DARK FUNERAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Góral
- w mackach Zła
Re: DARK FUNERAL
Dziś, to już chyba bardziej takie Lordi z blastami.
Trust no one is the absolute Law.
P.J.E.C.
Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
P.J.E.C.
Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
- ultravox
- zahartowany metalizator
A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90. Może chodzi o to, że nie okazali się poważnymi wyznawcami rogatego i nie poddali się "religijnej" stylizacji jak pochodzący z podobnych rejonów muzycznych Marduk? Tak czy inaczej pierwsze trzy krążki bardzo lubię. Te nowsze rzeczy już mniej, ale uważam, że wielkiego wstydu im nie przynoszą.
Jeżeli chodzi o DF, to pierwsze ich nagrania zostawały jako tako w mojej głowie. Natomiast późniejsze przechodziły niczym woda przez zasobnik toalety. Mimo programowej i deklarowanej ekstremy okazało się, że te dźwięki są wiatrem podszyte. Na ten moment jawi mi się to jako szybkie i lekkie pitu, pitu, które może poruszyć jedynie przy powierzchownym kontakcie. Na temat otoczki nie będę się wypowiadał. Zostawię tę kwestię mrocznym nastolatkom i specom od marketingu.
- Plastek
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
W końcu coś mądrego.ultravox pisze:A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90. Może chodzi o to, że nie okazali się poważnymi wyznawcami rogatego i nie poddali się "religijnej" stylizacji jak pochodzący z podobnych rejonów muzycznych Marduk? Tak czy inaczej pierwsze trzy krążki bardzo lubię. Te nowsze rzeczy już mniej, ale uważam, że wielkiego wstydu im nie przynoszą.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
- Realista
- weteran forumowych bitew
mcd, jedynka, dwójka a potem mogliby się rozpaść. tez trzy wydawnictwa bardzo mi się podobały, Mcd jest kurwa miażdżące, Jedynka świetna, dwójka trochę mniej ale daje radę. Reszta to już słabizna.
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
To właśnie.DCI Hunt pisze: generalnie od tej płyty Dark Funeral to taki Dimmu Borgir brutalnej odmiany BM. Szybko, brutalnie, bezkompromisowo, ale jakoś tak żeby krzywdy nikomu nie zrobić
'Come the Blessed Madness'
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ja jestem ogarnięty. Po prostu cholernie podoba mi się muzyka zawarta na tych płytach. Dlatego napisałem, że jest epokowa. Może przesadzając, nie wiem. Czas to zweryfikuje, ale kurwa argument, że mało muzyki słuchałem powtarzany w kilku Twoich postach jest argumentem delikatnie mówiąc z dupy. Jeszcze się może okazać, że mam więcej płyt od Ciebie i co wtedy? ;-) Co do nowatorstwa, to z tym akurat ja mam problem od lat 90.DCI Hunt pisze:Ogarnij się. Rozumiem, że ci się ten Angst Skvadron bardzo podoba (sam zresztą lubię), ale chyba bardzo mało muzyki w życiu słyszałeś skoro nazywasz te nagrania genialnymi i epokowymi. One nawet nie są nowatorskie. Jak tego nie rozumiesz to trudno. ;)nicram pisze:Posłuchaj The Alien i splitu z So Much for Nothing. Wiele treści w niewielu genialnych dźwiękach. A jak nie zrozumiesz, to cóż. Będę mógł z tym żyć. :-D
Wiesz tutaj jechano już po Cannibal Corpse, Death i paru innych wielkich, teraz czas widocznie nastał na Dark Funeral...masz rację to trochę dziwne jest.ultravox pisze:A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90.
all the monsters will break your heart
Z całym szacunkiem, ale to chyba nie ten rozmiar kapelusza...nicram pisze:Wiesz tutaj jechano już po Cannibal Corpse, Death i paru innych wielkich, teraz czas widocznie nastał na Dark Funeral...masz rację to trochę dziwne jest.
- COFFIN
Tu nie ma nic dziwnego, skora każda następna płyta jest coraz bardziej plastikowa.nicram pisze:teraz czas widocznie nastał na Dark Funeral...masz rację to trochę dziwne jest.
- nicram
Racja, ale jak ktoś dopierdala się do jedynki i dwójki DF to jednak dla mnie trochę to dziwne. Te płyty jednak nadal po latach się bronią, a w czasach których wyszły były czymś wyróżniającym się.535 pisze:Z całym szacunkiem, ale to chyba nie ten rozmiar kapelusza...
- nicram
Tak, co nie znaczy, że to jakieś skrajne gówno jest.COFFIN pisze:Tu nie ma nic dziwnego, skora każda następna płyta jest coraz bardziej plastikowa.nicram pisze:teraz czas widocznie nastał na Dark Funeral...masz rację to trochę dziwne jest.
- COFFIN
- Morph
- Kontakt:
A ja nawet lubię czasem wrzucić Diabolus Interium :D.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
Racja, ale jak ktoś dopierdala się do jedynki i dwójki DF to jednak dla mnie trochę to dziwne. Te płyty jednak nadal po latach się bronią, a w czasach których wyszły były czymś wyróżniającym się.[/quote]nicram pisze:Z całym szacunkiem, ale to chyba nie ten rozmiar kapelusza...
Ja na szczęście się nie dopierdalam, ani do jedynki, ani do trójki. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Na mnie już czas. Teraz muszę "NA TRASĘ".
- COFFIN
Swego czasu parę razy posluchałem. A kawałki z tej płyty lepiej brzmią na żywo;)Morph pisze:A ja nawet lubię czasem wrzucić Diabolus Interium :D.
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
Ostatnio przypominałem sobie deiut, to nadal znakomita płyta na nieosiągalnym dla większości poziomie, essensja Black metalu.
attera totus sanctus też jest całkiem niezła, pomimo strasznej okładki.
attera totus sanctus też jest całkiem niezła, pomimo strasznej okładki.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
-
od czasu do czasu właściwie można nawet posłuchać jakiejś płyty tego zespołu, tylko nie bardzo wiem po co? zawsze kiedy podchodzę do regałów, to znajduję coś ciekawszego jeśli chodzi o black metal, o innych gatunkach już nawet nie wspominam. to raczej jedna z tych kapel, na muzykę których nie będę już poświęcał czasu. nie to, żeby jakoś strasznie chujowo grali, daleki jestem od takiej opinii, ale mam w tej chwili całkiem inne priorytety.
Ja ich debiutu słucham od chwili premiery przynajmniej 3-5 razy w roku, a gdy wyszła kasetę prawie zajeździłem. Szybka, mocna, siarczysta i melodyjna. Na kolejnym krążku nie brzmieli już tak dobrze, wokale były dużo słabsze, pozbawione jadowitości i szaleństwa, a same utwory zdecydowanie mniej zapadające w pamięć. Później grali już po prostu szybki, niezbyt pomysłowy black metal, którego czasami mogę posłuchać, ale nie za długo i bez specjalnych emocji. Nie wystarczy szybko napierdalać, żeby robić wrażenie - potrzeba prawdziwej pasji, nienawiści i negatywnych emocji wypluwanych z każdą sekundą muzyki. Na Dark Funeral tego teraz już nie ma. Mimo wciąż niby black metalowej stylistki nie wiem czy nazwałbym ich jeszcze zespołem black metalowym. W chwili gdy wydawali debiut stawiałem ich na równi z Marduk, dziś na nowy krążek tych ostatnich czekam z zapartym tchem, podczas gdy nowy album Dark Funeral zupełnie odpuszczę.
Właśnie o to chodzi, że przesadzasz nadużywając słowa "genialny" itp. Czas nie musi tego weryfikować. Jeśli za genialne albumy uznać "Reign In Blood", "Dimension Hatross", "Rust in Peace", "DMDS" czy nawet "Written In Waters" to chyba zgodzisz się, że Angst Skvadron grał jednak w niższej lidze? Dlatego ironicznie napisałem, że chyba mało słyszałeś ;) Ja np. kocham bezgranicznie dwójkę Dodheimsgard, ale nie jest to płyta ani genialna ani epokowa.nicram pisze:Ja jestem ogarnięty. Po prostu cholernie podoba mi się muzyka zawarta na tych płytach. Dlatego napisałem, że jest epokowa. Może przesadzając, nie wiem. Czas to zweryfikuje, ale kurwa argument, że mało muzyki słuchałem powtarzany w kilku Twoich postach jest argumentem delikatnie mówiąc z dupy.
Poważna sprawa. Tym bardziej, że na pewno masz więcej genialnych i epokowych płyt niż ja ;)nicram pisze:Jeszcze się może okazać, że mam więcej płyt od Ciebie i co wtedy? ;-)
W latach 90-tych może i tak. Nagrali wtedy zajebisty mCD i debiutancki album, a potem jeszcze całkiem znośną dwójkę. Później było tak jak pisze Marian i fala religijnego black metalu nie ma tu nic do rzeczy. Zresztą do "The Apocalypse Manifesto" Enthroned czy zajebistego mCD Infernal do dziś wracam z przyjemnością, a to podobna/taka sama stylistyka.ultravox pisze:A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90. Może chodzi o to, że nie okazali się poważnymi wyznawcami rogatego i nie poddali się "religijnej" stylizacji jak pochodzący z podobnych rejonów muzycznych Marduk?
-
No ale czas weryfikuje niektóre rzeczy. To samo można napisać o Emperor.ultravox pisze:A ja się trochę dziwię, że ludzie tak dzisiaj jeżdżą po Dark Funeral, pamiętając jakim kultem ten zespół był dla niektórych w latach 90.