Wasze sporty
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Wasze sporty
Jasne, sam widze ogromne postepy w ogolnej kondycji w zaskakujaco krotkim okresie czasu. Mimo wszystko glowna motywacja jest dla mnie zajebisty wplyw na samopoczucie. W zyciu bym sie nie spodziewal, ze to az tak dziala (zreszta: llink z postu wyzej).
A tak z ciekawosci, jak sie przygotowujesz do takich kilkunastokilometrowych biegow?
A tak z ciekawosci, jak sie przygotowujesz do takich kilkunastokilometrowych biegow?
this is a land of wolves now
- Glene
- weteran forumowych bitew
WIem, ze musze to zroibc, ale z drugiej storny zbyt mocno to lubie:DRiven pisze:
@Glene
rzuc fajki ;). mnie olsnilo ze czas rzucic wlasnie w czasie biegu, oddalem kumplowi ostatnia paczke i od tamtego czasu nie jaralem. poprawe w kondycji/ogolnym samopoczuciu widac jak na dloni juz po paru tygodniach, a mnie dodatkowo opuscil strasznie meczacy kaszel. jaranie jest czasem wchuj przyjemne, nie przecze, ale sie nie kalkuluje - za krotka przyjemnosc
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Praktycznie w ogóle się nie przygotowuję, no może poza faktem że unikam na 3 godziny przed posiłku. Rozciąganie robię sobie w połowie biegu albo na sam koniec - rozgrzewka przed jakoś mnie spowalnia. Co innego przy biegach długodystansowych (17 km i więcej) - tutaj już trzeba zrobić sobie dzień - dwa tylko z węglowodanami i zaopatrzyć się w izotonik, co by w połowie dystansu nie wpaść w anemię.Riven pisze:Jasne, sam widze ogromne postepy w ogolnej kondycji w zaskakujaco krotkim okresie czasu. Mimo wszystko glowna motywacja jest dla mnie zajebisty wplyw na samopoczucie. W zyciu bym sie nie spodziewal, ze to az tak dziala (zreszta: llink z postu wyzej).
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Riven
- Kontakt:
@Glene
nie napisze nic oryginalnego - tez tak myslalem. huja, da sie przezyc, jest tylko lepiej. zreszta aktywnosc fizyczna pomaga rzucic, po solidnym biegu fajka to ostatnia rzecz na jaka masz ochote ;]
@Lykantrop
thx
nie napisze nic oryginalnego - tez tak myslalem. huja, da sie przezyc, jest tylko lepiej. zreszta aktywnosc fizyczna pomaga rzucic, po solidnym biegu fajka to ostatnia rzecz na jaka masz ochote ;]
@Lykantrop
thx
- Lykantrop
A, i polecam zaopatrzyć się w pulsometr, jeśli się myśli o bieganiu na poważnie. Wybadać odpowiednie tempo i akcję serca jest zajebiście pomocne jak się zamierza robić długodystansowe biegi.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Riven
- Kontakt:
dobrze wiedziec - w tej chwili korzystam z zegarka garmin, ktory rejestruje trase przez gps, i do niego mozna dokupic wlasnie takie urzadzenie.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Też tak mówiłem ;) Jednak jak się na mnie układ krążenia i serce zaczęły obrażać to dzisiaj mija 16 dzień bez fajki ;)Glene pisze: WIem, ze musze to zroibc, ale z drugiej storny zbyt mocno to lubie:D
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Glene
Wow ladnie gratuluje. Ja ma dzisiaj kaca wiec tez szykuje mi sie dzien bez fajki:DAlsvartr pisze:Też tak mówiłem ;) Jednak jak się na mnie układ krążenia i serce zaczęły obrażać to dzisiaj mija 16 dzień bez fajki ;)Glene pisze: WIem, ze musze to zroibc, ale z drugiej storny zbyt mocno to lubie:D
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
Skończyło mi się bieganie... Odezwała się kontuzja kolana sprzed lat. Żaden lekarz nie widzi problemów ( "niech pan postara się tyle nie biegać" ), USG nic nie pokazuje a kolano boli tak, że kuleję jak stary dziad.
Niedawno strzeliło mi przebiegnięte pół tysiąca, motywacja na maxa - a tu taki niefart...
Niedawno strzeliło mi przebiegnięte pół tysiąca, motywacja na maxa - a tu taki niefart...
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
- Riven
- Kontakt:
-
Sporty to kiedyś paliłem, teraz trudno je dostać...
-
- zaczyna szaleć
To prawda, ze kondycja sie poprawia bardzo szybko. Jak pewnie w kazdym sporcie postepy najbardziej widac na samym poczatku. Z treningu na trening mozna biec coraz dluzej przy mniejszym wysilku.Riven pisze:Jasne, sam widze ogromne postepy w ogolnej kondycji w zaskakujaco krotkim okresie czasu. Mimo wszystko glowna motywacja jest dla mnie zajebisty wplyw na samopoczucie. W zyciu bym sie nie spodziewal, ze to az tak dziala (zreszta: llink z postu wyzej).
Na pewnym etapie dobrze jest troche zroznicowac. W tygodniu robie 2 podbiegi pod strome wzgorze (170m wysokosci wzglednej) trasa ma jakis kilometr, ale na szczycie ledwo stoje na nogach. Na poczatku musialem robic przerwy po drodze. Teraz po prostu biegam coraz szybciej pod gore. Ten trening poprawia wydolnosc serca i rozbudowuje miesnie ud. W drodze do domu wbiegam na kilka mniejszych pagorkow zeby calosc treningu zajela ok godziny. Przydaje sie podczas wyscigow gorskich. Podczas ostatniego zostawilem spora czesc ludzi w tyle juz na pierwszym podbiegu.
Oprocz tego 1 -2 razy w tygodniu zwawy bieg na 8mil (niecale 13km) w godzine.
Raz na 2 tygodnie w weekend robie 21km (mniej wiecej pomaraton). Spokojny, dlugi bieg wzdluz rzeki. Zajmuje jakies 1:48. Po tym dlugim czuje sie niesamowicie. Efekt utrzymuje sie przez kilka dni.
Co 2 miesiace biore udzial w wyscigu. Rozne dystanse, od 5km do polmaratonu. Z reguly sa to bardzo malownicze miejsca: klify, gory, plaze, parki. Zawody pomagaja utrzymac motywacje. Polecam !
- Riven
- Kontakt:
Nice, mam nadzieje dojść do podobnych wyników i przede wszystkim wytrwałości.
Jutro ostatnie 10km nad morzem i powrót do miasta, chuujowo ;]
Jutro ostatnie 10km nad morzem i powrót do miasta, chuujowo ;]
- Drone
Riven, chcesz wystartować w Maratonie Warszawskim w tym roku? Ja jestem po kontuzji kolana, więc będę biegł powoli, na jakieś 4:00.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
Będę celował w 3:40 - 3:50, a co z tego wyjdzie to się okaże.
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
Rok temu, podczas zawodów na 20km padło mi prawe kolano. USG wykazało 2 torbiele w łąkotce. Pierwszy lekarz zaproponował artroskopię, drugi rehabilitację prądami, na co oczywiście przystałem. Po 2 tygodniach leczenia bóle ustały, zmieniłem obuwie, a niedługo później poprawiłem kilkukrotnie życiówkę na 10 km. Od tamtej pory minął rok, lekki ból w kolanie pojawia się po przebiegnięciu więcej niż 20 km. Ale szybko ustaje.antek_cryst pisze:Skończyło mi się bieganie... Odezwała się kontuzja kolana sprzed lat. Żaden lekarz nie widzi problemów ( "niech pan postara się tyle nie biegać" ), USG nic nie pokazuje a kolano boli tak, że kuleję jak stary dziad.
- Lykantrop
Jest jeszcze taka opcja, że przydarzyło Ci się to samo co mi - powiększenie ciała Hoffa, czego USG wykazać nie wykaże. Pomoże krio, endo i pola magnetyczne - przynajmniej do czasu, po 3 latach musiałem niestety mieć zabieg wycięcia pierdolnika.
EDIT: To do antka_krysta
EDIT: To do antka_krysta
- Silent_Sea
właśnie, ostatnio też koleś mówił mi o problemach z kolanem a namiętnie biega, więc chyba jednak wolę rower
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
-
- w mackach Zła
Ja pierdole, zacząłem dziś biegać, pierwszy raz chyba nie wiem, od 7-8śmu lat i na słuchawki wrzuciłem sobie Reign in Blood. Pod koniec płyty myślałem, że zdechnę. Następnym razem biegam pod 100th Window :<<<
- Morph
- Kontakt: