GÓRY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- evildead
- weteran forumowych bitew
Re: GÓRY
idea też zajebista - wyprawa po zwłoki, co do której sam organizator stwierdził że środki zbierze prywatnie, współfinansowana z ministerstwa SPORTU, lol
niech se wpiszą do statutu "finansowanie pogrzebów"
niech se wpiszą do statutu "finansowanie pogrzebów"
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
W teorii wiem, na czym polega himalaizm, w toerii, bo z książek, a po górach chodzę amatorsko od lat, ale do kurwy nędzy, współfinansowanie wyprawy po ciała z pieniędzy podatników, to jest dla mnie jakiś totalny kretynizm! W dodatku niebezpieczny precedens.
- evildead
Drone pisze:Słyszałem głosy - choć zastrzegam, że nie wiem, na ile są prawdziwe - że może chodzić też o ubezpieczenie. Dopóki nie ma zwłok, osoba uznawana jest za zaginioną, a nie zmarłą.
tu bym nie wierzył szczególnie - koszt organizacji takiej wyprawy pewnie pochłonie całośc przyszłego ubezpieczenia, poza tym taki proces (uznanie zaginionego za zmarłego) trochę trwa, ale nie w nieskończonosc (rok bodajże)
notamiast nie raz nie dwa zdarzały się fikcyjne pogrzeby w tym celu (najsłynniejszy to chyba przypadek Kukuczki) - no ale to było zanim wyprawy wlazły na facebook, i nic się nie może ukryc
-
- w mackach Zła
Cwaniaki, niech to zrobią zimą to dopiero będzie COŚ ;)[V] pisze:a jeśli chodzi o Nanga Parbat,to jest dla mnie przejście które rozpieprza mózg
http://drytooling.com.pl/serwis/newsy/h ... no-zdobyta
- Random Apex
Ale z tego, co wyczytałam, to oni nie chcą znosić zwłok i transportować ich do Polski :) tylko zrobić im pogrzeb na górze. Tam raczej urzędnika czy księdza zabierać nie będą - to będzie tylko rytuał.evildead pisze:Drone pisze:Słyszałem głosy - choć zastrzegam, że nie wiem, na ile są prawdziwe - że może chodzić też o ubezpieczenie. Dopóki nie ma zwłok, osoba uznawana jest za zaginioną, a nie zmarłą.
tu bym nie wierzył szczególnie - koszt organizacji takiej wyprawy pewnie pochłonie całośc przyszłego ubezpieczenia, poza tym taki proces (uznanie zaginionego za zmarłego) trochę trwa, ale nie w nieskończonosc (rok bodajże)
notamiast nie raz nie dwa zdarzały się fikcyjne pogrzeby w tym celu (najsłynniejszy to chyba przypadek Kukuczki) - no ale to było zanim wyprawy wlazły na facebook, i nic się nie może ukryc
You've got nothing to lose but your lives.
- evildead
tam nie trzeba urzędnika, czy lekarza z aktem zgonu - wystarczy oświadczenie uczestników "tak, to był on, pochowaliśmy ciało, nie żyje"
-
- mistrz forumowej ceremonii
mission impossible;)Raf pisze:Cwaniaki, niech to zrobią zimą to dopiero będzie COŚ ;)[V] pisze:a jeśli chodzi o Nanga Parbat,to jest dla mnie przejście które rozpieprza mózg
http://drytooling.com.pl/serwis/newsy/h ... no-zdobyta
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
-
- zaczyna szaleć
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
W takiej sytuacji bardziej by wchodziło w rachubę stwierdzenie zgonu (do którego potrzebne są okoliczności, przy których zgon jest niewątpliwy), niż uznanie za zmarłego, które faktycznie może trochę trwać.evildead pisze:Drone pisze:Słyszałem głosy - choć zastrzegam, że nie wiem, na ile są prawdziwe - że może chodzić też o ubezpieczenie. Dopóki nie ma zwłok, osoba uznawana jest za zaginioną, a nie zmarłą.
The madness and the damage done.
- Random Apex
W takich sytuacjach, gdzie praktycznie niemożliwym jest dotarcie do zwłok, prowadzi się postępowanie sądowe wraz z przesłuchaniami, tutaj będą pewnie przesłuchania uczestników po powrocie do Polski, w celu stwierdzenia śmierci tych dwóch himalaistów - to głównie potrzebne rodzinom do uzyskania zaświadczenia o zgonie. Istnieją tu zupełnie inne, mocne przesłanki o tym, że nie żyją - nie trzeba zdjęcia zwłok ani pogrzebu, a można przyśpieszyć procedurę uznania za zmarłego.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Dobra, nie będę się czepiał, bo jednak okoliczności nie są tego warte; ale tak na przyszłość - procesowo i prawno-materialnie stwierdzenie zgonu to nie jest to samo co uznanie za zmarłego.Random Apex pisze:W takich sytuacjach, gdzie praktycznie niemożliwym jest dotarcie do zwłok, prowadzi się postępowanie sądowe wraz z przesłuchaniami, tutaj będą pewnie przesłuchania uczestników po powrocie do Polski, w celu stwierdzenia śmierci tych dwóch himalaistów - to głównie potrzebne rodzinom do uzyskania zaświadczenia o zgonie. Istnieją tu zupełnie inne, mocne przesłanki o tym, że nie żyją - nie trzeba zdjęcia zwłok ani pogrzebu, a można przyśpieszyć procedurę uznania za zmarłego.
The madness and the damage done.
- chaos
- w mackach Zła
o kurwa, ciekawe czy się połamałStygmat pisze:http://sportowybar.pl/3260/masakra
- Random Apex
- atak Bieleckiego na K2 w 2012 roku, chyba jeszcze nie było tutaj
-
- mistrz forumowej ceremonii
Jakiś polak zaginął na Elbrusie.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... -ratunkowa
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... -ratunkowa
- evildead
wróciły chłopaki, dzisiaj bardzo ciekawa konferencja była
zdjęcia ze szczytu boskie: http://www.tvn24.pl/zdjecia/atak-szczyt ... lista.html
(no może poza glutami ;) )
wielka szkoda że marketingowo nie skonsumują tego ogromnego osiągnięcia
trzymam kciuki za Nangę za rok!
zdjęcia ze szczytu boskie: http://www.tvn24.pl/zdjecia/atak-szczyt ... lista.html
(no może poza glutami ;) )
wielka szkoda że marketingowo nie skonsumują tego ogromnego osiągnięcia
trzymam kciuki za Nangę za rok!