ACID WITCH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Maria Konopnicka

ACID WITCH

23-12-2010, 02:17

Gdybym miał dziś zakładać kapelę, to kto wie czy właśnie takiej muzyki nie chciałbym grać :)

Chłopaki pochodzą z USA i wymiatają smakowitą muzę nasączoną Black Sabbath, muśniętą klimatem Kinga Diamonda, z masą fajnych lekko psychodelicznych odjazdów, heavy metalowych solówek, zalanych w mrocznym, doomowym sosie. W metal archives znalazłem określenie death metal, ale moim zdaniem tego death metalu to wcale tutaj nie ma. Owszem wokal dość grobowy, ale sama muzyka z death metalową estetyką ma niewiele wspólnego. Zresztą kapela chyba dość znana, tyle że nie dorobiła się jeszcze na forum oddzielnego tematu.
Spędzam już drugi wieczór przy debiutanckim Witchtanic Hellucinations i wiem już, że ich drugi krążek Stoned będzie jedną z pierwszych płyt zakupionych przeze mnie w roku 2011. Z drugiej strony nie wydaje mi się aby w podobnym klimacie udało im się nagrać coś równie dobrego. Bardzo przyjemnie bujająca muza - nie jest to żaden kamień milowy, czy źródło ponadzmysłowych doznań. Nie wiem czy za rok będę jeszcze o nich pamiętał, ale dziś dobrze się przy tym bawię i niniejszym bardzo polecam.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

Re: ACID WITCH

23-12-2010, 02:23

Drone pisze:
Baton pisze:ACID WITCH
Remiza niestety.
Maria Konopnicka

23-12-2010, 02:39

Tak, wiem co profesor napisał - znalazłem tę wypowiedź jak szukałem czy przypadkiem tematu już nie ma. Nie rozumiem jednak niestety co remizowego w tym ACID WITCH znajdujecie (?). Poproszę o korepetycję. Słucham chyba już z dziesiąty raz i cholernie mnie ta płyta cieszy - bardzo klasyczna, szlachetna, dość prosta w swojej wymowie, ale ujmująca i wdzięczna :) Poproszę o kontrargumenty...
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

23-12-2010, 09:48

produktem seropodobnym z Biedronki też można się najeść i do tego może być nawet smaczny.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2010, 11:40

boroowa pisze:produktem seropodobnym z Biedronki też można się najeść i do tego może być nawet smaczny.
Najeść owszem, ale smaczny to on na pewno nie jest. A Acid Witch jest spoko, szczególnie debiut.
Awatar użytkownika
lucass
weteran forumowych bitew

23-12-2010, 15:34

A ja lubie bardzo Witchtanic Hellucinations. Troche takie jajcarskie jak dla mnie ale pasuje. Stoned jeszcze nie sluchałem. Jak to sie ma do jedynki?
LEGALISE DRUGS & MURDER
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

23-12-2010, 16:09

Ja tam od czasu do czasu lubie sobie wlaczyc debiut, traktuje go jak horrory klasy b -c czyli lekka rozrywke.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2010, 16:13

lucass pisze:A ja lubie bardzo Witchtanic Hellucinations. Troche takie jajcarskie jak dla mnie ale pasuje. Stoned jeszcze nie sluchałem. Jak to sie ma do jedynki?
W zasadzie nie ma dużej różnicy, ale jedynka jakoś bardziej mnie porwała, choć "Stoned" też daje radę.
Glene pisze:Ja tam od czasu do czasu lubie sobie wlaczyc debiut, traktuje go jak horrory klasy b -c czyli lekka rozrywke.
Dobre porównanie i chyba właśnie o to w tej muzyce chodzi.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

23-12-2010, 16:27

jak dla mnie nic specjalnego... słyszałem tylko wichtanic i niby spoko płyta ale nie mam jakos wielkiego cisnienia do niej wracac. podobała mi sie głównie ze względu na pokręcony wokal i rozne smaczki w stylu tego bagiennego bąblowania ;) jest w tym gatunku wiele ciekawszych rzeczy (vide electric wizard, sleep, bongzilla om czy tam weedeater). przyzwoite granie.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

23-12-2010, 16:49

jak ktoś słyszał debiut to wystarczy, na dwójce niczego nowego nie znajdzie, dobre ale bez szału
Maria Konopnicka

23-12-2010, 16:58

boroowa pisze:produktem seropodobnym z Biedronki też można się najeść i do tego może być nawet smaczny.
poproszę o rzeczowe argumenty... nigdy nie jadłem produktu seropodobnego, nigdy nie byłem w Biedronce więc nie widzę analogii :)
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

23-12-2010, 17:11

Stoned lepszy niż debiut.Zajebisty.Po prostu grotecha :)
Witching Hour przebija cenowo kolejny raz wszystkie inne distra.Winyl kosztuje 49+przesyłka.Prosto od wydawcy HHR z przesyłka ponad 100 zł.
Acha, raz jeszcze napiszę .Druga płyta grupy Acid Witch zatytułowana "Stoned" jest zajebista.
Maria Konopnicka

23-12-2010, 17:19

white_pony pisze: jest w tym gatunku wiele ciekawszych rzeczy (vide electric wizard, sleep, bongzilla om czy tam weedeater). przyzwoite granie.
Muzyką Electric Wizard czy Sleep na pewno nie zastąpię sobie ACID WITCH. To zupełnie inne wibracje, zupełnie inne emocje i tak naprawdę inna zupełnie estetyka. Ktoś wyżej napisał o horrorach klasy B, ja wspomniałem o klimacie a la King Diamond - to są właśnie te cechy, których na płytach wspomnianych przez Ciebie kapel nie znajdziesz. Mi ten Acid Witch bardzo odpowiada i fakt, że nie jest to wielka klasa Electric Wizard w niczym mi nie przeszkadza.
W ubiegłym roku wyszła płyta Bone Gnawer - Feast of Flesh. Widzę, że na metal-archives oceniona na 53 % - a z tym krążkiem miałem podobnie jak z debiutem ACID WITCH. Wiem, że to nie klasa MORBID ANGEL, IMMOLATION, czy AUTOPSY, ale słuchało mi się tego doskonale - dla takiej zwykłej ludzkiej przyjemności słuchania :) Pojęcie "gatunku" jest zbyt szerokie lub zbyt wąskie by przez jego pryzmat oceniać ACID WITCH
asymmetry.pl
rozkręca się

24-12-2010, 08:34

acid witch bardzo smaczne, jaram się tą kapelą od debiutu, chociaż zdaję sobie sprawę, że niektórym może nie leżeć taki groteskowy klimat; kumpel określił ich granie jako "chujnia na jednej strunie" - czy słusznie?

porównania do electric wizard, sleep, bongzilla to raczej jakiś żart wielkanocny czy coś w ten deseń

edit:
a co do horrorów klasy b, to bardziej jednak kojarzy mi się z nimi electric wizard, który otwarcie do nich nawiązuje przez tytuły kawałków jak "venus in furs", żeby tylko z ostatniej płyty wymienić. acid witch to bardziej klimat argento i "suspiria" a to b-klasa raczej nie jest ;)
Baton
weteran forumowych bitew

24-12-2010, 12:02

Znam od debiutu i lubię od czasu do czasu posłuchać. Takie totalnie przejarane luzackie granie w stylistyce hororu klasy C, jak już słusznie zauważono. Nic ambitnego, ale to nie ma być ambitna muzyka, ma się chyba po prostu dobrze słuchać.

Nawet nie wiedziałem, że coś nowego wyszło. Słucham sobie tego Stoned i wchodzi mi znacznie lepiej niż debiut i epka Witch House, muszę sobie całość przesłuchać uwazniej w najbliższych dniach.

Witches Tits \,,/ :lol:

edit: najwięcej wiochy jest w klawiszach, ale z drugiej strony, nadają Wiedźmie bardzo charakterystycznego brzmienia.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

24-12-2010, 12:10

na poczatku mi sie spodobało, okładka nazwa i logo wystarczyły zeby mnie przyciągnąć :) ale z kazdym przesluchaniem wydawała mi sie coraz słabsza.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

24-12-2010, 13:37

mysle ze 80% sukcesu tej kapeli robi tematyka i cala grafika, bo ta jest zajebista
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

25-12-2010, 13:14

asymmetry.pl pisze:acid witch bardzo smaczne, jaram się tą kapelą od debiutu, chociaż zdaję sobie sprawę, że niektórym może nie leżeć taki groteskowy klimat; kumpel określił ich granie jako "chujnia na jednej strunie" - czy słusznie?

porównania do electric wizard, sleep, bongzilla to raczej jakiś żart wielkanocny czy coś w ten deseń

edit:
a co do horrorów klasy b, to bardziej jednak kojarzy mi się z nimi electric wizard, który otwarcie do nich nawiązuje przez tytuły kawałków jak "venus in furs", żeby tylko z ostatniej płyty wymienić. acid witch to bardziej klimat argento i "suspiria" a to b-klasa raczej nie jest ;)
A moim zdaniem jest wlasnie na odwrot. Electric Wizard nawiazuje do calej masy horrorow i do Argento wlasnie tez, z reszta muzyka EW jest zdecydowanie bardziej powazna od Acid Witch w ktorym slychac, ze tworcy traktuja to co graja z przymruzeniem oka, panuje atmosfera halloween i klimat z takich horrrow jak Evil Dead, Brain Dead, The return of the living dead .
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-12-2010, 13:39

Acid Witch mogli by Electric Wizard nosić futerały od gitar
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

25-12-2010, 18:29

Debiut jest świetny. Bardzo często wracam do tej płyty, ma ona bardzo fajny, taki groteskowy klimat. Nowej jeszcze nie słyszałem ale jak tylko się pojawi to zaraz kupuje.
ODPOWIEDZ