Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Re: Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?
Dobry patronat to podstawa. Najlepiej wszystkich magazynów muzycznych jednocześnie, w dodatku tak żeby żaden o tym nie wiedział :DDD.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- 29a
- zaczyna szaleć
Na koncert iperytu proponuje gazete.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Tygodnik Powszechny sie nada w sam raz.
-
- weteran forumowych bitew
naprawdę sądzisz, że jakaś sensowna (duża) firma wyłożyłaby pieniądze na festiwal kapel o wiadomym zabarwieniu ideologicznym?Wężon pisze:To pewne. Frapuje mnie jeszcze jedna sprawa odnośnie finansowania koncertów - może ktoś z Was miał styczność z zagadnieniem. Czy organizatorzy koncertów bm/dm próbowali albo próbują pozyskiwać sponsorów takiego przedsięwzięcia? Ostrożnie zakładam, że chyba nie bardzo? Wnioskuję z tego, jak przebiegały koncerty, na których dotychczasowo byłam.beastov23 pisze: W skrócie: dobre chęci to za mało, a praktyki u mistrzów często kończą się wyrobieniem sobie złych nawyków jak i pogłębieniem problemu.
Ostatnio zmieniony 15-12-2012, 11:47 przez Vitriol, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Patronat to nie to samo co sponsoring i zawarcie ze sponsorem konkretnej umowy cywilnoprawnej, żeby dofinansował przedsięwzięcie. Przecież to chyba oczywiste? No ludzie, co Wy :/
-
napisałaś o sponsorach, nie patronach :)
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę, że dlaczego nie? Generalnie pozyskiwanie sponsorów do prostych rzeczy nie należy, ale biznes to biznes, przekonania ideologiczne schodzą na dalszy plan, jeśli jest interes do zrobienia. No i firma nie musi być sensowna. Ważne, żeby zobowiązała się umową i dała kasę.Vitriol pisze: naprawdę sądzisz, że jakaś sensowna firma wyłożyłaby pieniądze na festiwal kapel o wiadomym zabarwieniu ideologicznym?
Ewentualnie myślę tak dlatego, bo się we mnie Żyd odzywa i sieje podszepty.
Skoro Nergal został wykorzystany przez producenta jako "twarz" napoju energetyzującego, to podejrzewam że jeśli jakaś firma zwietrzy w tym niezły interes, to pójdzie na taki pomysł jak wsparcie koncertu BM. No i przecież szukać można także poza granicami Polski, gdzie mentalność jest nieco inna.
- empir
Jeśli ma jeszcze te kilkanaście lat to pisze na swoim poziomie. Większość z nas w podstawówce bredziła bez pomocy alkoholu ;)beastov23 pisze:Piszesz straszne bzdury. Niby oszczędnie, ale sposób pojmowania pewnych zjawisk jest na poziomie zbuntowanego nastolatka. Z
- 29a
- zaczyna szaleć
Ale to ta firma spoza polski sprzedaje cos w polsce? Dla sponsora musi byc zysk. Co ma do zaoferowania najebana grupa metalowcow? Jedyny sponsor realny to browary, ale te odpadaja na imprezach klubowych bo klub moze miec lojalke z innym dystrybutorem.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Tak, ale to nie do Ciebie :-) Tylko odnośnie trzech komentarzy wyżej.Vitriol pisze:napisałaś o sponsorach, nie patronach :)
-
nergal jest celebrytą, a co za tym idzie - marką samą w sobie i uprzejmym, uśmiechającym się do kamer panem. resztę sobie dopisz samaWężon pisze:Myślę, że dlaczego nie? Generalnie pozyskiwanie sponsorów do prostych rzeczy nie należy, ale biznes to biznes, przekonania ideologiczne schodzą na dalszy plan, jeśli jest interes do zrobienia. No i firma nie musi być sensowna. Ważne, żeby zobowiązała się umową i dała kasę.Vitriol pisze: naprawdę sądzisz, że jakaś sensowna firma wyłożyłaby pieniądze na festiwal kapel o wiadomym zabarwieniu ideologicznym?
Ewentualnie myślę tak dlatego, bo się we mnie Żyd odzywa i sieje podszepty.
Skoro Nergal został wykorzystany przez producenta jako "twarz" napoju energetyzującego, to podejrzewam że jeśli jakaś firma zwietrzy w tym niezły interes, to pójdzie na taki pomysł jak wsparcie koncertu BM. No i przecież szukać można także poza granicami Polski, gdzie mentalność jest nieco inna.
btw. rozbawił mnie post o tym, gdzie gra mors. jak nie mgła to hate:D czekam na kolejne typy!:D
Kto może finansować? Np. te branże, które mają jakieś obwarowania dotyczące reklamy w mediach. Dajmy na to, producenci alkoholu albo wyrobów tytoniowych. Akurat najebani metalowcy to dla nich target - z całym szacunkiem dla użytkowników tego forum :-)29a pisze:Ale to ta firma spoza polski sprzedaje cos w polsce? Dla sponsora musi byc zysk. Co ma do zaoferowania najebana grupa metalowcow? Jedyny sponsor realny to browary, ale te odpadaja na imprezach klubowych bo klub moze miec lojalke z innym dystrybutorem.
Dalej - przecież na pierwszy rzut oka o wiele więcej wiesz o kliencie niż tylko to, że jest najebanym metalowcem. Przykładowo: wielu spośród Was ma żony i dzieci, uogólniając - zamykacie się w pewnym przedziale wiekowym (z nielicznymi wyjątkami) i w większości jesteście mężczyznami. Piszecie na forum, więc korzystacie z komputera i z netu. Piszę to dlatego, że zebrawszy te informacje, możliwe jest stworzenie profilu potencjalnego bywalca takich muzycznych spędów. A mając taki profil, można się zastanawiać, które firmy mają z nim zbieżny target - i do nich uderzać z takimi prośbami. Wiem, że wiele takich firma mało pasuje do takiego koncertu, ale przecież poza muzyką i alkoholizowaniem się na koncercie musicie też coś jeść, ubierać się, z czegoś na co dzień korzystać. No i podejrzewam, że łatwo byłoby przekonać taką firmę, że oto uderza w odbiorców niszowych, których potencjał nabywczy jeszcze nie został wyeksploatowany przez konkurencję - a to dzięki pewnym stereotypom dotyczącym fanów metalu.
Kurde. Rozgryzła nas. Rozebrała na części pierwsze. Odarła z tajemnicy, niemal z godności.
- beastov23
To jak z reklamami w pismach muzycznych, które nie mogły się utrzymać na rynku. Moim zdaniem sprzedanie takiego targetu jakim jest przeciętny konsument metalowych koncertów firmie, która miałaby wyłożyć pieniądze na niszowy koncert jest skazane na porażkę. Nawet nie mam na myśli możliwych kontrowersji odnośnie tematyki poruszanej przez zespoły.Wężon pisze:To pewne. Frapuje mnie jeszcze jedna sprawa odnośnie finansowania koncertów - może ktoś z Was miał styczność z zagadnieniem. Czy organizatorzy koncertów bm/dm próbowali albo próbują pozyskiwać sponsorów takiego przedsięwzięcia? Ostrożnie zakładam, że chyba nie bardzo? Wnioskuję z tego, jak przebiegały koncerty, na których dotychczasowo byłam.beastov23 pisze: W skrócie: dobre chęci to za mało, a praktyki u mistrzów często kończą się wyrobieniem sobie złych nawyków jak i pogłębieniem problemu.
Są na pewno bardziej spektakularne sposoby na wyrzucanie pieniędzy, heh.
Ostatnio zmieniony 15-12-2012, 12:17 przez beastov23, łącznie zmieniany 2 razy.
maximum walrus yields maximum walrus
:3
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
eee no jakos nie widze możliwości żeby na jakims elitarnym koncercie bm gdzie przychodzi 200-300 osob jakiś sponsor znalazł sposobność na zarobienie kasy. może ew. firmy odzieżowe nie związane bezpośrednio z zespołami , cos w stylu thor steinar? :D i tak slabo to widze, 90% ma już 3/4 szafy w koszulkach i bluzach z runami.
this is a land of wolves now
To już było. Patrz Marlboro i Jarocin pod kierownictwem Wojewódzkiego (tego Wojewódzkiego). To był koniec tej imprezy. Wydawało się, że duży sponsor jest gwarancją sukcesu. To była wielka pomyłka. Nie bez udziału zbuntowanej, radykalnej publiki oraz sympatycznej firmy ochroniarskiej. Niekończące się bitwy-gonitwy, do reszty pogrzebały sens całego przedsięwzięcia.
- beastov23
Użytkowniku Wężon - dla niewprawnego oka dobrze kombinujesz, ale już po chwili wychodzi na jaw, że popełniasz typowy, metalowo-studencki błąd. Gdyby było tak jak piszesz, to byłoby inaczej niż jest obecnie. Nie mam dnia na rozpisywanie się, dlatego liczę, że jak sobie dobrze powróżysz, to zrozumiesz.
- empir
Sponsora to można pozyskać przy dużym festiwalu (np. metalmania) albo dużych nazwach (np. slayer).
Jak na koncert ma przyjść kilkaset osób to średnio się to sponsorom/partnerom/mecenasom opłaca.
Tu organizator musi tak kalkulować aby nie był w plecy.
Tak to widzę jako bywalec koncertów.
Jak na koncert ma przyjść kilkaset osób to średnio się to sponsorom/partnerom/mecenasom opłaca.
Tu organizator musi tak kalkulować aby nie był w plecy.
Tak to widzę jako bywalec koncertów.
- ultravox
:DRiven pisze:elitarnym
- beastov23
Typowe przeświadczenie, z którego wielu nie wyrasta. To cenne, by nie stłamsić w sobie słodkiej naiwności przedszkolaka.ultravox pisze::DRiven pisze:elitarnym