zakup gitary

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: zakup gitary

04-04-2010, 23:25

Jak mam byc szczery, to na siódemce też nigdy nie grałem :P Ale z tego co się orientuje, trzeba wyłozyc naprawdę niezlą kasę, żeby ustrzelic cos ciekawego, vide jakies Ibanezy, czy Schecter z sygiem Jeffa Loomisa z Nevermore. Może na barytonem pomyśl?Te gitary powinny miec adnotacje "nie stroic wyzej niż C" ;) Chociaż z drugiej strony, normalne wiesło z normalna menzura jest uniwersalniejsze. Ale tak jak mówię, ani siódemki, ani barytonu w rekach nie trzymałem, więc nie bardzo się w tym orientuję.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-04-2010, 00:07

mhm... no popatrze w sklepie. kurde, mam mocny apetyt na tego washburna z emg... dzis podlaczylem poda do kolumn przez wzmak (4x100 W) i byl taki ogien, ze sie prawie zesralem z radosci :D dotykasz struny i caly dom sie trzesie, a sound przepiekny, spokojnie da sie ukrecic brzmienie z nowego slayera np 8)

tak wiec nie moge sie doczekac wiosla z jakims solidnym wykurwem w przetwornikach i zajebiscie niskim strojem, ale bedzie jazda :twisted:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

05-04-2010, 12:24

Zazdroszczę przy takim sprzęcie ;) Mnie wystarczyło, że podpiąłem sie pod Bandita kumpla albo pod pakę i head z Line6 drugiego kumpla i po rozkręceniu każdego z nich mało nie robiłem w gacie :) A to tylko stockowe przetworniki w chujowym, budżetowym Schecterku. Więc nawet nie chcę myślec co się dzieje przy dobrym drewnie i Emg/Blackoutach ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-04-2010, 13:07

no ja juz sram jak dziecko przed bozym narodzeniem i czekam na jutro jak beda sklepy otwarte ;d
jak bedzie ten washburn v200 i wyjdzie, ze jest w miare wygodny, to chyba wezme. wyglada calkiem calkiem, cena w porzadku no i te pickupy. oj bedzie pieklo, bedzie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

08-04-2010, 16:24

Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-04-2010, 19:38

Noooo kurwa, zaszalałeś :D Gratuluję, Schectery to świetne wiosła, a te wyzsze serie to juz wogóle cud, miód i orzeszki :) Jak dojdzie to koniecznie wrzuc jakies próbki, najlepiej w C albo niżej :cool:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

08-04-2010, 19:41

thx ;)
no nie moglem odpuscic, zwlaszcza, ze cena baaaardzo fajna (cale szczescie znalazlo sie wiecej roboty bo tak to pewnie nie jadlbym obiadow hehe)
jak dostane to bede juz w wawie , a tam przez pare dni nie bede mial sprzetu ;/ ale jak tylko przytargam poda to cos wrzuce.
w ogole to chyba musze sie rozejrzec za jakas salka z dobrym sprzetem i pojsc tam z tym wioslem ponakurwiac na jakims konkretnym piecu ;)

btw jest ktos z warszawy kto chce napierdalac covery Entombed i CF?? ;D
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

08-04-2010, 19:55

tak btw...

20-letni muzyk zginął, porażony prądem z elektrycznej gitary. Do tragedii doszło podczas lekcji w jednym z domów w Lesznie.
Jedynym świadkiem zdarzenia jest uczeń, któremu muzyk udzielał lekcji. Według niego do zwarcia doszło, kiedy 20-latek trzymał w ręku jedną gitarę, a na drugiej pokazywał koledze, jak ma grać na instrumencie. Obie gitary były podłączone do prądu.

Wypadek wydarzył się w środę wieczorem w prywatnym mieszkaniu w Lesznie. Mężczyzna mimo natychmiastowej pomocy kolegi i rodziny zmarł na miejscu. Policja zabezpieczyła instrumenty, wzmacniacze, przewody. - Sprzęt był markowy, nie jakiś tam składany czy montowany z różnych elementów, bo i takie rzeczy się zdarzają. Czy były z nim wcześniej problemy? Nie wiemy. Rodzina jest w szoku i głębokim żalu. Nie byliśmy w stanie jej przesłuchać - mówi rzecznik leszczyńskiej policji Piotr Rosiński.

:shock: cos musial miec spierdolone z instalacja elektryczna w domu, brak uziemienia? kiedys mialem problem z przedluzaczem i pare razy lekko kopnal mnie prad przez struny
esq
postuje jak opętany!

08-04-2010, 20:33

ja myslałem, że ty chcesz gitarke do pitu-pitu kupić za 1000zł a tu grubsza sprawa ;), miałeś ją w ogóle w rękach? w jakimś sklepie macałeś podobną, czy kupiłeś "na oko"??
Trzeba wezwać pomoc, nadamy sygnał H-U-J alfabetem Downa !
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

08-04-2010, 20:48

na oko ;) wiem, wiem, ryzykuje, ale w sumie, co niby moze byc nie tak? to jest gitara niezlej klasy, w ksztalcie takim jak lubie. watpie, zeby okazala sie niewygodna ;). a osprzet jest bardzo ok. zreszta przejrzalem troche recenzji z roznych zrodel i wynika z nich, ze zajebiste wioslo.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-04-2010, 21:52

Spotkałem sie z wieloma opiniami, że Schectery maja bardzo "szpadlowate" gryfy, if ju noł łot aj min ;) Ale w swoim nic takiego nie zauważam. Może jak sie porównuje do tych jebanych ibanezowskich listewek (kurwa, jak można na tym grac??!!), to sa grube, ale moim zdaniem o wiele zgrabniejsze i wygodniejsze niz w takich Epiphonach SG czy Cortach, których lekko spłaszczony kształt mi wogóle nie podchodzi.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

08-04-2010, 21:55

tak z ciekawosci - jakiego Schectera masz?

Ibanezow tez za bardzo nie lubie, chociaz raz gralem na jakims takim limitowanym modelu mojego nauczyciela i to byla super gitara ;)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-04-2010, 22:07

Budżetówka 006 Deluxe: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... deluxe-sbk
Tak mniej wiecej jakies 3-4 klasy niżej od tego co Ty kupiłes :lol:
Niemniej jednak, jak na moje kanapowe granie, wystarcza w zupełnosci. Bez rewelacji, ale i strój trzyma i pod dobrym piecem znośnie zabrzmi, więc nie narzekam.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

09-04-2010, 13:28

Ładna ta rivenowa gitara, nie tak ładna jak moja, ale OK ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-04-2010, 22:37

hehe
wlasnie dostalem maila, we wtorek odbieram wioslo.
i odrazu takie pytanie - ktos sie orientuje jakiej grubosci struny kupic zeby najlepiej brzmialy przy C? ;) do tej pory gralem zawsze w E/Eb na jakis cieniutkich zylkach :D
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

09-04-2010, 23:01

.13 kup na wszelki wypadek, chociaż ja np. w basie przy przestrojeniu na C# dalej używam dość cieńkich .45-.105
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-04-2010, 23:05

wiem tylko, ze w tej chwili ta gitara jest nastrojna na D, wiec pewnie az tak grubych to tam nie ma. jak zamontuje taki skurwysynski zestaw to nie trzeba bedzie jakiejs regulacji robic? lamerskie pytania, ale ja nigdy nie mialem gitary ze stalym mostkiem , a nie chce mi sie teraz rejestrowac na specjalistycznych forach :lol:
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

09-04-2010, 23:14

Będzie dobzie, nie musi ci idealnie stroić na calym gryfie jak chcesz covery Entombed grać :P
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-04-2010, 23:17

:D
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

10-04-2010, 13:25

Co do regulacji to napewno pręt napinający i menzura. W sumie tylko tyle. A co do strun, to najlepiej sobie kup zestaw do siódemki i wyrzuc najgrubszą ;)
ODPOWIEDZ