SEPULTURA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: SEPULTURA

24-05-2011, 21:04

e? przeciez dowolny numer na Hell Awaits jest ostrzejszy niz Arise. BTR jest bardziej brutalna, ale na pewno nie bardziej niz najmocniejsze numery Slayera.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-05-2011, 21:05

IRONMIL pisze: przesunęła granice thrashu - zabrzmiała jeszcze agresywniej niż Slayer, ale wciąż na tyle thrashowo, że nie można ich było posądzić o granie death metalu.
alem konkretnie?? gdzie przesuneli?? bo chyba przeoczyłem cos z ich twórczości...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-05-2011, 21:07

kurwa, no dla mnie takie Darkness Descends jest brutalniejsze niz BTR.
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:09

Riven pisze:e? przeciez dowolny numer na Hell Awaits jest ostrzejszy niz Arise. BTR jest bardziej brutalna, ale na pewno nie bardziej niz najmocniejsze numery Slayera.
dziś bardzo trudno byłoby mi to ocenić - pamiętam, że jak pierwszy raz usłyszałem Beneath the Remains (było to z rok - dwa po jej premierze) to wydawała mi się brutalniejsza i ostrzejsza niż Slayer. Z kolei Hell Awaits zawsze było dla mnie jedną z lżejszych płyt Slayera - w porównaniu chociażby do Reign in Blood.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-05-2011, 21:10

IRONMIL pisze: Z kolei Hell Awaits zawsze było dla mnie jedną z lżejszych płyt Slayera - w porównaniu chociażby do Reign in Blood.
marys - idz sobie gdzies na spacer - ochłoń, bo to największa bzdura tego tygodnia
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Raf
w mackach Zła

24-05-2011, 21:11

IRONMIL pisze:
Morbid Marcin pisze:ale rozumiem Maria, ze mowisz o popularnosci a nie jakosci muzyki, co?
mówię o jakości (która przełożyła się na popularność), ale przedstawiam swój osobisty punkt widzenia. Proszę się więc nie sugerować :)) Przyznaję, że pierwsze płyty Entombed mogły być ważniejsze dla sceny, mogły mieć na nią większy wpływ - Sepultura jednak zrobiła coś (dla mnie wówczas) niewiarygodnego - przesunęła granice thrashu - zabrzmiała jeszcze agresywniej niż Slayer, ale wciąż na tyle thrashowo, że nie można ich było posądzić o granie death metalu. Zresztą do dziś prawie każdy utwór z płyt BTR/Arise jest doskonały i budzi we mnie więcej emocji niż Entombed, którego paradoksalnie pewnie więcej w ciągu ostatnich lat słuchałem.
Można polemizować ale co ciekawe sama Seputura uważa, że to już był death metal - przynajmniej czarny Derrick tak zapowiada te wałki na koncertach jako"oldschool death metal" ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-05-2011, 21:11

Maria>
no jesli HA jest dla Ciebie jedna z lzejszych plyt Slayera to nie mamy o czym mowic, bo dla mnie to jest esencja brutalnosci w metalu jako takim

w ogole nie malo znam rownie brutalnych krazkow.
Raf
w mackach Zła

24-05-2011, 21:15

Adrian696 pisze:
IRONMIL pisze: Z kolei Hell Awaits zawsze było dla mnie jedną z lżejszych płyt Slayera - w porównaniu chociażby do Reign in Blood.
marys - idz sobie gdzies na spacer - ochłoń, bo to największa bzdura tego tygodnia
obawiam się że spacer tu raczej nie pomoże ;)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-05-2011, 21:15

Raf pisze:
Adrian696 pisze:
obawiam się że spacer tu raczej nie pomoże ;)
ale przestanie pisac :)
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:16

Adrian696 pisze:
Co niby? Że Reign in Blood jest brutalniejszym, szybszym i ostrzejszym albumem niż Hell Awaits? Przecież to oczywiste - z inną opinią w życiu się nie spotkałem.
535

24-05-2011, 21:16

Dla przypomnienia rzucę tracklistą:)

1. Hell Awaits
2. Kill Again
3. At Dawn They Sleep
4. Praise Of Death
5. Necrophiliac
6. Crypts Of Eternity
7. Hardening Of The Arteries

Które odpadają?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-05-2011, 21:17

jest ciezszy, ale nie jest ostrzejszy. przy czym zdaje sobie sprawe, ze moje zdanie jest kontrowersyjne. no ale bede go bronil.
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:18

Riven pisze: no jesli HA jest dla Ciebie jedna z lzejszych plyt Slayera to nie mamy o czym mowic, bo dla mnie to jest esencja brutalnosci w metalu jako takim
To płyta z niesamowitym, diabelskim wręcz klimatem - uwielbiam ją (chyba bardziej niż RiB), ale przenigdy nie powiedziałbym, że jest brutalniejsza.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-05-2011, 21:19

IRONMIL pisze: Co niby? Że Reign in Blood jest brutalniejszym, szybszym i ostrzejszym albumem niż Hell Awaits? Przecież to oczywiste - z inną opinią w życiu się nie spotkałem.
RIB jest duzo lepsza... ale nie jest brutalniejsza.. HA jest murem, za którym juz jest Death Metal, co zreszta podkreslali np chłopaki z Possessed w wywiadach.
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:22

Raf pisze: Można polemizować ale co ciekawe sama Seputura uważa, że to już był death metal - przynajmniej czarny Derrick tak zapowiada te wałki na koncertach jako"oldschool death metal" ;)
czarny Derrick to nie Sepultura - on to sobie może uważać nawet, że to hip-hop - jego prawo. Dla mnie to zdecydowanie thrash a nie death, a na pewno znam się na metalu bardziej niż on i mam więcej płyty :))))))))))))))))))
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-05-2011, 21:22

dobra, o brutalnosc faktycznie ciezko sie spierac, bo to mozna rozumiec na 10 roznych sposobow. natomiast HA wydaje mi sie bardziej ekstremalna :)

i nie powiedzialbym, ze RIB jest "duzo lepsza". niby jak? to sa rownie dobre plyty. jakbym mial juz wybrac taka, w ktorej odnajduje wiecej elementow bliskich moim upodobaniom muzycznym, to byloby to na pewno Hell Awaits. nie tylko death metal, ale i black metal ;)
Ostatnio zmieniony 24-05-2011, 21:23 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:23

Adrian696 pisze: HA jest murem, za któym juz jest Death Metal, co zreszta podkreslali np chłopaki z Possessed w wywiadach
powiedziałbym, że jest murem, z którym stoi heavy metal, a nie death metal... Poważnie.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

24-05-2011, 21:25

Riven pisze: i nie powiedzialbym, ze RIB jest "duzo lepsza"
moze inaczej, jest RIB i sa inne płyty thrashowe ;)
Raf
w mackach Zła

24-05-2011, 21:25

Adrian696 pisze:
IRONMIL pisze: Co niby? Że Reign in Blood jest brutalniejszym, szybszym i ostrzejszym albumem niż Hell Awaits? Przecież to oczywiste - z inną opinią w życiu się nie spotkałem.
RIB jest duzo lepsza... ale nie jest brutalniejsza.. HA jest murem, za któym juz jest Death Metal, co zreszta podkreslali np chłopaki z Possessed w wywiadach
Też kwestia rejestracji i produkcji nagrań, Hell Awaits nagrana przez Rubina byłaby płytą nie do pobicia.
Maria Konopnicka

24-05-2011, 21:27

Riven pisze:dobra, o brutalnosc faktycznie ciezko sie spierac, bo to mozna rozumiec na 10 roznych sposobow. natomiast HA wydaje mi sie bardziej ekstremalna :)
No nie, pojęcie "ekstremalności" jest chyba jeszcze szersze niż "brutlności" :))) RiB - jest szybsza, bardziej skomasowana, brutlaniejsza. Cholera, dziwnie się czuję jak to piszę :) Dla mnie to wręcz truizm...
Riven pisze: i nie powiedzialbym, ze RIB jest "duzo lepsza". niby jak? to sa rownie dobre plyty. jakbym mial juz wybrac taka, w ktorej odnajduje wiecej elementow bliskich moim upodobaniom muzycznym, to byloby to na pewno Hell Awaits. nie tylko death metal, ale i black metal ;)
a to już polemika z Adrianem :) i tak nas przegada bo ma więcej płyt Slayer niż my :))
ODPOWIEDZ