AJATTARA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- postuje jak opętany!
AJATTARA
Jestem po lekturze dwóch płyt - "Apare"(2006) i "Kalmanto"(2007). Podobno wypuścili jakąś nową, akustyczną, ale nie mam zamiaru poznawać. O ile pierwsza z wymienionych w dosyć umiarkowany sposób jawiła mi się jako dość oryginalne (jak na fińskie standardy) granie, w kórym można było wyczuć delikatny powiew świeżości i nutkę własnego stylu, to druga z nich - "Kalmanto" okazała się tragicznym nieporozumieniem z doprowadzającą na skraj szaleństwa pracą klawiszy przypominających ścieżkę dźwiękową z horrorów klasy "C" kręconych w latach siedemdziesiątych. Jeśli takie było zamierzenie twórców, to tym gorzej dla nich. Całe utwory owinięte jak pępowiną ślimaczącym się klawiszowym pitoleniem bez polotu i klasy. Podaję jako przykład zespołu, który ciekawie się zapowiadał, a skończył w kloace.
Zna ktoś? Lubi, kocha, szanuje, olewa ciepłym moczem?
Zna ktoś? Lubi, kocha, szanuje, olewa ciepłym moczem?
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Re: AJATTARA
Moja znajomość dorobku Ajattary kończy się na dwóch pierwszych płytach i połowie trzeciej. "Kuolema" to całkiem ciekawy album w swojej stylistyce (podobnie zresztą jak tylko nieco słabszy "Itse"). Kawałki w sumie proste, ale mają ten specyficzny klimat. Jednak później tym gorzej, z dobrze zapowiadającej się kapeli powstał dziwny, bezpłciowy twór. Obecnej działalności już nie śledzę. Tyle w tym temacie, chyba nie ma sensu pisać więcej.
Słyszałem bodajże 2 pierwsze i słuchało się tego całkiem nieźle. Z tego co pamiętam przypominało to trochę późniejsze Barathrum (chyba). Może jak będę w nastroju to sobie to przypomnę, ale póki co mi się nie chce.
- Deathless King
- weteran forumowych bitew
Kuolema byla calkiem fajna, ale rzeczywiscie - pozniej juz rownia pochyla...
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
- H-K44
Znam tylko "Äpäre". Nawet niezła płytka z jednym zdecydowanie wybijającym się utworem mianowicie "Tahtomattaan Syntynyt". Reszty nie słyszałem, choć chyba był w Thrashing Madness jeden utwór z "Noitumaa".
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
-
- mistrz forumowej ceremonii
słuchałem kiedyś debiutu, jednym uchem wleciało drugim wyleciało, z resztą dokonań nie miałem okazji się zapoznać. może kiedyś, ale w sumie...po co ?
- Scaarph
- zahartowany metalizator
ja natomiast słyszałem tylko noitumaa. cóż... muzyka dla wytrzymałych 

- grot
Apare swego czasu bardzo mi się podobało, reszty nie znam.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Wątpię, że ktoś na to niecierpliwie czekał, ale Ajattara wysrali nowy krążek (przypadkiem natknąłem się na info w pracy klikając bezmyślnie po metal archives). Właśnie słucham i jako do tło golenia łba czy układania na półce płyt może być. Ma kilka fajnych momentów...

- Najprzewielebniejszy
i to jest doskonała wiadomość:-)!!!
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Z powrotnej płyty: " onclick="window.open(this.href);return false;
all the monsters will break your heart
- Najprzewielebniejszy
słuchałem juz nowej plyty, całkiem dobrze, wciaz skocznie i po finlandzku.
- Najprzewielebniejszy
newsik
http://masterful-magazine.com/news.php? ... &id=349938" onclick="window.open(this.href);return false;
i video
[youtube][/youtube]
http://masterful-magazine.com/news.php? ... &id=349938" onclick="window.open(this.href);return false;
i video
[youtube][/youtube]
- Drone
Boże, jakie piramidalne gówno. I dziwić się potem, że krążą stereotypy o typowych metaluchach :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- postuje jak opętany!
Zdzierżyłem minutę, później przewinąłem wideo, żeby zobaczyć, czy będą chociaż cycki.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Faktycznie takie prymitywne, nie to co wyrafinowana muzyka dla wybrańców, koneserów i metalowej elity spod znaku Enemy of Man.Drone pisze:Boże, jakie piramidalne gówno. I dziwić się potem, że krążą stereotypy o typowych metaluchach :)
all the monsters will break your heart
- Najprzewielebniejszy
Ironia - słowo klucz.Drone pisze:Boże, jakie piramidalne gówno. I dziwić się potem, że krążą stereotypy o typowych metaluchach :)
Pamiętam jak dziś, gdy w Maroku trafiłem po raz pierwszy na slumsy. Osioł zdychał w śmieciach. O dziwo każdy niemal barak miał antenę satelitarną. Brudne pranie było rozwieszone między chatami, a jakieś dziecko jechało na rowerze bez pedałów. Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie, ale zamiast tej podróży dużo taniej byłoby mi posłuchać Ajattara, bo jak babcię kocham, dawno takiej jebanej biedy nie doświadczyłem.
- Drone
Ale gdzie jest ta ironia?Najprzewielebniejszy pisze:Ironia - słowo klucz.Drone pisze:Boże, jakie piramidalne gówno. I dziwić się potem, że krążą stereotypy o typowych metaluchach :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Sybir
:DKarkasonne pisze:Pamiętam jak dziś, gdy w Maroku trafiłem po raz pierwszy na slumsy. Osioł zdychał w śmieciach. O dziwo każdy niemal barak miał antenę satelitarną. Brudne pranie było rozwieszone między chatami, a jakieś dziecko jechało na rowerze bez pedałów. Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie, ale zamiast tej podróży dużo taniej byłoby mi posłuchać Ajattara, bo jak babcię kocham, dawno takiej jebanej biedy nie doświadczyłem.
Chyba z ciekawości posłucham.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz