ABIGOR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re:

25-01-2010, 16:40

Skaut pisze:
Pelson pisze:Posłuchałem- bieda aż piszczy. Są momenty rzeczywiście wciągających i ciekawych dysonansów a'la DsO, ale toną w morzu jarmarku i wysokotonowego pitolenia. Jeśli chodzi o wokal to najlepsza w nim jest zasłona milczenia, jaką trzeba spuścić po wysłuchaniu całości. Centrale imitują klawiaturę komputera, przynajmniej odgłos pykania podobny. Syntetyczny szatan w krótkich spodenkach- jestem na nie.
To naprawde mogla byc wielka plyta, ale niestety, po raz kolejny okazuje sie, ze sztuka laczenia industrialu z blackiem udaje się tylko nielicznym (Mysticum, Satyricon, Horde Ov Hel)
Proszę cię, przy całym rozczarowaniu, jakie niesie ze sobą ten Abigor, to zestawianie tego z takim gównem jak Horde ov Hell zakrawa na jakiś dowcip mało udany.
Awatar użytkownika
knaar
rasowy masterfulowicz

Re: ABIGOR

13-02-2010, 13:03

dla mnie bardzo dobra ta ostatnia płytka

ma już ktoś ten digibox Time Is the Sulphur in the Veins of the Saint... ? byłbym wdzięczny za jakiś opis jak to wygląda, albo nawet fotkę

planuję zakupić, ale jak obecne wydanie to jakieś dziwadło, to może poczekam na jakieś normalniejsze
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-02-2010, 00:00

knaar pisze:dla mnie bardzo dobra ta ostatnia płytka

ma już ktoś ten digibox Time Is the Sulphur in the Veins of the Saint... ? byłbym wdzięczny za jakiś opis jak to wygląda, albo nawet fotkę

planuję zakupić, ale jak obecne wydanie to jakieś dziwadło, to może poczekam na jakieś normalniejsze
Mi się podoba to wydanie. Gustowne. Chociaż Blacklodge podobnie, a ładniej wydane.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-02-2010, 00:15

a w ogóle to niesprawiedliwie oceniłem ten album. jest znacznie lepszy niż mi się na początku wydawało. mam nauczkę przed wydawaniem radykalnych sądów zanim zakupię sobie CD i nie odsłucham całości na słuchawkach z książeczką w ręku.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

16-02-2010, 00:26

BLACKLODGE też nieco niesprawiedliwie oceniłem, chociaż tu sprawa jest poważniejsza, bo płyta jest nierówna - dwa numery są rewelacyjne (oba to, w zasadzie, covery - jeden Cave'a, drugi Bacha - muzyka na podstawie, odpowiednio, Mercy Seat oraz Fantazji g-moll, teksty i aranże by Blacklodge), dwa kolejne z pierwszych czterech są dobre, ale ostatni to niestety jakaś kapota).

W każdym razie te dwie płyty się maksymalnie uzupełniają. nie ma sensu słuchać jednej bez drugiej. Dobre teksty, szczególnie Abigor.
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-02-2010, 10:06

Drone pisze:Dobry wywiad (jeszcze z czasów "Fractal Possession"):
http://www.lordsofmetal.nl/showintervie ... 65&lang=en

Dwa fragmenty warte wytłuszczenia:

In my opinion there’s only two ways to create satanic art: one is an utterly intuitive, primitive, rough and grim approach. The other one is excessively pushing to perfection. Either way is extreme and absolutely legitimated if you do Black Metal. Everything in between is half baked cheese and not wroth anything in His eyes. Destructive roughness or sophisticated perfectionism.

one must repeat and repeat, Black Metal is an extreme art form with extreme contents. Certain labels, bands and magazines try to give Black Metal a completely harmless image, so it can be accepted by and subsequently sold to the masses. The belittlement of the foundation on which Black Metal is built on is done consciously and systematically. But think again what Black Metal is all about, what the lyrics tell, and think about the concepts, the messages. In the past 40 years art forms bore a multitude of public agitations, just think of the Wiener Aktionismus or certain theatre stagings. Killing an animal or shitting on a table have been acts pulled out of the actual, even much more offensive concepts and were perceived as ultimate provocation and scandal. Most Black Metal on the other hand does not even excite the biggest magazines that represent total political correctness. Don’t you think there’s a bit of work to do so that Black Metal is taken more serious?
Oby ich Twórczość była efektem tej filozofii a nie filozofia dopasowaniem się do Twórczości. Wszystko wskazuje jednak na ta pierwszą wersję.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

25-02-2010, 16:52

Mnie póki co nie cisnęło na glebę, ale jeszcze za mało jestem z tym materiałem osłuchany. DsO tu oczywiście od groma, ale momentami to bardzo, ale to bardzo przypomina mi dwójkę The Axis of Perdition.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

10-09-2011, 18:50

Drone pisze:Nie mogę przestać słuchać nowego ABIGOR od kilku dni. Jestem już na kolanach, a za chwilę chyba będę leżał odwróconym krzyżem - po prostu potęga.
Dla mnie kupa. Ich cała dyskografia mi pasuje prócz tego ostatniego krążka.
DCI Hunt

10-09-2011, 19:23

A ja w końcu postawiłem sobie na półce "Orkblut", którego nie słuchałem lata i okazuje się, że wciąż zajebiście mi sie podoba. Lubię black metal z tamtych czasów i tyle.
Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

10-09-2011, 19:51

u mnie kręci się Channeling the Quintessence of Satan
Obrazek

album wyjątkowy, wyszukany, szatan w majestacie.
DCI Hunt

10-09-2011, 20:04

O widzisz, czasami napiszesz coś sensownego :) Niedoceniana płyta.
nightspiryt

06-01-2012, 18:32

http://abigor.e-a-l.com
http://www.noevdia.com/news.php

EAL066 – ABIGOR Quintessence
Noble A5 Hardcover format, 2 x CD - Limited print of 950 copies
nightspiryt

18-01-2012, 17:42

dostał to już ktoś czy wszyscy wzgardzili?
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-01-2012, 20:36

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
DCI Hunt

11-04-2012, 18:14

Słuchał ktoś tej płyty? Sprawdzałem kilka numerów na youtube, ale szału nie ma. Myślałem, że zabrzmi to jak nowy album, ale tak nie jest. Są nowe wokale, kilka sampli więcej i jakieś dodatkowe dźwięki dodane tu i ówdzie. Wszystko ok, ale stara wersja z rozmytymi wokalami SIleniusa bardziej mi podchodzi. Słuchał ktoś drugiego CD z wszystkimi demosami? Jak się to prezentuje? Mam "Origo Regium", ale to jest kompilacja wybranych kawałków z poszczególnych taśm. Zresztą i tak chyba wszystkie te numery z demówek znalazły się na płytach.
nightspiryt

12-04-2012, 13:19

chujnia straszna. też miałem nadzieje na coś zupełnie nowego skoro sam C. tak się tym podnieca. przede wszystkim kompletnie spierdolone jest brzmienie całości - perkusja jest przesterowana, gitary te same co w oryginale. ogólnie całość brzmi jak jeden wielki szum, jedynie wokale (świetne), sample i bas w tle nie powodują krwotoku uszu. nie rozumiem jak można to było tak zjebać jeśli ostatnie krążki Abigor są przecież znakomicie wyprodukowane.

Demówki za to są znakomite, chociaż z jakichś powodów pierwsze demo wrzucili na koniec płyty zamiast całość ułożyć chronologicznie...

spodziewałem się super eleganckiego wydania na miarę zachwytów ze strony ("one of our most ambitious releases thus far") tymczasem dostałem coś co wygląda jak cienki 16-kartkowy zeszycik. płyty są umieszczone w bezsensownie zrobionych kopertach przyklejonych do okładek. największy żal to książeczka...ręce opadają - 80% zawartości to wyjustowane teksty z Channeling... umieszczone na całkowicie czarnych kartkach...minimalizm do bólu. kilka stron jest w ogóle całkowicie czarnych! - nie szkoda im było na to papieru? są 4 strony ze zdjęciami, które wyglądają jak jakaś gówniana wycinanka - wystarczy porównać to sobie z książeczką od "Demonica" Behemoth, żeby zobaczyć jak to powinno być zrobione. oprócz tego rozczarowuje brak jakichkolwiek komentarzy od zespołu czy wywiadów - jakiejkolwiek namiastki undergroundu. jest tylko kilka linijek z info kiedy, co i gdzie nagrali. to wszystko. jedyne co jest tu ekstra to twarda okładka i 2 srebrne ryciny - świetnie to wygląda.
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

13-04-2012, 10:14

do piachu
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

13-04-2012, 12:20

Z tego co pamiętam Abigor miał z reguły ciekawe kompozycje utworów, ale odwieczne kłopoty z brzmieniem. Nigdy nie wiedziałem z której strony to ugryźć przez te wysoko nastrojone gitary. Wkurwiają mnie w BM takie bzyczące piszczałki na szeroką skalę. W niemal każdym utworze są takie penisowe podjazdy.

Mimo tego - od czasu do czasu - lubię zapierdolić praktycznie każdą pozycję Abigor. Zapewne z sentymentu.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

13-04-2012, 12:25

Slabizna ta "nowa" plyta,bezplciowe jakies takie...
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

13-04-2012, 12:30

mrwth pisze:Z tego co pamiętam Abigor miał z reguły ciekawe kompozycje utworów, ale odwieczne kłopoty z brzmieniem. Nigdy nie wiedziałem z której strony to ugryźć przez te wysoko nastrojone gitary. Wkurwiają mnie w BM takie bzyczące piszczałki na szeroką skalę.
O to przecież chodziło, żeby nie stroić się nisko jak death metalowcy. ;) Moim zdaniem brzmienie mieli zawsze ok, może najwyżej troszkę za bardzo "wypucowane" jak na bm.
ODPOWIEDZ