BONESAW (Gbr)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: BONESAW (Gbr)

07-04-2010, 07:17

tak właśnie jest, już Acts miało mierne przyjęcie... typowy przykład zespołu docenionego po latach. sam zresztą w ich kwestii miałem spóźniony zapłon...
Awatar użytkownika
hcpig

07-04-2010, 07:21

Spoko Bonny, po prostu myślałem że wymieniłeś DEATH BREATH jako jeden z przykładów masowo wypływającej słabizny (bo tak wynikało z kontekstu), co mnie zdziwiło. Mi wygląda to raczej na kolejną modną falę oldskula, a nie tyle klasyczny trend na samo AUTOPSY z buractwem nagle odkrywającym ich płyty.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

07-04-2010, 08:51

Też miałem spóźniony zapłon z Autopsy. Cały ten hype, o którym pisze Bonny zaczyna mnie męczyć i jestem już bliski uczulenia na podobieństwo do tego zespołu. Nawiasem mówiąc właśnie dlatego podarowałem sobie zakup płyty Bonesaw, mimo że materiał ze splitu z Abscess był niezły.

Swoja drogą jedną z pierwszych kapel z tego "nurtu" było Mausoleum, które bardzo lubię. Nikt chyba nie zbliżył się bardziej do oryginału pod względem brzmienia i kompozycji. Czasem takie klony są całkiem niezłe (przykładowo Cretin doskonale naśladujący Repulsion), ale ostatnio zbyt dużo tego zaczęło się pojawiać i faktycznie można rzygnąć na dźwięk zagranych po raz setny, kradzionych riffów.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

07-04-2010, 09:56

Bonny pisze:Poza tym chciałbym przypomnieć, że bodaj głównym, jeśli nie jedynym powodem rozpadu Autopsy był właśnie brak zainteresowania ze strony fanów. Dziś wszyscy ich wielbią, nazywają kultem, jednym z najlepszych zespołów w historii death metalu, a prawda jest taka, że 15 lat temu większość ówczesnej publiczności miała ten zespół po prostu w dupie...
jesli chodzi o fanow - na pewno masz racje, ale jak w takim razie odniesc do tego fenomen szwedzkiego death metalu, ktory to przeciez garsciami czerpal z dokonan Reiferta? Bo to chyba wlasnie Autopsy jest zespolem najbardziej 'slyszalnym' w skandynawskim napierdolu lat 90. Oczywiscie to zupelnie inna bajka niz "tribute-bandy", o ktorych byla tu mowa.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

07-04-2010, 10:07

Bonny pisze:chciałbym przypomnieć, że bodaj głównym, jeśli nie jedynym powodem rozpadu Autopsy był właśnie brak zainteresowania ze strony fanów. Dziś wszyscy ich wielbią, nazywają kultem, jednym z najlepszych zespołów w historii death metalu, a prawda jest taka, że 15 lat temu większość ówczesnej publiczności miała ten zespół po prostu w dupie... Shitfun zbierała po premierze bardzo kiepskie recenzje, a nagle, po latach okazało się, że to jednak znakomity materiał.
Pamiętam, że w Metal Hammer ta płyta dostała 2 punkty na 5 możliwych. Warto wspomnieć, że wówczas tak niskie oceny pojawiały się niezwykle rzadko. Mam wrażenie, że zdecydowanie rzadziej niż obecnie. Dla mnie "Shitfun" to geniusz od zawsze. Jedna z kilku najbardziej obleśnych płyt jakie znam, a "Praise the children" to być może najbardziej chory kawałek. Pisałem już zresztą o tym nie raz na forum.
Nie wpisywałem się jeszcze w temacie "Płyty 10/10", więc niniejszym informuję, że dla mnie na pewno "Shitfun" ma tam swoje miejsce.

MAUSOLEUM faktycznie bardzo dobre (na początku do mnie nie trafiało specjalnie). Mogę jeszcze dodać minialbum RAPE PILLAGE AND BURN - świetna robota.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

07-04-2010, 10:12

Gore_Obsessed pisze:Mogę jeszcze dodać minialbum RAPE PILLAGE AND BURN - świetna robota.
Fajna płytka, ale ja tam słyszę więcej szwedzkiego grania niż Autopsy, poza kawałkiem "With Venomous Tongues" (moim zdaniem najlepszym na tej płytce), w którym główna melodia jest żywcem wzięta z twórczości Reiferta i spółki.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

07-04-2010, 10:22

Riven pisze: ale jak w takim razie odniesc do tego fenomen szwedzkiego death metalu, ktory to przeciez garsciami czerpal z dokonan Reiferta? Bo to chyba wlasnie Autopsy jest zespolem najbardziej 'slyszalnym' w skandynawskim napierdolu lat 90. Oczywiscie to zupelnie inna bajka niz "tribute-bandy", o ktorych byla tu mowa.
Te zespoły były fanami Autopsy, natomiast ich fani już niekoniecznie. Poza tym w momencie, kiedy Autopsy się rozpadło, szwedzki death metal nie był już ani tak popularny, ani tak death metalowy :wink: Zresztą Autopsy i tak cieszyło się niezłą popularnością w porównaniu do takich zespołów jak Master czy Repulsion.
Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

07-04-2010, 10:42

Gore_Obsessed pisze: Pamiętam, że w Metal Hammer ta płyta dostała 2 punkty na 5 możliwych. Warto wspomnieć, że wówczas tak niskie oceny pojawiały się niezwykle rzadko.
Tak wlasnie bylo, przy czym 2 to byla najnizsza ocena, mieli staroszkolna skale wtedy - i to byl ostatni numer Metal Hammera ktory kupilem. Zwyczajnie sie na nich obrazilem.

Kto marudzil na Acts of the Unspeakable i Shitfun w momentach gdy sie ukazywaly ten zwykla pozerska kupa gowna jest! No ale w przypadku premiery tej drugiej, wiekszosc osob juz wolala wtedy granie na szyszkach, mchu i klawiszach wiec nawet nie ma sie co dziwic. :)
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

07-04-2010, 10:53

Grindead pisze: Tak wlasnie bylo, przy czym 2 to byla najnizsza ocena, mieli staroszkolna skale wtedy - i to byl ostatni numer Metal Hammera ktory kupilem. Zwyczajnie sie na nich obrazilem.
Swoja drogą zawsze mnie zastanawiało dlaczego przy tej recenzji autor obok swoich inicjałów napisał +VADER... :roll:
Grindead pisze: Kto marudzil na Acts of the Unspeakable i Shitfun w momentach gdy sie ukazywaly ten zwykla pozerska kupa gowna jest!

To ja! :D Choć nie tyle marudziłem, co po prostu nie rozumiałem wtedy do końca takiego grania. Bliższy był mi death metal made in Morrisound Studio.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

07-04-2010, 13:54

Bonny pisze:
Adrian696 pisze:
Co do Death Breath. Wymieniłem ich wyłącznie ze względów stylistycznych, nie personalnych. W tamtej chwili nie obchodziło mnie nawet to, że udziela się tam Scott Carlson. Nie chodziło mi o wartościowanie grup, które z biegu podałem. Chodziło mi wyłącznie o pokazanie na kilku przykładach, że hype na Autopsy to fakt, którego od kilku lat nie da się nie zauważyć. Niezależnie czy biorą w nim udział grupy doskonałe jak Obliteration, Bonesaw, Death Breath czy miernoty, których nazw nie warto wymieniać. To jest fenomen, którego początki, jako pewnego ruchu w stylistyce death metalowej, sięgają dopiero kilku ostatnich lat. Zaznaczam że odosobnione, wcześniejsze wypadki w rodzaju Murder Squad nie tworzą jeszcze całego ruchu.
Poza tym chciałbym przypomnieć, że bodaj głównym, jeśli nie jedynym powodem rozpadu Autopsy był właśnie brak zainteresowania ze strony fanów. Dziś wszyscy ich wielbią, nazywają kultem, jednym z najlepszych zespołów w historii death metalu, a prawda jest taka, że 15 lat temu większość ówczesnej publiczności miała ten zespół po prostu w dupie... Shitfun zbierała po premierze bardzo kiepskie recenzje, a nagle, po latach okazało się, że to jednak znakomity materiał.
Jester, Rysiu - dalej tego nie widzicie?
Ale my się chyba trochę nie zrozumieliśmy.
Ja się nie spieram co do realnego istnienia owego trendu, bo musiałbym być totalnym laikiem w dziedzinie obecnych wydarzeń na scenie metalowej żeby próbować coś podobnego negować. Chodzi mi jedynie o ustalenie pewnej hierarchii w całym tym nurcie. I nawet nie jest to kwestia jakościowa, na która zwracasz uwagę (świetne płyty Obliteration czy Bonesaw przy całym morzu średnich nagrań). O ile bowiem można śmiało stwierdzić, że "Nekropsalms" wyróżnia się bardzo pozytywnie na tle reszty potoku, tak wciąż jest to część tego samego trendu, zarówno pod względem stylistycznym jak i pokoleniowym. Z Death Breath sytuacja jest o tyle inna, że nie tylko oni w gruncie rzeczy zapoczątkowali ten trend (a przynajmniej wnieśli go na poziom mainstremowy, bo przecież takie Razorback Records działało już wcześniej), ale i pokoleniowo są poza tą klasyfikacją.
Nie chce mi się szukać wywiadów, wypowiedzi itp. członków Death Breath, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, iż fakt stworzenia takiego projektu mógł wyniknąć z dojścia do wniosku, że ich koledzy po fachu, ludzie, którzy w równym stopniu kształtowali scenę metalową, nie otrzymali w gruncie rzeczy nagrody (uznania), jaka im się należała. Stąd pomysł na projekt-hołd, złożony z takich, a nie innych osób. To tylko hipoteza, bo twardych dowodów nie mam, jednak sama różnica pokoleniowa, o która mi cały czas chodzi, pozwala na wyraźne odseparowanie jednych, od drugich.
Trochę podobna (lecz nie identyczna) sytuacja była z powrotem US thrash metalu. To tak jakbyś obok siebie postawił krążki powrotne Exodusa czy Nasty Savage i dokonania młodych kapel np. Evile czy Bounded By Blood. Niby ten sam trend, niby muzyka ta sama, jednak czuć różnice na każdym kroku, zarówno pod względem jakości, pokolenia jak i intencji.
That's what she said !
Awatar użytkownika
hcpig

07-04-2010, 14:23

ryszard pisze: (a przynajmniej wnieśli go na poziom mainstremowy, bo przecież takie Razorback Records działało już wcześniej)
Zgadzam się z resztą tekstu ale tutaj chyba lekko się zagalopowałeś:) Chociaż może masz rację bo jeszcze niedawno nie było tylu fizoli odkrywających Reiferta jako uniwersalnego ekstremistę, a takim THE RAVENOUS czy EAT MY FUK trafiały jak wychodziły raczej do wąskich kręgów. Może niedługo ludziska docenią należycie na podobnym polu Lilkera, który imał się już chyba każdej formy extremy w metalu:) A nie tylko Fenriz i Fenriz.... Poza tym jak sięgnąć dalej to najwierniejszymi i niespecjalnie dyskretnymi lansatorami AUTOPSY są goście z DISMEMBER, zwłaszcza położyłbym tu nacisk na "Where Ironcrosses Grow" gdzie jest nawet kryptocover, najbardziej autopsowata ich płyta.
Ostatnio zmieniony 07-04-2010, 14:32 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

07-04-2010, 14:32

hcpig pisze:
ryszard pisze: (a przynajmniej wnieśli go na poziom mainstremowy, bo przecież takie Razorback Records działało już wcześniej)
Zgadzam się z resztą tekstu ale tutaj chyba lekko się zagalopowałeś :) Chociaż może masz rację bo jeszcze niedawno nie było tylu fizoli odkrywających Reiferta jako uniwersalnego ekstremistę, a takim THE RAVENOUS czy EAT MY FUK trafiały jak wychodziły raczej do wąskich kręgów. Może niedługo ludziska docenią na podobnym polu Lilkera, który imał się już chyba każdej formy extremy w metalu:) A nie tylko Fenriz i Fenriz.... Poza tym jak sięgnąć dalej to najwierniejszymi i niespecjalnie dyskretnymi lansatorami AUTOPSY są goście z DISMEMBER, zwłaszcza położyłbym tu nacisk na "Where Ironcrosses Grow" gdzie jest nawet kryptocover, najbardziej autopsowata ich płyta.
Może jest to i lekka przesada, ale jednak kiedy weźmie się pod uwagę wszystkie okoliczności typu:
1. czas wydania płyty
2. rozgłos w postaci składu, jaki się zebrał
3. wyraźnie zdefiniowany profil zespołu (tribute band)
to jednak odnoszę wrażenie, że to właśnie Death Breath najbardziej "podbił" ten trend.
Z Dismember to była taka sytuacja, że nawet jeśli mieli jakiś kawałek, który przypominał do złudzenia Autopsy, to WCIĄŻ działali pod szyldem Dismember tj. marki, która stała się synonimem szwedzkiego death metalu, stąd cokolwiek by nie zostało przez nich nagrane, będzie postrzegane w ten właśnie sposób. Z Death Breath sytuacja była inna - od razu przedstawiono wszystkim cel projektu, którym nie było bynajmniej łamanie granic gatunkowych i szukanie nowych dróg.

Ale to tylko moje odczucia. Każdy ma pewnie swoje, indywidualne spojrzenie na cały ten trend i rozwój zjawiska. Dla mnie zawsze Death Breath plasowało się ponad resztą kapel w tym nurcie.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

07-04-2010, 14:35

Na ostatnim Dismember tez jest jest Autopsy worship pod tytulem "No Honor In Death". ;)

Matti Kärki twierdzi, ze juz nie ma szans na nowy Murder Squad, wszystko co mieli do powiedzienia w tym temacie juz nagrali i bylo to dobre, finito.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

07-04-2010, 14:38

Grindead pisze:
Matti Kärki twierdzi, ze juz nie ma szans na nowy Murder Squad, wszystko co mieli do powiedzienia w tym temacie juz nagrali i bylo to dobre, finito.
i w sumie słusznie powiedział, bo gdyby wyszedł TERAZ nowy materiał, na pewno pojawiłyby się zarzuty o wpisywaniu się w trend, próbie zbicia kasy etc.
inna sprawa, że takie gadanie byłoby szczytem głupoty, jednak kretynów wśród metalowej gawiedzi nie brakuje.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

07-04-2010, 14:52

ryszard pisze: Chodzi mi jedynie o ustalenie pewnej hierarchii w całym tym nurcie.
A mi nie. Podałem kilka przykładów przykłady, żeby pokazać, że Autopsy wraca do łask i że jest to właśnie powrót po latach posłuchy. Kto w tym nowym nurcie jest najlepszy, jaką kto ma metrykę i wcześniejsze zasługi to osobna sprawa, która w tym momencie mnie nie obchodzi. Gdybym się bowiem uparł, takie np. Obliteration umieściłbym pewnie nieco z boku, bo to nowa jakość. Bonesaw zresztą też, mimo że to dużo mniej oczywiste. Ale ja nie mam ochoty teraz wdawać się w przepychanki, bo spokojny (aczkolwiek stanowczy) ze mnie człowiek ;)
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

07-04-2010, 15:04

Riven pisze: jak w takim razie odniesc do tego fenomen szwedzkiego death metalu, ktory to przeciez garsciami czerpal z dokonan Reiferta? Bo to chyba wlasnie Autopsy jest zespolem najbardziej 'slyszalnym' w skandynawskim napierdolu lat 90.
Adrian z typową dla siebie buchalterską precyzją określił zakres ilościowy zespołów na poziomie 80%, w wypadku kapel nie grających brutalnego death metalu, a czerpiących z Autopsy ;)
Mi jednak chodziło o coś innego. Nie o nawiązania w ramach pewnej ogólnej stylistyki jaką jest death metal i których uniknąć się zwyczajnie nie da, ale o jasno określony, świadomy i nazwany profil muzyczny, dla którego prawodawcą jest wyłącznie Autopsy. W przeciwnym razie tak samo można powiedzieć o Morbid Angel, Slayer czy Suffocation i ich wpływie na death metal. Po prostu nie ma zespołu death metalowego, który nie korzystałby, z którejś z wymienionych kapel.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

07-04-2010, 15:05

Niewiele jestem w stanie napisać o tym zespole, bo mam tylko konfrontację z BONE GNAWER, na której ponieśli srogą porażkę. Posłuchałem kiedyś kawałków z myspace z debiutu i ich muzyka wydawałao mi się chamską zrzynką z Autopsy. Póki co przyklejam im nalepkę z napisem "może kiedyś".
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

07-04-2010, 15:07

Grindead pisze:
Ale to było dobre!
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

07-04-2010, 15:12

Mental pisze:Niewiele jestem w stanie napisać o tym zespole, bo mam tylko konfrontację z BONE GNAWER, na której ponieśli srogą porażkę. Posłuchałem kiedyś kawałków z myspace z debiutu i ich muzyka wydawałao mi się chamską zrzynką z Autopsy. Póki co przyklejam im nalepkę z napisem "może kiedyś".
Według mnie nie powinieneś się zrażać - ten split to ich najsłabszy materiał. Nawiasem mówiąc nie uważam żeby z BG ponieśli srogą porażkę. Oba materiały są na podobnym poziomie, Bonnysaw może nieco lepszy. Zresztą te nowe kapele Kama Lee to kiepścizna, nie przekonuje mnie to jego obecne granie, nawet wokal - niegdyś absolutnie najlepszy w death metalu, dzisiaj nieco już kiepawy.

Sawtopsy >> split z Abscess >>>>>>> split z Bone Gnawer
Awatar użytkownika
hcpig

07-04-2010, 15:55

ryszard pisze: i w sumie słusznie powiedział, bo gdyby wyszedł TERAZ nowy materiał, na pewno pojawiłyby się zarzuty o wpisywaniu się w trend, próbie zbicia kasy etc.
inna sprawa, że takie gadanie byłoby szczytem głupoty, jednak kretynów wśród metalowej gawiedzi nie brakuje.
Stjärnvind sam zaznaczał przy wydaniu debiutu MS że nie sprzeda się więcej niż 5.000 sztuk, ale wątpię czy teraz na tym niby trendzie poszłoby więcej, bo skoro nawet jako dream team czyli dobry materiał na reklamę to nie schodziło... Chociaż miało to swoje plusy bo można było wyrwać tanio ten krążek jak Pavement robił przeceny, ja złapałem za 13 zł z 6 lat temu.
Bonny pisze:Zresztą te nowe kapele Kama Lee to kiepścizna
Miło że ktoś to wreszcie zauważył.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ