Cover lepszy od oryginału?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Cover lepszy od oryginału?
Jakie znacie covery, które uważacie, że zostały lepiej zagrane, lub po prostu bardziej do Was trafiają niż wersje oryginalne? Czy nie uważacie, że postrzeganie coverów w dużej mierze zależy od tego w jakiej kolejności poznaje się różne wersje utworu? Ja np. bardzo lubię stare covery Metallica - utwory takie jak: The Wait, Crash Course In Brain Surgery, Last Caress/Green Hell, The Small Hours czy Helpless poznałem najpierw w ich wykonaniu i do dziś bardziej mi odpowiadają niż oryginały. Innym przykładem może być Der Mussolini w wykonaniu Coroner, Live and Let Die w wykonaniu Guns n' Roses... czy wiele innych, które najpierw usłyszałem w wersji coverowanej i usłyszany później oryginał już do mnie nie przemówił. A więc proponuję odpowiedź na następujące pytania:
1. Jaki cover usłyszałeś zanim poznałeś oryginał, i się okazało, że oryginalna wersja nie była już w stanie przyćmić wersji coverowanej?
2. Usłyszałeś cover kawałka, który znasz i bardzo lubisz w wersji oryginalnej i uznałeś, że ta nowa wersja jest jeszcze lepsza niż oryginał.
3. Bardzo lubiłeś jakiś cover (często nawet nie zdając sobie sprawy, że to cover), usłyszałeś oryginał ...i dopiero poczułeś moc tego kawałka ! :)
4. Może w ogóle nie lubisz coverów, bo wolisz w tym czasie grać w grę! Tomb Rider !
1. Jaki cover usłyszałeś zanim poznałeś oryginał, i się okazało, że oryginalna wersja nie była już w stanie przyćmić wersji coverowanej?
2. Usłyszałeś cover kawałka, który znasz i bardzo lubisz w wersji oryginalnej i uznałeś, że ta nowa wersja jest jeszcze lepsza niż oryginał.
3. Bardzo lubiłeś jakiś cover (często nawet nie zdając sobie sprawy, że to cover), usłyszałeś oryginał ...i dopiero poczułeś moc tego kawałka ! :)
4. Może w ogóle nie lubisz coverów, bo wolisz w tym czasie grać w grę! Tomb Rider !
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Re: Cover lepszy od oryginału?
Na czym polega ten Tomb Rider? Dobre to?
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
EDIT: a abstrahujując - w 2012 wieszczę postępującą degradację inteligencji cywilizacji.
Ostatnio zmieniony 03-01-2012, 13:50 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- olo1972
- postuje jak opętany!
Guns N' Roses-Knocking On Heaven's Door.Oryginał nie ma startu do tego coveru:)
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
w zasadzie to jest to powielanie tematu: viewtopic.php?f=4&t=5198
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
tutaj najważniejszy jest sylwester z Tomb RaideremOlo pisze:w zasadzie to jest to powielanie tematu: viewtopic.php?f=4&t=5198
- Morph
- Kontakt:
A i tamten chyba pierwszy nie był. Ale kogo to obchodzi, zawsze można podyskutować raz jeszcze. Tzn. powklejać listy, napisać "chujowe" i tak 12 stronOlo pisze:w zasadzie to jest to powielanie tematu: viewtopic.php?f=4&t=5198

- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
Hm... ja ostatnio posłuchalem Am I evil i Helpless z koncertu na XXX Metallica z wokalami wykonanymi przez Harrisa plus gitara Tatlera i to jest miazga. Ten koles MA piekielny głos - Hedek mu do pięt nie dorasta.Maria Konopnicka pisze: Helpless poznałem najpierw w ich wykonaniu i do dziś bardziej mi odpowiadają niż oryginały.
-
- rasowy masterfulowicz
ma jeden typ The Hunt - New Model Army w wykonaniu Sepultury.Maria Konopnicka pisze: 3. Bardzo lubiłeś jakiś cover (często nawet nie zdając sobie sprawy, że to cover), usłyszałeś oryginał ...i dopiero poczułeś moc tego kawałka ! :)
I AM MORBID
- Góral
- w mackach Zła
- mistrzostwo świata.
Trust no one is the absolute Law.
P.J.E.C.
Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
P.J.E.C.
Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
- ultravox
- zahartowany metalizator
Nie było takiego.
Chyba nie zdarzyło mi się coś takiego.
Zazwyczaj tak mam z kowerami.
Bardzo lubię kowery, szczególnie kiedy jest to zupełnie inna interpretacja danego utworu, tak jak robi to Laibach albo Current 93 z utworem Simona i Garfunkela.
Nie było takiego.
Chyba nie zdarzyło mi się coś takiego.
Zazwyczaj tak mam z kowerami.
Bardzo lubię kowery, szczególnie kiedy jest to zupełnie inna interpretacja danego utworu, tak jak robi to Laibach albo Current 93 z utworem Simona i Garfunkela.
Nie, większość tych utworów usłyszałem najpierw w cudzej interpretacji i pomimo tego w każdym z wymienionych przez Ciebie przypadków preferuję oryginał.Maria Konopnicka pisze:Czy nie uważacie, że postrzeganie coverów w dużej mierze zależy od tego czy w jakiej kolejności poznaje się różne wersje utworu? Ja np. bardzo lubię stare covery Metallica - utwory takie jak: The Wait, Crash Course In Brain Surgery, Last Caress/Green Hell, The Small Hours czy Helpless poznałem najpierw w ich wykonaniu i do dziś bardziej mi odpowiadają niż oryginały. Innym przykładem może być Der Mussolini w wykonaniu Coroner, Live and Let Die w wykonaniu Guns n' Roses... czy wiele innych, które najpierw usłyszałem w wersji coverowanej i usłyszany później oryginał już do mnie nie przemówił.
-
- w mackach Zła
Metallica - Am i Evil i Blitzkrieg. Dla mnie to nawet najlepsze ich numery.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Entombed - Night of the Vampire. Wolę bardziej niż oryginał Roky Ericksona, a usłyszałem cover później ;)
The madness and the damage done.
- maciek z klanu
coil - tainted love, zreszta to samo MM
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- HobGoblin
- zaczyna szaleć
Bardziej podoba mi się "Det Som En Gang Var" w wykonaniu Aborym i "Freezing Moon" Vader.
"My Sharona" Destruction bije na głowę oryginał.
"My Sharona" Destruction bije na głowę oryginał.
Ostatnio zmieniony 03-01-2012, 14:59 przez HobGoblin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ceterum censeo Mosquam delendam esse.
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Dobry, ale obczaj co Mantak zrobił z Black Sabbath, że to jest kower załapałem jak przesłuchałem płytę trzy razy. Lepiej mógłby to zrobić tylko Deiphago, ale.... kurwa, od oryginału nigdy nie będzie lepsze!Góral pisze: - mistrzostwo świata.
(brzmienie kompletnie położone w porównaniu do wersji CD i LP, no cóż, jebane mp3)
- Morph
- Kontakt:
To wiele tłumaczy.HobGoblin pisze:"Freezing Moon" Vader.
- HobGoblin
- zaczyna szaleć
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
to samo z resztą Soft Cell <tańczy>maciek z klanu pisze:coil - tainted love, zreszta to samo MM
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared
Co do Freezing Moon to moim zdaniem jedyną prawidłową wersją jest ta z Lipska.
W ramach ciekawostki rzućcie okiem na FLEURETY, według opisu ten cherlawy młodzian to sam Vicotnik.
W ramach ciekawostki rzućcie okiem na FLEURETY, według opisu ten cherlawy młodzian to sam Vicotnik.
Ostatnio zmieniony 03-01-2012, 15:18 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.