sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

06-03-2011, 17:36

Co do wplywu na jakosc dzwieku najlepiej jest zawsze przekonac sie samemu. Zrippuj cos na dwa sposoby i porownaj.
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

06-03-2011, 21:31

Czyli program zmienia mi średnią głośność pliku, a te próbki, które nadal wykraczają poza maksymalną wartość przycisza funkcją clipping ? Dobrze to zrozumiałem ?

Rippowałem w dwóch wersjach i ja jakoś specjalnie to różnicy nie słyszę. Lubię mieć po prostu pewność, że jest najlepiej jak może być. Rozumiem, że joint stereo przy jakości np. 320 kbit/s nie robi specjalnej różnicy ?
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

07-03-2011, 01:02

Clipping obejmuje pliki calosciowo, nie indywidualne dzwieki wewntarz nich, ale ogolnie tak, choc niekoniecznie tylko przycisza ;)

Jesli i tak nie slyszysz roznicy to nie ma sensu rippowac tak, zeby bylo jak najlepiej IMO. Z drugiej strony, jesli juz musisz miec taka pewnosc to w przypadku mp3 lepiej jest wybrac zwykle stereo, bo z tym kodekiem roznica w jakosci moze byc
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

07-03-2011, 18:13

A przypadkiem nie obejmuje tylko jednej "próbki" ("ramki") w ramach pliku, w której gain jest za duży ?

" “Clipping” means that when the mp3 file is decoded by your player, some of the sound samples will be too loud. The player will “clip” these samples so that they do not exceed the maximum allowable value. This clipping creates a sort of rough, “scratchy” sound during loud parts of the song."

Nie rozumiem jednej rzeczy. Mam plik mp3, chcę go podgłośnić, ustawiam sobie więcej db, program zmienia gain, ale jednocześnie wrzuca "clipping", który nie pozwala, żeby było za głośno. Bez sensu. Skąd się bierze ta maksymalna dopuszczalna wartość ?
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

07-03-2011, 19:05

ja ostatnio zainwestowalem w sprzet audio. zdecydowalem sie w koncu na glosniki jbl es80 amplituner harman kardon avr 255 i odtwarzacz tez harmana hd 980. gra bardzo ladnie,oprocz tego kable glosnikowe profigold 2x4mm i podlaczylem analogowo odtwarzacz. zastanawiam sie czy nie kupic opticala dla porownania.do samej muzy ampli 7 kanalowy to moze nie najlepsze rozwiazanie, ale mam nadzieje ze nie uslyszal bym roznicy porownujac z hk:) podszedlem do tego tak ze dokupie reszte glosnikow pod kino domowe,dlatego avr jest bardziej uniwersalny. mimo to jestem bardzo zadowolony. calosc kosztuje ok 5000,ale jak poszukac jakis promocji mozna wyrwac taniej.
ciekawy patent z podwojnym podlaczeniem pare stron wczesniej wkleil empir. ale przy grubym kablu wydaje mi sie ze wystarczy tak jak to zrobil alsvart,tym bardziej ze technicznie tyle miedzi wpiac pod wejscie bylby problem. mi przy transporcie ta jedna blaszka zginela,ktora laczy gorne i dolne wyjscia przy glosnikach i nie mialem srednich tonow. troche z kumplem pokombinowalismy i pomysl byl taki ze obnazylem wiecej kabla i przepuscilem przez gorny i dolny wtyk.gra:)
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

09-03-2011, 09:58

pr0metheus pisze:zastanawiam sie czy nie kupic opticala dla porownania.do samej muzy
Ja tam audiofilem nie jestem, ba mało tego - trochę nawet głuchy.
Wg mnie muzy najlepiej słuchać w trybie stereo. 5.1 zostaw sobie na filmy/koncerty.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-03-2011, 10:00

+1
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

09-03-2011, 10:08

Riven pisze:+1
a skad u Ciebie nagle +1, toc kiedys pisałes ze słuchasz na kinie domowym i to dopiero jest słuchanie muzy, jak napisałem ze to kompletna głupota, to bys mnie pobił :D:D:D::D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-03-2011, 10:09

wiem ze to niepopularne tutaj, ale zweryfikowalem swoje poglady :)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

09-03-2011, 20:10

empir pisze:
pr0metheus pisze:zastanawiam sie czy nie kupic opticala dla porownania.do samej muzy
Ja tam audiofilem nie jestem, ba mało tego - trochę nawet głuchy.
Wg mnie muzy najlepiej słuchać w trybie stereo. 5.1 zostaw sobie na filmy/koncerty.
no pewnie ze stereo,tylko podlaczony mam odtwarzacz do amplitunera,i tu juz jest ponoc strata na jakosci. slucham tylko w trybie stereo.a polaczenie optyczne nie ma nic do tego, ale roznica w dzwieku moze byc odczuwalna
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

09-03-2011, 20:31

pr0metheus pisze: no pewnie ze stereo,tylko podlaczony mam odtwarzacz do amplitunera,i tu juz jest ponoc strata na jakosci. slucham tylko w trybie stereo.a polaczenie optyczne nie ma nic do tego, ale roznica w dzwieku moze byc odczuwalna
nie jest (no ale wszystko zalezy tez od tego ile zainwestowałeś w kable) w , poza tym amplituner słabo nadaje sie do stereo - wiem bo sam mam dobry ampli i stereo na nim brzmi słabo w porównaniu do duuuzo tańszego zwykłego wzmacniacza którego kiedys posiadałem - a amplituner do wzmacniacza w zblizonej cenie, nie ma nawet startu...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

09-03-2011, 20:46

no to chujowo ze roznica jest az taka duza,bo przyznam sie nie testowalem. ale gra naprawde dobrze,znajomi tez przynosili swoje plyty na odsluch i mieli podobne zdanie. o kablach glosnikowych pisalem wczesniej,nie oszczedzalem ale tez nie szalalem. za chinche o dl.1m zaplacilem 60 pln.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

09-03-2011, 21:07

bo do tego samego zestawu trzeba podłączyć wzmach - wtedy zauważysz różnice od razu, pamietam, ze jak kupiłem amplituner do kina domowego a dałem za niego naprawde sporo - to po obczajeniu ze to chujstwo sie nie nadaje do stereo myslalem ze wyjde oknem :D
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

09-03-2011, 22:07

sprawdzilem cene,pierdole:) a juz na pewno nie bede sluchal dla porownania zeby sie nie wkurwiac:) tym bardziej ze jak dla mnie obecny zestaw brzmi wystarczajaco
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

09-03-2011, 23:08

LastOneOnEarth pisze:A przypadkiem nie obejmuje tylko jednej "próbki" ("ramki") w ramach pliku, w której gain jest za duży ?

" “Clipping” means that when the mp3 file is decoded by your player, some of the sound samples will be too loud. The player will “clip” these samples so that they do not exceed the maximum allowable value. This clipping creates a sort of rough, “scratchy” sound during loud parts of the song."

Nie rozumiem jednej rzeczy. Mam plik mp3, chcę go podgłośnić, ustawiam sobie więcej db, program zmienia gain, ale jednocześnie wrzuca "clipping", który nie pozwala, żeby było za głośno. Bez sensu. Skąd się bierze ta maksymalna dopuszczalna wartość ?
Chciałem się tylko przypomnieć :)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

10-03-2011, 16:34

Adrian696 pisze:
pr0metheus pisze: no pewnie ze stereo,tylko podlaczony mam odtwarzacz do amplitunera,i tu juz jest ponoc strata na jakosci. slucham tylko w trybie stereo.a polaczenie optyczne nie ma nic do tego, ale roznica w dzwieku moze byc odczuwalna
nie jest (no ale wszystko zalezy tez od tego ile zainwestowałeś w kable) w , poza tym amplituner słabo nadaje sie do stereo - wiem bo sam mam dobry ampli i stereo na nim brzmi słabo w porównaniu do duuuzo tańszego zwykłego wzmacniacza którego kiedys posiadałem - a amplituner do wzmacniacza w zblizonej cenie, nie ma nawet startu...
Jest jak mówisz, nic do muzyki nie zastąpi wzmacniacza stereo.
Ale lepiej dobry ampli 5.1 + drewniane kolumny niż stereo typu mini wieża czy inny jamnik.
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

10-03-2011, 20:08

Od miesięcy planuje zakup dobrego sprzętu. I jedyne co wiem to do muzy to tylko stereo. Dobre stereo. Tańsze stereo. Nie ampli. Co nie oznacza że będzie tragedia przy ampli. W cenie do kilku tysi można wyrwac dobre a nawet bardzo dobre dobrane do gustu stereo a z kinem domowym jest różnie. Po za tym po co 5głośników średniej jakości jak można kupić dwa dobre za ta sama cenę. Sam niestety słucham na ampli yamahy i w opcji stereo jest bieda. Lepiej idzie na podbarwionych presetach pro logic.
Coraz bardziej się przychylam do opcji bardzo dobre kolumny potem wzmacniacz potem cd a na końcu kable które też są ważne. Kable 10-25% ceny zestawu. Siedziałem dużo na różnych forach internetowych i tylko sieczkę z mózgu robią. Czytać można ale weryfikacja słuchowa najważniejsza. Po za tym słuch się dostosuje do każdego dźwięku lepszego gorszego. Do perfekcji nie dojdziemy :)
Uznałem w końcu że nie ma sensu milionów wydawac na sprzęt lepiej kupić sobie płyty.
Elhaz_77
w mackach Zła

13-05-2011, 10:15

Jeśli chodzi o kable to mają naprawdę duże znaczenie. Kiepskie/źle dobrane kable spieprzą dźwięk nawet w dobrym zestawie. ja do zestawu Yamaha CDX 497 + Yamaha AX 497 + JBL es80 miałem kable Klotz Twinax 4mm. Zamieniłem je na Wireworld Orbit 2,5mm i różnica w jakości dźwięku jest kolosalna. Trzeba uważać jednak, aby się za mocno nie wkręcić i szukać kabli za kilka tysięcy za metr ;)
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

13-05-2011, 20:31

pierdolicie Hipolicie
Elhaz_77
w mackach Zła

14-05-2011, 10:33

chaos pisze:pierdolicie Hipolicie
a tak konkretniej? czy kable nie maja aż takiego znaczenia czy, że nie ma aż takiej różnicy między Klotz Twinax a Wireworld Orbit? ja słyszę różnice prawie na wszystkich przesłuchiwanych płytach.
ODPOWIEDZ