Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Scaarph
- zahartowany metalizator
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Księża
na pewno go otruto, raz już tak zrobili:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teorie_spi ... w%C5%82a_I
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teorie_spi ... w%C5%82a_I
- Maleficio
- Kontakt:
dokładnie, aczkolwiek wolał bym żeby Głódź był pierwszy... ten przynajmniej nie lizał po jajach belzebuba z Torunia.
- white_pony
- weteran forumowych bitew
dobra panowie, przyznać sie kto zapierdolił pierscien wyszynskiego z muzeum :D
do not make equal what is unequal
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
http://www.pardon.pl/artykul/13629/ksia ... wykly_seks
Podczas pogrzebu policja wparowała do kościoła, wzięła księdza i pojechali na komendę - jebłem.
Kuria zawiesiła księdza, ale jak się okazało że nie zgwałcił, tylko był kochankiem to go odwiesiła - jebłem po raz drugi.
http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
Pierwszy wyrok skazujący w sprawie Rydzka, (ze względu na szacunek dla miasta Torunia, pierników i lokalnych legend, proszę nie nazywać go Diabłem z Torunia). 3,5 tysiąca. No to się mu dobrali do dupy.
Podczas pogrzebu policja wparowała do kościoła, wzięła księdza i pojechali na komendę - jebłem.
Kuria zawiesiła księdza, ale jak się okazało że nie zgwałcił, tylko był kochankiem to go odwiesiła - jebłem po raz drugi.
http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
Pierwszy wyrok skazujący w sprawie Rydzka, (ze względu na szacunek dla miasta Torunia, pierników i lokalnych legend, proszę nie nazywać go Diabłem z Torunia). 3,5 tysiąca. No to się mu dobrali do dupy.
- mad
Ciekawe, na ile to wyrok, a na ile stosunkowo niedroga reklama. Niech mówią byle jak, nawet źle - przecież najgorsze jest milczenie.Czesław pisze: http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
- white_pony
responsCzesław pisze: http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=110149
rydzyk jak chrystus, cierpi za miliony (doslownie).
do not make equal what is unequal
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Kościół, jak żadna inna oficjalnie działająca na świecie instytucja, ceni sobie akurat właśnie milczenie - szczególnie zaś w sprawach niewygodnych. Jak ognia przecież tematów korupcji, pedofilii, machlojek finansowych czy komentowania przestępstw i wykroczeń popełnianych przez kler.mad pisze:Ciekawe, na ile to wyrok, a na ile stosunkowo niedroga reklama. Niech mówią byle jak, nawet źle - przecież najgorsze jest milczenie.Czesław pisze: http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
-
- zaczyna szaleć
lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
-
- zaczyna szaleć
Nie zgodzę się z tym , kościół powołał specjalne "zakony" i nie tylko które miały na celu obronę ich "prawd" Każdego Heretyka karali śmiercią. Do dziś Biblia jest źle przetłumaczona księgą , a Watykan ukrywa niewygodne dla nich fakty, dokumenty. Na szczęście powoli zdaje sobie sprawę , że ich upadek jest coraz bardziej realny.Stygmat pisze:lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
-
- zaczyna szaleć
Jak Niemcy wparowali nam na chatę, to jakoś nie spuściliśmy głów.
Najwięksi heretycy czasów nowożytnych:Necro pisze:Nie zgodzę się z tym , kościół powołał specjalne "zakony" i nie tylko które miały na celu obronę ich "prawd" Każdego Heretyka karali śmiercią.Stygmat pisze:lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
Luter - zmarł spokojnie w łóżku w dość dobrym wieku, propagował herezję ponad 30 lat.
Kalwin - dość podobnie, nikt mu na chatę z widłami nie wjechał.
Jan Hus - schwytany podstępem, spalony na stosie, nie odwołał swoich poglądów nawet w obliczu śmierci - tutaj wstyd i hańba, to prawda
Miguel Servet - antytrynitarz - nie czytałem o nim wcześniej, ale proszę: bardzo ciekawy przypadek:
Faust Socyn - również antytrynitarz, również ciekawy przypadek pokazujący, jak czasem sprawy są skomplikowane. Katolicy atakowali, katolik uratował.Mieszkając w Paryżu, Servet prawdopodobnie po raz pierwszy spotkał Jana Kalwina. Obaj byli wtedy jeszcze dość młodymi ludźmi. Wkrótce stali się swoimi największymi adwersarzami, a Kalwin postanowił w końcu wydać Serveta w ręce katolickich inkwizytorów. Udało mu się jednak zbiec z więzienia (katoliccy inkwizytorzy ostatecznie spalili na stosie symbolicznie jego kukłę), lecz gdy przejeżdżał przez Genewę, gdzie zwolennicy Kalwina i on sam sprawowali autorytarne rządy, został rozpoznany i ponownie wtrącony do więzienia pod zarzutem bluźnierstwa. Wytoczono mu proces, podczas którego prowadził z Kalwinem dysputy na temat wiary. Ostatecznie Servet został skazany na spalenie na stosie. Co ciekawe, według niektórych historyków był on jedynym dysydentem spalonym dwukrotnie: symbolicznie przez katolików i dosłownie przez protestantów.
Huldrych Zwingli - anabaptysta - zginął w bitwie gdzie po obu stronach były fankluby Jezusa nie mogące dogadać się co do szczegółów swojej wiary - po bitwie nawet dano mu szansę na odwołanie swoich tez, no ale jako reformator twardo odmówił, został przebity mieczem.W 1571 zniszczono w Krakowie zbór protestancki i cmentarze innowierców, a od 1594 Socyn padał ofiarą napaści i przemocy (w 1598 grupa krakowskich studentów (podburzonych przez miejscowy kler katolicki), wywlekła Socyna z jego mieszkania, spaliła jego księgozbiór i usiłowała go zabić; w ostatniej chwili uratował go ksiądz-profesor Marcin Wadowita).
Podsumowując, sprawa moim zdaniem nie może być pokazywana jako proste porównanie zakonów do szwadronów śmierci z grabiami i pochodniami.
-
- zaczyna szaleć
Ja mówiłem o czasach inkwizycji, templariuszy ...
Jesteś pewien, że wiesz, kiedy była najaktywniejsza inkwizycja? I jak się to ma do czasów templariuszy (którzy nie bardzo wiem co tutaj robią, szczerze mówiąc)?
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Trzeba tutaj przyznać że templariusze dość dotkliwie odczuli działanie inkwizycji na swojej skórze.
Oczywiście, są przypadki że oświeceni ludzie nauki czy krytycy i reformatorzy ówczesnego Kościoła, uchodzili z życiem, jednak bynajmniej przez dobre serca i intencje inkwizytorów, a raczej dzięki swojej erudycji i inteligencji (zakładając że w ogóle było z kim rozmawiać, bo generalnie o toczeniu merytorycznych sporów podczas "procesów zakonnic" nie możemy mówić), no i co by nie powiedział - szczęściu, za którym niewątpliwie nieraz musiał stać sam Diabeł. A motłoch i tak zawsze dostanie w pizdę.
edit: to zabawne, ale to jest mój 1666 post na forum
Oczywiście, są przypadki że oświeceni ludzie nauki czy krytycy i reformatorzy ówczesnego Kościoła, uchodzili z życiem, jednak bynajmniej przez dobre serca i intencje inkwizytorów, a raczej dzięki swojej erudycji i inteligencji (zakładając że w ogóle było z kim rozmawiać, bo generalnie o toczeniu merytorycznych sporów podczas "procesów zakonnic" nie możemy mówić), no i co by nie powiedział - szczęściu, za którym niewątpliwie nieraz musiał stać sam Diabeł. A motłoch i tak zawsze dostanie w pizdę.
edit: to zabawne, ale to jest mój 1666 post na forum
-
- zaczyna szaleć
Otóż z pewnych źródeł wiem , że mieli oni dość mocne dowody , aby odrobinę przykrócić kościołowi nóżki. (mowa o Templariuszach) Watykan rozkazał likwidacje tegoż zakonu w "pechowy Piatek 13 )Karkasonne pisze:Jesteś pewien, że wiesz, kiedy była najaktywniejsza inkwizycja? I jak się to ma do czasów templariuszy (którzy nie bardzo wiem co tutaj robią, szczerze mówiąc)?
Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
- Adrian696
zlikwidowanie Templariuszy nie miało nic wspólnego z Inkwizycja... papież zawisił zakon, ale uniewinnił od zarzutów - poza tym, zlikwidowano tylko ich czesć i to zasadniczo w jednym kraju, reszcie pozwolono utworzyć nowe zakony i przejac majatkiCzesław pisze:Trzeba tutaj przyznać że templariusze dość dotkliwie odczuli działanie inkwizycji na swojej skórze.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Adrian696
a ja polecam podręcznik historii - dowiesz sie jaki król był zakonowi winien pieniadze, jakiego papieża wykorzystał przekupstwem do zlikwidowania wierzyciela, oraz co z tego wyniknęło, oprócz teorii spiskowych o św GraluNecro pisze: Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
- zaczyna szaleć
Czytałem wiele teorii na ten temat. I myślę, że z każda warto sie zapoznać .A jak juz niejednokrotnie można było sie przekonać , wystarczą nowe dowody a historia się zmienia.
swoja droga książka ta również jest podręcznikiem na wydziale Historii w Opolu.Adrian696 pisze:a ja polecam podręcznik historii - dowiesz sie jaki król był zakonowi winien pieniadze, jakiego papieża wykorzystał przekupstwem do zlikwidowania wierzyciela, oraz co z tego wyniknęło, oprócz teorii spiskowych o św GraluNecro pisze: Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
To że z templariuszami poszło o kasę, to nie jest teoria, tylko fakt, tak samo jak faktem jest że wykorzystano do rozwiązania sprawy organa i metody inkwizycji, podobnie zresztą oczywistą oczywistością jest fakt że nie wytłukli wszystkich, aby mogli zasilić zakony. Pisząc Adrian że "zlikwidowanie Templariuszy nie miało nic wspólnego z Inkwizycja" robisz za duży skrót myślowy.