Maria Konopnicka pisze:535 pisze:W takich ilościach to można konsumować browary, ale nowości płytowe? Nie sądzę, by taki proces poznawczy miał jakąś większą wartość. Prócz tej finansowej, rzecz jasna. Doba ma tylko 24 godziny, a tydzień 168. To jest nie do przeskoczenia. Oczywiście nie przesądzam, że nie mamy, w tym przypadku, do czynienia z jakimś fenomenem. Kolega Maria niejednokrotnie sygnalizował, że jest wyjątkowy.
Dziwią mnie takie opinie w kontekście tego, że jak na tym forum czytałem to większość twierdzi, że słucha muzyki po 12 godzin na dobę. A jak ja słucham 3-4 płyt to już jest jakaś ogromna ilość :) A jak wejdę do wątku o filmach to za głowę się łapię zastanawiając się kiedy Wy macie na to czas. Ja nie oglądam w ogóle telewizji, dvd prawie nie używam, do kina chodzę kilka razy w roku, a ostatnia gra w którą grałem to:
...
Wolny czas poświęcam głównie na słuchanie muzyki, treningi i czytanie książek (przy czym tym dwóm ostatnim czynnością też najczęściej towarzyszy muzyka) :)
Nie do końca, chyba zrozumiałeś to co napisałem. Nie chodzi mi o słuchanie muzyki w ogóle, tylko o POZNAWANIE NOWOŚCI w takich ilościach. Przykład najświeższy, choć w Twoim tempie to już pewnie staroć, czyli Target Earth. Zmordowałem ten album od chwili premiery tyle razy, że ciężko byłoby wcisnąć w grafik 25 NOWOŚCI tygodniowo, chyba, że gdzieś w tle, przy okazji, bez refleksji, co wyklucza tak naprawdę POZNANIE o którym tutaj piszesz. Poza tym
3 x 25 x 50 = 3750 minut
3750/60 = 62,5 godziny
62,5/24 = 2,6041666 doby
Gdzie czas na mycie, spanie, seks, pracę, zakupy, bawienie dzieci, słuchanie Autopsy, Ved Buens Ende, czy reszty dyskografii Voivod, o innych wspaniałych płytach nie wspominając? Matematyka w tym przypadku jest bezlitosna...
PS
Nie chcę być złośliwy, ale to Nergal poznaje najwięcej nowych pozycji i robi to najszybciej. O ile mnie pamięć nie myli, on twierdził, że wartość płyty czuje już po dwudziestu sekundach... Wtedy powyższe wyliczenie można przedstawić następująco
3 x 25 x 20 = 1500 sekund
1500/60 = 25 minut
25/60 = 0,41666 godziny
041666/24 = 0,01736 doby
Sami widzicie jakie ten system daje możliwości poznawcze.