Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale
"Dyskusje o muzyce metalowej"
-
DCI Hunt
12-10-2010, 13:24
Nie ma sensu zakładać osobnego tematu, bo nie jest to coś, o czym można napisać więcej niż kilka postów, więc podepnę pod wątek o The Chasm. Jakiś czas temu (w limicie podobno 300 kopii) ukazał się album 'Mythos Daemonium' THE ONLY FORGOTTEN - wydała to wytwórnia typów z The Chasm, a bębniarz tych ostatnich udziela się także w TOF. Muzyka to niecałe 40 minut klimatycznego black/death metalu w wolnych i średnich tempach ze sporą ilością melodii i fajnym, choć nieco archaicznym klimatem. Niby nic takiego, ale bardzo dobrze mi się tego słucha. Może komuś się spodoba.
http://www.luxinframundis.com/main.html - tu mozna sampli posłuchać.
-
Maria Konopnicka
12-10-2010, 13:49
Bardzo fajna płytka - zdecydowanie zasługuje na oddzielny temat, tym bardziej, że muzycznie z The Chasm ma niewiele wspólnego
-
DCI Hunt
12-10-2010, 14:20
IRONMIL pisze:Bardzo fajna płytka - zdecydowanie zasługuje na oddzielny temat
Niby tak, ale po zakładać temat, w którym będą 3 posty?

W razie czego mod zawsze może wydzielić osobny temat.
-
Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
06-01-2012, 17:33
jak słucham tego albumu to wydaje mi się że byli inspiracją dla bardzo wielu zespołów. od Anathemy, przez DHG, Samael, Mayhem, Shining a nawet współczesne bandy, jak np. Mastodon. oczywiście tak nie jest, jednak to wszystko słychać w ich twórczości. jeden z najbardziej zasłużonych dla ciężkiej muzyki zespołów, cała dyskografia niszczy.
-
HAL_9000
- zaczyna szaleć
07-01-2012, 01:12
Nie nie wiem. Na debiucie to sporo wiejskich melodyjek usłyszeć można.
Faktem jest jednak, że w przeciwieństwie do wielu ekip oni się rozwijali i rozwijają.
Sarenka na mrozie nie może
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
-
twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
-
Lykantrop
07-01-2012, 11:34
HAL_9000 pisze:Nie nie wiem. Na debiucie to sporo wiejskich melodyjek usłyszeć można.
Faktem jest jednak, że w przeciwieństwie do wielu ekip oni się rozwijali i rozwijają.
Trzeba odróżnić rozwój od zwykłego przepitalania. Nie wiem co niby jest w nich innowacyjnego. Zwykłe męczenie buły i tworzenie łżekultu. Jeszcze ostatni album ma jakieś chwile i momenty, coś tam w tym szale urozmaicania na siłę im zaczęło wychodzić, ale zabrakło ikry, żeby wyszło z tego dzieło dobre. A debiut to Popkowice na maksa.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
twoja_stara_trotzky
-
Bolt
- weteran forumowych bitew
07-01-2012, 11:39
Nie wiem jak dalej, ale również mnie debiut niektórymi melodiami męczy i jakoś po kilku odsłuchach sobie odpuściłem na czas nieokreślony. Były przebłyski (w trzecim numerze bodajże był bardzo fajny riff), ale nie chce mi się dalej z tym bawić.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
-
HAL_9000
- zaczyna szaleć
07-01-2012, 12:28
Lykantrop pisze:HAL_9000 pisze:Nie nie wiem. Na debiucie to sporo wiejskich melodyjek usłyszeć można.
Trzeba odróżnić rozwój od zwykłego przepitalania. Nie wiem co niby jest w nich innowacyjnego. Zwykłe męczenie buły i tworzenie łżekultu. Jeszcze ostatni album ma jakieś chwile i momenty, coś tam w tym szale urozmaicania na siłę im zaczęło wychodzić, ale zabrakło ikry, żeby wyszło z tego dzieło dobre. A debiut to Popkowice na maksa.
Ja tego nie pisałem na klęczniku. Dla mnie to całkiem ok zespół, o innowacjach nie wspominałem, ale widać jakiś tam progres, toteż może jak już kompletnie stetryczeją zagrają coś mocno wybitnego.
Sarenka na mrozie nie może
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
-
Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
08-01-2012, 21:55
Lykantrop pisze:Trzeba odróżnić rozwój od zwykłego przepitalania. Nie wiem co niby jest w nich innowacyjnego. Zwykłe męczenie buły i tworzenie łżekultu. Jeszcze ostatni album ma jakieś chwile i momenty, coś tam w tym szale urozmaicania na siłę im zaczęło wychodzić, ale zabrakło ikry, żeby wyszło z tego dzieło dobre. A debiut to Popkowice na maksa.
Ostatni album zdecydowanie
nie jest ich największym popisem umiejętności. Nawet rzekłbym, że to spadek formy (o ile w ich przypadku o jakimkolwiek spadku napisać można). Dobra, debiut i dwójka zawierają te marne melodyjki. Co z tego, jeśli całość jest megaklimatycznym, spójnym materiałem, który kładzie zdecydowaną większość kapelek atmosferą kompozycji. Cztery kolejne płyty to już bardziej "metalowe" łojenie, bardzo wyszukane i oryginalne. Za taki post jak powyżej powinni banować.
-
Bolt
08-01-2012, 22:12
Wolfkhan jedzie prywatę, srogo :D
Nie wiem gdzie ta niszcząca atmosfera, jest klimat, ale nie powiedziałbym, że jakiś szczególnie wyjątkowy.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
-
Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
08-01-2012, 22:22
Bolt pisze:Nie wiem gdzie ta niszcząca atmosfera, jest klimat, ale nie powiedziałbym, że jakiś szczególnie wyjątkowy.
Jest jest. Należy poświęcić trochę czasu i posłuchać zamiast przewijać.
-
Bolt
08-01-2012, 22:31
Kurde, jak leżę na łóżku ze słuchawkami na uszach to nie mam jak przewijać, a dzięki temu bym się nie nudził :/
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
-
Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
08-01-2012, 22:34
Instrukcji obsługi muzyki The Chasm pisał nie będę. Dla mnie zespół wyjątkowy, ich albumy to wulkan pomysłów i metalowe rzemiosło najwyższej próby. Kto nie chwyta, jego strata, nie wszyscy mają ten sam gust muzyczny przeta.
-
Bolt
08-01-2012, 22:35
Spoko, po prostu mnie ten nagły atak na HALa rozbawił.
I was born in this town
Live here my whole life
Live here my whole life
-
Sybir
28-12-2012, 22:17
To jak to jest z The Chasm? Warto się zapoznać, czy jednak łże-kult i popkowicka cepelia?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
Lykantrop
28-12-2012, 22:19
Ostatni album da radę posłuchać i wgryźć się dopiero za 3-4 przesłuchaniem. Względnie ok. Reszta do zaorania, łżekult ciągnięty na limitowanych skrajnie wydawnictwach.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
BC/AD
- zaczyna szaleć
28-12-2012, 22:23
najbardziej łatwy do ogarnięcia jest "the spell of retribution"-płyta wydana przez earache,tak więc bez limitu,do kupienia za małe pieniadze