Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
kurwa. to powinno isc do tematu 'co mnie wkurwia'. ale pare godzin siedzenia na surface , siadam do normalnego laptopa i pierwsze co to probuje lapa strone przewinac :D. to jest geniusz. Morph, kupuj jak tylko bedzie wersja x86. A jak chcesz przetestowac w praktyce to zapraszam na kielicha w ktorys weekend.
this is a land of wolves now
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
A to co, w 8mce PgDown nie działa?Riven pisze:kurwa. to powinno isc do tematu 'co mnie wkurwia'. ale pare godzin siedzenia na surface , siadam do normalnego laptopa i pierwsze co to probuje lapa strone przewinac :D. to jest geniusz. Morph, kupuj jak tylko bedzie wersja x86. A jak chcesz przetestowac w praktyce to zapraszam na kielicha w ktorys weekend.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- 29a
- zaczyna szaleć
zostaw go, Riven sie w kota zamieniaMorph pisze:A to co, w 8mce PgDown nie działa?Riven pisze:kurwa. to powinno isc do tematu 'co mnie wkurwia'. ale pare godzin siedzenia na surface , siadam do normalnego laptopa i pierwsze co to probuje lapa strone przewinac :D. to jest geniusz. Morph, kupuj jak tylko bedzie wersja x86. A jak chcesz przetestowac w praktyce to zapraszam na kielicha w ktorys weekend.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
- Riven
- Kontakt:
rozumiem trolling, spoko ;)
bledem bylo myslenie, ze touchscreen wyprze klawiature. gowno. klawiatura to jest najbardziej zajebisty wynalazek jesli chodzi o interfejs czlowieka i maszyny. tego sie nie przeszkoczy na tym etapie. problem polegal na tym jak polaczyc te dwa swiaty, bo na tablecie brakowalo sensownego wpisywania tekstu, a normalny laptop nie daje zajebistych mozliwosic touchscreenu .
pomyslcie np. o powaznym sofcie do modelowania 3d albo wizualizacji molekul - poniewaz surface bedzie mial normalnego intela, takie 3d studio z automatu bedzie mozna uzywac lapami, a jak dostosuja troche interfejs, to to moze byc jakosciowa zmiana tworzeniu grafiki na kompie. i to bez koniecznosci posiadania jakis zajebiscie drogich, specjalistycznych sprzetow.
to jest rewolucja, oby sie przyjela.
bledem bylo myslenie, ze touchscreen wyprze klawiature. gowno. klawiatura to jest najbardziej zajebisty wynalazek jesli chodzi o interfejs czlowieka i maszyny. tego sie nie przeszkoczy na tym etapie. problem polegal na tym jak polaczyc te dwa swiaty, bo na tablecie brakowalo sensownego wpisywania tekstu, a normalny laptop nie daje zajebistych mozliwosic touchscreenu .
pomyslcie np. o powaznym sofcie do modelowania 3d albo wizualizacji molekul - poniewaz surface bedzie mial normalnego intela, takie 3d studio z automatu bedzie mozna uzywac lapami, a jak dostosuja troche interfejs, to to moze byc jakosciowa zmiana tworzeniu grafiki na kompie. i to bez koniecznosci posiadania jakis zajebiscie drogich, specjalistycznych sprzetow.
to jest rewolucja, oby sie przyjela.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
:D29a pisze:zostaw go, Riven sie w kota zamieniaMorph pisze:A to co, w 8mce PgDown nie działa?Riven pisze:kurwa. to powinno isc do tematu 'co mnie wkurwia'. ale pare godzin siedzenia na surface , siadam do normalnego laptopa i pierwsze co to probuje lapa strone przewinac :D. to jest geniusz. Morph, kupuj jak tylko bedzie wersja x86. A jak chcesz przetestowac w praktyce to zapraszam na kielicha w ktorys weekend.
- Riven
- Kontakt:
eh czlowiek sie produkuje, czyta, testuje, a ci tylko troluja. JAK ZYC?? ;___;
edit: ej, albo skumajcie photoshopa. prawdziwy, pelnoprawny photoshop na touchscreenie pod reka w malym, lekkim opakowaniu i na baterii ktora trzyma z 10 h albo wiecej aktywnej pracy. no kurwa. nie jakies tabletowe ersatze w ktorych mozna najwyzej filtr z instagrama nalozyc, tylko prawdziwy photoshop.exe , ten sam co zawsze. zastosowan jest milion i pewnie pojawia sie jakies zupelnie nowe odmiany softu. touchscreen + intel (bo to jest najwazniejsza rzecz tutaj) to jest zmiana paradygmatu i kurewski krok na przod, pytanie czy sie przyjmie - ja stawiam, ze tak.
edit: ej, albo skumajcie photoshopa. prawdziwy, pelnoprawny photoshop na touchscreenie pod reka w malym, lekkim opakowaniu i na baterii ktora trzyma z 10 h albo wiecej aktywnej pracy. no kurwa. nie jakies tabletowe ersatze w ktorych mozna najwyzej filtr z instagrama nalozyc, tylko prawdziwy photoshop.exe , ten sam co zawsze. zastosowan jest milion i pewnie pojawia sie jakies zupelnie nowe odmiany softu. touchscreen + intel (bo to jest najwazniejsza rzecz tutaj) to jest zmiana paradygmatu i kurewski krok na przod, pytanie czy sie przyjmie - ja stawiam, ze tak.
- Morph
- Kontakt:
Ale zdajesz sobie sprawę, że i w 3DS, i w PS potrzebna jest precyzja, trochę większa niż paluch?
- 29a
- zaczyna szaleć
Moj szef od kilku miesiecy twierdzi ze przyszloscia jest technologia z kontrolera move ;). Wgryzl sie generlanie w temat i cos mowil ze nowy move jest tak doskonaly ze gosciu pisal sobie w powietrzu machajac palcem a na komputerze powstawaly idealne literki ;).Morph pisze:Ale zdajesz sobie sprawę, że i w 3DS, i w PS potrzebna jest precyzja, trochę większa niż paluch?
Tylko nie wiem jak tam "nacisk" dolozy, bo to tez troche istotne w grafice.
5 lat temu twierdzil tez ze za 2 lata (czyli tak w 2010) nikt juz nie bedzie pisal normalnych programow zas wszystko bedzie powstawalo w oparciu o rational rose, bo mu jakis kolega prezentacje pokazal.
Juz tyle programow i funkcji ktore mialy zlikwidowac standardowe podejscie do tworzenia/uzywania komputerow widzialem ze imo dopokoi nie wyksztalci sie calkowicie osobna galaz (jak np AR tudziez wszczepki) nie bedzie konca "starej" informatyki.
- Morph
- Kontakt:
No ale Move to dalej kontroler w łapie. Zajebiste by było jakby w Kinect takie rzeczy się działy.
- 29a
- zaczyna szaleć
hmm - chyba o kinnect chodzilo. Bede sie z nim dzis widzial to sie upewnie.
Jeden chuj. Machanie lapami przy obsludze komputera jest dla malp!
edit: http://www.youtube.com/watch?v=QWn-07EGJyY w sumie..., chociaz to nie wyglada zeby sobie gosciu paluszkiem machal ;), bede mial line to wrzuce
Jeden chuj. Machanie lapami przy obsludze komputera jest dla malp!
edit: http://www.youtube.com/watch?v=QWn-07EGJyY w sumie..., chociaz to nie wyglada zeby sobie gosciu paluszkiem machal ;), bede mial line to wrzuce
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
Mam kompa z Vistą od jakis sześciu lat. Jaki moze byc powód tego, ze wciąż sie wyłącza i występuje crush dump? Ciągłe błędy a dzis probuje bo uruchomic juz szósty raz:(
Dysk sprawdzalem.
Dysk sprawdzalem.
- rob
- w mackach Zła
zarchiwizuj to co potrzebujesz i rób reinstalkę
jebać frajerów
- Riven
- Kontakt:
ale zdajesz sobie sprwe z 3 rzeczy:Morph pisze:Ale zdajesz sobie sprawę, że i w 3DS, i w PS potrzebna jest precyzja, trochę większa niż paluch?
1) to byl tylko przyklad
2) mase rzeczy w PS mozna robic bez takiej precyzji, przykladowo nawigacja po plotnie badz malowanie pedzlami o duzej grubosci lub rysowanie rzeczy ktore wcale precyzji nie wymagaja, a pewna dowolnosc staje sie wrecz atutem (jak to w prawdziwym malowaniu). jesli chodzi o 3DS to niesamowicie zajebisty sposob obrania obiektami 3d, to co sie robi za pomoca myszki i klawiatury to jest przeciez udawanie interakcji z obiektem, nawet metafora jest na tym oparta - chwytanie bryly, obrot itp., tylko ze touchscreen eliminuje 'middlemana' jakim w tym wypadkiu jest mysz.
3) najbardziej oczywista rzecz: juz w tej chwili mozna kupic do tego piora, czyli w efekcie masz precyzje i funkcjonalnosc tabletu (juz wszyscy zapomnieli, ze to slowo kiedys znaczylo to urzadzenie dla grafikow do malowania) bezposrednio na plotnie, na pelnoprawnym, ultramobillnym kompie o pelnej funkcjonalnosci ;dd a, touchscreen z reguly rozpoznaje nawet stopien sily nacisku, prawdopodobnie tak jest i tutaj
czepiasz sie tak na sile, ale ja sobie o tym juz duzo kminilem i widze taki potencjal w zastosowaniach, ze pala siada. a to jest przeciez tylko maly przyklad, huj wie na co wpadna ludzie w jakis najmniej oczekiwanych miejscach, np. moze da sie zrobic jakies zajebiste rozwiazania dotykowe w softwarze biurowym? wczesniej nikt tego nie probowal, bo jedyny duzy rynek (ergo: ogromna kasa na R&D) dotyczyl tyllko tradycyjnych tabletow z mobilnymi systemami. tutaj bedzie to wszyskto + normalny intel. jak ktos nie widzi jak ogromny to jest skok to jest slepy. oczywiscie nie znaczy to wcale, ze sukces tej idei jest pewny - nic nie jest. moze byc tak, ze sie niestety nie przyjmie. ale mysle, ze to byloby ze wzgledow niemerytorycznych.
@Ragoon > nie mecz sie juz dalej z tym klocem. zainstaluj sobie siodemke i bedzie git.
- 29a
- zaczyna szaleć
Ale zdajesz sobie sprawe ze monitory z panelami dotykowymi dostepne sa od X lat i jakos nie zrobily furory w zastosowaniach biurowych/designerskich/uzytkowych?Riven pisze:czepiasz sie tak na sile, ale ja sobie o tym juz duzo kminilem i widze taki potencjal w zastosowaniach, ze pala siada. a to jest przeciez tylko maly przyklad, huj wie na co wpadna ludzie w jakis najmniej oczekiwanych miejscach, np. moze da sie zrobic jakies zajebiste rozwiazania dotykowe w softwarze biurowym? wczesniej nikt tego nie probowal, bo jedyny duzy rynek (ergo: ogromna kasa na R&D) dotyczyl tyllko tradycyjnych tabletow z mobilnymi systemami. tutaj bedzie to wszyskto + normalny intel. jak ktos nie widzi jak ogromny to jest skok to jest slepy. oczywiscie nie znaczy to wcale, ze sukces tej idei jest pewny - nic nie jest. moze byc tak, ze sie niestety nie przyjmie. ale mysle, ze to byloby ze wzgledow niemerytorycznych.
Jedyne miejsce gdzie te ekrany zdaja egzamin to miejsca publiczne jaki "kioski". Jak siedzisz to natualne jest ze ci lapy opadaja w dol.
Dla testow przyczep sobie ten tablet do sciany i pracuj tak przez caly dzien.
- Raagoon
Wyglada mi to chyba jednak na problem sprzetowy. Da radę zrobić reinstalke w takim wypadku? Moze spróbować tylko nakladkę i jesli nie da rady to jechać po nowy sprzęt?:)rob pisze:zarchiwizuj to co potrzebujesz i rób reinstalkę
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
W najgorszym wypadku moze to chyba byc plyta glowna - mialem kiedys podobna sytuacje. W takim ukladzie zadna reinstalka nie pomoze. Backup tez raczej nie wyjdzie inaczej niz przed podlaczenie dysku do innego kompa. Chlodzenie sprawne?
- Riven
- Kontakt:
ja jebie jak Ty nic nie kumasz..z calym szacunkiem man.29a pisze:Ale zdajesz sobie sprawe ze monitory z panelami dotykowymi dostepne sa od X lat i jakos nie zrobily furory w zastosowaniach biurowych/designerskich/uzytkowych?Riven pisze:czepiasz sie tak na sile, ale ja sobie o tym juz duzo kminilem i widze taki potencjal w zastosowaniach, ze pala siada. a to jest przeciez tylko maly przyklad, huj wie na co wpadna ludzie w jakis najmniej oczekiwanych miejscach, np. moze da sie zrobic jakies zajebiste rozwiazania dotykowe w softwarze biurowym? wczesniej nikt tego nie probowal, bo jedyny duzy rynek (ergo: ogromna kasa na R&D) dotyczyl tyllko tradycyjnych tabletow z mobilnymi systemami. tutaj bedzie to wszyskto + normalny intel. jak ktos nie widzi jak ogromny to jest skok to jest slepy. oczywiscie nie znaczy to wcale, ze sukces tej idei jest pewny - nic nie jest. moze byc tak, ze sie niestety nie przyjmie. ale mysle, ze to byloby ze wzgledow niemerytorycznych.
Jedyne miejsce gdzie te ekrany zdaja egzamin to miejsca publiczne jaki "kioski". Jak siedzisz to natualne jest ze ci lapy opadaja w dol.
Dla testow przyczep sobie ten tablet do sciany i pracuj tak przez caly dzien.
1) napisalem wyraznie: interfejsu surface nie da sie ocenic na papierze. trzeba wziac do reki i samemu pouzywac. to nie jest kiosk internetowy. to, ze podstawa dzialania jest taka sama, to nie znaczy, ze efekt jest chociaz podobny. tutaj musisz mi zaufac - no ale kurde, ja jestem fanbojem google, myslisz, ze bez powodu bym te rzeczy mowil?
2) touchscreeny, mobilne procesory, miniaturyzacja - to wszystko dzieje sie od wielu lat. powiedz mi wiec jak to sie stalo, ze dopiero iPad otworzyl rynek tabletow? iPad, ktory technologicznie nie prezentuje nic nowego jakosciowo, ktory jest w zasadzie powiekszonym iPhonem bez telefonu (taki jest fakt po prostu), a sprzedaje sie w milionach egzemplarzy i po prostu stworzyl ogromna nisze na rynku? Apple przeciez zadnej z tych technologii sam nie wymyslil, to wszystko juz bylo, ba , byly nawet BARDZO podobne urzadzenia. Ale dopiero im sie to udalo i nie jest to wcale tylko kwestia marketingu. Oni skumali, ze urzadzenie to nie jest tylko jego procesor i system, to jest tez filozofia interakcji i caly sukces apple polegal na tym, ze doskonale zrozumieli i mocno trzymali sie swojej filozofii (co jest moim zdaniem rowniez przyczyna ich stagnacji, ale to inna kwestia). nie mozesz ocenic czegos takiego na podstawie bebechow jakie to posiada bez wlasnego doswiadczenia z tym produktem, i wziecia pod uwage kontekstu rynkowego. widzialem kiedys interfejsy a'la minority report, zajebista sprawa, kto wie czy google czy inny gigant tego nie podchwyci i nie sprzeda? tylko ze to nie jest kwestia 'suchej' technologii.
Ty mi mowisz, ze tylko kioski, no a ja uzywalem tego wczoraj przez pare godzin i widze zupelnie realne korzysci jakie to daje. nie mowiac juz o tym, ze wlasnie, to sa kioski, a nie komputery osobiste. a tu nagle, jakby pominac wszystkie inne aspekty konstrukcji surface, masz laptopa z dotykowym ekranem. implikacje sa kurewskie, to w zadnym wypadku nie jest tylko jakis tam bajer. zreszta z tego co slyszalem to rynek juz zaczyna reagowac, mysle ze bedzie ogromny boom na aplikacje w ich appstorze.
@Ragoon > najszybsza opcja jaka przychodzi mi do glowy: wejdz na ubuntu.com, sciagnij live cd, wypal (tam sa raczej dosc dobre instrukcje do tego) i zobacz jak chodzi linux. jesli problem zniknie to prawdopodobnie lezy po stronie systemu.
edyta:
Ale po co do sciany? Ja go ustawiam zgodnie z przeznaczeniem, w takiej pozycji jak laptopa. I nawigacja po stronach internetowych jest bez porownania latwiejsza i szybsza niz za pomoca myszki , klawiatury czy nawet scrolla. wiem, dla kogos kto siedzi non stop na konsoli to herezje lamera, ale plynnosc i intuicyjnosc z jaka sie tego uzywa jest niesamowita. chcesz cos zobaczyc to po prostu kiwasz palcem. A to jest niewielkie urzadzenie, 11"zdaje sie, wiec nie trzeba wcale machac rekami. no ja Ci mowie tylko o wlasnych doswiadczeniach, a od lat siedze na normalnych laptopach i zawsze wiekszosc interakcji z komputerem robilem za pomoca klawiatury (umiem dosc szybko pisac bezwzrokowo wiec nie naleze do ludzi ktorzy potrzebuja prostoty rodem z ipada zeby w ogole ogarnac co sie dzieje).29a pisze: Dla testow przyczep sobie ten tablet do sciany i pracuj tak przez caly dzien.
no, i do tego jeden ruch, myk, i jest tablet. nie potrzeba zadnych dokow, zadnych obudow, po prostu zamykasz okladke w druga strone i masz regularny tablet ktory mozesz sobie trzymac w lozku na kolanach albo dac klientowi z interaktywna prezentacja projektu. to robi wrazenie, seriously.
Ostatnio zmieniony 25-11-2012, 10:42 przez Riven, łącznie zmieniany 2 razy.
- Raagoon
A jak to sprawdzić?;) Akcja zaczęła sie juz ponad miesiąc temu, ale po użyciu funkcji "napraw komputer" z płyty instalacyjnej i usunięciu niepotrzebnych rzeczy z dysku, objawy w większości ustapiły. Mam wrażenie jednak ze ten dysk ledwie trybi. Na szczescie miałem czas przenieść ważne rzeczy na dysk zewnętrzny. Ktoś mi mówił że to moze byc problem z pamięcią. Cóż, udało mi sie go na chwile uruchomic, ale pewnie gdy zaraz wroce sprawdzić, juz bedzie zrestartowany do jakiegos momentu lub zawieszony:/0ms pisze:W najgorszym wypadku moze to chyba byc plyta glowna - mialem kiedys podobna sytuacje. W takim ukladzie zadna reinstalka nie pomoze. Backup tez raczej nie wyjdzie inaczej niz przed podlaczenie dysku do innego kompa. Chlodzenie sprawne?
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Potraktuj kompa tym:
http://www.almico.com/sfdownload.php
Dysk tez mozesz tam sprawdzic.
A skoro objawy ustapily to plyta glowna raczej odpada.
Ekspertem nie jestem, btw.
http://www.almico.com/sfdownload.php
Dysk tez mozesz tam sprawdzic.
A skoro objawy ustapily to plyta glowna raczej odpada.
Ekspertem nie jestem, btw.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
sprawdź ram. jak masz dwie kości to wyjmij najpierw jedną i spróbuj odpalić. nie zarychci to włóż ją z powrotem a wyjmij drugą. jak masz tylko jedną kość to skołuj sobie skądś jakąś inną i podmień. miałem te same objawy kiedyś i właśnie zjebana kość ramu okazała się być przyczyną.Raagoon pisze:Mam kompa z Vistą od jakis sześciu lat. Jaki moze byc powód tego, ze wciąż sie wyłącza i występuje crush dump? Ciągłe błędy a dzis probuje bo uruchomic juz szósty raz:(
Dysk sprawdzalem.