Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Smartfon

09-12-2010, 18:13

kakademona pisze:ja razem z zoną od jakiegos czasu mamy blackberry i jestesmy zmuszeni do zamiany jednak na inne.wszystko jest super w blackberry, mamy ten nasz ulubiony komunikator gdzie mozna do woli gadac miedzy sobą, jednak po jakims czasie okazało się ,że na blackberry sms zawiera 70 znaków i to jest chyba przyczyną o wiele wiekszych rachiunków.z zalem ale pozbywamy się, a przynajmniej ona -w gre wchodzi xperia albo ta nowa nokia n8 czy jakos tak.ktos juz ta nokie testował?

a! bo widze ze wy specjalisci jestescie, da sie na xperii albo tej nokii ( albo moze maja juz seryjnie) zainstalowac cos takiego jak jest w blackberry czyli blackberry messenger? taki chat czy jak to tam nazwac, zeby nie trzepac sms?
Chcesz zamienić arcydzieło pomysłowo-technologiczne bo SMS za krótki??????????? No daj spokój. Odkąd korzystam z Jeżyny chodzi mi po głowie tylko jedna myśl - kupić sobie własną jako prywatny.
Give birth to something dead
Give birth to something old
kakademona
weteran forumowych bitew

09-12-2010, 19:33

ja akurat uwielbiam blackberry.sms praktycznie uzywam.niestety moja zona jest uzalezniona od sms no i dlatego ta decyzja bo rachunki sa dramatyczne.jednak jest to powód.
po jakims rozenznaiu jest nablizej sony xperii.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-12-2010, 19:52

Swoją drogą to z ciekawości sprawdziłem - u mnie jest normalnie 160, więc coś tu nie gra. Inna sprawa - nie można po prostu maili słać zamiast SMSów? Na Jeżynie żadna różnica.
kakademona
weteran forumowych bitew

09-12-2010, 19:55

w orange dostałem info ,że jest 70 znaków...mozna słac, tylko nie kazdy pewnie ma e-mail w telefonie..
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-12-2010, 19:58

Kwestia może być taka że defaultowo ustawione jest wysyłanie SMSów w Unicode, wtedy mają 70, jak się je ustawi normalnie to będzie 160.
kakademona
weteran forumowych bitew

09-12-2010, 20:19

kurde ja nic z tego nie rozumiem.....my mamy 9700 bold.moze to ma jakies znaczenie? model.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-12-2010, 20:21

Też mam Bolda, podejrzewam jednak że to wina ustawień sieci. Fakty są taie, że normalnie formatowane SMSy mają 160 znaków, SMSy w Unicode - 70.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

09-12-2010, 21:09

Stary, poszukaj w ustawieniach sms, w nokiach też były takie problemy z krótkimi smsami jak jest ustawione wysyłanie polskich znaków, zmienia się opcje w ustawieniach i jak piszesz z polskimi znakami to i tak wysyła bez polskich znaków, wtedy 1 sms to 160 znaków inaczej właśnie kończy się po siedemdziesięciu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-12-2010, 21:32

No przecież to napisałem wyżej ;). Problem z tym że te ustawienia w Jeżynach są czasem tak pogrzebane głęboko że nie wiadomo co gdzie jest.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

09-12-2010, 22:06

no ale lepiej poświęcić trochę czasu i pogrzebać w ustawieniach niż się sprzętu dobrego z tego powodu pozbywać ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

09-12-2010, 22:10

No ba! Żeby jeszcze w Polsce było takie wsparcie Jeżyn ze strony sieci jakie oferuje Verizon to by było w ogóle bosko.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

10-12-2010, 11:01

przegladalem sobie opis desire hd i kurwa, ale to jest fajny telefon
dobre parametry i wyglada rewelacyjnie. chyba najladniejszy htc. jakby ktos sie zastanawial nad smartfonem z nieco wyzszej polki to polecam rozwazyc. aluminiowa obudowa to nie byle co.

http://www.htc.com/www/product/desirehd/overview.html
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

10-12-2010, 11:30

W blackberry jak się piszę smski z polskimi znakami tak jest, trzeba pisać bez polskich znaków i jest gitara
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-12-2010, 14:07

Morph pisze: arcydzieło pomysłowo-technologiczne
a właśnie, ja tego zupełnie nie kumam. co jest w tych telefonach takiego, czego nie ma w innych, co sprawia, że blackberry to "arcydzieło pomysłowo-technologiczne"?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-12-2010, 18:19

Scaarph pisze:
a właśnie, ja tego zupełnie nie kumam. co jest w tych telefonach takiego, czego nie ma w innych, co sprawia, że blackberry to "arcydzieło pomysłowo-technologiczne"?
- Jakość wykonania
- BEZPIECZEŃSTWO (Secure Desktop, ale nie tylko)
- Integracja
- Wygoda użytkowania
- Wsparcie
- Dostępność aplikacji
- Zajebisty GPS
- W 100% bezproblemowy system

Jedyny zgrzyt jest taki, że żaden inny operator nie zapewnia tak genialnej jakości obsługi użytkowników Jeżyn jak Verizon.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-12-2010, 20:30

Morph pisze:
Scaarph pisze:
- Jakość wykonania
- BEZPIECZEŃSTWO (Secure Desktop, ale nie tylko)
- Integracja
- Wygoda użytkowania
- Wsparcie
- Dostępność aplikacji
- Zajebisty GPS
- W 100% bezproblemowy system

Jedyny zgrzyt jest taki, że żaden inny operator nie zapewnia tak genialnej jakości obsługi użytkowników Jeżyn jak Verizon.
no nie wiem, jakoś mnie nie namówiłeś.
-jakość wykonania - czyli co, że to są najlepiej wykonane telefony? miałem kilka w rencach, ot telefon po prostu, do tego szeroki strasznie co mnie wkurwia deko
-BEZPIECZEŃSTWO - nie wiem, co to ten secure desktop, ale ja tam i bez tego się czuję w miarę bezpiecznie :)
integracja - czego z czym?
wygoda użytkowania - nie użytkowałem, ale z tych co użytkowałem to najmilej mi się sony ericssona użytkowało, bo się w chuj przyzwyczaiłem
wsparcie - jakie? czyje?
dostępność aplikacji - ma więcej/szerzej dostępne od choćby androida?
zajebisty gps - też mam. ale ok - czyli mam rozumieć, że blackberry ma najlepszy ten gps ze wszystkich telefonów?
w 100% bezproblemowy system - ja dotychczas na androidzie też nie natrafiłem na żaden problem, zatem również mam w 100% bezproblemowy :)

może to wyglądać na przypierdalanie się, może i trochę tak faktycznie jest, ale kurde, no jakoś te argumenty mnie nie powaliły :) co innego, gdybyś napisał: dowiedziono, że ma najlepszy gps, system jest bardziej bezproblemowy od wszystkich innych, jest wykonany z najlepszych materiałów i jest najładniejszy ze wszystkich telefonów, ma największą ze wszystkich bazę aplikacji i są one dostępne szerzej, niż w przypadku każdej konkurencji itd. ja rozumiem, że to mogą być dobre telefony, choć raczej nie dla mnie. to "arcydzieło" mnie po prostu rozjuszyło, bo zabrzmiało tak, jakby istniało blackberry, a reszta gdzieś tam mało zauważalna na samym końcu się przepychała :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-12-2010, 21:00

-jakość wykonania - czyli co, że to są najlepiej wykonane telefony? miałem kilka w rencach, ot telefon po prostu, do tego szeroki strasznie co mnie wkurwia deko
Imo tak, poza tymi z metalowymi obudowami. A szeroki jest bo ma QWERTY ;).
-BEZPIECZEŃSTWO - nie wiem, co to ten secure desktop, ale ja tam i bez tego się czuję w miarę bezpiecznie :)
Szyfrowanie danych na telefonie, szyfrowane emaile, dla szaraków nic potrzebnego ale jak ktoś ma delikatne sprawy do załatwienia to naprawdę jak znalazł.
integracja - czego z czym?
U mnie z MS Exchange konkretnie, ale inne nie są problemem.
wsparcie - jakie? czyje?
W moim przypadku Verizona, nie było opcji że nie mam gdzieś pokrycia/zasięgu/netu/pusha.
dostępność aplikacji - ma więcej/szerzej dostępne od choćby androida?
Przede wszystkim bardziej przydatne, jak przeglądam AppStore czy AndroidMarket to się czuję jak w japońskiej dzielnicy handlowej gdzie jest wszystko od dobrych garniturów do lizaków z Hello Kitty.
zajebisty gps - też mam. ale ok - czyli mam rozumieć, że blackberry ma najlepszy ten gps ze wszystkich telefonów?
Nie wiem czy najlepszy ale spisuje się równie dobrze jak niezła samochodowa Navi.
no nie wiem, jakoś mnie nie namówiłeś.
Nie musisz się przekonywać, Jeżyna to prawie jak religia :P.

A poważnie - zalety Jeżyny widać dopiero jak dla kogoś jest to narzędzie prawie że pracy. Ostatnio mniej więcej 50% czasu spędzam w podróżach służbowych. I naprawdę - kwestia tego żeby być non stop pod mailem (bez wyciągania Fynkpada) czy żeby móc szybko się "zlokalizować" to są naprawdę sprawy kluczowe. Tego nie zapewni mi ani Android, ani WP.

Dlaczego tak dużo służbowych komórek to Jeżyny - myślisz że to przypadek?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-12-2010, 21:08

zatem właśnie - wygląda mi na to, że o ile to faktycznie może być najlepszy telefon do pracy, tak dla kogoś, kto do pracy telefonu nie używa może już być raczej umiarkowanie dobry, bez szaleństwa.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

10-12-2010, 21:23

Jak to wszystko czytam, to się zastanawiam gdzie te czasy, kiedy telefon służył do dzwonienia :lol: Nie myślałem, że w tym wieku będę taki staroświecki w tej kwestii :)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

10-12-2010, 22:08

bałbym się coś takiego trzymać w kieszeni, bo już dwa telefony przepiłem a jeden rozjebałem, poza tym mi telefon służy do wykonywania/odbierania połączeń i wysyłania/odbierania smsów, nic więcej.
edit: ano, okazjonalnie do internetu :D
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
ODPOWIEDZ