Ja bym czuł, że tracę, gdyby mi półki zapychały płyty, których nie słucham, bo okazały się kiepskie. Chyba, że zamierzasz w przyszłości zostać Anti-Pestenem...Wysłane przez Maria Konopnicka
Kasy nie tracę - traciłbym, jakbym po przesłuchaniu te płyty wyrzucał...

Tak, ale heavy metal jest podwójnie narażony na kiczowatość poprzez częsty patos. Od wzniosłości niedaleko do śmieszności.Wysłane przez Maria Konopnicka
Wszystko zależy od tego na jaką muzykę jesteś nastawiony - dla jednego nawet najsłabsza płyta heavy może być lepsza niż najwybitniejsza z gatunku death metal i na odwrót.
Bardzo błędne myślenie doprowadziło Cię do zacytowania jedynie połowy mojego posta. Akurat w dalszej jego części wyjaśniam, że chodziło mi o argument przeciwko malkontentom negującym wartość heavy metalu. Czego sobie tam słuchasz Ty, czy inni ludzie to akurat jest mało ważne (wolna wola) i akurat w tym miejscu mam na myśli OBIEKTYWNĄ ocenę pewnych kapel.Wysłane przez Maria KonopnickaBardzo błędne myślenie - gdyby przenieść je na szerszy grunt to słuchałbym po pięć kapel z każdego podgatunku metalu i tyle... Na pewno nie zagłębiałbym się w podziemne kapele: nie słuchałbym Sathanas czy Incantation, bo przecież nie wnieśli do muzyki tyle co Morbid Angel czy Death. W latach 80-tych było mnóstwo takich "Sathanasów" i Incantation" heavy metalu i z przyjemnością dziś te kapelki "odkrywam".Wysłane przez longinus696
Co do heavy metalu lat 80-tych, to można dokonać sprawiedliwej oceny na podstawie wpływu, jaki miały konkretne kapele na rozwój muzyki metalowej.
Ale z tym Incantation to przesadziłeś. To kapela wyjątkowo wyrazista i gra cholernie stylowo. Właśnie ci ludzie potrafią to, czego nie potrafi wiele "eklektycznych" kapel, a mianowicie tworzyć ciągle ekscytującą muzę, bawiąc się dość sztywnymi zasadami. Umieli rozwinąć elementy zaczerpnięte od Hellhammer, Sodom, Possessed itd.
Zobacz co właśnie zrobiłeś. Wyszło na to, że podziemie to wylęgarnia wtórnych zespołów <stupido>Wysłane przez Maria Konopnicka
Na pewno nie zagłębiałbym się w podziemne kapele