Dzięki, sprawdzę.Lykantrop pisze:Kup sobie AUTOSOL SCRATCH REMOVER - z tapicerki i paru innych plastikowych powierzchni usunęło mi zarysowania bez problemu.koper pisze:Powiedz Pan jak już jesteś on-line czy z pokrywy da sie usunąć drobne rysy i ewentualnie jak, bo nie mam czasu na przekopywanie internetu ;)
Gramofon-jaki kupić
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- zaczyna szaleć
Re: Gramofon-jaki kupić
- empir
- zahartowany metalizator
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
A po 3 odsłuchach na gramofonie Superior można z powodzeniem z vinyla zrobić boomerang.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- empir
no ale jest to tańsza opcja cenowa ;)
-
- zaczyna szaleć
Przerażające ale wielu wybiera takie gramofony w myśl: e co mi tam, nie jestem audiofilem, a będę mieć więcej na płyty i jazda kupują pierwsze tłoki i jazda na frezarę...
-
- zaczyna szaleć
I do tego jakieś voice krafty, całość napędzić kinem domowym i będzie git ;-)empir pisze:no ale jest to tańsza opcja cenowa ;)
- empir
Obawiam się że większość kupujących taki sprzęt nie zna pojęcia audiofil. Co najwyżej mogą kojarzyć pedofil.Demonic Swamper pisze:Przerażające ale wielu wybiera takie gramofony w myśl: e co mi tam, nie jestem audiofilem, a będę mieć więcej na płyty i jazda kupują pierwsze tłoki i jazda na frezarę...
- Clochard
- weteran forumowych bitew
He, to chyba tylko radio kuchenne z funkcją odtwarzania winyli.
- empir
albo winylobudzik. ale 3 lata gwarancji ma ten szajs :)
- boroowa
- weteran forumowych bitew
po co wydawać na wagę 150 jak można wydać 1/4 ceny na takie coś:Demonic Swamper pisze:Potrzebna jest do tego specjalna waga do nacisku - koszt około 100 - 150 zł, lub spróbować pożyczyć od kogoś kto ma, lub kombinować z mniej dokładnymi, ale też dającymi radę - wagami jubilerskimi (najtańsza chyba 15 czy 20 zł), wagę kładziesz na talerzu gramofonu, opuszczasz ramię z igłą na wagę i patrzysz na wynik - regulujesz wg. instrukcji. Wagę, która jest dołączona do gramofonu śmiało możesz wypierdolić.
http://allegro.pl/waga-ortofon-do-pomia ... 08553.html
efekt jest taki sam (porównywałem wyważenie z pożyczoną wagą elektroniczną pro-jecta). no chyba że ktoś lubi przepłacać żeby pooglądać cyferki.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
-
- zaczyna szaleć
To ustaw mi na tej wadze 17,5 mN ;)boroowa pisze:po co wydawać na wagę 150 jak można wydać 1/4 ceny na takie coś:Demonic Swamper pisze:Potrzebna jest do tego specjalna waga do nacisku - koszt około 100 - 150 zł, lub spróbować pożyczyć od kogoś kto ma, lub kombinować z mniej dokładnymi, ale też dającymi radę - wagami jubilerskimi (najtańsza chyba 15 czy 20 zł), wagę kładziesz na talerzu gramofonu, opuszczasz ramię z igłą na wagę i patrzysz na wynik - regulujesz wg. instrukcji. Wagę, która jest dołączona do gramofonu śmiało możesz wypierdolić.
http://allegro.pl/waga-ortofon-do-pomia ... 08553.html
efekt jest taki sam (porównywałem wyważenie z pożyczoną wagą elektroniczną pro-jecta). no chyba że ktoś lubi przepłacać żeby pooglądać cyferki.
w przypadku droższych wkładek (a sądzę, że każdy kto rozpocznie przygodę z analogiem wraz z upływem czasu będzie dążył do lepszego sprzętu) zmiana nawet o 0,1g potrafi czynić cuda, lub spierdolić wkładkę, dlatego jednorazowy zakup za 100 - 150 zł to całkiem dobry wydatek. Można też próbować z czymś takim:
http://allegro.pl/waga-jubilerska-dokla ... 92306.html
i dam sobie uciąć dwa palce, że będzie 1) dokładniejsza 2) przyjemniejsza w używaniu niż podana przez Ciebie :)
Świetne zdanie ostatnio przeczytałem: "Analog to nie zabawa dla leniwych" dodam jeszcze od siebie: też nie dla niecierpliwych.
- maciek z klanu
Demonic Swamper pisze:1. Allegro - waga jubilerska - sprawdzasz nacisk igłymaciek z klanu pisze:Demonic Swamper pisze:Ustawiłeś dobrze nacisk igły? Czy sytuacja jest z jedną płytą, czy wszystkimi?
no ustawiłem tak jak pisało ale cos mi sie wczoraj przestawic musialo... na odwazniku mam ustawiony 2 .. i tu moje pytanie, czy jak sciagfam igle z ramienia to powinna byc rownolegle do talerza ?
2. Co to za wkładka tam jest założona? Bo na stronie nic o tym nie piszą, pewno w instrukcji jest napisane jaki przedział wagowy jest odpowiedni dla tej wkładki W GRAMACH, podziałki na ciężarku przeciwwagi są bardzo niedokładne - możesz sprawdzić to w jeden sposób - ustaw tak podziałkę (powinno być na 0) tak, aby ramię zawisło w powietrzu i wkładka nie opadła na talerz - wtedy masz zero absolutne ;), Więc jak masz przedział w gramach - ustawiasz pod taki przedział - wtedy igła nie ryje płyty i zagłębia się na optymalną głębokość. Jeżeli nic nie pomogło - dalej jest jakieś pykanie, sranie czy coś - ponawiam pytanie - czy to dzieje się na JEDNEJ płycie? czy NA WSZYSTKICH?, czy dzieje się ZAWSZE W TYM SAMYM MIEJSCU, czy może w różnych?
Może też być źle ustawiony antyskating i np bliżej końca płytę ściąga szybciej do środka (lub wolniej) - stąd jakieś wyskakiwania z rowka/podskakiwania ramienia)
Jeżeli występuje to w tym samym miejscu zawsze i tylko na jednej płycie - wina płyty (krzywa, źle wytłoczona)
Jeżeli występuje różnie, są to trzaski - płyty brudne / igła brudna / naelektryzowanie - szczoteczka karbonowa + nawilżenie pomieszczenia (nawilżacz, rozwiesić pranie, przewietrzyć, rozpylacz)
Jeżeli występuje na wszystkich, nawet nowych płytach - to albo wyżej opisany problem z ustawieniem wkładki - albo nacisk, albo antyskating.
Jeżeli żadne z powyższych - możliwe, że ten wbudowany przedwzmacniacz ma jakąś wadę i coś pierdoli, jak nie on to idziesz dalej i dalej... ale na 90% będzie coś z powyższych.
no niestety to na 99% wina plyty. zdaża się to tylko na tym jednym egzemplarzu w tych samych miejscach tj. na samym poczatku strony B oraz w srodku na stronie B..... zeby THE CRYPT dało dupy???? ewidentnie plyta w miejscach skoku jest krzywa tzn igla sie na tym jednym miejscu co obrót podnosi w górę...
da sie cos zrobic takim egzemplarzem plyty ?
kurwa jednak z innymi też tak jest tzn z tymi ciężkimi winylami, bo z lekkimi nie ma problemu raczej...
i tutaj mam 2 kwestie:
1) strzelanie winyla te charapterystyczne pst pst od czego to jest i czy jest to wadą? czy winyle tak mają?
2) czy ramie gramofonu powinno zwisać w wyłączonym gramofonie swobodnie czy trzymać poziom?
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- zaczyna szaleć
Od początku: jeżeli dzieje się tak z płytami, że na nierównościach ramię podskakuje, to oznacza, że za niski jest nacisk igły (skoro jest to temat dla większej ilości płyt), lub za duży antyskating. Obie rzeczy do regulacji!maciek z klanu pisze:
no niestety to na 99% wina plyty. zdaża się to tylko na tym jednym egzemplarzu w tych samych miejscach tj. na samym poczatku strony B oraz w srodku na stronie B..... zeby THE CRYPT dało dupy???? ewidentnie plyta w miejscach skoku jest krzywa tzn igla sie na tym jednym miejscu co obrót podnosi w górę...
da sie cos zrobic takim egzemplarzem plyty ?
kurwa jednak z innymi też tak jest tzn z tymi ciężkimi winylami, bo z lekkimi nie ma problemu raczej...
i tutaj mam 2 kwestie:
1) strzelanie winyla te charapterystyczne pst pst od czego to jest i czy jest to wadą? czy winyle tak mają?
2) czy ramie gramofonu powinno zwisać w wyłączonym gramofonie swobodnie czy trzymać poziom?
Jeżeli płyty były źle przechowywane (blisko źródła ciepła, jedna na drugiej etc. etc.) - płyty mogą być spierdolone.
EDIT: jeżeli ramię 'pływa' po płycie, czyli wykonuje faliste ruchy w pionie - to nie jest koniecznie coś złego, oczywiście idealnym, i ciężkim do uzyskania efektem jest gdy ramię prawie w ogólnie nie rusza się góra dół, póki gra muzyka i gra dobrze - docisk (opisany poniżej) pomoże zmniejszyć ten efekt. Sytuacja taka nie jest pożądana - im większe faliste ruchy, tym większa możliwość, że ramię wypadnie z rowka a następnie uderzy o płytę - niszcząc płytę i igłę. Dlatego czasami lepiej ustawić większy nacisk igły - płyta i igła będzie szybciej się zużywać - ale za to nie usłyszysz spektakularnego DUP i będziesz mógł się pożegnać z obiema, bez możliwości cieszenia się nią wcześniej :)
Co zrobić by płyta, nawet lekko krzywa lekko naprawiła swoje krzywizny? Między bajki można włożyć prostowanie winyli szybami i garnkami z wodą, najlepiej zaopatrzyć się w docisk ALE tutaj wchodzi właśnie temat takich gramofonów: nie wiadomo jak ciężki docisk pociągnie silnik i jaka waga docisków nie rozpierdoli łożyska - w PJ 1.3. korzystam z 625 gramowego i wszystko jest miód.
Możesz sprawdzić przez postawienie szklanki do szkockiej, która ma mocno wklęsnięte dno - tak, że położysz na trzpieniu (ten bolec na talerzu) taką szklankę wypełnioną wodą - do momentu kiedy będziesz musiał sam pchnąć talerz, żeby zaczął chodzić silnik - minus 20% będzie to waga w miarę (!) bezpieczna dla silnika. Będziesz potrzebował więcej informacji - pisz w tym temacie, postaram się odpowiedzieć na wszystko.
1) pst pst, czyli myślę, że chodzi o powszechnie rozumiane smażenie winyla. (poszukaj na kawałkach hip hopowych - lubią takie rzeczy wstawiać jako sample i podeślij linka) - wina płyty, brudna, możliwe, że jakiś osad został z nieumiejętnego czyszczenia, ewentualnie w grę wchodzą również wady fabryczne. Możliwe, że też igła jest czymś upaćkana -> lupa i szczoteczka karbonowa i dużo zabawy ;)
2) nie rozumiem do końca o co chodzi - przeważnie ramię w spoczynku blokuje się o swego rodzaju podpórkę - i powinno na niej spoczywać, a dopiero lekkie uniesienie ramienia z tej pozycji powinno wprawić je w ruch - tzn: kiedy ramie jest w spoczynku - próba ruszenia palcem nie powinna dawać żadnych efektów - natomiast jeżeli możesz nim ruszać bez uniesienia - coś jest nie tak. Chodź mogę się mylić jak to jest w twoim gramofonie.
- maciek z klanu
dobra dzieki wielkie !! wiszę Ci conajmniej flaszkę dobrego trunku. a jeszcze jedno jak mam ustawić nacisk igły i antyskating.. w moim modelu pisalo zeby obie te rzeczy ustawić na 2. nie mam jeszcze wagi a chce spróbować czy w ogole bez wagi działa. jak to zrobić w takim szajsie jak moj gramofon bez wagi.??
-
- zaczyna szaleć
odpowiedź jest prosta co do nacisku igły: nie da się, bez wagi nie pojedziesz nigdzie, nawet jeżeli jest jakaś tam podziałka na odważniku. Skoro Ci tego nie powiedział sprzedawca to był mocno niekompetentny, a sprzęt pewnie zalegał na sklepie i trzeba było się go pozbyć...Waga jubilerska - nawet taka za 10 zł na ten moment wystarczy. Bez niej - nic nie zrobisz..maciek z klanu pisze:dobra dzieki wielkie !! wiszę Ci conajmniej flaszkę dobrego trunku. a jeszcze jedno jak mam ustawić nacisk igły i antyskating.. w moim modelu pisalo zeby obie te rzeczy ustawić na 2. nie mam jeszcze wagi a chce spróbować czy w ogole bez wagi działa. jak to zrobić w takim szajsie jak moj gramofon bez wagi.??
Antyskating: wcześniej opisywałem w tym wątku jak to ustawić:
i tutaj opis z jakiejś strony znaleziony na szybko, który rozwija ten temat:Antyskating najlepiej ustawić na płycie, która ma bardzo szerokie miejsce z rowkiem prowadzącym do końca - przeważnie płyty, gdzie na stronie jest nagrane mało muzyki. Opuszczasz na 'czysty element winyla - tzn bez rowka' i patrzysz jak się zachowuje - jeżeli ściąga ramię z igłą w którąś ze stron - robisz korektę tak jak w instrukcji, jak igła czeka na rowek - jest dobrze.
Chodzi o to, aby położyć igłę w miejscu, gdzie nie ma na płycie wyżłobionego rowka zabierającego. Jeżeli antyscating jest ustawiony zbyt duży igła powędruje w kierunku brzegu płyty. Jeżeli natomiast ustawiony jest za mały igła powędruje w kierunku środka płyty. Całą sztuka tkwi tutaj w tym, aby tak ustawić antyscating, by igła pozostawała nieruchoma na płycie aż do momentu napotkania rowka, w który wpadnie i wraz z nim "pojedzie" do środka płyty na niekończące się okrążenie. Dlatego może być pomocna płyta jak pokazana wyżej, która zapisana jest tylko z jednej ze stron. Przeprowadzenie na niej takiego ustawienia powinno dać taki efekt, że igła położona w jedym miejscu będzie w nim tkwiła cały czas. Jeżeli nie posidamy takiej płyty z pomocą przychodzą tylo te z "długim końcem". Żeby jednak móc wyraźnie zaobserwować, co dzieje się z igłą zanim wpadnie w rowek proponuję ustawienia pitch i prędkości dać na wartości możliwie najmnijsze, żeby płyta kręciła się jak najwolniej.
WAŻNE! Każda zmiana systemu (wkładka, główka, czy oba na raz), każda zmiana nacisku igły na płytę wiąże się z ponownym ustawianiem wartości antiscating'u. Dzieje się tak dlatgo, że jak wspomniałem na początku - jest to powiązane z położeniem ciężarka, jednak nie tak dosłownie, że antyscating ustawiamy na wartość taką samą, na jaką mamy ustawiony nacisk igły na płytę.
- maciek z klanu
dzieki wielkie !!! w takim razie po weekendzie kupię wage i bedziemy kombinować !! jakbys mial jakies info jak tą wagą się posługiwać żeby było wporządku daj znac !!
-
- zaczyna szaleć
włączasz, stawiasz na talerzu tak, żeby położyć igłę z wkładką na niej, kładziesz - odczytujesz wynik.maciek z klanu pisze:dzieki wielkie !!! w takim razie po weekendzie kupię wage i bedziemy kombinować !! jakbys mial jakies info jak tą wagą się posługiwać żeby było wporządku daj znac !!
Prawdopodobnie będzie potrzebna wcześniej kalibracja, ale to będziesz mieć w instrukcji.
Tak przy okazji, pisze się poradnik dotyczący gramofonów.
- maciek z klanu
Demonic Swamper pisze: Tak przy okazji, pisze się poradnik dotyczący gramofonów.
super !!!! czekam z niecierpliwoscia !!
- FENIKS
- w mackach Zła
Witam
Zaczynam się mocno przekonywać do vinyli i chce sobie zakupić gramofon. Trochę poczytałem w tym temacie i mam metlik w głowie bo nie chce kupować gramofonu za kupe kasy.
Co sadzicie o poniższych propozycjach?
http://allegro.pl/denon-gt-750-super-st ... 55758.html
http://allegro.pl/gramofon-rotel-rp-830 ... 58737.html
http://allegro.pl/transonic-p100-direct ... 47640.html
Czy do każdego gramofona można podpiąć droższą wkładkę shure albo ortofon ? (200-max400zł)
Szukam też gramofonu który będzie mi leżał wyglądem i puki co najwieksze uznanie ma ten

http://allegro.pl/universum-studio-auto ... 59483.html
No i teraz pytanie czy coś w starym stylu czyli polaczenie drewna z metalem jak w przypadku pioneera albo konstrukcja pokazanego denona , czy coś w stylu rotela więc czysty minimalizm ascetyzm jest w stanie grac porządnie. No i niestety nie za kosmiczne pieniadze ale widać w jakich cenach szukam...
podłącze go do mojego dziwnego zestawu Denon PMA-860 z czterema kolumnami 120W.
Zaczynam się mocno przekonywać do vinyli i chce sobie zakupić gramofon. Trochę poczytałem w tym temacie i mam metlik w głowie bo nie chce kupować gramofonu za kupe kasy.
Czy do każdego gramofona można podpiąć droższą wkładkę shure albo ortofon ? (200-max400zł)
Szukam też gramofonu który będzie mi leżał wyglądem i puki co najwieksze uznanie ma ten

No i teraz pytanie czy coś w starym stylu czyli polaczenie drewna z metalem jak w przypadku pioneera albo konstrukcja pokazanego denona , czy coś w stylu rotela więc czysty minimalizm ascetyzm jest w stanie grac porządnie. No i niestety nie za kosmiczne pieniadze ale widać w jakich cenach szukam...
-
- zaczyna szaleć
Jedziemy od końca: Denon PMA ma wbudowanego pre-ampa gramofonowego, czyli półśrodek już jest. Możesz spokojnie zacząć szukać gramofonu bez wbudowanego pre-ampa. Wszystkie z wyżej podanych nie są warte swojej ceny, są to automaty i półautomaty, z wbudowanym pre-ampem, na plastikowych nóżkach i z napędem typu Direct Drive - nic nie bierz z tych modeli.FENIKS pisze:Witam
Przedział cenowy rozumiem, że do około 1000 zł. Wygląd jest ważny, ale na początek zrzuciłbym to na dalszy plan, lub na zasobniejszy portfel.
Moja propozycja:
http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-ess ... 14423.html - dodatkowo dostajesz pre-ampa, może dupy nie urwie ale już jest duży plus. Podstawowa wkładka Ortofona - warto za jakiś czas, po oswojeniu zmienić na Shure'a lub coś z serii M2 (Red jest zacny). Szału ni ma, będzie potrzebował osobnej platformy (tutaj polecam wykonać ze sklejki i odmalować na kolory bliskie drewnu - będziesz miał ładny dizajn.), obowiązkowo waga. Szału nie będzie, ale i tak będzie sporo lepiej niż w podanych przez Ciebie modelach. Dodatkowo jest to całkiem ładna okazja.