ENTHRONED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
HobGoblin
zaczyna szaleć

Re: ENTHRONED

16-12-2011, 17:03

Ja to miałem, ale opchnąłem parę lat temu jakiemuś napalonemu metalowcowi, zarabiając przy tym 5 dych na czysto. To bootleg wydany bez zgody zespołu i tak jak napisał(a) aniola, tytuły są poprzestawiane. Jeśli chcesz zapoznać się z muzyka kapeli, to sobie kup, ale potem szybciutko zmień na oryginalne płyty.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

18-12-2011, 00:57

Mistrz pisze:Jakiś miesiąc temu podczas przeglądania starszych kaset natknąłem się na "Towards the Skullthrone of Satan" - co mnie zdziwiło, bo wtedy wydawało mi się, że nigdy nie słyszałem ENTHRONED. Z ciekawości odpaliłem i szybko zrozumiałem, dlaczego w ogóle nie pamiętałem, że mam tę kasetę - przesłuchałem pewnie kilka razy i wyjebałem gdzieś do pudła, bo tych wsiowych melodyjek nie idzie zdzierżyć.
Only_True_Believers pisze:ta płyta jest cienka jak dupa węża :D
A mi się niezmiennie od premiery podoba. Niektóre fragmenty, jak na przykład "Dusk of forgotten darkness" czy "Hertogenwald" nawet bardzo.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Pöstmörtem
postuje jak opętany!

18-12-2011, 01:02

a która epoka w i tak przeciętnym Enthroned rozwala? wedle mnie ta z Sabathanonem, Nornagest wie jak zespół wyprowadzić z matni, tylko teraz nie mają tego smaczka oryginalności mimo wszystko..
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

18-12-2011, 21:54

Znam wszystko z lat 90. Na moment zajrzałem też do "Armoured Bestial Hell" (ależ im MARDUK wtedy we łbach namieszał). Późniejsze znam na wyrywki i na tej podstawie twierdzę, że dwie pierwsze najlepsze.
Widzę, że Sabathan ma nową kapelę HORACLE.
Maria Konopnicka

18-12-2011, 21:57

Armoured Bestial Hell to był rzeczywiście najsłabszy okres ENTHRONED - chociaż słuchałem swego czasu tej płyty i nawet ją lubiłem. Ostatnie trzy na dość wysokim poziomie. Nie moczę się na myśl o ich nowej płycie, ale w sumie nawet ich lubię.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

18-12-2011, 22:00

Debiut uwielbiam. Pisałem to już 5-6 lat temu, piszę teraz i zapewne napiszę za kolejne 5-6. "Scared by darkwinds" kosi równo przy ziemi.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

18-12-2011, 22:52

jak dla mnie tylko Carnage in Worlds Beyond było bardzo dobrą płytą, nawet dzisiaj robi wrażenie, potem przyzwoite XES Haereticum, a reszty mogłoby nie być. Ktoś pisał, ze szuka The Blackend Collection Boxed set ja mam i chętnie się pozbędę.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-02-2012, 20:21

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
DCI Hunt

14-03-2012, 18:31

Fajny ten nowy Enthroned, taki black metal środka zagrany z głową. Włączyłem sobie tego streama i leci sobie już trzeci raz z rzędu.
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

14-03-2012, 18:35

no mnie tez sie podoba, jak wczoraj pisalem. to o tyle dziwne, ze jakos nic mi nie zostalo w glowie z ostatnich 2-3 albumow ;)
Awatar użytkownika
nicram

18-03-2012, 19:05

Zajebiście wchodzi ta nowa płyta. Też się dziwię, bo zawsze trzymałem ten zespół w tej samej kategorii co bogów z Hecate Enthroned :-D. Na "Obsidian" pokazali, że grać potrafią i zaśpiewać też (świetne wokale).
all the monsters will break your heart
DCI Hunt

18-03-2012, 20:04

nicram pisze:zawsze trzymałem ten zespół w tej samej kategorii co bogów z Hecate Enthroned
Nie wiem na jakiej podstawie, bo to kompletnie inna bajka.

Swoją drogą ostatnio wyciągnąłem z jakiegos pudła "Carnage in Worlds Beyond" mi przyznam, że bardzo dobre wrażenie na mnie zrobiła. Wokal Sabathana podoba mi się trochę mniej niż kiedyś, ale całościowo to naprawdę mocna pozycja.
Awatar użytkownika
nicram

18-03-2012, 20:09

Zdaję sobie sprawę, że muzycznie to kompletnie inne zespoły, chodziło mi o poziom (który lata wstecz zdaje się nie był powalający). Swego czasu o obu nie pisało się zbyt pochlebnie. 'Obsidium' zamierzam kupić (szkoda, że digisrak), bo leci już 4 raz z rzędu i podoba mi się jeszcze bardziej. Bardzo mocna rzecz!
DCI Hunt

18-03-2012, 20:23

nicram pisze:Zdaję sobie sprawę, że muzycznie to kompletnie inne zespoły, chodziło mi o poziom (...) Swego czasu o obu nie pisało się zbyt pochlebnie.
To nigdy nie był zbliżony poziom. Enthroned nagrał dość słaby "Armoured Bestial Hell" i jeśli natknąłeś się na słabą recenzję tej płyty to ok (był jeszcze zabawny wywiad z Puchem). Nie przypominam sobie jednak żeby gdziekolwiek pisali o nich źle ze względu na muzykę, a dość bacznie śledziłem ich dokonania od czasu pierwszej płyty. W prasie oficjalnej zawsze traktowano ich jako solidną drugą ligę, a ich płyty zbierały pozytywne oceny.
Awatar użytkownika
nicram

18-03-2012, 21:09

Od solidnej drugiej ligii trzymałem się z daleka, a oceny rzędu 6/7 na 12 jakoś mnie nie zachęcaly do kupna płyt. Co do "Armoured Bestial Hell" to chyba tak. Pamiętam jeszcze jakąś też średniawą recenzję Xes Haereticum. Jako bardziej zorientowany w temacie, pewnie masz rację, no ale ogólnie nazwa Enthroned nie wzbudzała we mnie emocji. Przykład najnowszej płyty, pokazuje, że może niesłusznie spisywałem ich na straty.
Maria Konopnicka

18-03-2012, 21:21

Gore_Obsessed pisze: A mi się niezmiennie od premiery podoba. Niektóre fragmenty, jak na przykład "Dusk of forgotten darkness" czy "Hertogenwald" nawet bardzo.
Dla mnie to świetny album, nie wiem czy nie najlepsza płyta w ich dyskografii .
DCI Hunt

18-03-2012, 21:38

Oczywiście, drogi Marianie, ale najlepszy i tak jest debiut :)
nicram pisze:Od solidnej drugiej ligii trzymałem się z daleka
Korpblod czy Shadows Land to raczej nie ekstraklasa, ale róbta co chceta ;) Enhthroned ok, kupować nikt Ci nie każe, ale ich płyty mogą okazać się miłą odskocznią od tego co obecnie najbardziej w BM popularne.

W sumie to sam długo ich nie słuchałem, ale wczoraj nabrałem ochoty na odkurzenie tego co mam na półce.

Awatar użytkownika
nicram

18-03-2012, 21:45

Conflagrator pisze:
nicram pisze:Od solidnej drugiej ligii trzymałem się z daleka
Korpblod czy Shadows Land to raczej nie ekstraklasa
hehe dobra wrzuta! :-) No, ale Shadows Land trudno nazwać czystym black metalem (bo dużo tam death i różnego rodzaju eksperymentów) a Korpblod to przede wszystkim atmosfera lasu i okolicznych wiosek! ;-) Z tym mi było zawsze bardziej po drodze. Linki sobie obadam i może coś fajnego dla siebie wyłowię. Thx.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

18-03-2012, 21:56

Gore_Obsessed pisze:Widzę, że Sabathan ma nową kapelę HORACLE.
Zawsze myślałem, że Enthroned to głównie ten gość. Ale co tam:

'As of 2006, when Sabathan left, no original members exist in the band.'
'Come the Blessed Madness'
DCI Hunt

18-03-2012, 22:02

Też tak myslałem, ale podobno Nornagest miał jakiś wkład w ten zespół zanim jeszcze został jego regularnym członkiem. Zreszta ostatnio zmienił się mój stosunek do tego nowego oblicza Enthroned.
ODPOWIEDZ