METALCORE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: METALCORE

29-10-2011, 18:47

jestes pewien, ze chodzi tylko o jakies takie tradycjonalistyczne oburzenie? nie wydaje mi sie ;) to jest chujnia z grzybem - ckliwe patenciki, zel na wlosach i deskorolka. zakladam, ze fani tradycyjnego heavy mogli zarzucic death metalowi ze jest slaby muzycznie, ze darcie ryje, ze bez melodii itp., ale pedalstwa raczej chyba nie wytykali ;d

nie wszystko mozna relatywizowac
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 18:48

w sumie Olo ma sporo racji, nie myślałem o tym w ten sposób.trafne spostrzeżenie.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2011, 18:49

Riven pisze:zakladam, ze fani tradycyjnego heavy mogli zarzucic death metalowi ze jest slaby muzycznie, ze darcie ryje, ze bez melodii itp., ale pedalstwa raczej chyba nie wytykali ;d
Nie mogli, bo heavy metal sam w sobie był dość pedalski. ;) Ale wszystko inne jak najbardziej.
Mort
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 18:54

ultravox pisze: Po prostu tego nie słucham...
Ja tez. Po prostu nie znam, a nawet jakbym znał i by mi się nie podobalo to bym na ten metalcore nie narzekał.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 18:55

A tak poważnie mówiąc, nie patrząc na muzykę przez pryzmat muzyków grających daną muzykę (co jest strasznie zabawne samo w sobie) to jest to dla mnie tak beznadziejne granie, że autentycznie robię się agresywny jak to słyszę (ale nie z powodu ładunku emocjonalnego zawartego na płycie). Brak jakiegokolwiek pomysłu na utwory, czerpanie ze wszystkich możliwych stron różnych inspiracji i elementów jednak bez jakiejś myśli przewodniej, która by spajały te elementy w całość; wokal to już w ogóle jest pomyłka. Zaznaczę jeszcze na koniec, że nie słuchałem tego za dużo, właśnie przez elementy, które wskazałem powyżej, a które tak bardzo utrudniają mi chociaż zmuszenie się do przesłuchania czegoś więcej. Mam nadzieję, że ten nurt szybko umrze, a jak nie, to żeby chociaż za dużo szkód nie narobił.
The madness and the damage done.
Pacjent

29-10-2011, 18:57

Kogoś kto wymyślił terminy "metalcore" czy "numetal" należałoby wsadzić na tydzień do szamba. Fakt, że jakieś g...o dla histeryków ze sznytami, anorektyczek robiących sobie w kiblach zdjęcia telefonami komórkowymi i wyżelowanych kibiców wrestlingu jest kojarzone z metalem wkurza mnie najbardziej.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

29-10-2011, 19:00

Mort pisze:
maciek z klanu pisze:wszystko co ma core w nazwie oprocz grindu niech spierdala.
Maciuś co sie stao? powiedz to dzentelmenom z Biohazard:
Obrazek
Co za hip hopowcy...
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-10-2011, 19:01

ultravox pisze:
Riven pisze:zakladam, ze fani tradycyjnego heavy mogli zarzucic death metalowi ze jest slaby muzycznie, ze darcie ryje, ze bez melodii itp., ale pedalstwa raczej chyba nie wytykali ;d
Nie mogli, bo heavy metal sam w sobie był dość pedalski. ;) Ale wszystko inne jak najbardziej.
Tak, ale tu chodzi o troche inny rodzaj pedalstwa hehehe...jest pedalstwo Judas Priest i jest jakis emocwel z USA, nie? ;)
Zreszta...co tu sie rozwodzic. Po prostu nie uwazam, zeby mozna bylo zastosowac taka analogie jaka zapodal Olo, to jednak troche inna sytuacja. Zreszta, abstrahujac juz od opinii o jakosci, death metal to konkretny kawal historii, a co do metalcore to jestem przekonany, ze za kilka lat nikt juz o tym nie bedzie pamietal, bo pojawi sie jakies nowe gowno dla amerykanskiej mlodziezy.
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

29-10-2011, 19:05

maciek z klanu pisze:
Mort pisze:
maciek z klanu pisze:wszystko co ma core w nazwie oprocz grindu niech spierdala.
Maciuś co sie stao? powiedz to dzentelmenom z Biohazard:
Obrazek
Co za hip hopowcy...
Nie każ traktować swojego nicka na poważnie.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

29-10-2011, 19:09

posluchajta se lepiej NEKROMER. to jest polska wschodząca perła. niedługo split z BEHEMOTH
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2011, 19:09

Riven pisze:Tak, ale tu chodzi o troche inny rodzaj pedalstwa hehehe... Jest pedalstwo Judas Priest i jest jakis emocwel z USA, nie? ;)
To jest dość względne, bo większość ludzi na widok długowłosych kolesi w skórach też powie, że to banda pedałów. Nie wiem, czy będą chcieli rozróżniać jedno pedalstwo od drugiego. ;)
Riven pisze:Zreszta...co tu sie rozwodzic. Po prostu nie uwazam, zeby mozna bylo zastosowac taka analogie jaka zapodal Olo, to jednak troche inna sytuacja. Zreszta, abstrahujac juz od opinii o jakosci, death metal to konkretny kawal historii, a co do metalcore to jestem przekonany, ze za kilka lat nikt juz o tym nie bedzie pamietal, bo pojawi sie jakies nowe gowno dla amerykanskiej mlodziezy.
To samo niektórzy mówili o death metalu czy o black metalu. Można tego nie lubić, ale nie ma co się ciśnieniować, że takie granie jest obecnie popularne. Po prostu jest to coś nowego i świeżego, co trudno powiedzieć o dzisiejszym ekstremalnym metalu, który zapatrzony jest głównie w przeszłość.
W ogóle to odbieram ten temat wyłącznie jako okazję do wzajemnego poklepywania się po plecach, bo chyba trudno znaleźć na forum black/death metalowym fanów metalcore'a. To tak jak założyć temat o Nightwish na forum NWN! ;)
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 19:12

ultravox pisze:To samo niektórzy mówili o death metalu czy o black metalu. Można tego nie lubić, ale nie ma co się ciśnieniować, że takie granie jest obecnie popularne. Po prostu jest to coś nowego i świeżego, co trudno powiedzieć o dzisiejszym ekstremalnym metalu, który zapatrzony jest głównie w przeszłość.
Co w tym nowego i świeżego? Nieudolna próba połączenia już istniejących elementów. Żeby to chociaż słuchalne było, a tak tylko irytuje.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

29-10-2011, 19:15

Pacjent pisze:Kogoś kto wymyślił terminy "metalcore" czy "numetal" należałoby wsadzić na tydzień do szamba. Fakt, że jakieś g...o dla histeryków ze sznytami, anorektyczek robiących sobie w kiblach zdjęcia telefonami komórkowymi i wyżelowanych kibiców wrestlingu jest kojarzone z metalem wkurza mnie najbardziej.
He he, tak myślałem, połowa nie zna płyt i potem tworzy takie teorie:

Na początek HSB (2 studyjne numery z pierwszego splitu z Caliban + cover BT):

A tutaj SF z ich najbardziej thrashmetalowej płytki 'The Art of Balance':

Ale jak komuś metalcore kojarzy się tylko z radiowymi refrenami KSE to nic dziwnego.
Ostatnio zmieniony 29-10-2011, 19:19 przez hcpig, łącznie zmieniany 2 razy.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-10-2011, 19:16

ultravox > tak jak mowilem, nie jestem w stanie wszystkiego relatywizowac. moze nieslusznie, ale uwazam, ze podczas gdy w death metalu powstaly prawdziwe dziela sztuki, tak nie ma takiej mozliwosci w tym czyms zwanym metalcore.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2011, 19:19

Kurt pisze:Co w tym nowego i świeżego? Nieudolna próba połączenia już istniejących elementów. Żeby to chociaż słuchalne było, a tak tylko irytuje.
Dla wielu osób jest słuchalne. Nie chce mi się za bardzo bronić takiego grania, bo go nie lubię i nie słucham. I prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem sens tej dyskusji, skoro większość z nas nie potrafiłaby nawet wymienić najważniejszych dla tego nurtu płyt. Nie podoba mi się takie granie, ale sam fakt jego istnienia nie sprawi, że z naszej planety znikną nagle zespoły death czy black metalowe. Nie widzę więc problemu. Powiem więcej, z dwojga złego wolę taką muzę niż jakiś nieudolny quasi black metal z fujarkami, grany przez "słowiańskich wojów".
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

29-10-2011, 19:20

Większa część tego wątku kojarzy mi się z sądem kapturowym nad Nirvaną, gdzie gros rozmówców jebało na czym świat stoi wyżej wymienionych i cały nurt grunge, po czym okazało się, że mało kto słyszał coś więcej ponad "Smells..." w emtivi, a opinię wyrabiano na bazie naszywek na plecakach nastolatków.
Można coś lubić, nie lubić, ale wyrabianie sobie opinii o gatunku/nurcie muzyki na podstawie najbardziej popularnych (tj. najbardziej komercyjnych, ergo tworzonych pod publiczkę) jego reprezentantów to moim zdaniem intelektualne lenistwo. W ten sposób można zjebać KAŻDY jeden gatunek muzyki.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 19:21

@ Ultravox

Wszystko zgoda, ale chciałem się odnieść tylko do tego fragmentu odnośnie "czegoś nowego i świeżego", żebyś z łaski swojej doprecyzował o co Ci chodziło.
Ostatnio zmieniony 29-10-2011, 19:21 przez Kurt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mort
rasowy masterfulowicz

29-10-2011, 19:21

Drone pisze:Uważam, że w ramach każdego gatunku może powstać coś ciekawego. Bez wyjątków. Moda, modą, a jak się zbierze kilka osób, które mają coś do powiedzenia, to z tej mody wyewoluują w coś oryginalnego. Może tak być i z metalcorem, może już tak się dzieje, ale moja orientacja w obrębie tego nurtu jest bliska zeru.
Otóż to.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-10-2011, 19:25

Riven pisze:ultravox > tak jak mowilem, nie jestem w stanie wszystkiego relatywizowac. moze nieslusznie, ale uwazam, ze podczas gdy w death metalu powstaly prawdziwe dziela sztuki, tak nie ma takiej mozliwosci w tym czyms zwanym metalcore.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że jeśli powiedziałbyś komuś, kto nie słucha death metalu (czyli tak naprawdę większej części populacji), że w tym gatunku powstały "prawdziwe dzieła sztuki", to zostałbyś zabity śmiechem?

@Kurt - na tyle na ile kojarzę takie granie, to jednak dzisiejszy metalcore brzmi zupełnie inaczej niż kapele łączące HC i metal z lat 90-tych typu Biohazard czy Dog Eat Dog, że już nie wspomnę o pionierach z Agnostic Front czy Cro-Mags. Więcej w tym wpływów death metalu (At the Gates na przykład, choć to chyba bardziej w deathcore) i panteropodobnego grania, oraz elementów "miękkich" typu czyste zaśpiewy.
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

29-10-2011, 19:28

Jesli Metalcore = S.O.D., Acrophet, Acid Reign, Soothsayer czy nawet D.R.I. to jestem za jak najbardziej.
ODPOWIEDZ