THERION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Therion

14-11-2011, 17:03

Czepiasz się, to jest jedyny album Therion, na którym partie symfoniczne są w idealnej symbiozie z zespołem, gdzie są w pełni koherentne i nie wkurwiają. Ani wcześniej (od Vovin), ani później nie udało im się tak "zgrać".
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-11-2011, 17:04

nie wiem, dla mnie od tej płyty się ten zespół kompletnie spierdolił, bo o ile te ich mariaże z klimatami, orkiestrami i innymi takimi jeszcze jakoś tam dawały mniej lub bardziej radę, to tu się zaczął też mariaż z bawarskim heavy metalem :D
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

14-11-2011, 17:09

Morph pisze:Czepiasz się, to jest jedyny album Therion, na którym partie symfoniczne są w idealnej symbiozie z zespołem, gdzie są w pełni koherentne i nie wkurwiają. Ani wcześniej (od Vovin), ani później nie udało im się tak "zgrać".
W sumie od czasu premiery "Vovin" nie słyszałem - ale wtedy zbierało mi się na mdłości jak tego słuchałem, pomimo tego że po dziś dzień lubię "Theli". Z późniejszych płyt bardzo im się udała "Kabała", jak na nich bardzo wyluzowana.
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-11-2011, 17:14

Kabala to jedyna słuchalna po Theli.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-11-2011, 17:15

Przecież ta płyta jest bardziej różowa niż Młode Tłoki.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-11-2011, 17:16

Hippisowska jest. :D

hippisi >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> bawarski heavy metal
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

14-11-2011, 17:17

twoja_stara_trotzky pisze:
Scaarph pisze:Lubię "Vovin".
Równie dobrze mógłbyś sobie na czole wydziarać "jestem gejem". :D
Lubię też December's Fire. :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-11-2011, 17:18

twoja_stara_trotzky pisze:Hippisowska jest. :D

hippisi >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> bawarski heavy metal
Ja tam jednak uważam, że: Wacken >> Woodstock
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-11-2011, 17:22

Ja bym jednak wolał zobaczyć na żywo Hendrixa czy The Doors na przykład niż jakikolwiek z istniejących zespołów metalowych. :D
Scaarph pisze:
Scaarph pisze:Lubię "Vovin".
Równie dobrze mógłbyś sobie na czole wydziarać "jestem gejem". :D
Co gorsza, December's Fire lubi ciebie. :DDDDDD
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-11-2011, 17:23

twoja_stara_trotzky pisze:Ja bym jednak wolał zobaczyć na żywo Hendrixa czy The Doors na przykład niż jakikolwiek z istniejących zespołów metalowych. :D
To se wykop.
Aegir
postuje jak opętany!

14-11-2011, 17:23

Lykantrop pisze:
Aegir pisze:Tak, te kibordy przesłaniają wszystko.
Nie wiem czy w tej wypowiedzi kryje się jakaś ironia czy też nie, ale przecież napisałem, że ja ten album bardzo lubię. Problemem jakimś wielkim dla mnie te keyboardy nie są, ale gdyby zatrudnić orkiestrę symfoniczną w pełnym składzie to ten album miałby taki patos w brzmieniu, że Metallica z ichnim S&M mogłaby zbierać jogurt z włosów (o ile by je mieli).
Chodziło mi tylko o to, że najpierw podajesz nieco błędną informację o braku orkiestry, o budżecie z NB, a potem zasłaniasz się zbyt mocno wysuniętymi keyboardami. :) Oczywiście bez urazy. Być może się czepiam. :)
nightspiryt

14-11-2011, 17:37

Scaarph pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:Równie dobrze mógłbyś sobie na czole wydziarać "jestem gejem". :D
Scaarph teraz jesteś autoryzowanym fanem. :)
Aegir
postuje jak opętany!

14-11-2011, 17:43

twoja_stara_trotzky pisze:"Kabala" to jedyna słuchalna po "Theli".
Mam wrażenie, że wszystkie nowsze Theriony mają w sobie pierwiastki dożynkowe, festynowe, parasolowo-piwno-kiełbasiane. Czasami objawiają się one w większym stopniu i trochę zniechęcają do słuchania, czasami w mniejszym i pozwalają jednak cieszyć się "Secret Of The Runes", czy wspomnianą "Gothic Kabbalah". Ja generalnie, będąc świadomy tych niezbyt chwalebnych aspektów, lubię ten zespół. Co do ostatniej płyty - przesłuchałem tylko dwa kawałki na stronie zespołu, niemniej skutecznie odstraszyły mnie od zagłębiania się w nią. Trochę za dużo chyba było tam bombastyczności, natchnienia i kosmicznych inspiracji. Może jednak spróbuję za jakiś czas. Ktoś z was słuchał tego najnowszego albumu?

Ps Już parę razy przyszło mi do głowy, że Krzysztof Johnsson to trochę taki metalowy Piotr Rubik.
Maria Konopnicka

14-11-2011, 17:55

Wczesny, death metalowy THERION - debiut mnie zachwycił, "Beyond Sanctorum" podobał mi się chyba jeszcze bardziej, a "Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas" najbardziej. W połowie lat 90-tych jak już byłem w liceum wyszło "Lepaca Kliffoth". Niby słychać, że zespół dalej się rozwija, ale ten krążek nie przemówił do mnie już tak bardzo. W 1996 roku ukazał się przełomowy album "Theli" - bardzo entuzjastycznie przyjęty przez prasę (przynajmniej tę naszą). Rzeczywiście spore wrażenie ta płyta na mnie zrobiła. Nie pozostało już nic z death metalu, ale tak jak oni wówczas nikt nie grał. Jak się szybko okazało był to tylko przelotny romans - szybko operowy rozmach płyty wydał mi się operetkowy, a jej dostojeństwo zaczęło wydawać mi się lekko tandetne. "Vovin" zupełnie do mnie nie przemówiło, choć wielu moich znajomych się tą płytą zachwycało. Kolejne dwie zlały mi się w jedną - przesłuchałem po dwa razy i odłożyłem na półkę. Później była dwupłytowa - "Sirius B" i "Lemuria". Pierwsza o dziwo bardzo mi się spodobała i kilka tygodni wałkowałem ją namiętnie, druga była nazbyt heavy metalowa, wesołkowata i plastikowa. Następna - tytułu nie pamiętam - chyba ze dwa razy została przeze mnie odsłuchana i trafiła na półkę. Ostatniej albo nie mam - albo leży gdzieś jeszcze w folii. Nie powiem, żebym na ich nowy album czekał z niecierpliwością. Właściwie mogliby dla mnie przestać istnieć.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

14-11-2011, 18:39

Maria Konopnicka pisze:W 1996 roku ukazał się przełomowy album - Theli - bardzo entuzjastycznie przyjęty przez prasę (przynajmniej tę naszą).
W "Młotku" dostała 3/5 i koleś napisał coś w stylu "na nikim to nie zrobi wrażenia". Po prostu Nostradamus. :)))
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

14-11-2011, 19:12

Scaarph pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:Równie dobrze mógłbyś sobie na czole wydziarać "jestem gejem". :D
Ale ciepłe kluchy wyszły, he he...
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

14-11-2011, 20:00

evildead pisze:
Maria Konopnicka pisze:W 1996 roku ukazał się przełomowy album - Theli - bardzo entuzjastycznie przyjęty przez prasę (przynajmniej tę naszą).
W "Młotku" dostała 3/5 i koleś napisał coś w stylu "na nikim to nie zrobi wrażenia". Po prostu Nostradamus. :)))
Który to taki mądry? Podaj jego godność. :-)
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
Awatar użytkownika
maciek z klanu

14-11-2011, 20:01

kabbala to juz gowno.

a mi jak pisalem o ginnungagap chodzilo oczywiscie o Secret Of The Runes. Zajebista plyta.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

14-11-2011, 20:09

Edinazzu pisze:
evildead pisze:
Który to taki mądry? Podaj jego godność. :-)
Tak daleko już moja pamięć nie sięga, a młotki wypieprzyłem do śmieci wiele lat temu. :(
aryman
postuje jak opętany!

14-11-2011, 20:15

A ja mam sentyment do kilku ich płyt właśnie w okresie "Theli", "Vovin", "Crowning...". Później zanotowali znaczny spadek formy. Teraz można posłuchać na zasadzie reminiscencji - te znane dobrze melodie.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
ODPOWIEDZ