hola hola, uważać semożna co se komus sie żywnie podobaRandom Apex pisze:Jakim prawem? Drone, nie sądzę, byś przeczytał za mało książek, żeby wydawać takie sądy :-)Drone pisze:Jako że uważam Schulza za najwybitniejszego polskiego pisarza w ogóle
Malarstwo
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Blackult
- rasowy masterfulowicz
Re: Malarstwo
+535Blackult pisze:hola hola, uważać semożna co se komus sie żywnie podobaRandom Apex pisze:Jakim prawem? Drone, nie sądzę, byś przeczytał za mało książek, żeby wydawać takie sądy :-)Drone pisze:Jako że uważam Schulza za najwybitniejszego polskiego pisarza w ogóle
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Mało tego, uważam, że Schulz to jeden z najwybitniejszych pisarzy wszech czasów. Goethe, Kafka, Czechow - to są równoważne mu figury.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Random Apex
- weteran forumowych bitew
W mojej opinii porównywać warto tylko w okresie danej epoki - ciężko mi przyrównać Schulza do Balzaka, a Balzaka do Żeromskiego, trzeba mieć jednak jakiś rozsądek :-)
You've got nothing to lose but your lives.
- Drone
Balzak i Żeromski przy Schulzu nie istnieją tak czy inaczej.
Tak jak Metallica i Slayer przy VOIVOD. Nie oszukujmy się...Ktoś kiedyś musi to powiedzieć.
- Random Apex
Co za głupia opinia :D Balzak rozkłada na łopatki wszelkich pisarzy późniejszych od niego, jeśli chodzi o opisy oraz charakterystykę postaci, która u niego w całej (!!!) Komedii Ludzkiej jest po prostu majstersztykiem pisarskim godnym naśladowania. Schulz nawet nie zbliżył się do tego ideału, możliwe, że nawet nie próbował, bo miał zupełnie inne założenia, jeśli chodzi o przekaz jego twórczości, niż Balzak. Stąd właśnie nierówność porównań - to tak, jakbym porównywała Slayera do DsODrone pisze:Balzak i Żeromski przy Schulzu nie istnieją tak czy inaczej.
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
w życiu bym nie powiedział, że jakiś autor lub nawet grupa autorów są tymi najwybitniejszymi w historii. mogę powiedzieć, że najwięcej przyjemności czerpię z lektury Platona i Martina Heideggera, ale nie powiedziałbym, że są najwybitniejsi, choć sam przed sobą tak właśnie uważam :)
co innego jednak twierdzenie apofantyczne, a co innego własne oczekiwania i preferencje. nie mylmy tych dwóch rzeczy, w ten sposób powstają ideologie, a ideologia to tylko namiastka myślenia...
co innego jednak twierdzenie apofantyczne, a co innego własne oczekiwania i preferencje. nie mylmy tych dwóch rzeczy, w ten sposób powstają ideologie, a ideologia to tylko namiastka myślenia...
- Random Apex
Pięknie napisane i całkowicie się z Tobą zgadzam.Bonny pisze:w życiu bym nie powiedział, że jakiś autor lub nawet grupa autorów są tymi najwybitniejszymi w historii. mogę powiedzieć, że najwięcej przyjemności czerpię z lektury Platona i Martina Heideggera, ale nie powiedziałbym, że są najwybitniejsi, choć sam przed sobą tak właśnie uważam :)
To to kurwa jego mać właśnie. Fakt ,że jestem kibicem Wisły, nie znaczy wcale, że nie jestem z Prokocimia, a jak wiemy , mądremu dość.Bonny pisze:w życiu bym nie powiedział, że jakiś autor lub nawet grupa autorów są tymi najwybitniejszymi w historii. mogę powiedzieć, że najwięcej przyjemności czerpię z lektury Platona i Martina Heideggera, ale nie powiedziałbym, że są najwybitniejsi, choć sam przed sobą tak właśnie uważam :)
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Co za bzdury. Najlepszym pisarzem wszechczasów był Wieniedikt Jerofiejew.
Ostatnio zmieniony 24-12-2012, 22:53 przez 83koper83, łącznie zmieniany 1 raz.
Kerosene keeps me warm.
-
- postuje jak opętany!
83koper83 pisze:Co za bzdury. Najlepszym pisarzem wszechczasów był Wieniedikt Jerofiejew.

nigga plz...
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
No chyba że On. Albo ten drugi geniusz, co to popełnił przesławny "Pierd wiatru".
Kerosene keeps me warm.
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
- Drone
Porównanie całkiem słusznie i zasadne, bo wiemy, że DsO > SLAYER.Random Apex pisze:Co za głupia opinia :D Balzak rozkłada na łopatki wszelkich pisarzy późniejszych od niego, jeśli chodzi o opisy oraz charakterystykę postaci, która u niego w całej (!!!) Komedii Ludzkiej jest po prostu majstersztykiem pisarskim godnym naśladowania. Schulz nawet nie zbliżył się do tego ideału, możliwe, że nawet nie próbował, bo miał zupełnie inne założenia, jeśli chodzi o przekaz jego twórczości, niż Balzak. Stąd właśnie nierówność porównań - to tak, jakbym porównywała Slayera do DsODrone pisze:Balzak i Żeromski przy Schulzu nie istnieją tak czy inaczej.
- Drone
Określone myślenie to tylko podzbiór konceptu ideologicznego, na który składa się też warstwa symboliczno-dogmatyczna.Bonny pisze:w życiu bym nie powiedział, że jakiś autor lub nawet grupa autorów są tymi najwybitniejszymi w historii. mogę powiedzieć, że najwięcej przyjemności czerpię z lektury Platona i Martina Heideggera, ale nie powiedziałbym, że są najwybitniejsi, choć sam przed sobą tak właśnie uważam :)
- Random Apex
Twierdzenie, że Schulz jest najwybitniejszym pisarzem świata, jest okropnym przekłamaniem w Twoim przypadku :-) gdy przeczytasz wszystkie książki świata i nadal tak będziesz twierdzić, to i tak nadal będzie tylko i wyłącznie Twoja opinia, która jest niemiarodajna i nie ma się co strzępić na jej temat :-)Drone pisze: Porównanie całkiem słusznie i zasadne, bo wiemy, że DsO > SLAYER.
BALZAK FTW
- Drone
Niemniej jednak mam prawo ją wyrazić, a szeroka publiczność zapamięta ją i - być może - uzna za obiektywnie słuszną.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
choroba postepuje :) choc jak znam zycie, pomysliłes pigułkiDrone pisze: Porównanie całkiem słusznie i zasadne, bo wiemy, że DsO > SLAYER.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.