Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

01-03-2013, 03:19

Peebuls pisze:Kwestia jest też taka, że XP mam legalnie i zawsze jakieś aktualizacje wpadną, a 7 i 8 musiałbym kraść :).
Sklepy pozamykali?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

01-03-2013, 11:48

est pisze:
Olo pisze:a to nie jest domyślna opcja Firefoxa?
chyba nie, bo otwiera mi się jakis zjebany websearch, który uaktywnil sie po próbie instalacji office'a z sieci.
byrgh pisze:nie łatwiej po prostu umieścić w pasku stronę startową np. na pierwszym miejscu? ;) wówczas tylko klikasz rolkę i voila :)
wolę bez klikania, kwestia przyzwyczajeń:)
wywal ten websearch: http://www.bleepingcomputer.com/forums/ ... h-toolbar/
wtedy przy ctrl+t powinno otwierać ci się okno z tymi miniaturkami stron ostatnio/często otwieranych/przypiętych.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
uglak

01-03-2013, 17:06

Riven pisze:ósemka jest oczywiście lepsza od siódemki, pod każdym względem, a przed wszystkim jest szybsza i ma lepszy task manager. no ale downy w necie istnieją, owszem
moze mam dziwny komputer, ale kurwa... we wszystko uwierze, ale szybsza? sam menadzer rozruchu laduje sie rok w porownaniu do xp/visty/7/linuksow, a gdzie tam jeszcze do uruchomienia systemu.
moze zaczalbym szukac jakichs pozytywow, ale kulejaca ergonomia i wywalajace sie co kilkanascie minut sterowniki do karty graficznej skutecznie zniechecily mnie do blizszego zapoznania sie z tym tworem
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

01-03-2013, 17:16

z tym task managerem punkt dla Ciebie, faktycznie laduje się dziwnie długo (otwieram go raz na ruski rok wiec dlatego o tym zapomniałem). nie mniej boot od zera na każdym z komputerow na których testowalem trwa wyraźnie krócej niż win7. jeden z nich to był solidny zlom - a osemka o dziwo wyciąga z niego znacznie więcej soku niż 7.

jeśli chodzi o ergonomie - nie będę już dyskutowal o metro itp., bo to było tutaj przerabiane, chyba nawet w tym temacie - w skrocie, trzeba mieć ekran dotykowy. a jak się go nie ma, to jest stary dobry windows 7 z wieloma małymi, ale dobrymi zmianami w interfejsie i o ogolnie poprawionej estetyce. tak wiec - instalując osomke mamy wszystko to co w 7 + pare fajnych usprawnień i lepsze GUI. a jeśli Ci się jebie karta - coz no, bywa, jak to mawiają linuksowcy: U MNIE DZIALA :D.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Loathe
postuje jak opętany!

07-03-2013, 13:55

Nie będę zaśmiecał szanowne forum i tworzył nowego wątku, dlatego na łamach tego proszę o pomoc.
Czy tablet Asus Transformer Pad TF300T bedzie dobrym wyborem? Tablet ma być zamiennikiem trochę nieporęcznego notebooka w podróż czy na uczelnię: głównie do przeglądania stron www, pdf, multimedialnej rozrywki, tworzenia dokumentów etc.
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

07-03-2013, 14:11

jeśli przez dokumenty masz na myśli cos co nie wymaga bardziej złożonego formatowania, recenzji itp, to pewnie.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
hcpig

16-03-2013, 16:09

Polećcie jakiś (najlepiej freeware) program, który otworzy .mdx, demon odpada.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

16-03-2013, 18:02

Alcohol 120%
ale dlaczego nie demon? zawsze można zainstalować wersje lite, która jest free i bez adware
Awatar użytkownika
hcpig

16-03-2013, 18:18

Bo zjebał mi się Demon Lite, wiesza sie i instalka i unistalka i sam program, musiałem wyjebać manualnie ale odpala się Demon Pro tyle że przy próbie mountowania wyskakuje 'You need to have at least one drive', no to załączam wszyskie opcje z 'add xxx virtual drive' ale nic, dalej wyskakuje ten komunikat.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

16-03-2013, 18:28

najlepiej byłoby go całkowicie odinstalować, łącznie z wpisami w rejestrze (np. programem Revo Uninstaller) i spróbować ponownej instalacji. Chociaż jak już ręcznie zabrałeś się do deinstalacji to może go już nie czytać ten program, można by przeczyścić rejestr CCleanerem, a jak nie pomoże no to ręcznie.
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

18-03-2013, 08:35

hihiś, google postanowilo google readera wylaczyc ;), od razu wszystkie odpowiedniki dostaly ddosa.
Jakby ktos szukal skutecznego zamiennika to:
http://feedly.com - bardzo fajny interfejs, i maja wlasny storage engine napisac zeby utrzymac funkjonalnosc po zamknieciu gr
http://newsblur.com - ciekawy i bardzo funkcjonalny czynik - aktualnie z niego korzystam juz od ~pol roku
http://www.tt-rss.org/ - to chyba jest do samodzielnego postawienia, ale interfejs bardzo przypomina GR wiec jak sie ktos przyzwyczail to czemu nie.

Juz pare innych stron zapowiedzialo tworzenie wlasnego systemu - np http://digg.com - aczkolwiek podejzewam ze oni maja juz wlasny wewnetrzny agregator na potrzeby tworzenia newsow.
Rozumiem tutaj kork google. Teraz wszyscy korzystaja z facebookow, google plusow czy flipboardow, wiec przejmowanie sie garstka uzytkownikow ktorej w dodatku ciezko cos sprzedac bo z premedytacja pomija wchodzenie na strony i wyswietlanie reklam, kiepsko na takich zarobic. Z drugiej strony dzieki temu ruchowi pan od newsblur mial np skok o 60.000 uzytkownikow w przeciagu weekendu (120%) wiec jego jednoosobowy projekt dostal poteznego kopa.

Mnie do ponownego uzywania rssow zmusily wlasnie facebooki i inne, bo ich stream pozycjonuje newsy wg wlasnego algorytmu i nie mozna wyswietlic tylko informacji nieprzeczytanych, przez co czlowiek zmuszony jest po np kilkudniowej absencji do przewijania feedu przez pare ekranow zeby znalezc w ktorym miejscu skonczyl. Niektorym to sie moze podobac ale ja wole samemu oznaczac czy dana informacja zostala przez mnie przeczytana czy nie.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

22-03-2013, 08:22

W jaki sposób mozna kalibrować monitor? Ściągnąłem plik ICC i co dalej?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

22-03-2013, 08:31

w win7 prawy przycisk myszy->personalizuj->ekran->kalibruj kolor
est

29-03-2013, 12:42

Czy można do modemu z Neo podłaczyć telefon? Jak? Filtry mam, proszę o schemat.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-03-2013, 12:46

est pisze:proszę o schemat.
Obrazek
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

29-03-2013, 13:53

Ładny :D ale modem nie ma dwóch gniazdów RJ 11 :(
Awatar użytkownika
Drone

29-03-2013, 14:17

est pisze:Czy można do modemu z Neo podłaczyć telefon? Jak? Filtry mam, proszę o schemat.
Do gniazdka w ścianie rozgałęziacz RJ-11, potem w jedną gałąź telefon, w drugą filtr, a za filtrem modem.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
est

29-03-2013, 14:40

Drone pisze:
est pisze:Czy można do modemu z Neo podłaczyć telefon? Jak? Filtry mam, proszę o schemat.
Do gniazdka w ścianie rozgałęziacz RJ-11, potem w jedną gałąź telefon, w drugą filtr, a za filtrem modem.
Tak, to była najprostsza opcja, ale nie mam dojścia do gniazdka, tzn. równałoby się to z przeciąganiem kabla na parter czego nie chcę robic w tydzień po remoncie :)

Dlatego właśnie pytałem czy można jakoś z modemu podpiąć telefon. Morfi schemat do dupy. Dwója :)
Awatar użytkownika
Drone

29-03-2013, 15:35

To odwrotnie: rozgałęziacz do gniazda w modemie, kabel telefoniczny do jednego wtyku, telefon do drugiego przez filtr.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
est

29-03-2013, 22:36

Nieeee, no przecież kabel łączacy gniazdko telefoniczne z modemem jest już "za filtrem". Drugi filtr zadziała odfiltrowywująco? Już kurde nic nie wiem :)
ODPOWIEDZ