HELRUNAR
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
HELRUNAR
Kolejne rażące niedopatrzenie. Po bardzo fajnym 'Frostnacht' w tym roku wydali równie zajebiste 'Baldr ok Iss', a tu ani o nich tematu, ani chociaż najmniejszej uwagi, a podniecacie się jakimś Primordial. Jest tu chociaż jedna osoba, która nie ogłuchła jeszcze i woli Helrunar od Primordial?
Give birth to something dead
Give birth to something old
- cumchrist
- zaczyna szaleć
No właśnie czytałem pozytywne recenzje i myślę, że warto będzie się zapoznać. Tak swoją drogą to jest to ponoć jakiś koncept album, więc może treść też będzie interesująca.
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
Re: HELRUNAR
Mam tylko promo 'Frostnacht' i jest to naprawdę bardzo fajna płyta, trochę przypominająca debiut Borknagar. 'Baldr ok Íss' chętnie bym kupił, ale cena trochę odstrasza, a nawet nie wiem czy warto.
Bardzo sobie uważam Helrunar. Primordial rzeczywiście nie do końca mi leży (okrutnie męczyłem ostatnią płytę, a mimo to nie mógłbym o niej napisać nic więcej jak po prostu dobra). Co do Helrunar sprawa ma sie inaczej.Fakt, że nie wiele wydali, ale za to wszystkie materiały łykam bez popity. Baldr uważam za bardzo dobry krok w rozwoju kapeli, album dojrzały, przemyślany, spójny. Są tam śladowe ilości folku, ale nie razi, a wręcz buduje całkiem fajny klimat. Ciekaw jestem jak rozwiną swój styl dalej.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
akurat od primordial to ja wolę masę innych kapelMorph pisze:Jest tu chociaż jedna osoba, która nie ogłuchła jeszcze i woli Helrunar od Primordial?

- Morph
- Kontakt:
Helrunar have just recently finished recording their fourth album, "Sól," which due to its length is going to be released in two parts entitled "Sól I - Der Dorn im Nebel" and "Sól II - Zweige der Erinnerung" respectively. Skald Draugir is very excited about the long-awaited follow-up to "Baldr Ok Íss": "'Sól' is going to be our darkest and most nihilistic, but also our most spiritual work to date! On two albums with altogether around 100 minutes playing time, we will take new paths music-wise and lyrics-wise, while our roots are still very much Black Metal. Musically, we are putting an emphasis on atmosphere and an emotional arc of suspense on 'Sól,' lending a certain epic broadness to the tracks."
At the end of August, Skald Draugir and Alsvartr are going to return once more to the Klangschmiede Studio E to put the finishing touches to the double album. The release of "Sól" is still scheduled for 2010!
At the end of August, Skald Draugir and Alsvartr are going to return once more to the Klangschmiede Studio E to put the finishing touches to the double album. The release of "Sól" is still scheduled for 2010!
Give birth to something dead
Zarówno "Baldr Ok Íss" jak i "Sól" są naprawdę bardzo dobre. Jestem raczej powściągliwy w ocenach, ale naprawdę zrobiły na mnie wrażenie te płyty. Ta druga w całości ma ponad 90 minut, a nie nudziłem się ani przez chwilę. Są zimne, pachnące starą Norwegią melodie, trochę pozbawionego wiochy patosu ze szczyptą folkowej melodyki, transowe pasaże, a nawet jakieś thrashowe naleciałości. Teoretycznie nic, czego wcześniej słyszałem, ale zagrali i nagrali to w taki sposób, że mucha nie siada. Na YT jest mnóstwo numerów, więc można się zapoznać. Szkoda tylko, że ich płyty są dość drogie...
Posłuchajta:
Posłuchajta:
- Random Apex
- weteran forumowych bitew
Znam tylko Sól, ale zrobiło na mnie niesamowite wrażenie swego czasu - album był pełen zimna i chłodu, i jak dobrze pamiętam, były tam jakieś minimalistyczne monologi, które mi bardzo przypadły do gustu. Aż sobie zaraz odświeżę
You've got nothing to lose but your lives.
- maciek z klanu
swego czasu? jak to wyszlo w zeszlym roku?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Random Apex
No, na początku jakoś, jak dobrze pamiętam. Dla mnie półtora roku to dość dużo :) może w Twoim wieku to jednak jest jak wczoraj, nie wiem, nie znam się.
- maciek z klanu
pokaz te cycki wkoncu
- Random Apex
@maciek: bez tego nie będziemy koleżankami? :( no to trudno, idę słuchać smutnej muzyki.
@DCI Hunt: widzę, że też refleks oraz spostrzegawczość na najwyższym poziomie, sam Ninja by się nie powstydził.
Wracając do tematu: Sól nadal jest tak dobre, jak zapamiętałam - czas chyba najwyższy zapoznać się z resztą dyskografii, jeśli klimat podobny, to z pewnością polubię.
@DCI Hunt: widzę, że też refleks oraz spostrzegawczość na najwyższym poziomie, sam Ninja by się nie powstydził.
Wracając do tematu: Sól nadal jest tak dobre, jak zapamiętałam - czas chyba najwyższy zapoznać się z resztą dyskografii, jeśli klimat podobny, to z pewnością polubię.
- maciek z klanu
Posluchaj starszych materialow, bo sa zajebiscie dobre. ;]Random Apex pisze:Wracając do tematu: Sól nadal jest tak dobre, jak zapamiętałam - czas chyba najwyższy zapoznać się z resztą dyskografii, jeśli klimat podobny, to z pewnością polubię.
Bo ja nic innego nie robię tylko wypatruję nowy-byłych użytkowniczek masterula :D jakiś citters kilka razy mi mignął na ekranie i tyle ;)Random Apex pisze: @DCI Hunt: widzę, że też refleks oraz spostrzegawczość na najwyższym poziomie, sam Ninja by się nie powstydził.
- maciek z klanu
pewnie dlatego ze ostatni helheim jest bardzo, bardzo dobry :)
Kobieta na forum? Chyba zaraz się popłaczę ze wzruszenia...DCI Hunt pisze:A to pani jest? Nie wiedziałem :]
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Helrunar - Niederkunfft
27.02.2015
Tracklist:
1. Niederkunfft
2. Der Endchrist
3. Totentanz
4. Devils Devils Everywhere!
5. Magdeburg brennt
6. Grimmig Tod
7. Die Kirch ist umbgekehret
8. The Hiebner Prophecy
Bonus CD (only book edition):
1. Landsknecht
2. 1683
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;