ATLANTEAN KODEX
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- BadBlood
- weteran forumowych bitew
ATLANTEAN KODEX
ziarno, zdaje się z dobrym skutkiem zostało posiane, nie od rzeczy więc będzie temat pociągnąć.
ATLANTEAN KODEX - niemiecka grupa grająca epicki metal. i w tym przypadku "epicki" nie oznacza skończonej wiochy, a mocarne, natchnione, błogosławione mieczem Odyna heavy/doom metalowe granie. "Think of Uriah Heep and Rainbow getting raped by Quorthon while he’s blasting ‘Gloves of Metal’ at full volume on his stereo”, mówi o nowej płycie gitarzysta Manuel Trummer. i nie rzuca słów na wiatr, sprawdźcie sami:
jeżeli cała ich nowa płyta będzie tak doskonała jak wrzucony w net fragment, to leżę, kwiczę, a Manowar odsyłam na zasłużoną emeryturę.
ATLANTEAN KODEX - niemiecka grupa grająca epicki metal. i w tym przypadku "epicki" nie oznacza skończonej wiochy, a mocarne, natchnione, błogosławione mieczem Odyna heavy/doom metalowe granie. "Think of Uriah Heep and Rainbow getting raped by Quorthon while he’s blasting ‘Gloves of Metal’ at full volume on his stereo”, mówi o nowej płycie gitarzysta Manuel Trummer. i nie rzuca słów na wiatr, sprawdźcie sami:
jeżeli cała ich nowa płyta będzie tak doskonała jak wrzucony w net fragment, to leżę, kwiczę, a Manowar odsyłam na zasłużoną emeryturę.
Heeeeeey!!! Hooooooo!!! We're Satan's People!!!!!
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
Re: ATLANTEAN KODEX
Przesłuchałem sporo płyt takich zespołów i nigdzie nie znalazłem czegoś dla siebie. Z epickich doom klimatów znalazła się jedna, ale to nie była taka surowizna na dwa riffy, tylko Mael Mordha. A tutaj to co zawsze mnie odrzucało, monotonia.
- BadBlood
jeszcze do tego dorośniesz ;)Karkasonne pisze:Przesłuchałem sporo płyt takich zespołów i nigdzie nie znalazłem czegoś dla siebie. Z epickich doom klimatów znalazła się jedna, ale to nie była taka surowizna na dwa riffy, tylko Mael Mordha. A tutaj to co zawsze mnie odrzucało, monotonia.
- KelThuz
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
"Sporo płyt takich zespołów"... Atlantean Kodex akurat jest jedyny w swoim rodzaju, z tym, że nie mogę się do tego rodzaju przekonać - rytmy bathorowskie, kawałki długie i monotonne, co wadą by nie było, gdyby nie ten wokal... i melodie, które wyśpiewuje, po prostu są strasznie przaśne. Jakoś ten dobór dźwięków sprawia, że mało tu zagłady, więcej takiej sentymentalności w złym znaczeniu. No, ale obserwuję i interesuję się, gdyż węszę wyrazisty kult z biegiem lat. Zobaczymy, czy nowa płyta zdetronizuje pewien zespół z okrętem w nazwie. ;)Karkasonne pisze:Przesłuchałem sporo płyt takich zespołów i nigdzie nie znalazłem czegoś dla siebie. Z epickich doom klimatów znalazła się jedna, ale to nie była taka surowizna na dwa riffy, tylko Mael Mordha. A tutaj to co zawsze mnie odrzucało, monotonia.
tam nic nie ma, są tylko halucynacje z niedożywienia i śmierć cieplna
- trzeci
- zaczyna szaleć
jest moc. brzmienie totalne, te dzwiekowe smaczki. debiut to takie manowar meets candlemass ktorzy nachlani okowita ida polowac na smoki. tylko ten wokal zywcem wyjety z hammerfall skutecznie psuje obraz calosci.
fuck you buddy
- BadBlood
zanim trotzky o wokalu nie wspomniał, nie narzekałeś ;P
- trzeci
- zaczyna szaleć
nigga plis
ten sampel co wczoraj zapodales - duzy potencjal. wokal nie pasuje, nie mam nic do wycia, ale gosc brzmi identycznie jak ten z hammerfall. peter steele powinien im robic wokale. poziom testosteronu i dlugosc pyty pasuja.
ten sampel co wczoraj zapodales - duzy potencjal. wokal nie pasuje, nie mam nic do wycia, ale gosc brzmi identycznie jak ten z hammerfall. peter steele powinien im robic wokale. poziom testosteronu i dlugosc pyty pasuja.
Ostatnio zmieniony 06-05-2012, 23:01 przez trzeci, łącznie zmieniany 1 raz.
fuck you buddy
- BadBlood
hehe, ten jak na poważnie wziął ;) a propos... słuchałeś Hammerfall na tyle uważnie, żeby zapamiętać jak wokal brzmi?trzeci pisze:nigga plis
- KelThuz
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
przypomnę więc kawałek ze splitu w 2006, gdzie na wokalach był hipis Phil Swanson
moc x1000, z takim wokalem płytka "The Golden Bough" byłaby płytą dekady
moc x1000, z takim wokalem płytka "The Golden Bough" byłaby płytą dekady
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Słyszałem tylko jedną płytę Hammerfall - "Renegade" i jakoś nie wydaje mi się, żeby wokal w ATLANTEAN KODEX był żywcem zerżnięty z takich kloców rodem z Zwickau. Bardzo fajna sprawa, a już za fakt wykorzystania jako obrazu "Świętej Góry" mają w ogóle plusa na samym starcie.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- BadBlood
no, umówmy się, Phil do najwybitniejszych wokalistów raczej nie należy, choć lubię i Seamount, i Hour Of 13, i insze jego liczne projekty ;) jak na siłę ubierać kogoś w buty wokala AK to może Felipe z Procession albo gość z Griftegard.KelThuz pisze:przypomnę więc kawałek ze splitu w 2006, gdzie na wokalach był hipis Phil Swanson
- trzeci
- zaczyna szaleć
a jak inaczej moglbym sie na nich powolac?BadBlood pisze:a propos... słuchałeś Hammerfall na tyle uważnie, żeby zapamiętać jak wokal brzmi?
dobry przyklad wycia, zarazem jeden z najlepszych kawalkow heavy metalowych na tym lez padole:
klasssssssyk
fuck you buddy
- BadBlood
no git, tylko zestawianie jakiegokolwiek heavy metalowego wokalu z RJ Dio to jednak trochę nadużycie ;) swoją drogą posłuchałem sobie jakiegoś w miarę świeżego numeru HammerFall i stwierdzam, że z dupy porównanie kompletnie. jak już chcesz się upierać na ekipę z Włoch, to proponuję DoomSword.
- trzeci
- zaczyna szaleć
tak, przegialem z tym hammerfall. zle zapamietalem sam wokal, ale dobrze zapamietalem wibracje.
ten link wklejony przez kelthuza - taki wokal na debiucie, zgoda.
ten link wklejony przez kelthuza - taki wokal na debiucie, zgoda.
fuck you buddy
- BadBlood
a mi ten pasuje. i co mi zrobicie? ;)
- KelThuz
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
słuchałem wczoraj The Golden Bough, i nadal podtrzymuję zdanie. Szkoda, bo kapela ma zajebisty koncept, ale jak słyszę ten wokal, to mi autentycznie Bawaria staje przed oczami - ale w tym złym znaczeniu :D
o, jeszcze jeden numer z dema ze Swansonem na wokalu, zupełnie inna liga
o, jeszcze jeden numer z dema ze Swansonem na wokalu, zupełnie inna liga
- KelThuz
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Jest tracklista!
1. Trumpets of Doggerland (Beyond the dreaming west) – ca. 1:30: Basically an atmospheric intro to set the mood for the album
2. Sol Invictus (With Faith and Fire) – ca. 10:00: Still (in my humble opinion) the best song we’ve written so far. This will be the album’s “hit” for sure. It’s fast, it’s pounding, it’s glorious. Maybe it’s best described as a mix between Isen Torr and “Blood on Ice”-era Bathory. Scorching.
3. Bilwis (Sorcery and Witchcraft in Eastern Bavaria) – ca. 1:30. The outro for “Sol Invictus”. Corn Demons from the Upper Palatinate are serious business
4. Heresiarch (Thousandfaced Moon) – ca. 12:00: This is the heaviest and most unusual song we’ve written so far. It reminds me of “Pilgrim”, Uriah Heep, “Battle Hymns”-era Manowar and Solstice
5. Twelve Stars and an Azure Gown (An Anthem for Europa) – ca. 7:00: The album’s commercial radio single. A hymn for Europe. Power ballad?
6. Kodex Battalions (The Iron Horde) – ca. 4:00: This one will fuck you up in a live situation. Fastest song we’ve done so far.
7. Virgin : Mother : Crone (The Goddess approaches) – ca. 3:30: If you liked “The White Ship”, this one will blow you away. A cappella, Markus’ glorious voice is soaring.
8. Der Untergang der Stadt Passau (Flaming Sword of the Heresiarch) – ca. 1:30. Introduction to…
9. Enthroned in Clouds and Fire (The Great Cleansing) – ca. 10:00. Another standout anthem. Incredible heaviness paired with melancholic melodies, pure “Twilight-era”-Bathory worship. Crushing stuff, lyrics are taken from Bavarian mythology.
10. White Goddess unveiled (Crown of the Sephiroth) – ca. 11:00. The album’s grand finale. If you think “A prophet in the forest” was good, this one will blow you away. It’s Atlantean Kodex in its purest form and essence. If I had to pick one track on the album to show people what Atlantean Kodex are about, I’d pick this one.
1. Trumpets of Doggerland (Beyond the dreaming west) – ca. 1:30: Basically an atmospheric intro to set the mood for the album
2. Sol Invictus (With Faith and Fire) – ca. 10:00: Still (in my humble opinion) the best song we’ve written so far. This will be the album’s “hit” for sure. It’s fast, it’s pounding, it’s glorious. Maybe it’s best described as a mix between Isen Torr and “Blood on Ice”-era Bathory. Scorching.
3. Bilwis (Sorcery and Witchcraft in Eastern Bavaria) – ca. 1:30. The outro for “Sol Invictus”. Corn Demons from the Upper Palatinate are serious business
4. Heresiarch (Thousandfaced Moon) – ca. 12:00: This is the heaviest and most unusual song we’ve written so far. It reminds me of “Pilgrim”, Uriah Heep, “Battle Hymns”-era Manowar and Solstice
5. Twelve Stars and an Azure Gown (An Anthem for Europa) – ca. 7:00: The album’s commercial radio single. A hymn for Europe. Power ballad?
6. Kodex Battalions (The Iron Horde) – ca. 4:00: This one will fuck you up in a live situation. Fastest song we’ve done so far.
7. Virgin : Mother : Crone (The Goddess approaches) – ca. 3:30: If you liked “The White Ship”, this one will blow you away. A cappella, Markus’ glorious voice is soaring.
8. Der Untergang der Stadt Passau (Flaming Sword of the Heresiarch) – ca. 1:30. Introduction to…
9. Enthroned in Clouds and Fire (The Great Cleansing) – ca. 10:00. Another standout anthem. Incredible heaviness paired with melancholic melodies, pure “Twilight-era”-Bathory worship. Crushing stuff, lyrics are taken from Bavarian mythology.
10. White Goddess unveiled (Crown of the Sephiroth) – ca. 11:00. The album’s grand finale. If you think “A prophet in the forest” was good, this one will blow you away. It’s Atlantean Kodex in its purest form and essence. If I had to pick one track on the album to show people what Atlantean Kodex are about, I’d pick this one.
- KelThuz
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
i kto napala się na premierę? hype mocno nakręcony, wszyscy recenzenci spuszczają się mocno, nazywając to najlepszym albumem epickiego metalu ostatnich lat
http://sacredsacredmetal.blogspot.de/20 ... l?spref=fb
pewnie ostatecznie efekt będzie taki, że przez wokale nie będzie się dało przebrnąć do końca - zwłaszcza, że album trwa prawie okrągłą godzinę :/
http://sacredsacredmetal.blogspot.de/20 ... l?spref=fb
pewnie ostatecznie efekt będzie taki, że przez wokale nie będzie się dało przebrnąć do końca - zwłaszcza, że album trwa prawie okrągłą godzinę :/