To mają jakieś teksty w staroangielskim? Chętnie sprawdzę.Alsvartr pisze:Ło kurwa, ładnie dojebałem z ta anarchicznością, niby tylko parę piw, a swoje robi :) Poprawiał nie będę, niech będzie dla potomnych :)
Porównujesz dwójkę metaluchów do jednego z największych myślicieli XX wieku? Na głowę upadłeś?Drone pisze:Wielka sztuka MA PRAWO przemawiać językiem, jaki uzna za stosowny. Nietzschego odsądzano od czci i wiary po wydaniu "Tako rzecze Zaratustra" - używał wielkich słów, przemawiał w archaizujący i jednocześnie "wysoki" sposób. To ma swoje uzasadnienie psychologiczne, przez dzieło przemawiają wieki bądź w innym ujęciu: twórca daje głos procesowi dystansującemu się od współczesności.
Tutaj nie ma kwestii "dystansowania się" od współczesności, bo Aspa i ten drugi chujek nie piszą tych tekstów w swoich językach i nie są one transkrybowane potem przez niezależnych tłumaczy. Proces na 99,9% wygląda tak, że siedzą nad słownikami i pracami pisanymi w Middle/Old English i próbują wyłuskać stamtąd słowa/kwestie, które najbardziej odpowiadają ich konceptowi. No chyba, że mają po doktoracie z literatury angielskiej, a ja o tym nie wiem.
DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: DEATHSPELL OMEGA
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Masz rację. Wydaje Ci się. Dlaczego niby trzeba te dwie rzeczy interpretować nierozerwalnie od siebie? Treść może być banalna, a forma skomplikowana i odwrotnie. Nie widzę powodu dla którego forma miałaby konkretny wpływ na interpretację sensu. Andersen mógł napisać "Brzydkie Kaczątko" czy "Księżniczkę na Ziarnku Grochu" w formie niezrozumiałej dla dobrze wykształconego dorosłego, ale czy zmieniłoby to w jakikolwiek sposób treść i przesłanie tych baśni? Według mnie takie założenie jest bzdurne.Parasite pisze:Forma może być przesadzona w zestawieniu z treścią (tak mi się wydaje ;)), sam mówisz, że nie znasz dobrze treści, więc.. ;p
Nie mają. Zapędziłem się z tym Old English. Bardziej Middle i to późne.Karkasonne pisze:To mają jakieś teksty w staroangielskim? Chętnie sprawdzę.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Ale w DsO treść współgra z formą! Nie ma tu przerostu formy nad treścią, forma nie jest "nieadekwatna" itp..
Inna sprawa - Tobie się wydaje, ja mam rację. Rozbiję to na rachunek zdań stosując banalną logikę dwuargumentową, jeśli chcesz ;p
Inna sprawa - Tobie się wydaje, ja mam rację. Rozbiję to na rachunek zdań stosując banalną logikę dwuargumentową, jeśli chcesz ;p
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Każdą treść może przerosnąć forma. Nie na darmo istnieje Brzytwa Ockhama. A poprzez próby udowadniania czegokolwiek i używania formułek typu "rachunek zdań" naprawdę nikomu tutaj nie zaimponujesz. Mnie na pewno nie.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Sorry, ale w tym temacie to dzisiaj Ty pierdolisz. Tez bardzo lubie DSO, ale LITOSCI.Drone pisze:Riven, nie pierdol bez sensu, proszę Cię :)
this is a land of wolves now
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Piszesz, że forma jest nieadekwatna, przesadzona (do czego?), musisz mieć porównanie, punkt odniesienia. O przeroście formy (nad treścią!) można tylko powiedzieć znając treść. Sam napisałeś, że jej nie znasz dobrze, więc wypisujesz puste hasełka. No, kurde, prościej się nie da. Owszem każdą treść może przerosnąć forma, ale dobrze jest znać treść czegoś, w stosunku do czego używa się takich hasełek.Alsvartr pisze:Każdą treść może przerosnąć forma. Nie na darmo istnieje Brzytwa Ockhama. A poprzez próby udowadniania czegokolwiek i używania formułek typu "rachunek zdań" na prawde nikomu tutaj nie zaimponujesz. Mnie na pewno nie.Parasite pisze:Ale w DsO treść współgra z formą! Nie ma tu przerostu formy nad treścią.
Co do udowodnienia itp., to był żart ;) ale, tak czy owak, logika to podstawa ;) Jeżeli się nie mylę, to Drought jest płytą roku. ;)
- moonfire
- zahartowany metalizator
Posłuchałem sobie tego DSO, bo jakoś nigdy okazji nie było. Na razie poćwiczyłem Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum, Paracletusa i tę ostatnią rzecz. Oj panie, mocarna muzyka. Widzę, że sporo nagrali, szczególnie jakichś epek.
Moje wrażenia są takie: Fas... - najwięcej chaosu, dźwiękowej magmy, trzeba się w to nieźle wgryźć, ale jestem jak najbardziej na tak. Paracletus to jakby uproszczenie formy, również chaos, ale w wersji nieco rozmydlonej, akcenty położone na zupełnie co innego. Jeżeli Fas nazwano by piekłem, to Paracletus jest jego przedsionkiem, gdzie wchodzi sporo powietrza i da się oddychać. Też jestem na tak. No i Drought, na której słyszę nieco grania post, w Salowe Vision te melancholijne wejścia kojarzą się z Cult of Luna.
To na tyle, zamierzam poznawać dalej.
Moje wrażenia są takie: Fas... - najwięcej chaosu, dźwiękowej magmy, trzeba się w to nieźle wgryźć, ale jestem jak najbardziej na tak. Paracletus to jakby uproszczenie formy, również chaos, ale w wersji nieco rozmydlonej, akcenty położone na zupełnie co innego. Jeżeli Fas nazwano by piekłem, to Paracletus jest jego przedsionkiem, gdzie wchodzi sporo powietrza i da się oddychać. Też jestem na tak. No i Drought, na której słyszę nieco grania post, w Salowe Vision te melancholijne wejścia kojarzą się z Cult of Luna.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Czytałem teksty do Fas i CtK (bo tylko tych dwóch słuchałem) i naprawdę nie wydaje mi się żebym potrzebował jakiegoś głębszego wglądu w "treść" prezentowaną przez DsO, żeby wypowiadać się o językowej części ich działalności.Parasite pisze:Piszesz, że forma jest nieadekwatna, przesadzona (do czego?), musisz mieć porównanie, punkt odniesienia. O przeroście formy (nad treścią!) można tylko powiedzieć znając treść. Sam napisałeś, że jej nie znasz dobrze, więc wypisujesz puste hasełka. No, kurde, prościej się nie da. Owszem każdą treść może przerosnąć forma, ale dobrze jest znać treść czegoś, w stosunku do czego używa się takich hasełek.
- zekke
- weteran forumowych bitew
zestawienie tego z lacina na medycynie to number one w tym temacie, zlote wary jak nic.
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
Łap zdecydowanie Si monvmentvm... i Kenose i na kolana. :))moonfire pisze:Posłuchałem sobie tego DSO, bo jakoś nigdy okazji nie było. Na razie poćwiczyłem Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum, Paracletusa i tę ostatnią rzecz. Oj panie, mocarna muzyka. Widzę, że sporo nagrali, szczególnie jakichś epek.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Parasite
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Znajdź może najpierw kontekst tej wypowiedzi i domyśl się w jakim celu została użyta, misiu pysiu. ;) Na razie sądzę, że masz poważne problemy z czytaniem ze zrozumieniem.zekke pisze:zestawienie tego z lacina na medycynie to number one w tym temacie, zlote wary jak nic.
Przykro mi z tego powodu... Jednak pamiętaj, jeszcze nie jest za późno. ;)Alsvartr pisze:Czytałem teksty do Fas i CtK (bo tylko tych dwóch słuchałem) i naprawdę nie wydaje mi się żebym potrzebował jakiegoś głębszego wglądu w "treść" prezentowaną przez DsO, żeby wypowiadać się o językowej części ich działalności.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Stwierdziłem fakt, że teksty z dwóch płyt są wystarczającą podstawą do tego żeby interpretować ich formę jako kompletnie przesadzoną, a Ty mi mówisz że Ci przykro. :D Z jakiego powodu?
- moonfire
Takoż zrobię, jeno bez robienia pały. :)maciek z klanu pisze:łap zdecydowanie si monvmentvm... i kenose i na kolana :))
A te epki to warto?
- maciek z klanu
epki warto, choc moim zdaniem własnie KENOSE jest najlepsza :)
-
- rasowy masterfulowicz
Kenose to Ep przeca
- moonfire
Fakt.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Chaining the Katechon zdecydowanie najlepsza. Rozwinięcie formy z FAS.moonfire pisze:Takoż zrobię, jeno bez robienia pały.:)maciek z klanu pisze:łap zdecydowanie si monvmentvm... i kenose i na kolana :))
A te epki to warto?
The madness and the damage done.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
- maciek z klanu
nieeee. conajmniej 5 lepszych wydawnicw bym znalazl
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Ale Ty masz "dałna". Kto by Cię traktował poważnie.
The madness and the damage done.