Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

27-11-2011, 23:44

LastOneOnEarth pisze:Piszemy chyba o tym samym, jest jedno rozumienie. ;) Przyczepiłem się jedynie do stwierdzenia, że wyższa temperatura barwowa "wypala oczy" i do tego zbawiennego efektu, który opisywał Riven. Mnie chodzi o jasność=luminancję, a właściwie w przypadku ekranów LCD luminescencję. Tutaj to tylko rodzaj podświetlenia wpływa na temperaturę barwową, a nie parametr jasności. Wcześniej pisałem, że ta temperatura nie ma nic wspólnego z jasnością. Jest to pół prawda. W tym przypadku nie ma, ale w ogóle ma, tylko w mniej oczywisty sposób.
Chyba się zgodzimy, że sposób w jaki widzimy jest intrygujący. Wystarczy chwila, by przyzwyczaić się do zastanej sytuacji oświetleniowej, stąd nasze postrzeganie jest w czasie rzeczywistym modyfikowane. ;) Może to zboczenie i skrót myślowy, bo od zaniebieszczonej bieli bolą mnie oczy. ;) Moje przemyślenia wzięły się z ogromnej batalii z monitorami szerokogamutowymi, stąd może czasem trochę naginam, ale to moje filmy. ;)
LastOneOnEarth pisze:Nie wiem jak ten program zmienia tę temperaturę na wyświetlaczach z różnym podświetleniem. Jeżeli chodzi o przeglądanie i edycję obrazów na komputerze, to zgadzam się, że najlepiej jest mieć "neutralne" stanowisko.
Po lekturze faq wnoszę, że na czas działania programu, przejmuje on kontrolę nad poszczególnymi krzywymi karty graficznej. Przy jego wyłączeniu, system wraca do ustawień z profilu monitora.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

27-11-2011, 23:58

beastov23 pisze:Chyba się zgodzimy, że sposób w jaki widzimy jest intrygujący. Wystarczy chwila, by przyzwyczaić się do zastanej sytuacji oświetleniowej, stąd nasze postrzeganie jest w czasie rzeczywistym modyfikowane ;).
Zgoda, jedna z bardziej intrygujących rzeczy.
beastov23 pisze:Może to zboczenie i skrót myślowy, bo od zaniebieszczonej bieli bolą mnie oczy ;). Moje przemyślenia wzięły się z ogromnej batalii z monitorami szerokogamutowymi, stąd może czasem trochę naginam, ale to moje filmy ;).
Jeśli w ten sposób, to rozumiem ;)
beastov23 pisze:
LastOneOnEarth pisze:Nie wiem jak ten program zmienia tę temperaturę na wyświetlaczach z różnym podświetleniem. Jeżeli chodzi o przeglądanie i edycję obrazów na komputerze, to zgadzam się, że najlepiej jest mieć "neutralne" stanowisko.
Po lekturze faq wnoszę, że na czas działania programu, przejmuje on kontrolę nad poszczególnymi krzywymi karty graficznej. Przy jego wyłączeniu, system wraca do ustawień z profilu monitora.
To wiesz może na czym polegała ta innowacja z wprowadzeniem podświetlenia LED w monitorach ? Niby, że takie super, można regulować temperaturę barwową, a tutaj okazuje się, że wystarczy prosty program...

Edycja:
Sam sobie już odpowiedziałem. Doczytałem teraz, że to nie tylko o tę temperaturę chodzi.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

28-11-2011, 00:04

LastOneOnEarth pisze:To wiesz może na czym polegała ta innowacja z wprowadzenie podświetlenia LED w monitorach ? Niby, że takie super, można regulować temperaturę barwową, a tutaj okazuje się, że wystarczy prosty program...
Szczerze mówiąć, nie siędze aż tak w technologii podświetlania ;) - może palnę głupotę, ale na chwilę obecną śmiem twierdzić, że podświetlenie jest dość nierównomierne w przypadku LED.
Co do samego programu - tematyka kalibracyjna jest pełna kruczków, stąd najprościej zgodzić się - każdemu wg potrzeb ;). Na pewno jedak, kupując monitor/telewizor, warto przysiąść i przystosować go do danych zastosowań ;).

Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

28-11-2011, 00:07

beastov23 pisze: śmiem twierdzić, że podświetlenie jest dość nierównomierne w przypadku LED.
Jest, to się clouding nazywa. Taki minus ekranów z podświetleniem LED, coś za coś.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-12-2011, 15:50

Dobra, kurwa, dosyć tego. Przypadkowo wyłączyłem sobie Firefoxa i już po raz kolejny nie dał rady udźwignąć tych kilkunastu zakładek i przywrócić sesji. O okazyjnych freezach i innych gówienkach już nawet nie będę wspominał. Fajna przeglądarka, fajnie można spersonalizować, ale kurwa ile można się wkurwiać. Gdzie ta Opera?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-12-2011, 16:37

gestów nie używałem nigdy, mnie drażni tylko to, że firefox wypierdala się przy wielu zakładkach.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-12-2011, 16:58

ad block to pierwsze, co instaluję :) po prostu czytałem, że ff ma problemy z obsługą wielu kart naraz, no i kurwa faktycznie ma :) na razie siedzę i się bawię tą operą, kilka rzeczy mi nie pasuje i muszę poszukać, jak to pozmieniać (ot, choćby podkreśla mi na czerwono wszystko, co teraz piszę, pobieranie muszę jakoś wyjebać z zakładki i zastąpić to jakimś paskiem postępu, takie tam).
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-12-2011, 17:12

no tak, podkreślanie już mnie nie wkurwia, dzięki :) skoro już tak gadamy to powiedz mi, czy i jak można zmienić wygląd tego pola z kulą ziemską i napisem web tuż z lewej strony pasku adresu. wygląda dziwnie, jakby było naklejone na kupę, wystaje z ramki i mnie wkurwia :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

01-12-2011, 17:14

Czyżbym panom przeszkadzał?.... ;)
LastOneOnEarth pisze:
beastov23 pisze:Chyba się zgodzimy, że sposób w jaki widzimy jest intrygujący. Wystarczy chwila, by przyzwyczaić się do zastanej sytuacji oświetleniowej, stąd nasze postrzeganie jest w czasie rzeczywistym modyfikowane ;).
Co rozumiesz przez chwilę i przyzwyczajenie? ;)
Optymalna dla ludzkiego oka jest temperatura barwowa w granicach 4000K i o odpowiednim strumieniu świetlnym i światłości. Uwierz, że na samopoczucie "wzrokowe" ma wpływ szereg czynników i czasowe przyzwyczajenie się do danego źródła światła może oznaczać jedynie "wyłączenie alarmu samoobrony". Po pewnym czasie poczujesz jednak pierdolnięcie i zapewne nie domyślisz się, że chodzi o migającą niezauważalnie nad biurkiem rtęciówkę.
Chyba że piszesz o tym, że oko akomoduje się ostrością i indeksem oddawania barw w mgnieniu sekundy w podobnych warunkach oświetleniowych - ale to chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem? :) Tak działamy i potrafi fascynować.
Pozdrowienia.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-12-2011, 17:27

no ja właśnie jakiegoś skina mam, bo standargowy mi się średnio widzi. patrzyłem te wszystkie opcje, ale nie mogę nic takiego znaleźć. o tak to wygląda:
Obrazek

a i jeszcze jedno: da się jakoś tak zrobić, by mnie opera za każdym razem nie pytała gdzie zapisać to, co chcę ściągnąć? wpisałem ścieżkę do folderu, w którym chcę, żeby zapisywało i wraz mnie pyta za każdym razem.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

03-12-2011, 15:37

trafilem na kolejny ciekawy soft z gatunku utility: http://blogs.technet.com/b/next/archive ... rders.aspx

w skrocie: jedna myszka i klawiatura kontrolujemy wszystkie (max 4) komputery w sieci. bardzo elegancko dziala - mozna nawet pliki przerzucac drag n drop. jak ktos uzywa dwoch komputerow to dobra opcja.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

03-12-2011, 22:41

Wujek Lucyferiusz pisze:Czyżbym panom przeszkadzał?.... ;)
LastOneOnEarth pisze:
Co rozumiesz przez chwilę i przyzwyczajenie? ;)
Optymalna dla ludzkiego oka jest temperatura barwowa w granicach 4000K i o odpowiednim strumieniu świetlnym i światłości. Uwierz, że na samopoczucie "wzrokowe" ma wpływ szereg czynników i czasowe przyzwyczajenie się do danego źródła światła może oznaczać jedynie "wyłączenie alarmu samoobrony". Po pewnym czasie poczujesz jednak pierdolnięcie i zapewne nie domyślisz się, że chodzi o migającą niezauważalnie nad biurkiem rtęciówkę.
Chyba że piszesz o tym, że oko akomoduje się ostrością i indeksem oddawania barw w mgnieniu sekundy w podobnych warunkach oświetleniowych - ale to chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem? :) Tak działamy i potrafi fascynować.
Pozdrowienia.
Czy mam dokładnie wyliczyć, co kryje się za chwilą, czy jednak na forum możemy posługiwać się skrótami?
Temat nie był o optymalnej temperaturze dla oka, a optymalnej do pracy przy komputerze (a dokładniej ustawienie temperatury monitora). Sprawy działania naszego organizmu, to nie jest kwestia wiary, ale ok. Jeśli idzie o nietechniczny termin przyzwyczajenia, miałem na myśli sytuację, gdzie można kilka godzin pracować nad np. zdjęciem, by drugiego dnia zauważyć, że jednak wprowadziło się złe korekty (ponieważ - i nie mam do tego technicznej wiedzy - w pewnym momencie, np. przesunięcie któregoś kanału przestało być zauważalne dla obserwatora). Wystarczy jednak co jakiś czas robić przerwy i wtedy od razu widać, że np. cała obróbka idzie w złą stronę.
Być może nie zauważę rtęciówki, chociaż ewidentnie czuję, że zależnie od rodzaju światła, moje samopoczucie ulega zmianom. Zmienia się też nastrój znajomym, gdy robią zdjęcia na krajowych halach, gdzie czasem trudno wstrzelić się w częstotliwość migania ich reflektorów, stąd różnice w ekspozycji i temperaturze bieli.
Dla mnie zawsze zaskoczeniem będzie sytuacja, gdzie ktoś robi zdjęcie swoim cackiem i jest potem zdziwiony, że biel jest innego koloru niż on ją postrzega itp. itd. Żadna automatyka nie zastąpi, jeszcze, obserwacji światła. Fascynuje mnie przeświadczenie, że technologia > człowiek ;).

Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

10-12-2011, 17:55

Moze ktos mi polecic jakis dobry, darmowy porgram do nagrywania plyt cd/dvd? Bede bardzo wdzieczny
Prurient
rozkręca się

10-12-2011, 18:01

CDBurnerXP jest ok
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-12-2011, 18:09

spróbój może roxio. ja teraz używam cyberlink dvd suite, ale nie wiem, czy to jest darmowe, ja w każdym razie nie płaciłem za to, było dodane do kompa.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

10-12-2011, 18:13

Dzieki obczaje sobie te programy. W
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

11-12-2011, 18:13

Przecież Windows ma całkiem zgrabne nagrywanie wbudowane. No chyba że jakichś fajerwerków poczebujesz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

11-12-2011, 18:33

to windowsowe coś mnie wkurwiało pomiętam, te roxio i inne to też żadne fajerwerki, jak ktoś w jakieś overburningi chce się bawić czy inne cuda to ni dy rydy, za to po prostu są ładne, intuicyjne i chyba mnie jeszcze nigdy nie zawiodły.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

11-12-2011, 18:50

Glene pisze:Moze ktos mi polecic jakis dobry, darmowy porgram do nagrywania plyt cd/dvd? Bede bardzo wdzieczny
Astroburn Lite.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

11-12-2011, 21:04

Prurient pisze:CDBurnerXP jest ok
Infra Recorder tez daje rade :)
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ