jeśli się okaże, że źle szukałem, można temat wykasować i przenieść posty do starego.
ale do rzeczy - potrzebuje pomocy ludzi, znających się nieco na sprzęcie audio.
od 4 lat zbierałem kasę na porządny ekwipunek i w końcu udało mi się uzbierać wystarczającą sumkę.
trochę się naczytałem i jedyne czego mogę być obecnie pewien to to, że najwięcej zależy od mojego słuchu i tego, co wychwytuje, czego nie, i co mu się podoba

nie zmienia to jednak faktu, że bardzo liczę na Wasze sugestie odnośnie tego, jaki sprzęt zasługuje na pochwałę i rozważenie go podczas dokonywania zakupu.
sytuacja wygląda tak, że mam do dyspozycji ok. 9000 zł na całość (co nie znaczy, że wszystko muszę wydać !) tj. kolumny, wzmacniacz, odtwarzacz, kable itp.
przeglądałem fachowe fora, naczytałem się różnego rodzaju podsumowań branżowych i wybrałem z tego kilka firm, które zyskiwały najlepsze opinie:
kolumny:
Epos (M12i, M15.2)
B&W (CM1, B&W 603 S3,cos z nowej serii np 684)
Focal (focal chorus 716, 806V, Focal JMlab 716 v)
Paradigm
wzmacniacz:
NAD C352, Nad 370( w polaczeniu z Paradigm - + sub Velodyne CHT-10R)
Rotel (9xx,:Model: RA-972, 06 )
Creek (+ odtwarzacz creek z serii evo)
marantz 7001 cd plus amp (7001 lub 7001KI)
Naim NAIT 5i -2
mam problem z odtwarzaczami, bo nie znalazłem jednoznacznych opinii.
oczywiście jeśli chodzi o muzykę to jest to głównie metal i rock. mam jednak sporo płyt z muzyką elektroniczną czy, szeroko pojętym, delikatnym brzmieniem (płyty akustyczne, ballady etc.). metraż pokoju wynosi ok. 22 m2.
byłbym wdzięczny za pomoc i opinie o waszych sprzętach, lub waszych znajomych - które wg Was sprawdzają się najlepiej w ostrej muzyce, nie kalecząc jednocześnie płyt z innych gatunków muzyki? z góry dzięki za pomoc !