Klimaty - sonda
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: Klimaty - sonda
no ja wiem - irreligious jest w pytę. masie ludzi jednak nie podchodzi, no i umówmy się - jest trochę wieśniacki, dlatego guilty pleasures, choć tak naprawdę w dupie to mam :)
- Mistrz
- postuje jak opętany!
Swoją drogą - jeśli faktycznie za młodu zasłuchiwaliście się w tych kapelach, to już nie dziwię się, dlaczego macie (w większości) tak zjebane gusta :)
- longinus696
Natomiast jak się już dostąpiło gustu obiektywnego, to można, po latach, z czystym sumieniem określić niektóre z tych płyt jako dobre / bardzo dobre.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- longinus696
Nawet wolę nie wiedzieć jakie, bo zaraz znów się zacznie nieskończenie długa dyskusja. Moim zdaniem tych dobrych płyt jest znacznie więcej, tylko ludzie nauczyli się traktować te zespoły zbiorczo i przez to przenosić błędy jednych na drugich.
-
- postuje jak opętany!
W przypadku tych zespołów, i tu nie ma co ukrywac, moje jedyne kryterium wyboru to sentymenty i życiowe epizody, których tłem była ta muzyka. Myślę, że muzycznie prezentują one zbliżony poziom, bo każda z tych kapel ma jakieś zasługi i jakieś wpadki też by się znalazło. Dlatego głos na Moonspell. Poza tym całościowo zgadzam się z longinusem.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
-
- rasowy masterfulowicz
Ja jednak poprosiłbym o te 2 tytuły. :)Drone pisze:Są dokładnie 2 takie płyty spośród dyskografii zespołów wymienionych w sondzie, nie licząc KATATONII, bo to trochę inna historia,
HAILSA!!!!!
- Gore_Obsessed
Nigdy nie dałem się nabrać na żaden z tych zespołów.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
-
- rasowy masterfulowicz
Dokładnie to obstawiałem. Jadę więc kupić se tego Pentecosta i obadam co to, skoro tyle pochlebnych opinii tutaj zbiera. :)Drone pisze:To proste: "Silent Enigma" i "Pentecost III"Bambi pisze:Ja jednak poprosiłbym o te 2 tytuły. :)Drone pisze:Są dokładnie 2 takie płyty spośród dyskografii zespołów wymienionych w sondzie, nie licząc KATATONII, bo to trochę inna historia,
edit:kupiłem se już pentecost (nawet udało mi się dorwać normalne opakowanie, a nie digi) za 27 zł, wieczorem sprawdzę. :)
HAILSA!!!!!
- longinus696
Bardzo śmieszne typy.Drone pisze: To proste: "Silent Enigma" i "Pentecost III".
Oczywiście, ja również uważam, że można ich słuchać bez zażenowania, ale skoro postawiłeś sprawę dewaluacji muzyki tych zespołów tak kategorycznie, to ciekawe dlaczego jako najlepsze wybrałeś właśnie te dwa, w sumie niepozbawione wad krążki.
Jeszcze "Pentecost III" rozumiem, ale "The Silent Enigma", można spokojnie skrytykować z punktu widzenia takiego radykała jak Ty. Album posiada dość oczywiste chwyty z tej rzekomo skompromitowanej stylistyki. Przecież oprócz kilku naprawdę mocnych utworów są tam jakieś wypełniacze pokroju "...Alone" (na domiar złego ze zwiewnym damskim wokalem - synonimem tandety), "Nocturnal Emission", rozciągnięty do granic możliwości "Cerulean Twilight" i na koniec nikomu niepotrzebne "Black Orchid". Do tego można dodać chamską zrzynkę wokalną z Celtic Frost w skądinąd dobrym utworze tytułowym i fakt, ze cała płyta pełna jest egzaltacji i nadmiernej emfazy. Kto jak kto, ale Ty powinieneś się przypierdolić do tych rzeczy w pierwszej kolejności.
W czym niby gorszy jest "Crestfallen EP" od wymienionych przez Ciebie albumów, albo "Serenades", nie mówiąc już o płytach innych zespołów?
He he he... Powiedz po prostu, że nie znasz całej dyskografii tego zespołu i tyle. Dlaczego nie bronią się "procenty", które do dziś brzmią świetnie i stanowią udany mariaż metalu z kwasową elektroniką i jedyny w tamtym czasie przypadek wykorzystania Bristol Soundu przez kapelę metalową? Płyta z długimi kawałkami, ale pozbawionymi jakichkolwiek dłużyzn podobnych do faworyzowanej przez Ciebie "The Silent Enigma" Anathemy. Człowiek, który ekscytuje się krążkami Beyond Dawn nagle kieruje krytyczne ostrze w tego typu album?Drone pisze:MY DYING BRIDE - o ile epka i debiut bronią się resztką sił, to cała reszta jest jakimś koszmarnym nieporozumieniem, są to kanciaste zawodzenia i melodyka otwieracza do konserw.
Bo nie znasz "The Butterfly Effect"?Drone pisze:A, zapomniałem o MOONSPELL. Odpowiedzcie sobie, dlaczego. :)
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Chyba z Feel.Drone pisze:KATATONIA - to inne granie, inne emocje, może bardziej zasadne byłoby zestawienie ich z DARK TRANQUILLITY czy OPETH niż z MDB czy PL.
Yare Yare Daze
- Havoc
- zaczyna szaleć
Z zestawu słuchałem w zasadzie tylko Moonspell. I dzięki za ten temat, bo włączając sobie dziś Efekt Motyla poczułem się naprawdę dobrze. Fajne wspomnienia, a i płyta nawet dziś wsią nie trąci.
-
- rasowy masterfulowicz
"Pentecost III" rzeczywiście świetny materiał. Aż dziw bierze, że przez tyle lat miałem go na zlewce. Zdecydowanie najlepsza Anathema. Nie jest tak kanciasta jak "Serenades", ani nie ma pretensjonalności "The Silent Enigma".
Na razie z Anathemą wygląda to tak:
"Pentecost III" >>>>> "Serenades" > "The Silent Enigma". Reszty nie słucham. :)
Na razie z Anathemą wygląda to tak:
"Pentecost III" >>>>> "Serenades" > "The Silent Enigma". Reszty nie słucham. :)
HAILSA!!!!!
- Scaarph
Właśnie, "Eternity" i "Alternative 4" też są fajne i znam dość nieźle. Nie wiem, dlaczego napisałem, że tylko do "The Silent Enigma" znam i lubię.
- empir
Judgement, A Fine Day to Exit i A Natural Disaster też są fajne.Scaarph pisze:Właśnie, "Eternity" i "Alternative 4" też są fajne i znam dość nieźle. Nie wiem, dlaczego napisałem, że tylko do "The Silent Enigma" znam i lubię.
We’re Here Because We’re Here na razie mnie nie zachwyciła. Na razie nie mam ochoty dawać jej jeszcze szansy, ale kto wie.
Ostatnio zmieniony 09-10-2011, 22:29 przez empir, łącznie zmieniany 1 raz.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
100% racji. Chociaż oddałem głos na MDB to sprawiedliwiej byłoby gdybym jednak oddał go na Anathemę, bo to oni właśnie nagrali najwięcej fajnych płyt. Co do We're Here...- nie rozumiem tej płyty. :-)
all the monsters will break your heart
- empir
Ja wstrzymałem się od głosu. W zasadzie lubię każdą z tych kapel i prawie w ogóle ich obecnie nie słucham. Od czasu do czasu wracam i słucham sobie chronologicznie.
- longinus696
Idealna to ona nie jest i zawiera pewną dawkę kiczu, która stanowi naturalny wręcz składnik rocka gotyckiego lat 90. Moim zdaniem jednak ta płyta została zrobiona z dużym wyczuciem i luzem, wyprzedza o lata świetlne dowolną pozycję z ich dyskografii (oczywiście pomijam "Sin/Pecado", którego nie znam). Kwadratów tam nie ma za grosz, może tylko czasami melodie wpadają w zbyt egzaltowany ton, co akurat większości tych zespołów się zdarzało.Drone pisze:Ta płyta to akurat kwintesencja kiczu i wsi ukrywająca się pod warstwą kanciastej elektroniki - muszą przez Ciebie przemawiać jakieś zajebiste sentymenty, że widzisz w tym cokolwiek wartościowego. Sorry, ale nie znajduję innego wytłumaczenia. :)longinus696 pisze:Bo nie znasz "The Butterfly Effect"?
- Realista
- weteran forumowych bitew
Można by wspomnieć; swego czasu lubiłem pierwsze 4 płyty, potem jakoś ta muza do mnie nie docierała. Dopiero w zeszłym roku i trochę w tym zapoznałem się z ich twórczością po "Nightime birds" i kurwa (!) dwie "How to measure..." i "if_then_else" są zajebiste. Wcześniej mi nie pasowało takie łączenie muzy z trip hopem, teraz uważam że to zajebiste płytki!megawat pisze:A o The Gathering już ktoś wspomniał, ktokolwiek?
Proszę Cię... mówi to człowiek, który zasłuchuje się w MORTE INCANDESCENTE. :)Drone pisze:Tak, słuchanie takich rzeczy bardzo oddala od gustu obiektywnego.
-
- postuje jak opętany!
Ale fakt, że Katatonia tutaj nie pasuje.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
no, zebralem sie, wlaczylem Icon i nie tyle przebrnalem, co wrecz przesluchalem z przyjemnoscia. moze po czesci to zasluga nostalgii, nie wiem. teraz eksperymentalnie leci One Second i o ile pare lat temu nie bylem w stanie tego sluchac tak teraz nawet mi sie toto podobanicram pisze:nie bój się, nie lękaj się! :-D