "Weave The Apocalypse"
MAYHEM "De Miisteris Dom Sathanas"
MORBID ANGEL "Blessed Are The Sick"
MORGOTH "Odium / Feel Sorry For The Fanatic"
NAPALM DEATH "Utopia Banished"
NOCTURNUS "The Key"
SINISTER "Diabolical Summoning"
SLAYER "Seasons In The Abyss"
VOIVOD "The Outer Limits / Phobos"
woodpecker from space
-
no wlasnie,Drone dlaczego przekladasz Diabolical Summoning nad Cross the Styx?Triceratops pisze:Gorefest zdecydowanie brakuje, a Sinister jak juz to debiut, ostatnia plyta Morgoth czy Invocator na tej liscie to jakis LOLOlo pisze:pomijam milczeniem to wciskanie "Feel sorry..", ale brak czegokolwiek z wczesnego Deicide, jedynki Immolation, jedynki Samael, czegokolwiek Carcass, Grave, Bolt Thrower, Death "Human", czy np. "Tomb.." Kanibali a umieszczenie takiego Invocator (OK - dobrego, fajnego death/thrash, ale mieszczącego się może w drugiej setce) i tak dyskwalifikuje tą listę na dzień dobry ;PDrone pisze:Powiedziałem kiedyś, że "The Ethereal Mirror" to top 15 metalu lat 90-tych. I wszystko się zgadza, bo ta 15-tka wygląda tak:
ASPHYX "The Rack"
ATHEIST "Unquestionable Presence"
AUTOPSY "Acts Of The Unspeakable"
CATHEDRAL "The Ethereal Mirror"
DARKTHRONE "A Blaze In The Northern Sky"
ENTOMBED "Wolverine Blues / Left Hand Path"
INVOCATOR "Weave The Apocalypse"
MAYHEM "De Miisteris Dom Sathanas"
MORBID ANGEL "Blessed Are The Sick"
MORGOTH "Odium / Feel Sorry For The Fanatic"
NAPALM DEATH "Utopia Banished"
NOCTURNUS "The Key"
SINISTER "Diabolical Summoning"
SLAYER "Seasons In The Abyss"
VOIVOD "The Outer Limits / Phobos"
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- KreatoR
widzę, że co poniektórzy tu są opętani podsumowaniami. może lepiej zamiast encyklopedii założymy "Wyliczanki Masterfula" 
najlepsze płyty, dekadami czy rok po roku - nieważne. już widzę te niekończące się listy i kłótnie że "Blessed are the sick" lepsze od "Altars of madness" a "Left hand path" od "Clandestine"

najlepsze płyty, dekadami czy rok po roku - nieważne. już widzę te niekończące się listy i kłótnie że "Blessed are the sick" lepsze od "Altars of madness" a "Left hand path" od "Clandestine"

- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Drone pisze:Ze względu na smolistą intensywność "Diabolical Summoning"[V] pisze:no wlasnie,Drone dlaczego przekladasz Diabolical Summoning nad Cross the Styx?

woodpecker from space
- ryszard
- postuje jak opętany!
Całość już jest w wiadomych miejscach.
Kończę pierwszy krążek i jestem pod wrażeniem...mocno retro album, sporo lat 70 (cudowne harmonie a'la Popol Vuh w "Edwige's Eyes"), mniej metalu (zwolennicy nawiązań do Celtic Frost - licznie zgromadzonych na GOUD - mogą być rozczarowani...), więcej rockowego luzu, intrygujące melodie...niesamowicie ciekawe wydawnictwo się szykuje.
Nie chce przesadzać z entuzjazmem, ale to chyba najbardziej odważne nagrania Cathedral na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.
A to dopiero pierwszy krążek...ciekawe jak prezentuje się drugi.
Kończę pierwszy krążek i jestem pod wrażeniem...mocno retro album, sporo lat 70 (cudowne harmonie a'la Popol Vuh w "Edwige's Eyes"), mniej metalu (zwolennicy nawiązań do Celtic Frost - licznie zgromadzonych na GOUD - mogą być rozczarowani...), więcej rockowego luzu, intrygujące melodie...niesamowicie ciekawe wydawnictwo się szykuje.
Nie chce przesadzać z entuzjazmem, ale to chyba najbardziej odważne nagrania Cathedral na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.
That's what she said !
- twoja_stara_trotzky
fajna płyta, ale poprzedniej nie przebili.
- ryszard
- postuje jak opętany!
szybki werdykt, biorąc pod uwagę złożoność materiału dostarczonego przez Cathedral.
ja się na razie wstrzymuję z osądem - wywalam mp3 i czekam na oryginał.
inna sprawa, że jestem niemal przekonany, że płyta będzie w ścisłej czołówce wydawnictw tego roku.
inna sprawa, że jestem niemal przekonany, że płyta będzie w ścisłej czołówce wydawnictw tego roku.
That's what she said !
- YNKE
- w mackach Zła
już wyciekło?ryszard pisze:Całość już jest w wiadomych miejscach.
no to się skuszę

Wcale mnie nie dziwi że ta płyta się różni GOUD, Dorian już przed nagraniem Garden... stwierdził że będzie mocno kombinował bo męczy go nagrywanie w kółko tych samych numerów.
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
- ryszard
- postuje jak opętany!
ano wyciekło.YNKE pisze:
już wyciekło?
no to się skuszę![]()
Wcale mnie nie dziwi że ta płyta się różni GOUD, Dorian już przed nagraniem Garden... stwierdził że będzie mocno kombinował bo męczy go nagrywanie w kółko tych samych numerów.
drugi krążek jest już nieco bardziej metalowy, niż pierwszy, jednak nadal pojawiają się klawiszowe wstawki wyjątek żywcem z okolicy lat 70. nie oznacza to jednak tego, że jest gorszy - widać jednak wyraźnie, że podział tego wydawnictwa na dwa, osobne CD nie jest przypadkiem i nie chodziło tu o brak możliwości upchania tego na 1 CD (bo pewnie byłoby to możliwe, gdyby nieco skrócić pewne wstawki...), lecz o zachowanie spójności stylistycznej. dzięki podwójnemu albumowi, w dużej mierze się to udało.
That's what she said !
- twoja_stara_trotzky
no przecież od dwóch tygodni tej płyty słuchamryszard pisze:szybki werdykt, biorąc pod uwagę złożoność materiału dostarczonego przez Cathedral.

- ryszard
- postuje jak opętany!
aaa, to sorry
generalnie dopiero dziś się zorientowałem, że to wyciekło, więc nie sądziłem, że jest już "w obiegu" od tak dawna.
ja się jednak z oceną wstrzymuję, jednak pierwsze wrażenie zrobiła na mnie większe niż Ogród - może to kwestia zaskoczenia sporą zmianą stylistyczną (w porównaniu do GOUD i jej poprzedniczki).

generalnie dopiero dziś się zorientowałem, że to wyciekło, więc nie sądziłem, że jest już "w obiegu" od tak dawna.
ja się jednak z oceną wstrzymuję, jednak pierwsze wrażenie zrobiła na mnie większe niż Ogród - może to kwestia zaskoczenia sporą zmianą stylistyczną (w porównaniu do GOUD i jej poprzedniczki).
That's what she said !