Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

Re: Smartfon

22-03-2013, 09:38

Wracam z tematem czytników e-booków - ktoś ma, jak się sprawdza, jaka marka, jakie wady, jaki koszt? Trochę kręciłam się w temacie zakupu, ale jestem zielona i nie wiem, co chcę - wiem tylko, że interesuje mnie coś w rodzaju tego całego Kindle, bo bateria długo trzyma, a ekran się nie świeci jak psu jajca - tylko jaka tego jest żywotność? Jest to bardziej praktyczne niż książka, jak ma się do tego ekologia i życie w zgodzie z naturą? Wiem, że i tak tego nikt nie przeczyta, oprócz Rivena, więc zapytam: Riven, wiesz coś ciekawego na temat czytników? Masz co polecić?
You've got nothing to lose but your lives.
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

22-03-2013, 09:43

sam się interesowałem swego czasu czytnikiem e-book i ponoć godne uwagi są tylko Amazon Kindle, a to z tego względu, że mają opatentowany wyświetlacz imitujący kartkę papieru. Wydatek rzędu min. 4-5 stów więc tania zabawka to to nie jest. te tańsze to w zasadzie nic innego jak byś sobie wrzuciła książkę na telefon z dużym wyświetlaczem.
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

22-03-2013, 09:49

Właśnie ostatnio dotykałam tego Kindla i to całkiem interesujące urządzenie - podoba mi się ten wyświetlacz - to jest ten cały e-ink? Podobno żywotność baterii do 5 tygodni czytania po kilka godzin dziennie, ale chciałabym sprawdzić tę informację, czy to rzeczywiście realne. Te świecące wyświetlacze mnie praktycznie nie interesują, za krótko tam bateria trzyma i nie urządza mnie ładowanie co 7-8 godzin czytania.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-03-2013, 10:39

jebac kindle, urządzenie dla biednych. używam tylko okazjonalnie. jeśli już kupować to paper white, tradycyjny ma zjebany ekran

kurwa, rozjebalem ekran w telefonie :( czyli albo 5 stow w plecy za digitalizer albo tysiaczki za s3...ja jebie, jednak s2 nie jest nieśmiertelny :(. najgorsze ze nie upadł mi ani nic, wyciągnąłem z kieszeni i huj :-(
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

22-03-2013, 10:42

Riven pisze:jebac kindle, urządzenie dla biednych. używam tylko okazjonalnie. jeśli już kupować to paper white, tradycyjny ma zjebany ekran
Co jest nie tak z tym ekranem? Paperwhite kosztuje 8 stówek, to już zaczyna być sporo na coś, co może otwierać książki :-) aż takim hipsterem burżujem chyba nie jestem
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-03-2013, 15:03

niska rozdzielczość. nie mam sokolego wzroku, a widzę piksele i mnie wkurwiaja ;). paper white ma gęstość pikseli zdaje się podobna do nexusa, a więc jest szansa, że literki wyglądają zajebiście.

kurwaaaaaaaaaaaaa :-( :-( :-(
Załączniki
uploadfromtaptalk1363960982409.jpg
uploadfromtaptalk1363960982409.jpg (88.54 KiB) Przejrzano 1502 razy
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

22-03-2013, 15:26

Tymczasem mój telefon dla biedaków i polaczków działa i ma się dobrze.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

22-03-2013, 15:39

Random Apex pisze:Właśnie ostatnio dotykałam tego Kindla i to całkiem interesujące urządzenie - podoba mi się ten wyświetlacz - to jest ten cały e-ink? Podobno żywotność baterii do 5 tygodni czytania po kilka godzin dziennie, ale chciałabym sprawdzić tę informację, czy to rzeczywiście realne. Te świecące wyświetlacze mnie praktycznie nie interesują, za krótko tam bateria trzyma i nie urządza mnie ładowanie co 7-8 godzin czytania.
Mam (wygrałem w konkrsie) i polecam. Bateria rzeczywiście trzyma 5-6 tyg, krócej jeśli łączysz się wi-fi.
Riven pisze:niska rozdzielczość. nie mam sokolego wzroku, a widzę piksele i mnie wkurwiaja ;). paper white ma gęstość pikseli zdaje się podobna do nexusa, a
to urządzenie służy do czytania książek - do niczego innego (przeglądanie internetu e technologii e-ink to robota dla cierpliwych). zatem paperwhite jest właśnie dla dekli, co żeby przecytać książkę potrzebują okrągłych literek :) a tak poważnie, przez rok zdarzyło mi sie tylko raz że nie mogłem poczytać bo nie było wystarczająco jasno - wtedy przydałby się paperwhite. skórka nie warta wyprawki
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-03-2013, 15:45

rotfl, to zes dojebal. oczywiście ze do książek, i ja jednak lubię jak litery wyglądają jak litery a nie jak gowno w 800x600. paper white dla dekli, lol .

@headcrab ten i tak przeżył whuj, iPhonea rozwalilbym po miesiącu. cóż no, 5 stow w plecy bo jednak nie ma sensu kupować s3
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

22-03-2013, 17:08

Random Apex pisze:
Riven pisze:jebac kindle, urządzenie dla biednych. używam tylko okazjonalnie. jeśli już kupować to paper white, tradycyjny ma zjebany ekran
Co jest nie tak z tym ekranem? Paperwhite kosztuje 8 stówek, to już zaczyna być sporo na coś, co może otwierać książki :-) aż takim hipsterem burżujem chyba nie jestem
Nic, chyba ze planujesz czytac z odleglosci 2cm. A do oswietlenia sa lampki - niektore okladki (oficjalne rowniez) maja je wbudowane. Co do baterii to miesiac wytrzyma spokojnie.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

22-03-2013, 17:14

Random Apex pisze:Wracam z tematem czytników e-booków - ktoś ma, jak się sprawdza, jaka marka, jakie wady, jaki koszt? Trochę kręciłam się w temacie zakupu, ale jestem zielona i nie wiem, co chcę - wiem tylko, że interesuje mnie coś w rodzaju tego całego Kindle, bo bateria długo trzyma, a ekran się nie świeci jak psu jajca - tylko jaka tego jest żywotność? Jest to bardziej praktyczne niż książka, jak ma się do tego ekologia i życie w zgodzie z naturą? Wiem, że i tak tego nikt nie przeczyta, oprócz Rivena, więc zapytam: Riven, wiesz coś ciekawego na temat czytników? Masz co polecić?
Byla o tym mowa w temacie - poszukaj postow witchfindera, bo sie naprodukowal o czytnikach
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-03-2013, 17:47

0ms, współczuję wady wzroku ;).
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

22-03-2013, 17:50

Headcrab pisze:Tymczasem mój telefon dla biedaków i polaczków działa i ma się dobrze.
i cebulaków !!!
Obrazek
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

22-03-2013, 22:23

Riven pisze:rotfl, to zes dojebal. oczywiście ze do książek, i ja jednak lubię jak litery wyglądają jak litery a nie jak gowno w 800x600. paper white dla dekli, lol .
LOL, zatem twierdzisz, że dostrzeżesz więcej detali w tekście i odkryjesz na nowo książkę przesiadając się na paperwhite ? książka to książka. no chyba że jeszcze nie wyszedłeś poza czytanki z obrazkami, wtedy większa rozdzielczość ma uzasadnienie :)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-03-2013, 09:11

ja pierdole, gościu, jak dla mnie możesz czytać nawet w vga, mnie po prostu meczy czytanie znaków jak mi napierdalaja piksele. bardzo fajnie ze sobie kupiłeś kindle, brawo Jasiu, ale 800x600 to jest niska rozdzielczość i tyle. to jest tak jakbym sobie kupił chujowo wydrukowana książkę. natomiast twoje uwagi... ja pierdole... tak jakby biedak wrzucal na kogoś kto sobie kupił odtwarzacz blue ray bo u niego na vhsie wszystko widać i całe przesłanie tytanika zrozumiał :dddddd

btw polecam sprawdzić znaczenie słowa implikacja
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

23-03-2013, 10:23

Ale na serio tak bardzo ciężko i niekomfortowo się czyta? Moja wada wzroku zaokrągla litery i robi efekty 3D, więc może mi to nie będzie przeszkadzać ;-)
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

23-03-2013, 10:49

Nie. Pikseli z normalnej odleglosci nie zobaczysz, najwyzej litery beda lekko kanciaste. Mnie osobiscie to nie przeszkadza, a jesli te pare stow w kieszeni jest wina mojej wady wzroku to nie mam nic przeciwko, bo dodatkowa funkcjonalnosc paperwhite nie jest mi potrzebna ;) Zdecydowanie nie za cene x2.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-03-2013, 11:02

ja uważam, że ipad mini ma skrajnie chujowy ekran z którego nie da się czytać. tym bardziej kindle jest kiepski. cebula i tyle.

ale nie żałuję kupna kindle, oczywiście na słońcu jest bezkonkurencyjny, do tego zajebista bateria i ogólnie usługa jaka jest sklep amazon to rewelacyjne rzeczy. czytam znacznie więcej odkąd kupiłem to gowno ;)
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

23-03-2013, 11:27

Przyłączam się do głosów, którym kanciastość nie przeszkadza. Prawdę powiedziawszy, nawet nie zwróciłem na to uwagi wcześniej :D Tzn. wiadomo, że jakaś jest, i może gdybym np.przesiadł się z lepszego na słabsze przeszkadzałoby, ale osobiście kompletnie mi nie wadzi.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-03-2013, 11:48

gdyby nie fakt ze musze naprawić ekran w telefonie to pewnie bym sobie kupił tego paperwhite. swoją drogą zabawna nazwa.
ODPOWIEDZ