DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

Re: DEATHSPELL OMEGA

10-06-2012, 09:46

ultravox pisze:Nie no, z perspektywy czasu niektóre rzeczy na tych płytach mogą się wydawać nieco archaiczne, czy nawet śmieszne (ale to już kwestia gustu, ja jedynkę i dwójkę wciąż bardzo lubię), ale nie przypominam sobie nikogo, kto by w tamtych czasach nie leżał plackiem przed tymi albumami i nie wyczekiwał z napięciem kolejnych wieści z obozu Emperor. Ba, był czas, że ich płyty wywoływały o wiele większe poruszenie niż wydawnictwa jakiegokolwiek innego zespołu bm. Dziś każdy może wspominać tylko o Mayhem, Darkthrone i Burzum, ale prawda jest taka, że większość uwielbiała te klawiszowe pasaże i prosiła o jeszcze. ;)
Ja tam czekałem na kolejne albumy: GORGOROTH, ENTHRONED, IMPALED NAZARENE, MARDUK i SETHERIAL. :)
EMPEROR w zasadzie z wyjątkiem s/t i paru momentów z dwóch pierwszych nigdy nie robił na mnie wrażenia i zestarzał się bardzo brzydko.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

10-06-2012, 10:11

Dla mnie z kolei Gorgoroth i Marduk były w tamtych czasach zespołami z górnych rejonów drugiej ligi, a Enthroned i Setherial funkcjonowały raczej na zasadzie ciekawostki. Z tego zestawu poza Emperor wysoko ceniłem jedynie Impaled Nazarene.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

10-06-2012, 10:49

nie wiem jak mozna nie lubic jedynki emperora. a stare płyty marduka podobaja mi sie bardziej niz nowe. ale to moze z sentymentu, w gimbazie słuchalem z kumplem nightwing z walkmana na jednej parze słuchawek. przaśne są te stare marduki i gorgorothy ale lubie sobie czasem posłuchać :)
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

10-06-2012, 11:00

Ja uważam, że riffy do "Departure from the mortals", "The Black", "Within the Abyss", "Still fucking Dead" czy "Dark Endless" to najlepsze co wyszło spod paluchów Håkanssona.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

10-06-2012, 11:05

white_pony pisze:nie wiem jak mozna nie lubic jedynki emperora.
Co z tego, że może i słychać trochę wsi na niektórych płytach nagranych 15-20 lat temu? Jak się coś pokochało przed laty, to wypieranie się tego jest jak wyrywanie sobie żywego mięsa z dupy. W imię czego? Mi też się zdarzy włączyć np. In Abhorrence Dementia, choć do klawiszy mam generalnie awersję.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

10-06-2012, 11:09

ja do niczego nie mam awersji. klawisze mogą być spoko jak są spoko.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

10-06-2012, 13:17

Powinien powstać temat w stylu Ostateczne Rozwiązanie Kwestii Blacku gdzie wiążąco ustalono by, które płyty z BM są wiejskie a które nie.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

10-06-2012, 13:57

Niby po co? Nie chodzi o to, czy coś jest wiejskie, tylko czy Ci się podoba. Ja tam nie mam problemu ze słuchaniem "wiejskich" płyt, po prostu nie każdy rodzaj "wsi" mi odpowiada ;) Poza tym to, co dzisiaj uważane jest za wiejskie, jutro może być ideałem... i odwrotnie ;)
white_pony pisze:a stare płyty marduka podobaja mi sie bardziej niz nowe. ale to moze z sentymentu, w gimbazie słuchalem z kumplem nightwing z walkmana na jednej parze słuchawek. przaśne są te stare marduki i gorgorothy ale lubie sobie czasem posłuchać :)
Nie chodzi o to, że te płyty są złe, tylko na tle ówczesnej sceny Marduk jakoś bardzo się nie wybijał i wtedy zaliczałem ich raczej do kategorii "followers" niż "leaders". Ich granie mocniej mnie ruszyło dopiero na wysokości "Heaven Shall Burn" i od tamtego czasu traktuję ich inaczej. Co nie zmienia faktu, że nawet te najstarsze płyty wciąż bardzo dobrze się bronią, a do tego na dzień dzisiejszy jest to jeden z najważniejszych zespołów w gatunku - przynajmniej z mojego punktu widzenia.
83koper83 pisze:Co z tego, że może i słychać trochę wsi na niektórych płytach nagranych 15-20 lat temu? Jak się coś pokochało przed laty, to wypieranie się tego jest jak wyrywanie sobie żywego mięsa z dupy. W imię czego? Mi też się zdarzy włączyć np. In Abhorrence Dementia, choć do klawiszy mam generalnie awersję.
Nie chodzi o wypieranie się. Ja na przykład na dzień dzisiejszy nie jestem już w stanie słuchać jedynki i dwójki Arcturus, ale nigdy nie zaprzeczę, że w pewnym momencie te płyty uwielbiałem. Siłą rzeczy z czasem gust trochę się zmienia (niekoniecznie na lepsze) i nie wszystko bawi w takim samym stopniu jak kiedyś. Część rzeczy tak, ale niektóre niestety już nie...
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

10-06-2012, 20:11

PureHate pisze:A mnie bawi pisanie 40-letnich fanów metalu, którzy piszą o tym tak jakby tylko oni byli starymi prawdziwymi fanami starych kapel co jest troszeczkę żenujące. Ty w wieku 20 lat w takim razie czego słuchałeś?
Ale Maria ma 34 lata, wiec nie jest 40 latkiem. :)) Choc ma duzo racji, ale zarazem duzo racji nie ma. :))
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
PureHate
weteran forumowych bitew

10-06-2012, 20:22

Więcej nie racji niż racji.
nightspiryt

10-06-2012, 20:23

maciek z klanu pisze: ale maria ma 34 lata
LOL wielki mi nestor. ale chyba kryzys wieku średniego tuż tuż skoro tak się podbudowuje swoją datą urodzenia :)
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

11-06-2012, 14:34

Maria jestem z Tobą...tez mam 34 lata :)
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 15:08

Czydzieści kurwa cztery? Ja pierdolę jesteście jak żywe skamieliny.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

11-06-2012, 15:20

Bezdech pisze:jesteście jak żywe skamieliny.
To nawet pasuje do konceptu lirycznego Deathspell Omega.
Maria Konopnicka

11-06-2012, 16:22

PureHate pisze:A mnie bawi pisanie 40-letnich fanów metalu, którzy piszą o tym tak jakby tylko oni byli starymi prawdziwymi fanami starych kapel co jest troszeczkę żenujące. Ty w wieku 20 lat w takim razie czego słuchałeś?
Bawi Cię, że 40-letni fani metalu uważają się za starszych od 20 letnich fanów metalu? :) Ja w wieku 20 lat byłem już wychowany, więc słuchałem takiej samej muzyki jak dzisiaj. :)
Maria Konopnicka

11-06-2012, 16:28

0ms pisze:
Maria Konopnicka pisze:Teoretycznie możliwe...
Praktycznie tez.
....tyle, że mało prawdopodobne. Zresztą sam miałem znajomych, którzy przygodę z cięższym brzmieniem zaczynali w pierwszej połowie lat 90-tych od polskich zespołów punkowych, później Nirvany, Alice in Chains, Metallica, Pantera.... a już na początku drugiej połowy lat 90-tych zaklinali się, że zaczynali od Sodom, Destruction, Sarcofago, Bathorego, niemieckiego Poison podczas gdy dowiedzieli się o tych kapelach z wywiadów z Darkthrone czy Mayhem. :)))
Dlatego dziś jakoś łatwiej uwierzyć mi, że taki dwudziestoparolatek zaczynał od Amon Amarth, Arch Enemy czy nawet Slipknot, Limp Bizkit czy Korn niż od demówek Kreatora. Poison i Sarcofago. :)
535

11-06-2012, 16:44

Podawać PESELE i koniec. Bez tego to forum nie pociągnie dłużej, niż tydzień. Kwestia wieku jest tu bez wątpienia decydująca.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 16:46

Hola hola! Ja zaczynałem od Mety!
535

11-06-2012, 16:53

U mnie w bloku gdzie mieszkałem z rodzicami, sąsiad przez lata metę prowadził. Więc też można powiedzieć, że takie były moje początki...
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

11-06-2012, 16:55

Znaczy się menadżer Mety?:D
ODPOWIEDZ