na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Pytanie do znawców. Co sądzicie o czymś takim?
DENON PMA-710AE
DENON DCD-710AE(docelowo, na razie DVD Pionner DV-420)
Paradigm Monitor 7v3 ew.: Tonsil Maestro II 180
Zagra?
DENON PMA-710AE
DENON DCD-710AE(docelowo, na razie DVD Pionner DV-420)
Paradigm Monitor 7v3 ew.: Tonsil Maestro II 180
Zagra?
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
najlepsze z tego zestawu Paradigmy.
- Xapapote
- weteran forumowych bitew
działają tylko w jednym kierunku?Drone pisze:Czy znajdzie się taki odważny na forum, który wytłumaczy mi - prostemu inżynierowi - na czym polega działanie tzw. kabli kierunkowych?
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- Morph
- Kontakt:
Są wersje o różnych pojemnościach z obu stron.Drone pisze:Czy znajdzie się taki odważny na forum, który wytłumaczy mi - prostemu inżynierowi - na czym polega działanie tzw. kabli kierunkowych?
Są też wersje o lepszym ułożeniu kryształów miedzi ;).
Są też wersje że niczym się nie różnią.
I głośnikowe mam niby kierunkowe, i ICki, a różnicy w zasadzie im nie robi jak leżą.
Ostatnio zmieniony 23-02-2011, 14:46 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Xapapote
No wiesz, jak podepniesz odwrotnie to nie zadziałają. Cofka.
- Morph
- Kontakt:
Ale nie do mnie te pytania, ja w to voodoo nie wierzę ;). Owszem - dobry kabel jest lepszy od drutu Vivanco czy Hama ale to by było na tyle ;).
- chaos
- w mackach Zła
kierunkowy to taki, że z jednej masz mały dżek, z drugiej duży dżek, więc na odwrót nie połączysz :)Drone pisze:Czy znajdzie się taki odważny na forum, który wytłumaczy mi - prostemu inżynierowi - na czym polega działanie tzw. kabli kierunkowych?
że niby kierunkowy to taki co ma dwie żyły w ekranie i dla np rca lutuje się na sygnał jedną żyłę, na kołnierz drugą żyłę i ekran - i tą stroną wtyka się do wzmacniacza, drugiej strony do rca lutuje się jedną żyłę na sygnał i drugą żyłę na kołnierz, a ekran nie lutuje się wcale
- Morph
- Kontakt:
No dobrze, a kierunkowy głośnikowy z metra cięty?
- chaos
- w mackach Zła
ściema w chuj ;)Morph pisze:No dobrze, a kierunkowy głośnikowy z metra cięty?
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Od jakiegoś czasu podejrzewam, że odtwarzacz lekko rysuje mi płyty CD. Są to ryski od jednego do kilku centymetrów długości, dokładnie od samej krawędzi płyty do ok 1cm w głąb. Wszystkie są bardzo do siebie podobne stąd moje podejrzenie sprzętu, bo nie sądzę abym ja je robił niepoprawnie wkładając i wyjmując płyty. Najczęściej używam starego Technics'a (ok.14 lat), a rzadziej w drugim mieszkaniu w miarę nowego Sony'ego. Z tego co obserwowałem to chyba ten pierwszy to robi. Spotkaliście się z takim problemem?
- Morph
- Kontakt:
Wygląda jakby krzywo głowica lasera była prowadzona - sprawdź czy soczewka nie jest też porysowana.
Względnie trzyma krzywo płytę.
Względnie trzyma krzywo płytę.
- knaar
- rasowy masterfulowicz
pozaglądałem, poczyściłem, pochuchałem...niby wszystko ok, będę obserwował jak się zachowuje
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Mi Technics SL-PS70 czasami po naciśnięciu stop nie wyhamowuje płyty i wysuwa wirującą na tacce. Można sobie wyobrazić jakie to uczucie, jak dzieje się to z płytą 5razy droższą niż ten sprzęt.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- Xapapote
to kup sobie lepszy sprzętSo_It_Is_Done pisze:Mi Technics SL-PS70 czasami po naciśnięciu stop nie wyhamowuje płyty i wysuwa wirującą na tacce. Można sobie wyobrazić jakie to uczucie, jak dzieje się to z płytą 5razy droższą niż ten sprzęt.
- maciek z klanu
albo tansze plyty
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- mrwth
- zaczyna szaleć
Od kilku lat jadę na takim ustawieniu:
karta muz.: Asus Xonar Essence ST
IC: Ultralink Matrix-2
wzmak: Harman/Kardon 980
głośnikowe: Ultralink Excelsior-2.4 Bi-Wire
kolumny: Paradigm M. 7 v6
obecnie pokój ponad 30m kw, rozstaw kolumn 2-2,5m, odległość od źródła ok. 3m.
Testowałem sporo różnych opcji, ostatecznie zostałem przy takim właśnie secie. Dzięki kolosalnemu pierdolnięciu najlepiej sprawdza się w metalu i szeroko pojętej elektronice, ale słucham na nim właściwie każdej nuty: począwszy od lat '30 poprzez klasyki z lat '50-60 i dalsze eksperymenty instrumentalno-elektroniczne, skończywszy na współczesnych wynalazkach niemal każdego kalibru. Doskonale wypełnia przestrzeń, dźwięk jest bardzo żywy w każdym paśmie i nigdy mnie nie zawiódł.
Sprzęt najlepiej dobierać pod siebie i nie sugerować się zbytnio opiniami. Pamiętajmy, że każdy słyszy nieco inaczej, dodajmy do tego inną akustykę pomieszczenia i już mamy pokaźny próg błędu. Ja zrobiłem tak, że po kilku krótkich odsłuchach wybrałem parę setów (wzmak+kolumny), umówiłem się ze sprzedawcą, że zostawię u niego te kasę, ale muszę być pewien wyboru. Udostępnili mi pokój w jakąś sobotę i męczyłem jednego CD-składaka pełnego gromkich hitów na każdym z tych setów. Wypalamy oczywiście to, czego słuchamy najczęściej z flac bądź w innym bezstratnym formacie + jedna trasa w 3 formatach mp3 192 / 320 / flac. Przydatna sprawa. Kable i kartę dokupiłem nieco później żeby jeszcze więcej wycisnąć z dźwięku.
Całość nie była aż taka kosztowna, a muzykę zacząłem odkrywać praktycznie na nowo, bo słychać lepiej i przede wszystkim więcej.
karta muz.: Asus Xonar Essence ST
IC: Ultralink Matrix-2
wzmak: Harman/Kardon 980
głośnikowe: Ultralink Excelsior-2.4 Bi-Wire
kolumny: Paradigm M. 7 v6
obecnie pokój ponad 30m kw, rozstaw kolumn 2-2,5m, odległość od źródła ok. 3m.
Testowałem sporo różnych opcji, ostatecznie zostałem przy takim właśnie secie. Dzięki kolosalnemu pierdolnięciu najlepiej sprawdza się w metalu i szeroko pojętej elektronice, ale słucham na nim właściwie każdej nuty: począwszy od lat '30 poprzez klasyki z lat '50-60 i dalsze eksperymenty instrumentalno-elektroniczne, skończywszy na współczesnych wynalazkach niemal każdego kalibru. Doskonale wypełnia przestrzeń, dźwięk jest bardzo żywy w każdym paśmie i nigdy mnie nie zawiódł.
Sprzęt najlepiej dobierać pod siebie i nie sugerować się zbytnio opiniami. Pamiętajmy, że każdy słyszy nieco inaczej, dodajmy do tego inną akustykę pomieszczenia i już mamy pokaźny próg błędu. Ja zrobiłem tak, że po kilku krótkich odsłuchach wybrałem parę setów (wzmak+kolumny), umówiłem się ze sprzedawcą, że zostawię u niego te kasę, ale muszę być pewien wyboru. Udostępnili mi pokój w jakąś sobotę i męczyłem jednego CD-składaka pełnego gromkich hitów na każdym z tych setów. Wypalamy oczywiście to, czego słuchamy najczęściej z flac bądź w innym bezstratnym formacie + jedna trasa w 3 formatach mp3 192 / 320 / flac. Przydatna sprawa. Kable i kartę dokupiłem nieco później żeby jeszcze więcej wycisnąć z dźwięku.
Całość nie była aż taka kosztowna, a muzykę zacząłem odkrywać praktycznie na nowo, bo słychać lepiej i przede wszystkim więcej.
-= Pasażer Balonu =-
- maciek z klanu
YAMAHA PIANOCRAFT, UNITRA
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- postuje jak opętany!
Od dwóch lat używam takiego oto, budżetowego zestawu:
odtwarzacz: Marantz CD 6003
wzmacniacz: Marantz PM 6003
kolumny: Mordaunt-Short Mezzo 2.
Wzmacniacz i odtwarzacz to niemalże najtańsze urządzenia w ofercie Marantza (obecnie 6003 jest zastępowana przez 6004), a jednak o dżwięku generowanym przez tę parę mogę wypowiadać się w samych superlatywach. Wbrew obiegowym opiniom o sprzęcie firmy Marantz, te konkretne modele nadają się nie tylko do odtwarzania muzyki klasycznej i jazzu, ale znakomicie sprawdzają się we wszystkich gatunkach rocka. Co bardzo ważne - także kiepsko nagrane płyty (a więc zdecydowana większość zbiorów każdego fana rocka i metalu - nagrania z naszymi ulubionymi gatunkami są masterowane byle jak, aby przekonać słuchaczy o rzekomej wyzszości jakichś ''flaków'' nad CD) brzmią bardzo dobrze, chociaż zdarzają się wyjątki. Właśnie te cechy: uniwersalność, łaskawość dla źle nagranych płyt, duża szczegółowość i naturalność dźwięku (oczywiście - w relacji do niskiej ceny tych urządzeń) sprawiły, że wybrałem ten sprzęt, a nie marek Cambridge i NAD. Z Rotelem nie porównywałem, bo sprzęt tego producenta na rodzinnym, brytyjskim rynku, jest znacznie droższy.
Zatem jeśli ktoś szuka taniego sprzętu z zamiarem słuchania wielu różnych gatunków muzycznych - powinien dać szansę serii
6003.
Edit:
Za najlepszy element swojego zestawu uważam kolumny. W przyszłości zamierzam wymienić elektronikę na dużo lepszą i użytkować ją z tymi własnie głośnikami M-S.
odtwarzacz: Marantz CD 6003
wzmacniacz: Marantz PM 6003
kolumny: Mordaunt-Short Mezzo 2.
Wzmacniacz i odtwarzacz to niemalże najtańsze urządzenia w ofercie Marantza (obecnie 6003 jest zastępowana przez 6004), a jednak o dżwięku generowanym przez tę parę mogę wypowiadać się w samych superlatywach. Wbrew obiegowym opiniom o sprzęcie firmy Marantz, te konkretne modele nadają się nie tylko do odtwarzania muzyki klasycznej i jazzu, ale znakomicie sprawdzają się we wszystkich gatunkach rocka. Co bardzo ważne - także kiepsko nagrane płyty (a więc zdecydowana większość zbiorów każdego fana rocka i metalu - nagrania z naszymi ulubionymi gatunkami są masterowane byle jak, aby przekonać słuchaczy o rzekomej wyzszości jakichś ''flaków'' nad CD) brzmią bardzo dobrze, chociaż zdarzają się wyjątki. Właśnie te cechy: uniwersalność, łaskawość dla źle nagranych płyt, duża szczegółowość i naturalność dźwięku (oczywiście - w relacji do niskiej ceny tych urządzeń) sprawiły, że wybrałem ten sprzęt, a nie marek Cambridge i NAD. Z Rotelem nie porównywałem, bo sprzęt tego producenta na rodzinnym, brytyjskim rynku, jest znacznie droższy.
Zatem jeśli ktoś szuka taniego sprzętu z zamiarem słuchania wielu różnych gatunków muzycznych - powinien dać szansę serii
6003.
Edit:
Za najlepszy element swojego zestawu uważam kolumny. W przyszłości zamierzam wymienić elektronikę na dużo lepszą i użytkować ją z tymi własnie głośnikami M-S.
In God We Trust
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
SanDisk, MEElectronics i okazjonalnie AKG.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Castor
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU
E 4500 @ 2.20GHz
2.20 GHz, 2,00 GB of RAM
Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Głośniki Creative 5.1 T6100 Inspire
E 4500 @ 2.20GHz
2.20 GHz, 2,00 GB of RAM
Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Głośniki Creative 5.1 T6100 Inspire