rozmowa kwalifikacyjna

masz pytanie? szukasz odpowiedzi?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

Re: rozmowa kwalifikacyjna

01-07-2012, 10:32

Graveland tribut ?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

01-07-2012, 14:20

Łe łtorek jadę do płocka na 14.30 o/
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

10-07-2012, 09:36

wszedłem wczoraj do tego tematu, no i teraz próbuję napisać rozwiązanie zagadki einsteina w prologu... ;) ale chyba polegnę na razie, bo mam 3 filmy o historii punk rocka na dysku i chyba zaraz sie za ktorys wezme ;)
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

10-07-2012, 09:41

Shamrock pisze:wszedłem wczoraj do tego tematu, no i teraz próbuję napisać rozwiązanie zagadki einsteina w prologu... ;) ale chyba polegnę na razie, bo mam 3 filmy o historii punk rocka na dysku i chyba zaraz sie za ktorys wezme ;)
Fajna jest - kiedyś w starym Focusie dawali takie zagadki w każdym numerze :)
You've got nothing to lose but your lives.
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

10-07-2012, 09:44

btw z kartką i dlugopisem zajeła mi wczoraj w nocy jakies 20 minut... zastanawialem sie o co chodzi z tymi 2%, ze to niby tylko tyle osob da rade to zrobic. Ale gdzies potem przeczytalem, ze to chodzi o zrobienie tego w pamięci... no to juz trochę mniej wesoło sie robi :D
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

10-07-2012, 09:49

Nawet sobie nie wyobrażasz, jak wiele osób ma problemy z logicznym myśleniem oraz myśleniem syntetycznym - czyli składaniem wszystkiego w całość, a nie rozkładaniem na mniejsze części. Wyciąganie wniosków nie wprost też nie należy do silnych cech większości ludzi :)
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

10-07-2012, 09:58

z kazdym kolejnym dniem mojego zycia coraz bardziej zdaje sobie z tego sprawę :D
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

07-08-2012, 16:36

hehe mialem pierwsza w zyciu rozmowe o prace, w sumie spoko jak dla mnie, nie wiem jak dla nich :P kazali mi tlumaczyc, co rozumiem przez pojecie muzyka ekstremalna, bo wpisalem to do zainteresowan. Nie wiem czemu nie strescilem tego w zdaniu tylko sie rozgadalem na okolo ;))
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

09-08-2012, 07:17

jeśli tylko o to cię pytali to podejrzewam że potraktowali cię jako ciekawostkę
no ale powodzenia
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

09-08-2012, 07:49

Ostatnio miałam assessment centre przez internet, pierwszy raz w życiu mnie spotkał taki formularz z pytaniami, czy będę dzwonić prywatnie przez telefon służbowy albo wychodzić wcześniej z pracy, jeśli wszyscy tak robią :D
Awatar użytkownika
maciek z klanu

09-08-2012, 08:27

Shamrock pisze:hehe mialem pierwsza w zyciu rozmowe o prace, w sumie spoko jak dla mnie, nie wiem jak dla nich :P kazali mi tlumaczyc, co rozumiem przez pojecie muzyka ekstremalna, bo wpisalem to do zainteresowan. Nie wiem czemu nie strescilem tego w zdaniu tylko sie rozgadalem na okolo ;))

dlatego ja zawsze pisze tylko muzyka a jak mnie pytaja wiecej to mowie, ze rock i niech spierdalaja, bo i tak nie zrozumieja :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

09-08-2012, 08:35

empir pisze:jeśli tylko o to cię pytali to podejrzewam że potraktowali cię jako ciekawostkę
no ale powodzenia
nie no to bylo na koncu, w sumie trwało to wszystko z 30-40 minut. Bylo kilka normalnych pytan, dwa banalne testy i jeszcze polozyl przede mna koles jakas stara myszke i powiedzial, zebym mu ja sprzedal. ;))
koper
zaczyna szaleć

09-08-2012, 09:01

Alsvartr pisze:Jako że specjalistów i osób na bieżąco tutaj wiele to mam pytanie: list motywacyjny - dodawać czy nie?
Dodaj, leniwych odrzucają w przedbiegach. Chyba że mierzysz w pensje rzędu 1000 zł wtedy to teoretycznie nie ma większego znaczenia :D
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

09-08-2012, 09:21

Shamrock pisze:
empir pisze:jeśli tylko o to cię pytali to podejrzewam że potraktowali cię jako ciekawostkę
no ale powodzenia
nie no to bylo na koncu, w sumie trwało to wszystko z 30-40 minut. Bylo kilka normalnych pytan, dwa banalne testy i jeszcze polozyl przede mna koles jakas stara myszke i powiedzial, zebym mu ja sprzedal. ;))
Na przedstawiciela handlowego idziesz czy do call center? Zawsze mnie śmieszyły te pseudo-rekrutacyjne motywy ze sprzedażą długopisa czy właśnie myszki :)
Awatar użytkownika
Shamrock
zaczyna szaleć

09-08-2012, 09:39

cos jak helpdesk tylko siedziec mam na czacie, nie przy telefonie. Praca w banku.
insectoid
zaczyna szaleć

10-08-2012, 21:10

Korporacje lubia "competency based interviews". W skrocie polega to na zalozeniu, ze zachowanie w okreslonych sytuacjach w przeszlosci udowadnia posiadanie okresloncyh cech i umiejetnosci kandydata. Wszyscy kandydaci dostaja identyczne pytania. Dzieki temu mozna porownac ich odpowiedzi. Pytania koncentruja sie na kompetencjach przypisanych do stanaowiska na ktore rekrutuja. Np: zdolnosci komunikacyjne, praca w zespole, rozwiazywanie problemow, wplyw na ludzi, obsluga klienta, planowanie, itd. W pytaniach zawsze prosza o opisanie bardzo scisle okreslonej sytuacji w karierze kandydata. Dosc czesto pytanie jest tak sformulowane, ze sa problemy z dopasowaniem prawdziwej sytuacji. Np: "opowiedz o sytuacji, w ktorej dowodziles grupa zblazowanych leniuchow? jak udalo ci sie ich zmotywowac do wydajnej i kreatywnej pracy?"
Odpowiedz musi miec nastepujaca strukture : sytuacja, zadanie dzialanie, rezultat (S.T.A.R. Situation, Task, Action, Result). Za odstepstwa zabieraja punkty. Dlugo moglbym o tym pisac, bo mialem juz kilka takich rozmow. Pracuje w takiej korporacji i wewnetrznie tez rekrutuja w ten sposob. W kazdym razie jest to niezly balet. Trzeba sie nauczyc krokow. Bez przygotowania nie ma szans. Efekt jest taki, ze zatrudnia kogos, kto sie lepiej przygotuje z sytuacyjek niz tego, kto ma wyzsze kompetencje. Mial ktos z Was taka rozmowe?
Awatar użytkownika
Lykantrop

10-08-2012, 21:26

insectoid pisze:Korporacje lubia "competency based interviews". W skrocie polega to na zalozeniu, ze zachowanie w okreslonych sytuacjach w przeszlosci udowadnia posiadanie okresloncyh cech i umiejetnosci kandydata. Wszyscy kandydaci dostaja identyczne pytania. Dzieki temu mozna porownac ich odpowiedzi. Pytania koncentruja sie na kompetencjach przypisanych do stanaowiska na ktore rekrutuja. Np: zdolnosci komunikacyjne, praca w zespole, rozwiazywanie problemow, wplyw na ludzi, obsluga klienta, planowanie, itd. W pytaniach zawsze prosza o opisanie bardzo scisle okreslonej sytuacji w karierze kandydata. Dosc czesto pytanie jest tak sformulowane, ze sa problemy z dopasowaniem prawdziwej sytuacji. Np: "opowiedz o sytuacji, w ktorej dowodziles grupa zblazowanych leniuchow? jak udalo ci sie ich zmotywowac do wydajnej i kreatywnej pracy?"
Odpowiedz musi miec nastepujaca strukture : sytuacja, zadanie dzialanie, rezultat (S.T.A.R. Situation, Task, Action, Result). Za odstepstwa zabieraja punkty. Dlugo moglbym o tym pisac, bo mialem juz kilka takich rozmow. Pracuje w takiej korporacji i wewnetrznie tez rekrutuja w ten sposob. W kazdym razie jest to niezly balet. Trzeba sie nauczyc krokow. Bez przygotowania nie ma szans. Efekt jest taki, ze zatrudnia kogos, kto sie lepiej przygotuje z sytuacyjek niz tego, kto ma wyzsze kompetencje. Mial ktos z Was taka rozmowe?
Coś w ten deseń. Jak się starałem o aplikację to na rozmowie zadawali wszystkim tylko jedno i to samo pytanie:

Jakie obuwie miał Bartos Głowacki podczas powstania?

Na 30paru tylko 2 odpowiedziało prawidłowo.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

10-08-2012, 21:34

Dzięki, że napisaliście te wszystkie cuda - trzy razy się zastanowię jak będę chciał szukać innej, "lepszej" roboty ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Karkasonne

10-08-2012, 22:24

Lykantrop pisze: Coś w ten deseń. Jak się starałem o aplikację to na rozmowie zadawali wszystkim tylko jedno i to samo pytanie:

Co to za pytanie? Nie miał butów, bo był chłopem czy coś?
Awatar użytkownika
Lykantrop

10-08-2012, 22:27

Karkasonne pisze:
Lykantrop pisze: Coś w ten deseń. Jak się starałem o aplikację to na rozmowie zadawali wszystkim tylko jedno i to samo pytanie:

Co to za pytanie? Nie miał butów, bo był chłopem czy coś?
Też tak właśnie wtedy wypaliłem na szybkiego, że nie miał bo był chłopem. I to jest prawidłowa odpowiedź. Inni albo nie wiedzieli w ogóle kto to był, albo wymyślali jakieś ciżemki, patynki i inne koturny :D
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
ODPOWIEDZ