Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: Księża

10-02-2011, 20:44

1 down, 1 999 999 999 to go.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

10-02-2011, 20:46

na pewno go otruto, raz już tak zrobili:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teorie_spi ... w%C5%82a_I
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

10-02-2011, 20:47

dokładnie, aczkolwiek wolał bym żeby Głódź był pierwszy... ten przynajmniej nie lizał po jajach belzebuba z Torunia.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

10-02-2011, 21:17

dobra panowie, przyznać sie kto zapierdolił pierscien wyszynskiego z muzeum :D
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

12-02-2011, 17:27

http://www.pardon.pl/artykul/13629/ksia ... wykly_seks
Podczas pogrzebu policja wparowała do kościoła, wzięła księdza i pojechali na komendę - jebłem.
Kuria zawiesiła księdza, ale jak się okazało że nie zgwałcił, tylko był kochankiem to go odwiesiła - jebłem po raz drugi.

http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
Pierwszy wyrok skazujący w sprawie Rydzka, (ze względu na szacunek dla miasta Torunia, pierników i lokalnych legend, proszę nie nazywać go Diabłem z Torunia). 3,5 tysiąca. No to się mu dobrali do dupy.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

14-02-2011, 00:37

Czesław pisze: http://torun.gazeta.pl/torun/1,48723,90 ... ca_zl.html
Pierwszy wyrok skazujący w sprawie Rydzka, (ze względu na szacunek dla miasta Torunia, pierników i lokalnych legend, proszę nie nazywać go Diabłem z Torunia). 3,5 tysiąca. No to się mu dobrali do dupy.
Ciekawe, na ile to wyrok, a na ile stosunkowo niedroga reklama. Niech mówią byle jak, nawet źle - przecież najgorsze jest milczenie.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

14-02-2011, 00:43

respons
http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=110149

rydzyk jak chrystus, cierpi za miliony (doslownie).
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

14-02-2011, 12:36

mad pisze:
Ciekawe, na ile to wyrok, a na ile stosunkowo niedroga reklama. Niech mówią byle jak, nawet źle - przecież najgorsze jest milczenie.
Kościół, jak żadna inna oficjalnie działająca na świecie instytucja, ceni sobie akurat właśnie milczenie - szczególnie zaś w sprawach niewygodnych. Jak ognia przecież tematów korupcji, pedofilii, machlojek finansowych czy komentowania przestępstw i wykroczeń popełnianych przez kler.
Stygmat
zaczyna szaleć

14-02-2011, 12:45

lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
Necro
zaczyna szaleć

14-02-2011, 12:56

Stygmat pisze:lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
Nie zgodzę się z tym , kościół powołał specjalne "zakony" i nie tylko które miały na celu obronę ich "prawd" Każdego Heretyka karali śmiercią. Do dziś Biblia jest źle przetłumaczona księgą , a Watykan ukrywa niewygodne dla nich fakty, dokumenty. Na szczęście powoli zdaje sobie sprawę , że ich upadek jest coraz bardziej realny.
Stygmat
zaczyna szaleć

14-02-2011, 13:08

Jak Niemcy wparowali nam na chatę, to jakoś nie spuściliśmy głów.
Karkasonne

14-02-2011, 14:03

Necro pisze:
Stygmat pisze:lud dał na to zgodę przez ponad tysiąc lat.
Nie zgodzę się z tym , kościół powołał specjalne "zakony" i nie tylko które miały na celu obronę ich "prawd" Każdego Heretyka karali śmiercią.
Najwięksi heretycy czasów nowożytnych:
Luter - zmarł spokojnie w łóżku w dość dobrym wieku, propagował herezję ponad 30 lat.
Kalwin - dość podobnie, nikt mu na chatę z widłami nie wjechał.
Jan Hus - schwytany podstępem, spalony na stosie, nie odwołał swoich poglądów nawet w obliczu śmierci - tutaj wstyd i hańba, to prawda
Miguel Servet - antytrynitarz - nie czytałem o nim wcześniej, ale proszę: bardzo ciekawy przypadek:
Mieszkając w Paryżu, Servet prawdopodobnie po raz pierwszy spotkał Jana Kalwina. Obaj byli wtedy jeszcze dość młodymi ludźmi. Wkrótce stali się swoimi największymi adwersarzami, a Kalwin postanowił w końcu wydać Serveta w ręce katolickich inkwizytorów. Udało mu się jednak zbiec z więzienia (katoliccy inkwizytorzy ostatecznie spalili na stosie symbolicznie jego kukłę), lecz gdy przejeżdżał przez Genewę, gdzie zwolennicy Kalwina i on sam sprawowali autorytarne rządy, został rozpoznany i ponownie wtrącony do więzienia pod zarzutem bluźnierstwa. Wytoczono mu proces, podczas którego prowadził z Kalwinem dysputy na temat wiary. Ostatecznie Servet został skazany na spalenie na stosie. Co ciekawe, według niektórych historyków był on jedynym dysydentem spalonym dwukrotnie: symbolicznie przez katolików i dosłownie przez protestantów.
Faust Socyn - również antytrynitarz, również ciekawy przypadek pokazujący, jak czasem sprawy są skomplikowane. Katolicy atakowali, katolik uratował.
W 1571 zniszczono w Krakowie zbór protestancki i cmentarze innowierców, a od 1594 Socyn padał ofiarą napaści i przemocy (w 1598 grupa krakowskich studentów (podburzonych przez miejscowy kler katolicki), wywlekła Socyna z jego mieszkania, spaliła jego księgozbiór i usiłowała go zabić; w ostatniej chwili uratował go ksiądz-profesor Marcin Wadowita).
Huldrych Zwingli - anabaptysta - zginął w bitwie gdzie po obu stronach były fankluby Jezusa nie mogące dogadać się co do szczegółów swojej wiary - po bitwie nawet dano mu szansę na odwołanie swoich tez, no ale jako reformator twardo odmówił, został przebity mieczem.

Podsumowując, sprawa moim zdaniem nie może być pokazywana jako proste porównanie zakonów do szwadronów śmierci z grabiami i pochodniami.
Necro
zaczyna szaleć

14-02-2011, 15:02

Ja mówiłem o czasach inkwizycji, templariuszy ...
Karkasonne

14-02-2011, 15:06

Jesteś pewien, że wiesz, kiedy była najaktywniejsza inkwizycja? I jak się to ma do czasów templariuszy (którzy nie bardzo wiem co tutaj robią, szczerze mówiąc)?
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

14-02-2011, 15:20

Trzeba tutaj przyznać że templariusze dość dotkliwie odczuli działanie inkwizycji na swojej skórze.

Oczywiście, są przypadki że oświeceni ludzie nauki czy krytycy i reformatorzy ówczesnego Kościoła, uchodzili z życiem, jednak bynajmniej przez dobre serca i intencje inkwizytorów, a raczej dzięki swojej erudycji i inteligencji (zakładając że w ogóle było z kim rozmawiać, bo generalnie o toczeniu merytorycznych sporów podczas "procesów zakonnic" nie możemy mówić), no i co by nie powiedział - szczęściu, za którym niewątpliwie nieraz musiał stać sam Diabeł. A motłoch i tak zawsze dostanie w pizdę.

edit: to zabawne, ale to jest mój 1666 post na forum
Necro
zaczyna szaleć

14-02-2011, 15:46

Karkasonne pisze:Jesteś pewien, że wiesz, kiedy była najaktywniejsza inkwizycja? I jak się to ma do czasów templariuszy (którzy nie bardzo wiem co tutaj robią, szczerze mówiąc)?
Otóż z pewnych źródeł wiem , że mieli oni dość mocne dowody , aby odrobinę przykrócić kościołowi nóżki. (mowa o Templariuszach) Watykan rozkazał likwidacje tegoż zakonu w "pechowy Piatek 13 )
Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

14-02-2011, 15:48

Czesław pisze:Trzeba tutaj przyznać że templariusze dość dotkliwie odczuli działanie inkwizycji na swojej skórze.
zlikwidowanie Templariuszy nie miało nic wspólnego z Inkwizycja... papież zawisił zakon, ale uniewinnił od zarzutów - poza tym, zlikwidowano tylko ich czesć i to zasadniczo w jednym kraju, reszcie pozwolono utworzyć nowe zakony i przejac majatki
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

14-02-2011, 15:51

Necro pisze: Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
a ja polecam podręcznik historii - dowiesz sie jaki król był zakonowi winien pieniadze, jakiego papieża wykorzystał przekupstwem do zlikwidowania wierzyciela, oraz co z tego wyniknęło, oprócz teorii spiskowych o św Gralu
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Necro
zaczyna szaleć

14-02-2011, 15:56

Czytałem wiele teorii na ten temat. I myślę, że z każda warto sie zapoznać .A jak juz niejednokrotnie można było sie przekonać , wystarczą nowe dowody a historia się zmienia.
Adrian696 pisze:
Necro pisze: Polecam Lekturę "zakazane religie" dość ciekawie jest to opisane .Jak ktoś chce poczytac
a ja polecam podręcznik historii - dowiesz sie jaki król był zakonowi winien pieniadze, jakiego papieża wykorzystał przekupstwem do zlikwidowania wierzyciela, oraz co z tego wyniknęło, oprócz teorii spiskowych o św Gralu
swoja droga książka ta również jest podręcznikiem na wydziale Historii w Opolu.
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

14-02-2011, 16:01

To że z templariuszami poszło o kasę, to nie jest teoria, tylko fakt, tak samo jak faktem jest że wykorzystano do rozwiązania sprawy organa i metody inkwizycji, podobnie zresztą oczywistą oczywistością jest fakt że nie wytłukli wszystkich, aby mogli zasilić zakony. Pisząc Adrian że "zlikwidowanie Templariuszy nie miało nic wspólnego z Inkwizycja" robisz za duży skrót myślowy.
ODPOWIEDZ