Bzdura, w większości gatunków to osobnik płci męskiej ma WYGLĄDAĆ aby starać się przykuć uwagę osobnika płci żeńskiej, która wybierze go jako reproduktora. Kobiety zazwczaj są większe, brzydsze i szarobure :PWygląd to ewolucyjna domena kobiet. :-)
szmaty dla facetów
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- w mackach Zła
Re: szmaty dla facetów
-
- weteran forumowych bitew
Brzydsze? lol, to taki coming-out?Hollowman pisze:Bzdura, w większości gatunków to osobnik płci męskiej ma WYGLĄDAĆ aby starać się przykuć uwagę osobnika płci żeńskiej, która wybierze go jako reproduktora. Kobiety zazwczaj są większe, brzydsze i szarobure :PWygląd to ewolucyjna domena kobiet. :-)
Grrrówno!
- Random Apex
Bierzemy pod uwagę zwierzęta? Okej. Barwne upierzenie u samców ptaków, większa masa i wzrost u samców ssaków etc. to znak, że dany osobnik ma dobre geny. U ludzi nie mamy piórek, a dobre geny u mężczyzn to wiadomo: gęste włosy, białe zęby, ostre rysy twarzy, odpowiednia postura etc. Ale to tylko i wyłącznie fizyczne cechy - tym różnimy się od zwierzątek, że bierzemy pod uwagę również rzeczy związane z intelektem, sytuacją finansową, statusem społecznym itp. Sprawdź sobie piramidę Masłowa, o której już mówiłam - tam masz wypisane potrzeby wyższego stopnia, które również są u nas zaspokajane. Gatunek ludzki różni się od gatunków zwierząt, nie porównuj nas do ptaszków.Hollowman pisze:Bzdura, w większości gatunków to osobnik płci męskiej ma WYGLĄDAĆ aby starać się przykuć uwagę osobnika płci żeńskiej, która wybierze go jako reproduktora. Kobiety zazwczaj są większe, brzydsze i szarobure :PWygląd to ewolucyjna domena kobiet. :-)
Atrybuty mężczyzny:
- zdrowy wygląd + cechy pożądane przez ewolucję, których kilka wypisałam na górze
- status społeczny
- dobra sytuacja finansowa (tak, pod to możemy podciągnąć dobre ubrania, ale to nie chodzi o to, jak te ubrania wyglądają, tylko czy mężczyznę na nie stać, tak samo samochody, domy, jachty, odrzutowce...)
- intelekt, często utożsamiany z mądrością (tutaj ciekawostka: mężczyzna z lekką siwizną jest traktowany jako bardziej doświadczony i tym samym bardziej pożądany)
- wierność również (kwestia pozyskania zasobów na wychowanie potomstwa)
Atrybuty kobiety:
- zdrowy, kobiecy wygląd (krągłość sylwetki) i młodość (podstawowe cechy chyba znasz ;-))
- niedoświadczenie i niewinność (łączy się z młodością)
- wierność (kwestia wychowywania swojego potomstwa, mater semper certa est)
- podobne poglądy, spojrzenie na świat, taki sam lub niższy poziom inteligencji (!)
Tak w sumie to zapraszam do lektury - "Ewolucja pożądania" Bussa, "Psychologia miłości" Wojciszke, może się przyda w relacjach damsko-męskich i nie będziesz mi wciskać kitu, że mężczyzna w naszym gatunku ma piórka i uderza się w płuca, by wydać donośny dźwięk godowy...
You've got nothing to lose but your lives.
Tylko czy po lekturze tych wszystkich ksiąg, wystarczy jeszcze czasu i ochoty na "przedmiot sporu"?Random Apex pisze:Hollowman pisze:Tak w sumie to zapraszam do lektury - "Ewolucja pożądania" Bussa, "Psychologia miłości" Wojciszke, może się przyda w relacjach damsko-męskich i nie będziesz mi wciskać kitu, że mężczyzna w naszym gatunku ma piórka i uderza się w płuca, by wydać donośny dźwięk godowy...Wygląd to ewolucyjna domena kobiet. :-)
- Random Apex
Nie mam z tym problemów :-) hormony robią swoje.
edit: a jednak wyznaję zasadę, że wiedza nie uszczęśliwia, ale sprawia, że stajemy się trochę bardziej świadomi, a do tego chcę dążyć. Takie górnolotne słowa na koniec ;-)
edit: a jednak wyznaję zasadę, że wiedza nie uszczęśliwia, ale sprawia, że stajemy się trochę bardziej świadomi, a do tego chcę dążyć. Takie górnolotne słowa na koniec ;-)
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
przecież mówi o większości gatunków, w opozycji do człowieka. np. kurki pawia czy bażanta są szare, w przeciwieństwie do kogutów, lew ma grzywę etc. :)Plasfodeur pisze:Brzydsze? lol, to taki coming-out?Hollowman pisze:Bzdura, w większości gatunków to osobnik płci męskiej ma WYGLĄDAĆ aby starać się przykuć uwagę osobnika płci żeńskiej, która wybierze go jako reproduktora. Kobiety zazwczaj są większe, brzydsze i szarobure :PWygląd to ewolucyjna domena kobiet. :-)
- Random Apex
Ja mówiłam akurat o kobietach, nie słyszałam, by tak określano maciory, gorylice, lwice, delfinice...
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
Ja mówiłem akurat o wypowierdzi Hollowmana, nie słyszałem, by on mówił o kobietach, samicach gatunku ludzkiego...
- Random Apex
Czekaj, uznał, że wygląd u KOBIET jako ewolucyjna domena to bzdura, później przytoczył z dupy argumenty o zwierzątkach, i to ja jestem w błędzie i niepotrzebnie pisałam elaborat? :(
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
-
- w mackach Zła
EWOLUCYJNA, myślałem że skumasz o co chodzi, chyba, że cały czas myślisz że powstałaś z błota a Twój facet z żebra.Random Apex pisze:Czekaj, uznał, że wygląd u KOBIET jako ewolucyjna domena to bzdura, później przytoczył z dupy argumenty o zwierzątkach, i to ja jestem w błędzie i niepotrzebnie pisałam elaborat? :(
Ja się zgadzam z tym co napisałaś, z tym że nie podoba mi się określenie ewolucyjna bo te cechy o które wypisałaś to w większości jest kwestia kulturowa a nie genetyczna.
- Random Apex
W Biblii jest na odwrót... Wydaje mi się, że dla Ciebie kwestie ewolucji to tylko teoria Darwina, tak? Czy interesowałeś się pojęciem ewolucjonizmu kulturowo-społecznego? Czy nadal traktujesz ludzi jak zwierzątka? Chrum?
-
- w mackach Zła
Ale ewolucjonizm kulturowo-społeczny nie ma zbyt wiele wspólnego z ewolucją bo te zmiany się nie utrwalają, jedynie przemijają/zmieniaja się. To że w danych czasach figurował jakiś konktretny etos kobiety nie znaczy, że ma on wpływ na nasze obecne postrzeganie. Bardziej może być traktowany jako ciekawostkę ;) Jak coś nie jest utrwalone w genotypie, to prędzej czy później zaniknie, zmieni się.
Jak Ty użyłaś stwierdzenia 'ewolucyjna' odebrałem to właśnie najbardziej klasycznie, stąd może nieporozumienie ;)
Jak Ty użyłaś stwierdzenia 'ewolucyjna' odebrałem to właśnie najbardziej klasycznie, stąd może nieporozumienie ;)
- Random Apex
Możliwe, że właśnie stąd - nie chodziło mi tylko i wyłącznie o pojęcie biologiczne (chociaż i tak w przypadku gatunku ludzkiego oraz ewolucji stricte biologicznej większość tych cech, które przytoczyłam, ma w niej oparcie), ale też społeczne i kulturowe - można wnioskować, że pewne cechy, mimo zmieniających się kanonów mody i urody, są stałe, ale nie są ściśle związane z ewolucją (patrz intelekt; jakkolwiek, w trakcie owulacji kobiety preferują samców alfa, z wyraźnie zarysowaną linią szczęki, wąskimi oczami oraz sylwetką odwróconego trójkąta; w innych dniach, niepłodnych, ich preferencje się zmieniają i biorą pod uwagę cechy społeczne).
-
- rasowy masterfulowicz
Jak to przecież nosi tytuł "szmaty dla facetów". Co jest nie tak? Na zdjęciu masz nawet jakieś spodnie, jeansy. Dasz radę wywąchać ze zdjęcia markę?
-
- rasowy masterfulowicz
Nie, nie chodziło mi o brzuch, ten jest ok! Chodziło mi o powyższe wynurzenia. :D
HAILSA!!!!!
- Random Apex
Nie musisz czytać, tam są trudne słowa... podać Ci stronę do najnowszej kolekcji biodrówek dla mężczyzn?Bambi pisze:Nie, nie chodziło mi o brzuch, ten jest ok! Chodziło mi o powyższe wynurzenia. :D
-
- rasowy masterfulowicz