Christ Illusion vs World Painted Blood

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Która płyta lepsza?

Christ Illusion
37
39%
World Painted Blood
59
61%

Liczba głosów: 96
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Christ Illusion vs World Painted Blood

30-05-2011, 23:25

Raf pisze:
Mi po prostu urywają głowę inne utwory Slayera, np. Show No Mercy, Black Magic, Hell Awaits, Angel Of Death, a czym skorupka za młodu tym na starość trąci.
kazdy z nich urywa mi glowe bardziej niz WPB, no moze poza Show no mercy (duzo lepsze z tej plyty sa Evil has no boundries czy Die by the sword). no ale myslisz ze zablysniesz jak wymienisz najbardziej oczywiste klasyki Slayera? ze niby sluchasz dluzej to lepiej ich rozumiesz? ;))) LOL.

zarowno Ty jak i wtorujacy Ci w tym temacie jak rozradowany piesek Triceratops ograniczacie sie do malo merytorycznych argumentow, ciagle jakies slabe chwyty retoryczne...ja przeciez napsialem - rozumiem ze mamy inne podejscie/gust i spoko, nie widze problemu, po co dorabiac do tego jakies nic nie wnoszace pierdoly?
Ostatnio zmieniony 30-05-2011, 23:28 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Triceratops

30-05-2011, 23:27

Raf nie dyskutuj z rivenem, on jest mlodszy od twojej corki :)))))
woodpecker from space
Raf
w mackach Zła

30-05-2011, 23:28

Riven pisze:
Raf pisze:
Mi po prostu urywają głowę inne utwory Slayera, np. Show No Mercy, Black Magic, Hell Awaits, Angel Of Death, a czym skorupka za młodu tym na starość trąci.
kazdy z nich urywa mi glowe bardziej niz WPB, no moze poza Show no mercy. no ale myslisz ze zablysniesz jak wymienisz najbardziej oczywiste klasyki Slayera? ze niby sluchasz dluzej to lepiej ich rozumiesz? ;))) lol
Każdy rozumie muzyke po swojemu, ja opisuje te wałki które oodają mój gust względem napieprzania u Slayer i tytułowy z 'World Painted Blood' tam się nie mieści, proste.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-05-2011, 23:30

Triceps>
haha no j/w
zelazny argument - corka rafa ma wiecej niz 23 lat ergo Christ Illusion jest lepsze od WPB :)))
albo to jest slaby trolling, albo jestes kretynem ;)

edit: Raf > no , i spoko, zreszta pewnie lista takich utworow by sie nam z grubsza pokrywala, z wyjatkiem jakis tam pozniejszych numerow.
Raf
w mackach Zła

30-05-2011, 23:33

Triceratops pisze:Raf nie dyskutuj z rivenem, on jest mlodszy od twojej corki :)))))
No zdążyłem się zorientować, ta młodzież jest od zawsze niepoprawna i nielogiczna, niby kochają "Hell Awaits" czy "Reign In Blood" a potem nagle opowiadaja jak to znakomitym otwieraczem jest tytułowy z "World Painted Blodd" , no ja was proszę.. ;)
Awatar użytkownika
Triceratops

30-05-2011, 23:34

Riven pisze:Triceps>
haha no j/w
zelazny argument - corka rafa ma wiecej niz 23 lat ergo Christ Illusion jest lepsze od WPB :)))
albo to jest slaby trolling, albo jestes kretynem ;)
nie moglem sobie odmowic :D:D troche sie piwkiem przy tym poplulem :DDDD
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-05-2011, 23:34

;)
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

30-05-2011, 23:35

Zdecydowanie - St. Anger!
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

30-05-2011, 23:36

ale ta wrzutka o córce fajna była :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

30-05-2011, 23:37

Raf pisze: Mi po prostu urywają głowę inne utwory Slayera, np. Show No Mercy, Black Magic, Hell Awaits, Angel Of Death, a czym skorupka za młodu tym na starość trąci.
mi tez wiec tym bardziej nie rozumiem czemu christ...mialby byc lepszy. tam nie ma ani jednego numeru ktory mozna by postawic obok wyzej wymienonych. na wpb jest.

glos na WORLD PAINTED BLOOD.
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

30-05-2011, 23:38

Cholera, czas najwyższy w końcu kupić i posłuchać World Painted Blood :)
That's what she said !
Awatar użytkownika
Triceratops

30-05-2011, 23:39

Raf pisze:
Triceratops pisze:Raf nie dyskutuj z rivenem, on jest mlodszy od twojej corki :)))))
No zdążyłem się zorientować, ta młodzież jest od zawsze niepoprawna i nielogiczna, niby kochają "Hell Awaits" czy "Reign In Blood" a potem nagle opowiadaja jak to znakomitym otwieraczem jest tytułowy z "World Painted Blodd" , no ja was proszę.. ;)
No wlasnie, az dziwne, ja tak samo nie moge tego zrozumiec ale tutaj toczylem dysputy z rivenem, ktory pisal ze Seasons In the Abyss jest albumem rownie genialnym jak Reign In Blood. Po prostu niektorzy szukaja w Slayerze takiej nienachalnej, fajnej, przyjaznej melodyki a z drugiej strony zamiast sie zlapac za jakis Testament czy Exodus gdzie maja na peczki tego czego w Slayerze szukaja jako atrybutu, ktory im umozliwia wylacznie slychanie Slayera to jest bardzo dziwne. To jak nosic marteny chociaz bardzo cisna i sa niewygodne ale fajnie wygladaja kiedy stoja w szafce na buty.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-05-2011, 23:41

lol, Testament to moze najwyzej gitary stroic Slayerowi i to na dowolnym etapie dzialalnosci -nawet jak nagrywali swoje najlepsze nagrania (ktore osobiscie lubie, ale chuj z tym). nigdy nie mieli riffow tak dobrych jak na SITA ;)

dla mnie wszystkie Slayery do DI sa rownie genialne i nie chce mi sie analizowac tego doglebniej - kazda jest inna, kazda odpowiada mi w inny sposob i tyle. blagam, nie wchodzmy znowu na ten temat, juz to raz przewalkowalismy bardzo dokladnie i styknie. nie widze powodu zeby na takiej podstawie wyciagac jakiekolwiek wnioski na temat kompetencji w ocenianiu wpb czy ci (a o tym jest ten temat jesli dobrze czytam)
Po prostu niektorzy szukaja w Slayerze takiej nienachalnej, fajnej, przyjaznej melodyki a z drugiej strony zamiast sie zlapac za jakis Testament czy Exodus gdzie maja na peczki tego czego w Slayerze szukaja jako atrybutu, ktory im umozliwia wylacznie slychanie Slayera to jest bardzo dziwne.
znaczy KTO tak robi? i na jakiej podstawie tak twierdzisz? nie umiesz zaakceptowac, ze komus po prostu dana plyta daje radosc ze sluchania? taka internetowa psychoanaliza to najgorszy sort spamowania jaki moze byc, no wez sie ogarnij triceps, stac cie na wiecej
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

30-05-2011, 23:53

Triceratops pisze: No wlasnie, az dziwne, ja tak samo nie moge tego zrozumiec ale tutaj toczylem dysputy z rivenem, ktory pisal ze Seasons In the Abyss jest albumem rownie genialnym jak Reign In Blood. Po prostu niektorzy szukaja w Slayerze takiej nienachalnej, fajnej, przyjaznej melodyki a z drugiej strony zamiast sie zlapac za jakis Testament czy Exodus gdzie maja na peczki tego czego w Slayerze szukaja jako atrybutu, ktory im umozliwia wylacznie slychanie Slayera to jest bardzo dziwne. To jak nosic marteny chociaz bardzo cisna i sa niewygodne ale fajnie wygladaja kiedy stoja w szafce na buty.
Sorry, że się wtrącę, ale w takim twierdzeniu nie widzę nic złego.
Problem może pojawić się natomiast w momencie, kiedy pytamy o ULUBIONY album.
Jest masa artystów, którzy nagrywali w swojej karierze albumy zróżnicowane, różniące się od siebie diametralnie, utrzymując jednocześnie poziom "genialności". Długo szukać nie trzeba: Laibach, Tom Waits, Metallica, czy nawet Talk Talk (okres popowy vs okres końcowy).
Zgodzę się natomiast, że są zespoły, a Slayer należy do takich, które zasłynęły i porwały tłumy sięgając po określone środki ekspresji, charakterystyczne wyłącznie dla nich. "Reign In Blood" czy "Hell Awaits" są właśnie takimi albumami: agresywne, bezkompromisowe, dzikie. W podobnym tonie nie można już się wypowiadać o np. "SITA" - jedne walory zanikły, inne się pojawiły, nie zmienia to jednak tego, że z tym, konkretnym zespołem, jakim jest Slayer kojarzone zawsze będzie granie rodem z "RIB" czy "HA". To coś jak kochać Motorhead głównie za np. "Orgasmatron", album sam w sobie bardzo dobry, ale za cholerę nie będący esencją Motorhead tj. tym, za co ludzie pokochali i kochają w Motorhead.
That's what she said !
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-05-2011, 23:56

schemat jest taki:

zgadzasz sie z tricepsem w 100% - jestes spoko, masz wlasne zdanie itp.
masz choc odrobine odmienny punkt widzenia - nawet w takim temacie, gdzie zastanawiamy sie ktora z dobrych plyt wybitnego zespolu jest lepsza - nie masz wlasnego zdania, nie przemyslales, za krotko tego sluchasz, sluchasz zeby cos tam udowodnic itp. itd.

to sie powtarza w kazdej takiej dyskusji niemalze ;)
Ostatnio zmieniony 30-05-2011, 23:58 przez Riven, łącznie zmieniany 2 razy.
Raf
w mackach Zła

30-05-2011, 23:57

pr0metheus pisze:
Raf pisze: Mi po prostu urywają głowę inne utwory Slayera, np. Show No Mercy, Black Magic, Hell Awaits, Angel Of Death, a czym skorupka za młodu tym na starość trąci.
mi tez wiec tym bardziej nie rozumiem czemu christ...mialby byc lepszy. tam nie ma ani jednego numeru ktory mozna by postawic obok wyzej wymienonych. na wpb jest.
Po prostu uzasadniłem dlaczego taki szybki otwieracz z Christ Illusion bardziej mi pasuje niż otwieracz z World Painted Blood bo o tym byla mowa.
Christ Illusion cenie bardziej bo jest po prostu inny niż World Painted Blood, mniej przyjazny ogólnemu słuchaczowi, bardziej gorzki, monolityczny, mniej przebojowy w ogólnym rozrachunku, nie wchodzi tak łatwo, zresztę jak widać po głosach nie jestem tu jedynym, który woli Christ Illusion, po prostu bardziej podoba mi się w ogólnych założeniach.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

31-05-2011, 00:10

Raf pisze: No zdążyłem się zorientować, ta młodzież jest od zawsze niepoprawna i nielogiczna, niby kochają "Hell Awaits" czy "Reign In Blood" a potem nagle opowiadaja jak to znakomitym otwieraczem jest tytułowy z "World Painted Blodd" , no ja was proszę.. ;)
Ufff... całe szczęście nie należę już do młodzieży, więc mogę sobie z czystym sumieniem powiedzieć, że WPB jest dobrym otwieraczem (nie wiem czy "znakomitym", ale na pewno dobrym). Zresztą "Christ Illusion" generalnie mnie nudził i nieco traciłem wątek tej muzyki, co może nawet oznaczać, że pracowała na jałowym biegu, czego nie mogę powiedzieć o WPB - płycie, która od razu przypomina czasy SoH (nieco mniej), SitA oraz DI (bardziej) - czyli mój ulubiony okres Slayera.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

31-05-2011, 00:15

Raf pisze: Christ Illusion cenie bardziej bo jest po prostu inny niż World Painted Blood, mniej przyjazny ogólnemu słuchaczowi, bardziej gorzki, monolityczny, mniej przebojowy w ogólnym rozrachunku, nie wchodzi tak łatwo
Plus dodałbym, że w ogólnym rozrachunku także lepszy. WPB niemal w całości brzmi, jak czyniona nieco na siłę próba powrotu do czasów największej świetności, jakby chcieli nagrać coś na kształt wypadkowej RiB i DI v.2.0.. Tyle tylko, że jak to z sequelami często bywa, nie ma tej iskry, która tkwiła w pierwowzorze, tej nieuchwytnej Czarnej Magii ukrytej między wersami ;) CI natomiast jest INNA. Trochę wyróżnia (niekoniecznie wybija się) się na tle innych albumów Slayer. I mam wrażenie, że to właśnie Wam przeszkadza.

Swoją drogą, to nieco irytujące - nie jestem w stanie ubrać w słowa, tego co sprawia, że w moim odczuciu CI jest hmmm... inna niż cała reszta ;)
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-05-2011, 00:18

no ja mam wlasnie odwrotnie, uwazam, ze to CI jest nagrana z mysla o powrocie do lat swietnosci, a WPB to po prostu wykurw dla wykurwu, bez jakiejs wiekszej strategii czy planowania ;)
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

31-05-2011, 00:28

Ale weźmy na przykład wspomniane przez Ciebie na początku Unit 731 - słuchając tego kawałka, nie mogę się pozbyć wrażenia, że to - jak najbardziej słuszny - odrzut z RiB. Zagrane w podobnym stylu, z podobną intensywnością, ale jednocześnie (na tle RiB) jakieś takie bezpłciowe. I tak przy niemal każdym jednym kawałku. I właśnie stąd chyba moje wrażenie o nieudanej próbie powrotu.
Gwoli ścisłości: WPB jako album Slayer: siedem na szynach na dziesięć; WPB tak po prostu: OsiemPrawieDziewięć na dziesięć.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
ODPOWIEDZ