Dla mnie Sepultura to zawsze był thrash ale podałem ten przykład jako ciekawostkę po prostu.IRONMIL pisze:czarny Derrick to nie Sepultura - on to sobie może uważać nawet, że to hip-hop - jego prawo. Dla mnie to zdecydowanie thrash a nie death, a na pewno znam się na metalu bardziej niż on i mam więcej płyty :))))))))))))))))))Raf pisze: Można polemizować ale co ciekawe sama Seputura uważa, że to już był death metal - przynajmniej czarny Derrick tak zapowiada te wałki na koncertach jako"oldschool death metal" ;)
SEPULTURA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- w mackach Zła
Re: SEPULTURA
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
wlasnie piekno HA polega na tym ohydnyn, brudnym brzmieniu. ta plyta z produkcja RIB albo rownie porzadna wiele by stracila. mysle ze nie bylaby tak black metalowa :))))
ja sie zgadzam z Wami co do RIB, moze chodzi o to, ze na HA jest wiecej diabla (mimo wszystko - tego z rogami), i dlatego tak sie upieram przy niej? ;)
ja sie zgadzam z Wami co do RIB, moze chodzi o to, ze na HA jest wiecej diabla (mimo wszystko - tego z rogami), i dlatego tak sie upieram przy niej? ;)
this is a land of wolves now
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Dokładnie.Riven pisze:wlasnie piekno HA polega na tym ohydnyn, brudnym brzmieniu. ta plyta z produkcja RIB albo rownie porzadna wiele by stracila. mysle ze nie bylaby tak black metalowa :))))
- mad
- weteran forumowych bitew
Tu się zgadzam. Pamiętam tamte czasy: koncercik Sepy w Poznaniu, katowanie na analogu BTR... SEPULTURA naprawdę stała bardzo wysoko i mówiło się o nich jako o tych, którzy mogą dogonić albo przynajmniej ścigać SLAYER. I właśnie o te płyty chodzi, z tym, że moim zdaniem Schizophrenia to też kapitalny materiał, chociaż bardzo niedoceniony ze względu na następne płyty, które go przebiły. Kolejne 2 albumy po Arise cenię jednak mniej, przy czym wg mnie Roots > Chaos A.D.IRONMIL pisze:Entombed nie może się równać z Sepulturą z lat świetności - powtórzę - był tylko jeden zespół, który w czasach BTR/Arise mógł się równać z Brazylijczykami. I na pewno nie był to Entombed :)
A tu się nie zgadzam! Szybszy tak, niech będzie, ale bardziej brutalny? Ostrzejszy? Chyba nie. Przejście od Show No Mercy do Hell Awaits to była rewolucja, zdobycie kosmosu niemalże. Pamiętam, gdy w 1985 r. po raz pierwszy usłyszałem HA - poczułem , jakbym dostał młotem w łeb. Spodobało się od razu, ale nie wierzyłem, że można tak ciężko, ostro grać. RiB to pewnie - ogólnie rzecz biorąc - najlepsza płyta Slayera (ale moją ulubioną pozostaje właśnie HA), jednak nie spowodowała wstrząsu w zakresie ciężaru, ostrości. W zakresie poziomu artystycznego - jasne że tak, ale zawsze jednak uważałem, że HA to płyta bardziej... potężna, cięższa, ostrzejsza.IRONMIL pisze:Co niby? Że Reign in Blood jest brutalniejszym, szybszym i ostrzejszym albumem niż Hell Awaits? Przecież to oczywiste - z inną opinią w życiu się nie spotkałem.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
ale tak nie mozemy podchodzic... jest prawda czasu i prawda ekranu ;)Raf pisze:Też kwestia rejestracji i produkcji nagrań, Hell Awaits nagrana przez Rubina byłaby płytą nie do pobicia.
nie moge dobic do 80... nic nowego od 7 miesiecy... zaczyna sie depresja...IRONMIL pisze:i tak nas przegada bo ma więcej płyt Slayer niż my :))
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
- w mackach Zła
Ale to nie oni nagrali zdaje się ;)hcpig pisze:Największa żenada Sepy to nagranie z Pavarottim :)
- Riven
- Kontakt:
-
- w mackach Zła
Dokładnie zgadzam się z przedmówcą ;)mad pisze: A tu się nie zgadzam! Szybszy tak, niech będzie, ale bardziej brutalny? Ostrzejszy? Chyba nie. Przejście od Show No Mercy do Hell Awaits to była rewolucja, zdobycie kosmosu niemalże. Pamiętam, gdy w 1985 r. po raz pierwszy usłyszałem HA - poczułem , jakbym dostał młotem w łeb. Spodobało się od razu, ale nie wierzyłem, że można tak ciężko, ostro grać. RiB to pewnie - ogólnie rzecz biorąc - najlepsza płyta Slayera (ale moją ulubioną pozostaje właśnie HA), jednak nie spowodowała wstrząsu w zakresie ciężaru, ostrości. W zakresie poziomu artystycznego - jasne że tak, ale zawsze jednak uważałem, że HA to płyta bardziej... potężna, cięższa, ostrzejsza.
- Morbid Marcin
hmm, jakiekolwiek dywagacje na temat wyzszosci jakiejkolwiek plyty nad RIB pachna mi anarchia i zwyczajnie nie mozna ich uznac za prawdziwe ;)
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- mad
To nie są dywagacje na temat wyższości. Przeczytaj waść uważnie.
- Morbid Marcin
nigdy nie czytalem az tak uwaznie.
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Trzeba przyznać, że stara Sepa jednak jest kapke wyżej od Slayer jeśli chodzi o "ciężar". Bliżej im było do death metalu, Slayer bliżej do heavy, głownie przez wokal. Takie jest pierwsze wrażenie, może to potwierdzić Nif na przykład :)
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- Riven
- Kontakt:
- mad
Do Schizophrenii włącznie można było oczekiwać, że skręcą w stronę death - racja. Ale co do kapkości... no nie wiem...So_It_Is_Done pisze:Trzeba przyznać, że stara Sepa jednak jest kapke wyżej od Slayer jeśli chodzi o "ciężar". Bliżej im było do death metalu, Slayer bliżej do heavy, głownie przez wokal. Takie jest pierwsze wrażenie, może to potwierdzić Nif na przykład :)
-
- rasowy masterfulowicz
no bez zartow, doskonaly krazek, uwielbiam go, ale posluchaj tegoRiven pisze:Maria>
no jesli HA jest dla Ciebie jedna z lzejszych plyt Slayera to nie mamy o czym mowic, bo dla mnie to jest esencja brutalnosci w metalu jako takim
w ogole nie malo znam rownie brutalnych krazkow.
to jest agresja i wpierdol -
a to swietny numer, ale jest on tylko polozeniem kamienia wegielnego pod to co pozniej Sepulutra zrobila na Arise -
nie tylko na tym, ale to wazny skladnik :)Riven pisze:wlasnie piekno HA polega na tym ohydnyn, brudnym brzmieniu.
tutaj sie zgadzam, Hell Awaits to krazek z pieklachodzi o to, ze na HA jest wiecej diabla (mimo wszystko - tego z rogami),
Ostatnio zmieniony 24-05-2011, 22:59 przez Mort, łącznie zmieniany 1 raz.
I AM MORBID
to akurat jest charakterystyczne dla tego forum - nieuważnie czytają, nieuważnie słuchają, a się kłócą :))Morbid Marcin pisze:nigdy nie czytalem az tak uwaznie.
- FENIKS
- w mackach Zła
'Hela wejdź' dla mnie obleśna i piekielna płyta i jedna z niewielu jakie trawię w Slayer. Reszta wg mojego osobistego zdania nie podchodzi do tego geniuszu duszności.
Co do Sepultury to ja nie sądzę by cokolwiek wskazywało żeby poszli w death metal. Na każdej płycie pokazali coś innego od bluźnierstwa po czysty metal. Dla mnie schizo , benet i arise to ucieleśnienie metalu, tak powinien brzmieć i taka agresja się cechować , takimi emocjami.
Co do Sepultury to ja nie sądzę by cokolwiek wskazywało żeby poszli w death metal. Na każdej płycie pokazali coś innego od bluźnierstwa po czysty metal. Dla mnie schizo , benet i arise to ucieleśnienie metalu, tak powinien brzmieć i taka agresja się cechować , takimi emocjami.
- AroHien
- rasowy masterfulowicz
Jeśli chodzi o Sepulturę, to należę do grupy która cholernie lubiła ten zespół do Arise wyłącznie. Chaos... jest całkiem niezłym krązkiem ale skręca już w tym kierunku który zaowocował kiszką o tytule Roots, aby uniknąć bezsensownych przepychanek, dopiszę, kiszką z mojego punktu widzenia. A w kwestii Sapultura a death metal to najbliżej im było do death metalu na samym początku.
Po pierwsze "ciężar" czego?, bliżej im do czego? bliżej "S" do heavy chyba do punk (K...) wrażenie (no uspokoiłem się) , z którego roku było to wrażenie i Kim jest NIF , który może TO WRAŻENIE potwierdzić.So_It_Is_Done pisze:Trzeba przyznać, że stara Sepa jednak jest kapke wyżej od Slayer jeśli chodzi o "ciężar". Bliżej im było do death metalu, Slayer bliżej do heavy, głownie przez wokal. Takie jest pierwsze wrażenie, może to potwierdzić Nif na przykład :)
PS Proszę o nie zmienianie rzeczywistości , o której zdaje się na tym forum KURWAAAAAA zaczyna się nie pamiętać...
PS też uważam SEPULTURĘ za ważny zespół , a ZABRZE pamiętacie?:)
Ostatnio zmieniony 27-05-2011, 08:06 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.