zakup gitary
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- deusk
- rozkręca się
Re: zakup gitary
Jak to mawia mój kumpel : Dobry marynarz to i morze czerwone przepłynie. I taka jest prawda. Technika daje nam taki sprzęt, że nawet na średniej gitarze (oby dobrze stroiła) można cuda niewidy zdziałać. Karta muzyczna + np guitar rig i reszta może się schować ( o ile nie ma być to sprzęt studyjny ov course). A gitar nie ma co szukać z"obrazka" bo ona ma leżeć w ręku a nie ładnie wyglądać.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
I wszystko w temacie. Umiejętności >>>>>> Sprzętdeusk pisze:Jak to mawia mój kumpel : Dobry marynarz to i morze czerwone przepłynie. I taka jest prawda. Technika daje nam taki sprzęt, że nawet na średniej gitarze (oby dobrze stroiła) można cuda niewidy zdziałać. Karta muzyczna + np guitar rig i reszta może się schować ( o ile nie ma być to sprzęt studyjny ov course). A gitar nie ma co szukać z"obrazka" bo ona ma leżeć w ręku a nie ładnie wyglądać.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
eeeee, jaki bzdurydeusk pisze:Jak to mawia mój kumpel : Dobry marynarz to i morze czerwone przepłynie. I taka jest prawda. Technika daje nam taki sprzęt, że nawet na średniej gitarze (oby dobrze stroiła) można cuda niewidy zdziałać.

this is a land of wolves now
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ale kolega deusk mówił chyba bardziej o umiejętnościach, niz o brzmieniu 
A jeszcze co do zestawu karta muzyczna + guitar rig, to nie powiedziałbym, że jest to szczyt szczytów na domowe granie. Zwykły Pod albo TonePort Line6 z porządnym softem + dobre głosniki to o wiele bardziej sensowne rozwiązanie.

A jeszcze co do zestawu karta muzyczna + guitar rig, to nie powiedziałbym, że jest to szczyt szczytów na domowe granie. Zwykły Pod albo TonePort Line6 z porządnym softem + dobre głosniki to o wiele bardziej sensowne rozwiązanie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- deusk
- rozkręca się
Zgadza się. Ale guitar rig, jest za darmoAlsvartr pisze:Ale kolega deusk mówił chyba bardziej o umiejętnościach, niz o brzmieniu

- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ano, jesli mówimy o rozwiązaniach darmowych to tak 

- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Potrzebowałem na szybko jakiś wzmacniacz z gatunku sypialnianych, połaziłem, posprawdzałem i w końcu kupiłem Fendera Frontman 15G. Badałem jakieś używane gówna za grosze z trzeszczącymi potencjometrami, badałem małego Marshalla bez EQ, rozważałem Orange Crush, przez chwilę myślałem też o Rolandzie Cube 10X. Wziąłem Fendera jakoś tak z przyzwyczajenia, trochę grałem kiedyś na takowym pożyczonym od kumpla. Tani, bez bajerów - dopłaciłem resztę do kuriera, powinien być jutro przed 12 

I dream of colour music,
- Riven
- Kontakt:
haha, mam taki sam... albo nie wiem, moze troszke inaczej sie nazywa... no do sypialni to jest max
. z drugiej strony co innego montowac jak sie mieszka w bloku? :/ poza tym jak nie ustawisz na max to i tak jest glosno i choc wbudowany przester jest do dupy, to po podlaczeniu , przykladowo, poda, dzwiek staje sie bardzo wporzo

- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Haha, serio? Ty, no słabo go w sumie oceniają na Harmony Central, gdzieś z 5 z hakiem, ale jakoś sentyment do marki zadziałałRiven pisze:haha, mam taki sam... albo nie wiem, moze troszke inaczej sie nazywa... no do sypialni to jest max. z drugiej strony co innego montowac jak sie mieszka w bloku? :/ poza tym jak nie ustawisz na max to i tak jest glosno i choc wbudowany przester jest do dupy, to po podlaczeniu , przykladowo, poda, dzwiek staje sie bardzo wporzo

Może za jakiś czas sobie jakąś kostkę kupię, jakiś reverb z delayem może. Ale to za jakiś czas.
I dream of colour music,
- Riven
- Kontakt:
prawda jest taka, ze jesli chcesz grac w domu, to najlepiej zainwestowac w poda. nawet tego malego, niekoniecznie podlogowego (bebechy i mozliwosci ma te same, no ale jest mniej wygodny do grania live i nie ma pedalu). a do nagrywania to juz raczej tylko pelny sprzet studyjny jest lepszy. nie szedlbym w samego reverba, nie ma sensu raczej. w podzie masz to wszystko + zylion innych kombinacji. masa radochy jest przy odkrywaniu tego.
edit: o, widze na brytyjskim jebaju pod x3 pierwszy z brzegu za 90 funtow. grosze.
edit2: hehe, ale to jakas okazyjna cena i uzywany sprzet, bo widze , ze nowki to juz pod 270 podchodza
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
i tak warto rzecz jasna. tylko pytanie czy nie lepiej odrazu kupic x3 live. pedal w tym efekcie to nie tylko sterowanie glosnoscia i wah, ale tez wyyyjebane mozliwosci kontroli dzwieku, czego przyklad masz np. w moim coverze Total War
edit: o, widze na brytyjskim jebaju pod x3 pierwszy z brzegu za 90 funtow. grosze.
edit2: hehe, ale to jakas okazyjna cena i uzywany sprzet, bo widze , ze nowki to juz pod 270 podchodza

http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
i tak warto rzecz jasna. tylko pytanie czy nie lepiej odrazu kupic x3 live. pedal w tym efekcie to nie tylko sterowanie glosnoscia i wah, ale tez wyyyjebane mozliwosci kontroli dzwieku, czego przyklad masz np. w moim coverze Total War
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Prawda jest taka, że wszystkie piece, które nie maja głosnika 12" to gówno
wiem bo sam mam
wszystkie pierdziawki z ośmiocalówkami to żenada, 10" już troche lepsze, ale to jeszcze nie to. Dopiero na 12 calach słychac co potrafi dane wiosło. A pod to rzeczywiście bardzo sensowna opcja, tyle że trzeba miec do niego porządne kolumny.

- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Pewnie i tak. Tak jak i wzmacniacz za odpowiednią kasę zabrzmi lepiej niż takie sypialniane gównoAlsvartr pisze:Prawda jest taka, że wszystkie piece, które nie maja głosnika 12" to gównowiem bo sam mam
wszystkie pierdziawki z ośmiocalówkami to żenada, 10" już troche lepsze, ale to jeszcze nie to. Dopiero na 12 calach słychac co potrafi dane wiosło. A pod to rzeczywiście bardzo sensowna opcja, tyle że trzeba miec do niego porządne kolumny.

Edit. Tak w ogóle Django to był mistrz:
I dream of colour music,
- Riven
- Kontakt:
tak.Alsvartr pisze:Prawda jest taka, że wszystkie piece, które nie maja głosnika 12" to gówno.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
trochę źle skleciłem zdanie, bo wygląda to tak jakbym miał piec z dwunastką pokładzie. Prostuję : mam Line6 15W z 8" i wiem, że brzmi "powalająco"
Niemniej jednak, na domowe granie w zupełności wystarcza.

- Riven
- Kontakt:
dobra, przypomnialem sobie, ze istnieje cos takiego jak zakup na raty, wobec czego byloby mnie stac na nowa gitare. dlatego prosilbym o sugestie w takich ramach:
- staly mostek - koniecznie - dlatego wlasnie chce kupic nowa gitare
- mocne humbackery (moze aktywne, np. EMG 81?)
- wyglad - czarna, najlepiej trojkat
- ma to byc wioslo do napierdalania na niskich strojach
- staly mostek - koniecznie - dlatego wlasnie chce kupic nowa gitare
- mocne humbackery (moze aktywne, np. EMG 81?)
- wyglad - czarna, najlepiej trojkat

- ma to byc wioslo do napierdalania na niskich strojach
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Budżet jeszcze waśc podaj, bo Ci zaraz wkleje linka do Jacksona Demmelition, napalisz się, a potem będzie Ci smutno jak zobaczysz cenę 

- Riven
- Kontakt:
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Dosyc fajny wash, troche przekracza budżet, ale odjąłbys sobie cenę prezentu i będzie: http://guitarcenter.pl/catalog/washburn ... 0-profe-tb
ew. tańszy odpowiednik: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... 200-pro-eb
Dosyc ciekawy Schecter, zostałoby Ci jeszcze na wymianę przetworników na set Emg81/85: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... n-6-lh-sbk
Z V-kami może byc cieżko, bo żadnych godnych polecenia NÓWEK w tej cenie raczej nie ma. Nie wiem, może cos takiego, ale musiałbys gdzies ograc: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... v200pro-eb
Ewentualnie wybierasz takiego Jacksonka: http://www.artmusic.pl/offer/22/6578/ja ... ntent=6578
i robisz upgrade pickupów i kluczy.
ew. tańszy odpowiednik: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... 200-pro-eb
Dosyc ciekawy Schecter, zostałoby Ci jeszcze na wymianę przetworników na set Emg81/85: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... n-6-lh-sbk
Z V-kami może byc cieżko, bo żadnych godnych polecenia NÓWEK w tej cenie raczej nie ma. Nie wiem, może cos takiego, ale musiałbys gdzies ograc: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... v200pro-eb
Ewentualnie wybierasz takiego Jacksonka: http://www.artmusic.pl/offer/22/6578/ja ... ntent=6578
i robisz upgrade pickupów i kluczy.
- Riven
- Kontakt:
fajne fajne, we wtorek pojde do music center i zobacze co i jak 

- Riven
- Kontakt:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... v200pro-eb
z tych, ktore wkleiles chyba ten najbardziej mi odpowiada. no i ma emg85/81.
tak w ogole to, jako ze kupuje ten sprzet glownie z mysla o naprawde ciezkim graniu (stroj C
), to moze warto byloby rozwazyc 7-strunowke? nigdy nie gralem na takiej gitarze, jakie sa za i przeciw?
z tych, ktore wkleiles chyba ten najbardziej mi odpowiada. no i ma emg85/81.
tak w ogole to, jako ze kupuje ten sprzet glownie z mysla o naprawde ciezkim graniu (stroj C