Też tak uważam - Manifestacje 2002 nie ustępują ani trochę SMRC, właściwa przygoda zaczęła się właśnie na nich. Wspaniały album.Baton pisze: Btw. Manifestations 2002 to bardzo dobry album, a wydaje mi się, że ogólnie raczej ignorowany, mało się o nim mówi. A jest znakomity! Przerzuca pomost między "starym" DSO a "nowym", z tym, że robi to od strony "nowego". I efekt jest znakomity - zimny, przeraźliwie odhumanizowany black metal w tradycyjnych szatach. Atakuje znienacka. Niby wydaje się to być mocno osadzone w tradycji, a jednak kąsa nieporównywalnie bardziej niż miliard innych kapel tego typu. Wspaniała płyta, ale trzeba wyjąc uszy z dupy żeby to usłyszeć.To nie są grzeczne misie panda, które nagrywają płytę, a potem ide do żony i dzieci śpiewac kołysanki i oglądać Smerfy. To jest kurwa poważna sprawa.
Może to zabrzmi heretycko, ale słucha mi się tego lepiej niż SMRC, które sobie tez bardzo cenię i do którego mam nawet spory sentyment.
DEATHSPELL OMEGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: DEATHSPELL OMEGA
Ostatnio zmieniony 04-11-2012, 13:26 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
no jasne. dawno nie słuchałem parakleta ale wiem ze tendencja była zwyzkowa, dlatego nie wiem po czyjej stronie opowiedziałbym się w tej rozmowie, ale wydawanie tak kategorycznych sądów w tak płynnej materii jak charakter melodii na tej płycie to naprawdę bardzo słaby trollingKurt pisze:Albo jest zwykłą płaczliwością, która jest wyrazem niemocy; cała reszta zdaje się wtedy być jedynie nadbudową, próbą jej uzasadnienia. A to już z dojrzałością (chyba) nie ma nic wspólnego.Drone pisze:Tak, ta płyta ma charakter elegijny. A elegia wyraża całe spektrum uczuć: smutku, refleksji, rezygnacji i tym podobnych. Osoba niedojrzała emocjonalnie nie potrafi takich uczuć rozpoznać w pełni, nie zadziała mechanizm ich indukcji, nie wejdzie z tymi uczuciami w żadną relację - o ile w ogóle się pojawią, to może je reaktywnie wyśmiać, wyprzeć, odrzucić. A prościej: czemu przeciętny odbiorca muzyki woli Marylę Rodowicz a nie DsO? Bo jest właśnie przeciętny i prosty. Albo jest jeszcze dzieckiem i to trafia w jego nieukształtowaną emocjonalność.
this is a land of wolves now
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Nie no, mnie się akurat Paracletus bardzo podoba; tutaj też zgadzam się z Dronem, że każda ich płyta eksploruje trochę inne rejony muzyczne i przez to jest (Paracletus) równie ciekawa jak FAS - wszak po co to samo nagrywać na każdej płycie (i nie wyjeżdżać mi tu z Motorhead, bo to nie o taki zespół chodzi). Po prostu irytuje mnie nachalne dobudowywanie sobie ideologii do płyty, która się innym nie podoba z różnych powodów. Chyba się dałem strollować.
The madness and the damage done.
- Drone
Uważam, że istnieją dzieła (utwory, płyty), których nie można wartościować na płaszczyźnie subiektywnej. Jeżeli zatem "Paracletus" się komuś nie podoba, wskazuje to nie na obiektywną wadę płyty, lecz na wadę oceniającego, który używa ocen nieprzystających do danego zjawiska. To trochę tak, jakby ktoś twierdził, że dąb jest lepszy od wierzby, bo ta jest zbyt płaczliwa. Tu kryje się ta subtelna różnica między "podoba / nie podoba się", a "jest lepsze / gorsze". Oczywiście, że "Paracletus" może się nie podobać, ale nie znaczy to automatycznie, że jest to płyta gorsza od "Fas".
- Riven
- Kontakt:
Jest przede wszystkim kompletnie inna wiec juz samo porównanie jest problematyczne. Ale na pewno podoba mi się mniej.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Nigdzie nie napisałem, że jest gorsza of FAS, przeciwnie, zgadzam się z Tobą, że jest po prostu inna. Natomiast rozumiem różnicę pomiędzy dobrą płytą a jej "podobaniem się" i ciągle nie widzę, czemu komuś komu nie pasuje taka estetyka (TE melodie) miałaby się ta płyta spodobać i dojrzałość muzyczna tutaj nie ma nic do rzeczy. Tutaj, mam wrażenie, budujesz jakiś elitaryzm wokół Twojego sposobu postrzegania muzyki.
The madness and the damage done.
- FENIKS
- w mackach Zła
A myśleliście o tym ze ten MCD odstaje troche od nagrywanych przez nich materiałów? To jest kilka kawałków ktore nie wprowadzają nic nowego. Sa porządnym materiałem DsO , ale jak przypomnę sobie co zrobili na Kenose czy Mass Grave Aestetics to ten mcd jest bez wyrazu.
- Riven
- Kontakt:
Dokładnie tak. Do poprzednich epek nie ma startu. Jeśli kolejny album nie pokaże czegoś bardziej interesującego to lepiej żeby wcale nie powstał.
- maciek z klanu
Ostatnia EPka to najslabsze DSO imo.FENIKS pisze:A myśleliście o tym ze ten MCD odstaje troche od nagrywanych przez nich materiałów? To jest kilka kawałków ktore nie wprowadzają nic nowego. Sa porządnym materiałem DsO , ale jak przypomnę sobie co zrobili na Kenose czy Mass Grave Aestetics to ten mcd jest bez wyrazu.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- FENIKS
- w mackach Zła
Nie nazwałbym tego najsłabsze ale wybitnej sztuki to oni nam nie urządzili. W dyskografi jest co słuchać i w czym przebierac. Mam nadzieje ze to nie byl wypust tylko z powodu nowej wytwórni. Naciski i takie tam.
- COFFIN
Eee?;)FENIKS pisze:Mam nadzieje ze to nie byl wypust tylko z powodu nowej wytwórni.
'Come the Blessed Madness'
- maciek z klanu
Totalnie te EP polozylo hujowe kwadratowe behemothowe nowoczesne brzmienie.FENIKS pisze:Nie nazwałbym tego najsłabsze ale wybitnej sztuki to oni nam nie urządzili. W dyskografi jest co słuchać i w czym przebierac. Mam nadzieje ze to nie byl wypust tylko z powodu nowej wytwórni. Naciski i takie tam.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Drone
Jestem już stary i zmęczony tłumaczeniem się. Kiedyś szanowano siwy włos. Dziś każdy skacze i próbuje go wyrwać. Nie ma żadnego elitaryzmu, nie ma żadnego sposobu postrzegania muzyki. Jest tylko bezbłędna muzyka, do której się dosięga albo się nie dosięga z rozmaitych przyczyn. Możemy się zastanawiać nad twórczością WATAIN czy CORPUS CHRISTII czy jest mdła, czy jest smętna czy może wesoła. Ale DsO jest naprawdę wyżej. I mogę się założyć o duże pieniądze, że czas potwierdzi, co tu teraz piszę. Że nieprędko doczekamy się CZEGOKOLWIEK na tym poziomie w TEJ stylistyce.Kurt pisze:Nigdzie nie napisałem, że jest gorsza of FAS, przeciwnie, zgadzam się z Tobą, że jest po prostu inna. Natomiast rozumiem różnicę pomiędzy dobrą płytą a jej "podobaniem się" i ciągle nie widzę, czemu komuś komu nie pasuje taka estetyka (TE melodie) miałaby się ta płyta spodobać i dojrzałość muzyczna tutaj nie ma nic do rzeczy. Tutaj, mam wrażenie, budujesz jakiś elitaryzm wokół Twojego sposobu postrzegania muzyki.
- Skaut
Razem z MAYHEM.Drone pisze:Jestem już stary i zmęczony tłumaczeniem się. Kiedyś szanowano siwy włos. Dziś każdy skacze i próbuje go wyrwać. Nie ma żadnego elitaryzmu, nie ma żadnego sposobu postrzegania muzyki. Jest tylko bezbłędna muzyka, do której się dosięga albo się nie dosięga z rozmaitych przyczyn. Możemy się zastanawiać nad twórczością WATAIN czy CORPUS CHRISTII czy jest mdła, czy jest smętna czy może wesoła. Ale DsO jest naprawdę wyżej.Kurt pisze:Nigdzie nie napisałem, że jest gorsza of FAS, przeciwnie, zgadzam się z Tobą, że jest po prostu inna. Natomiast rozumiem różnicę pomiędzy dobrą płytą a jej "podobaniem się" i ciągle nie widzę, czemu komuś komu nie pasuje taka estetyka (TE melodie) miałaby się ta płyta spodobać i dojrzałość muzyczna tutaj nie ma nic do rzeczy. Tutaj, mam wrażenie, budujesz jakiś elitaryzm wokół Twojego sposobu postrzegania muzyki.
Coś tam było! Człowiek!
- Drone
- Drone
Dokonałem ostatnio odkrycia słuchając po raz kolejny "Fas". Na razie badam zjawisko, ale pokrótce powiem, że zacząłem słyszeć na tej płycie nowe rzeczy i przez to zrozumiałem, jak genialna jest ostatnia epka.
- COFFIN
Kurczę, żałuję, że w Szczecinie nie ma takiego towaru;)
- Drone
Nigdy nie byłem w Szczecinie. Może czas się wybrać i zabrać coś ze sobą :)
-
Szczecin fajne miasto.
- COFFIN
Czy ja wiem? Poniekąd tak, poniekąd nie, ale już przywykłem do pewnych rzeczy, Dużo by można gadać, ale to miasto pomimo swoich możliwości jest rozwojowo nadal w tyle. Piętno kretyńskiej władzy się odbija i pewnie będzie nadal.
;))
;))