Dokładnie. Początkujący gitarzysta nie jest w stanie przekazać lutnikowi jak ma wyglądać jego gitara nie mając żadnego doświadczenia. To jest kwestia ogrania i z czasem nabytej techniki. Sam przez tyle lat zmieniłem już kilka instrumentów i cały czas odkrywam coś nowego.maciej pisze:Jestem dokładnie tego samego zdania. Szczególnie jeśli chodzi o budowę gitary. Dając zlecenie lutnikowi trzeba dokładnie wiedzieć co się chce.beastov23 pisze:
Zakup lutniczej moim zdaniem, to zabawa dla gitarzystów, którzy ograli kilkanaście/kilkadziesiąt gitar, mają za sobą trochę koncertów/wizyt w studio, dzięki czemu dokładnie wiedzą czego chcą i nic nie jest dziełem przypadku. Nie potępiam oczywiście wspierania rynku lutniczego nietrafionymi decyzjami, przypominam tylko, że gitary lutnicze mają małą wartość odsprzedażową - właśnie dlatego, że z reguły są robione pod danego grajka.
zakup gitary
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Nekromantheon
- postuje jak opętany!
Re: zakup gitary
- Clochard
- weteran forumowych bitew
A co do seryjnych gitaruf, to teraz gram mało, ale zakupiłem po taniości LTD Vipera, jakoś tak mnie tchnęło.
Gitara nie tyle co fatalna, ale kiepska ;)
Gniazdo co chwila się rozkręca a wyważenie pozostawia wiele do życzenia. Grając na stojąco trzeba uważnie trzymać gryf żeby z hukiem nie pierdolnął o podłogę.
Gitara nie tyle co fatalna, ale kiepska ;)
Gniazdo co chwila się rozkręca a wyważenie pozostawia wiele do życzenia. Grając na stojąco trzeba uważnie trzymać gryf żeby z hukiem nie pierdolnął o podłogę.
- Nekromantheon
- postuje jak opętany!
To jest ogólnie problem gitar o tym kształcie. Wysokie modele Ltd są zajebiste. Mam ec-1000 i jest wspaniała!
- Nekromantheon
- postuje jak opętany!
Trzeba zmienić miejsce zaczepu. To powinno rozwiązać problem
- white_pony
wywazenie tych sd-owatych kształtów to juz kwestia walkowana od ho ho :) te modele juz tak mają i to sie raczej nie zmieni. wydaje mi sie ze najprosciej na poczatek wybrac jakiegos superstrata bo takich gitar robia najwiecej w takim przedziale cenowym (tak sadze). gorzej jesli sie woli bardziej klasyczne ksztalty, bo ja nie moge patrzec na te wszystkie pochodne ibanezów. nie moga mi sie przestac kojazyc z licealnymi kapelami, chociaz gra sie na nich bardzo wygodnie.
jak kiedys kupowalem wioslo z zamiarem uczenia sie, to zrobiłem giga research i cały czas twierdze ze najlepsze wiosło na początek to YAMAHA PACIFICA 112v
miałem taka:

fajnie calkiem ten kolor na zywca wyglada, a jeszcze ladniej jak sie plytke zmieni na czarną :)
ec-1000 jest fantastyczna, ale... za taka kase to bym wolał jakiegoś gibsona sobie z niemiec albo z uk styrać :) albo ze stanów nawet.
jak kiedys kupowalem wioslo z zamiarem uczenia sie, to zrobiłem giga research i cały czas twierdze ze najlepsze wiosło na początek to YAMAHA PACIFICA 112v
miałem taka:

fajnie calkiem ten kolor na zywca wyglada, a jeszcze ladniej jak sie plytke zmieni na czarną :)
ec-1000 jest fantastyczna, ale... za taka kase to bym wolał jakiegoś gibsona sobie z niemiec albo z uk styrać :) albo ze stanów nawet.
do not make equal what is unequal
- beastov23
Szczerze mówiąc, ciągle nie rozumiem, czemu np. takie Epiphone Thunderbird'y (jak i masa innych gitar) sprzedawane są z wadą fabryczną, za którą uważam złe wyważenie gitary.Nekromantheon pisze:Trzeba zmienić miejsce zaczepu. To powinno rozwiązać problem
maximum walrus yields maximum walrus
:3
- white_pony
bo taki ich urok :) ta marka pracowała na siebie przez lata i raczej juz tak zostanie. btw nasz basista ma epi thunderbirda i bardzo sobie chwali.
- beastov23
Wcześniej czy później sprawię sobie Thunderbirda ;). Mimo wszystko, jakby były wyważone, to naprawdę nikt by się nie obraził.
- white_pony
thunderbird i klasyczny jazzbass tobaco burst to najładniejesze basówki.
i chuj.
i chuj.
- Clochard
Pytanie w które miejsce ;) Na koniec gryfu?Nekromantheon pisze:Trzeba zmienić miejsce zaczepu. To powinno rozwiązać problem
- beastov23
Zamiast kombinować, idź do lutnika :).maciej pisze:Pytanie w które miejsce ;) Na koniec gryfu?Nekromantheon pisze:Trzeba zmienić miejsce zaczepu. To powinno rozwiązać problem
Nie mogę namierzyć, który dokładnie to model, ale jest śliczny*.white_pony pisze:thunderbird i klasyczny jazzbass tobaco burst to najładniejesze basówki.
i chuj.
http://youtu.be/1AjNJV8JEYU
*przytuliłbym
- white_pony
to jego signature model fendera - precision bass.beastov23 pisze:Zamiast kombinować, idź do lutnika :).maciej pisze:Pytanie w które miejsce ;) Na koniec gryfu?Nekromantheon pisze:Trzeba zmienić miejsce zaczepu. To powinno rozwiązać problem
Nie mogę namierzyć, który dokładnie to model, ale jest śliczny*.white_pony pisze:thunderbird i klasyczny jazzbass tobaco burst to najładniejesze basówki.
i chuj.
http://youtu.be/1AjNJV8JEYU
*przytuliłbym
- beastov23
@maciej:
Możesz kombinować z odwiertem zarówno przy gryfie, jak i przy mostku. Trzeba inaczej rozłożyć ciężar korpusu względem główki/gryfu. Na początek możesz zrobić następujący eksperyment. Do paska, od strony mostka, przypnij sobie jakieś odważniki (nie wiem, cokolwiek :))) i zobaczysz jak zmieni się ułożenie gitary. Jest nawet taki jegomość w Stanach, co sobie opatentował i sprzedaje odważniki do różnych gitar, przez co, bez wiercenia, można wyważyć każdą "trudną" gitarę ;-).
@white_pony:
To, że to P-Bass, to ja dobrze wiem, ale wszystko rozbija się o szczegóły. Nieważne zresztą, chwilowo i tak poza moim zasięgiem :(.
Możesz kombinować z odwiertem zarówno przy gryfie, jak i przy mostku. Trzeba inaczej rozłożyć ciężar korpusu względem główki/gryfu. Na początek możesz zrobić następujący eksperyment. Do paska, od strony mostka, przypnij sobie jakieś odważniki (nie wiem, cokolwiek :))) i zobaczysz jak zmieni się ułożenie gitary. Jest nawet taki jegomość w Stanach, co sobie opatentował i sprzedaje odważniki do różnych gitar, przez co, bez wiercenia, można wyważyć każdą "trudną" gitarę ;-).
@white_pony:
To, że to P-Bass, to ja dobrze wiem, ale wszystko rozbija się o szczegóły. Nieważne zresztą, chwilowo i tak poza moim zasięgiem :(.
- Clochard
Dobra wskazówka, powieszę coś i sprawdzę jak to się ma, np. dżoszuę ;)beastov23 pisze:@maciej:
- Fixxed
- postuje jak opętany!
Cóż, lutnik odpada, wezmę tego Demona. Prócz tego, jeszcze jakieś propozycje wzmacniaczy(combo)? Jaki efekt polecilibyście mi dokupić ?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
this is a land of wolves now
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Czy jest tu ktoś, któ umiałby łopatologicznie wyjasnić jak nagrać ścieżkę gitary przez Line 6 Tone UX2? Marzy mi się podpięcie wiosła do koma (niestety kurwa), naciśnięcie record i tyle. Nie chcę 100 tysięcy jebanych brzmień i innych gówien. Nagrywałem przez Audacity, ale dźwięk był chujowy, Line 6 jest po to, aby nagrać dźwięk w dobrej jakości. Help.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Rozumiem, że ten kawałek plastiku będzie czemuś służył, że nie jest to wywalony hajs w błoto? Czy jak sie podpina wiosło do kompa to trzeba przez wzmaczniacz, czy ten L6 ma juz coś w sobie?
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Mam to badziewie, zgodnie z obrazkiem podpinasz wiosło pod to i do kompa dalej, ale nie gra, więc chyba trzeba przepiąć jeszcze przez wzmacniacz jakoś?
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
Podpinam gitare do tego kawałka plastiku i jego do kompa przez usb. Nic nie gra, trochę grzebałem w ustawieniach i nic, dlatego myśle, ze trzeba to przepiąć przez wzmacniacz jeszcze?