DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- weteran forumowych bitew
Re: DEATHSPELL OMEGA
Z perspektywy pół roku Paracletus wydaje się jaśniejszy, bardziej przestrzenny i bardziej koronkowy (dobre słowo, ktoś go tu kiedyś użył, nie wiem czy nie Drone) w formie niż poprzednie dokonania Francuzów. Nie wydaje mi się słabszy, jest po prostu zupełnie inny, jakiś taki bardziej "ludzki" jeżeli chodzi o wymiar emocjonalny. FAS to wędrówka przez całkowitą ciemkność piekło, CTK to spacer nad morzem, w nocy, w świetle gwiazd, a na Paracletusie jest późny zachód słońca i czerwone niebo nad horyzontem (wywołane zarółno przez słońce, jak też i przez ogien płonących miast, nie mylić tego z jakimiś romantycznymi bzdurami). Tak to mniej więcej obrazowo widzę.
Osobiście preferuję FAS i CTK co nie zmienia faktu, że Paracletus im IMO nie ustępuje, a jesli nawet, to niewiele.
Osobiście preferuję FAS i CTK co nie zmienia faktu, że Paracletus im IMO nie ustępuje, a jesli nawet, to niewiele.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
To akurat słychać od pierwszego przesłuchania ;).Baton pisze:Z perspektywy pół roku Paracletus wydaje się jaśniejszy, bardziej przestrzenny i bardziej koronkowy (dobre słowo, ktoś go tu kiedyś użył, nie wiem czy nie Drone) w formie niż poprzednie dokonania Francuzów.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
W sumie racja. W każdym bądź razie, na początku wydawał mi się trochę przepitolony, ale teraz już go tak nie postrzegam.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
- trzeci
- zaczyna szaleć
To nie argument. To, ze roznia sie pod wzgledem ilosciowym niczego nie zmienia. Po FAS przyszla konwencja Chaining, sukcesorem którego jest Paracletus.Riven pisze:nie zgadzam sie. owszem, CTK jest melodyjne, ale w inny sposob - nie mowiac juz o tym, ze tych melodii jest proporcjonalnie mniej.
Ale co to wnosi?Zestaw sobie koncowki CTK vs P.
Koncowka Paracletus to pojscie o krok dalej z pewnymi patentami. Tak czysto ROCKOWEGO kawalka, unikajac przasnego manieryzmu, nie nagral wczesniej nikt.
fuck you buddy
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
pisalem o tekscie (ktory akurat jest doskonaly)
a sam kawalek od strony muzycznej jest taki sobie, na pewno jeden ze slabszych tego zespolu. takie tam pitolenie, kwintesencja tego co mi sie nie podoba na tej plycie (we wczesniejszych numerach jest mniejsza dawka :)). pleplepleple patos sratos
poza tym napisalem juz gdzie upatruje glownej roznicy miedzy CTK/FAS a P, ale skoro to pominales to gtfo
a sam kawalek od strony muzycznej jest taki sobie, na pewno jeden ze slabszych tego zespolu. takie tam pitolenie, kwintesencja tego co mi sie nie podoba na tej plycie (we wczesniejszych numerach jest mniejsza dawka :)). pleplepleple patos sratos
poza tym napisalem juz gdzie upatruje glownej roznicy miedzy CTK/FAS a P, ale skoro to pominales to gtfo
this is a land of wolves now
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
Zerknąłem na półkę - szykuje się jedenasty krążek DSO (bez splitów).
'Come the Blessed Madness'
- trzeci
- zaczyna szaleć
fajnie, fajnie, ale nic z tego nie wynika.Riven pisze:poza tym napisalem juz gdzie upatruje glownej roznicy miedzy CTK/FAS a P, ale skoro to pominales to gtfo
Poza tym pierdoly piszesz, a nie glowne roznice.
Ostatnio zmieniony 26-05-2011, 00:01 przez trzeci, łącznie zmieniany 1 raz.
fuck you buddy
- Riven
- Kontakt:
rotfl, jesli nie widzisz zasadniczej roznicy miedzy tymi plytami, to w ogole nie mamy o czym mowic. to juz nawet tutejsi apologeci Paracletusa nie posuwaja sie do takich bzdur :) zreszta ta dyskusja juz do niczego nie doprowadzi tak wiec proponuje dac sobie siana
edit: no, tyle wlasnie umiesz napisac.
edit: no, tyle wlasnie umiesz napisac.
- trzeci
- zaczyna szaleć
ale gosciu, nie podales zadnej zasadniczej roznicy pomiedzy tymi plytami, wiec faktycznie nie mamy o czym mowic.
Jakie ladne, prawie udane, uzycie slowa apologeci.
Jestem przepelniony smutkiem i melancholia - z czym akurat na pewno sie zgadzam sam ze soba - czytajac takie smarki.
Jakie ladne, prawie udane, uzycie slowa apologeci.
Do tego sie mialem odniesc?poza tym, Paracletus jest - z czym akurat jak widze wszyscy sie zgadzamy - plyta przepelniona smutkiem i melancholia. CTK taka nie jest i pod tym wzgledem blizej jej do FAS. Zreszta wystarczy zwrocic uwage na teksty - nawet bez jakiejs glebszej analizy widac mniej wiecej, ze Paracletus to odrebny rozdzial.
Jestem przepelniony smutkiem i melancholia - z czym akurat na pewno sie zgadzam sam ze soba - czytajac takie smarki.
fuck you buddy
- Riven
- Kontakt:
tak, do tego , i nie zrobiles tego.
ogolnie rotfl, znow tania erystyka w odpowiedzi na konkrety, jakie to typowe :))))). byl tu juz taki jeden podobny bufon, mi styknie. dobranoc
ogolnie rotfl, znow tania erystyka w odpowiedzi na konkrety, jakie to typowe :))))). byl tu juz taki jeden podobny bufon, mi styknie. dobranoc
- trzeci
- zaczyna szaleć
"tania erystyka"... "typowe". Jak cudownie, ze tak dobrze znasz juz zycie.
Odniosie sie wiec do tego, pomimo, ze to zbyteczne.
FAS to upadek, pustka i niewiadoma.
CTK to bunt i walka, na z gory przegranej pozycji
P to swiadomosc upadku.
Co laczy powyzsze?
Odniosie sie wiec do tego, pomimo, ze to zbyteczne.
FAS to upadek, pustka i niewiadoma.
CTK to bunt i walka, na z gory przegranej pozycji
P to swiadomosc upadku.
Co laczy powyzsze?
fuck you buddy
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
to się zdecyduj, bo raz mnie "oskarżasz" o to, że nie lubię melodii, a raz o to, że za bardzo w mainstream jestem umoczony, to oczywista sprzeczność przecież ;)Drone pisze:O, to to. I jeszcze jedno: gdyby Trocki nie napisał, że jest przepitolone i cepeliowate, to PODEJRZEWAM, że nie byłoby tej dyskusji. Trocki chyba nie rozumie tego, że klasyczne harmonie nie muszą wiązać się z cepelią. Świat muzyki nie kończy się na dysonansie ;)Conflagrator pisze:Nie wiem na ile jest to wpływ forumowej tendencji do deprecjonowania wszystkiego co bardziej przystępne, ale widząc jak się czasem niepotrzebnie napinasz stwierdzam, że jednak spory. Problem w tym, że znajdujesz smęcenie tam gdzie go nie ma. Ta płyta jest opętana, ale jednocześnie zajebiście smutna i te post rockowe elementy są genialnie wkomponowane w całość. Smętnym zawodzeniem można nazwać większość tych wszystkich postrockowo-shoegayzowo-blackmetalowych tworów dla dziewczyn, ale na pewno nie ostatnie DsO.
- Riven
- Kontakt:
ale co w DSO mozna okreslic mianem mainstreamu? ;)
bo powiedzmy uczciwie - jesli juz cokolwiek (bez tego tematu nie wpadlbym na taki pomysl), to wlasnie te wszechobecne melodie.
bo powiedzmy uczciwie - jesli juz cokolwiek (bez tego tematu nie wpadlbym na taki pomysl), to wlasnie te wszechobecne melodie.
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
[lubie to]Conflagrator pisze:Nie wiem na ile jest to wpływ forumowej tendencji do deprecjonowania wszystkiego co bardziej przystępne, ale widząc jak się czasem niepotrzebnie napinasz stwierdzam, że jednak spory. Problem w tym, że znajdujesz smęcenie tam gdzie go nie ma. Ta płyta jest opętana, ale jednocześnie zajebiście smutna i te post rockowe elementy są genialnie wkomponowane w całość. Smętnym zawodzeniem można nazwać większość tych wszystkich postrockowo-shoegayzowo-blackmetalowych tworów dla dziewczyn, ale na pewno nie ostatnie DsO.
- trzeci
- zaczyna szaleć
ale to nie mereologia, tutaj musi decydowac jeden czynnik.
Elementy post rocka sa mainstreamowe? To, ze ostatni kawalek brzmi jak z wysp brytyjskich lat '90?
Ja stawiam na wytwornie, ktora ich wydala, albo debilizm sluchajacych.
Elementy post rocka sa mainstreamowe? To, ze ostatni kawalek brzmi jak z wysp brytyjskich lat '90?
Ja stawiam na wytwornie, ktora ich wydala, albo debilizm sluchajacych.
fuck you buddy
- Xapapote
Bardzo dobra płyta ten "Paracletus"
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- Riven
- Kontakt:
jak to tam sie robi teraz?Xapapote pisze:Bardzo dobra płyta ten "Paracletus"
[lubie to] ;)
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
No właśnie też nie wiem o co chodzi. Gorszy (inny) album niz poprzednie, ale idealnie zazębiający się z całością. Takie outro do całości. U mnie się nic nie zdewaluowało. [lubię] (bo mogę) ;)Ihasan pisze:[lubie to]Conflagrator pisze:Nie wiem na ile jest to wpływ forumowej tendencji do deprecjonowania wszystkiego co bardziej przystępne, ale widząc jak się czasem niepotrzebnie napinasz stwierdzam, że jednak spory. Problem w tym, że znajdujesz smęcenie tam gdzie go nie ma. Ta płyta jest opętana, ale jednocześnie zajebiście smutna i te post rockowe elementy są genialnie wkomponowane w całość. Smętnym zawodzeniem można nazwać większość tych wszystkich postrockowo-shoegayzowo-blackmetalowych tworów dla dziewczyn, ale na pewno nie ostatnie DsO.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
And the intricacies of the machines that make it possible
- manieczki
mocna tyrka docenta rivena
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Xapapote
nie rozumiem, dlaczego gorszy?
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..