ASPHYX VS. ENTOMBED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Death...the Brutal Way VS. Serpent Saints - The Ten Amendments

ASPHYX - Death...the Brutal Way
50
60%
ENTOMBED - Serpent Saints - The Ten Amendments
34
40%

Liczba głosów: 84
Mort
rasowy masterfulowicz

Re: ASPHYX VS. ENTOMBED

16-12-2011, 17:10

twoja_stara_trotzky pisze:metalowe koncerty są nudne generalnie :D
Musisz pamietac, ze koncert to nie tylko spektakl samej kapeli, ale takze publicznosci. Jezeli sie przychodzi postac albo nie przychodzi wcale to mozna miec wrazenie ze koncerty sa nudne. ;)
I AM MORBID
Maria Konopnicka

H-K44 pisze:Na koncercie nie byłem, ale płytę katowałem bardzo często. I wciąż jest bardzo dobra. Napisałem przecież:
Nie słucham metalu, ale czytam regularnie forum o muzyce metalowej, więc wiem na jej temat wszystko. :)
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

Maria Konopnicka pisze:Podejrzewam, że to jest takie pierdolenie na zasadzie - ENTOMBED jest ważniejszym zespołem więc musi być lepszy.
Poradnik dla tych, którzy błądzą:
1. Wyjmijcie woskowinę z uszu.
2. Wykasujcie mp3 i przesłuchajcie obu płyt z CD albo LP.
3. Zamiast siedzieć przed kompem i oglądać filmiki na youtube ruszcie dupę na koncert.
4. A jak już na nim będziecie nie stójcie jak pizdy w miejscu, z którego bliżej do kibla niż do sceny, ale ruszcie pod nią i dajcie porwać się szaleństwu
5. Entombed na scenie prezentuje się całkiem w porządku, Asphyx rewelacyjnie. O ile przepaść między ich płytami jest spora, to przepaść pomiędzy formą koncertową bezkresna - tak będziecie myśleć czekając w kolejce do szatni (po koncercie Entombed) lub obmywając się w łazience z krwi (po koncercie Asphyx).

...i nie martwcie się, że macie pryszcze i piskliwy głos. Za parę lat powinno minąć. :)
Poradnik merytoryczny w chuj. ;) Nie oceniam koncertowo, tylko zawartość płyt, więc punkty 4 i 5 są void, pkt. 3 w zw. z pkt. 4 i 5 się nie liczy, przy ograniczonych możliwościach finansowych trzeba wprowadzić ostrą selekcję. ;)
1 i 2 też zrobione, i dalej Entombed lepsze... co za pech.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Maria Konopnicka

16-12-2011, 17:11

twoja_stara_trotzky pisze:metalowe koncerty są nudne generalnie :D
A ludzie wypowiadający się na forum to generalnie idioci. :D
twoja_stara_trotzky pisze:Nie dość, że histeryczka, to jeszcze beznadziejna romantyczka. :D
Wyślij mi kwiaty. :)))
Ostatnio zmieniony 16-12-2011, 17:12 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
535

16-12-2011, 17:12

Maria Konopnicka pisze:4. A jak już na nim będziecie nie stójcie jak pizdy w miejscu, z którego bliżej do kibla niż do sceny, ale ruszcie pod nią i dajcie porwać się szaleństwu
Głos na punkt czwarty poradnika.
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 17:14

Maria Konopnicka pisze:
H-K44 pisze:Na koncercie nie byłem, ale płytę katowałem bardzo często. I wciąż jest bardzo dobra. Napisałem przecież:
Nie słucham metalu, ale czytam regularnie forum o muzyce metalowej, więc wiem na jej temat wszystko. :)
Ale Ty Maria głupi jesteś... ;-)
Poza tym ankieta, którą sam założyłeś jest o PŁYTACH, tych dwóch zespołów.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

16-12-2011, 17:14

Oczywiście głos na ASPHYX. Koncertowo jest remis, a płytowo ASPHYX zmiata ENTOMBED. Po całości.
PENIS METAL
Maria Konopnicka

16-12-2011, 17:16

Mort pisze:Musisz pamietac, ze koncert to nie tylko spektakl samej kapeli ale takze publicznosci. Jezeli sie przychodzi postac albo nie przychodzi wcale to mozna miec wrazenie, ze koncerty sa nudne. ;)
Oczywiście - tylko człowiek nudny może powiedzieć, że koncerty metalowe są nudne. :)
witchfinder pisze:Poradnik merytoryczny w chuj. ;) Nie oceniam koncertowo, tylko zawartość płyt, więc punkty 4 i 5 są void, pkt. 3 w zw. z pkt. 4 i 5 się nie liczy, przy ograniczonych możliwościach finansowych trzeba wprowadzić ostrą selekcję. ;)
1 i 2 też zrobione, i dalej Entombed lepsze... co za pech.
Twoja ocena nie jest wiele warta, bo dysponujesz tylko 50 proc. danymi umożliwiającymi odpowiedź na pytanie zadane w temacie. :) To tak jakbyś mówił o wyniku meczu, którego widziałeś tylko pierwszą połowę. :)
H-K44 pisze:Ale Ty Maria głupi jesteś... ;-)
Ale chociaż nie głuchy i bez serca. :))
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 17:22

Nieee, to bardziej tak jakbym mówił o wyniku meczu widzianym w TV, nie na stadionie ;)
Jasne, zaliczyłem sporo gigów w tym roku (generalnie to tyle, na ile mnie było stać) i wiem, że z płyt, a na żywo to często dwie różne bajki, ale od początku podkreślam, że oddając głos kieruję się zawartością muzyczną obydwu krążków.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
PureHate
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 17:33

Nie widziałem ani Entombed ani Asphyx na żywo.Jeżeli zaś chodzi o wrażenia z ostatnich dwóch płyt tych zespołów to zdecydowanie głos na Entombed.
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

16-12-2011, 18:52

Na żywo Entombed jest oczywiście dużo lepszym zespołem od Asphyx. To nie ulega wątpliwości, chociaż wiem, że są ludzie którzy Holendrami się strasznie wzniecają. Jestem w stanie to zrozumieć, bo część pewnie się jara, że też te "suwakowe" kawałki potrafi zagrać, he he he, to taka projekcja, he he. Widzę na scenie siebie i jestem w ekstazie. Znany psycho przypadek. Co do ostatnich płyciw obu zespołów... Entombed wolę, bo zawsze iskra jakaś jest dobra. Asphyx?? Sorry, ultra wiór.
Mort
rasowy masterfulowicz

16-12-2011, 19:53

Nie widziałeś i marudzisz. ;)
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Góral
w mackach Zła

16-12-2011, 21:02

Entombed widziałem 2 razy i za dużo już z tych koncertów nie pamiętam poza tym, że były bardzo dobre. Asphyx widziałem raz, rok temu w Warszawie i był to jeden z większych rozpierdoli, jakich byłem świadkiem. Przy "Vermin", "Serenade In Lead", "Food For The Ignorant", "Wasteland of Terror", "Asphyx (The Forgotten War)" czy tytułowym z ostatniej płyty, chciało się autentycznie kogoś zabić.
W przypadku płyt, także na półce dużo więcej mam wydawnictw Holendrów niż Szwedów. Gdyby ktoś mnie obudził w nocy, przystawił pistolet do skroni i kazał dokonać wyboru, bez zająknięcia wybrałbym Asphyx.
Bardzo lubię Entombed, szczególnie za "Left Hand Path", ale Holendrów cenię sobie całościowo DUŻO bardziej.
Trust no one is the absolute Law.

P.J.E.C.

Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:04

witchfinder pisze:Nieee, to bardziej tak jakbym mówił o wyniku meczu widzianym w TV, nie na stadionie. ;)
Nie powiem, bardzo zręczna riposta, :) ale tak poważniej mówiąc to jednak będę obstawał przy tym, że to koncerty tak naprawdę przesądzają o wielkości zespołów.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

16-12-2011, 21:10

Subiektywnie to wolę Asphyx, ale jeśli chodzi o zestawienie tych 2óch płyt to bezapelacyjnie wygrywa Entombed. Nie widziałem ani jednej, ani drugiej kapeli na żywo, więc uchylam się od odpowiedzi na dalsze pytania.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:13

Entombed. Ich na zywo widzialem, Asphyx nie (chociaz bardzo lubie). Moze niszcza na koncertach, ale wynik porownania tych 2 plyt jest dla mnie jasny.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Maria Konopnicka

16-12-2011, 21:16

No chodzi o aktualną kondycję kapeli - subiektywnie wolę Asphyx i częściej ich słucham (tak jest od początku lat 90-tych gdy poznałem obie kapele) - obiektywnie oczywiście przyznają, że Entombed jest zespołem ważniejszym, bardziej wpływowym, mającym w swojej dyskografii płyty, które dla death metalu znaczyły więcej niż płyty Asphyx. Porównując jednak ostatnie dokonania tych dwóch zespołów, oraz ich koncertową formę to i subiektywnie i obiektywnie stawiam na Asphyx.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:17

Koncertowo nie porównuje, płytowo 1:0 dla Entombed.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-12-2011, 21:18

Maria Konopnicka pisze:Chodzi o aktualną kondycję kapeli - subiektywnie wolę Asphyx i częściej ich słucham (tak jest od początku lat 90-tych gdy poznałem obie kapele) - obiektywnie oczywiście przyznają, że Entombed jest zespołem ważniejszym, bardziej wpływowym, mającym w swojej dyskografii płyty, które dla death metalu znaczyły więcej niż płyty Asphyx. Porównując jednak ostatnie dokonania tych dwóch zespołów, oraz ich koncertową formę to i subiektywnie i obiektywnie stawiam na Asphyx.
Maria, ale to wiemy z pierwszego posta. :-D Cały czas to powtarzasz, tak jak byś sam nie do końca wierzył, że tak naprawdę jest! ;-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
H-K44
weteran forumowych bitew

16-12-2011, 21:20

O, właśnie. ;-)
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you... Stranger
ODPOWIEDZ