Dawno chyba nie było tak zajebistego początku roku. Na ten moment jestem bardzo skłonny stwierdzić, że trio płyt Fire/Cave/COL to najlepsze krązki w ostatnich 3-4 latach. Naprawdę tak bardzo mi sie podobaja. Ostatnią 'nowością' której tak dużo śłuchalem było chyba 'blood of the nations'Skaut pisze:No to są dwa zupełnie inne światy, ale jednak w Fire! Orchestra więcej jest do przegryzania, mimo wszystko. Choć na ten moment masz rację w jednym - to są dwie najlepsze płyty w tym roku.
Po prostu JAZZ!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Re:
-
- rasowy masterfulowicz
Re: Po prostu JAZZ!
a ja nie łapie fascynacji COL, za to doskonale rozumiem się z najnowszym albumem The Black Angels i najbardziej pasującym do tego tematu, nowym kolosem od Tomasza Stańki :)
- kampeki
- postuje jak opętany!
+1streetcleaner pisze:a ja nie łapie fascynacji COL, za to doskonale rozumiem się z najnowszym albumem The Black Angels i najbardziej pasującym do tego tematu, nowym kolosem od Tomasza Stańki :)
COL dobre ale bez przesady...
Stańko jakoś skandalicznie przemilczywany, a płyta na tle kilku poprzednich ZDECYDOWANIE lepsza
Za młody jesteś na Heroda!
- Harlequin
Od poprzedniej lepsza na pewno, choc dla mnie przydługawa i momentami bardzo usypiająca. Z drugiej strony jest kilka wybuchów i eksplozji z wyższej półki. Nie chwycił mnie jednak ten materiał na tyle, aby chętnie do niego wracać. O wiele bardziej robi mi najnowszy dziadek Shorter.
a co do COL - naprawde robi mi klimat tej płyty i to nowofalowe brzmienie. trafiło mi w gust w 100%, wyciąłbym jedynie kilka dłużyzn
a co do COL - naprawde robi mi klimat tej płyty i to nowofalowe brzmienie. trafiło mi w gust w 100%, wyciąłbym jedynie kilka dłużyzn
-
- rasowy masterfulowicz
Nowy Stetson wyciekł

-
- rasowy masterfulowicz
Ok panowie, nieznam sie na tej muzyce nic a nic, poleccie cos latwego i ciekawego na poczatek, tak by sie wciągnać. Do tejpory Jazz kojarzyl mi sie z czymś takim:
(swoja droga, serial rewelacja)
(swoja droga, serial rewelacja)
KVLT lizania CZASZKI
- Drone
-
- zahartowany metalizator
niegłupie. ale te sprzężenia to wynik kompresji (może wina mojego sprzętu?) czy efekt zamierzony, bo ocenić nie mogę, a mam tylko pierdzące głośniczki do dyspozycji na ten czas ;)streetcleaner pisze:Nowy Stetson wyciekł
-
- rasowy masterfulowicz
ok dzieki, sprawdze w wolnej chwiliDrone pisze:MILES DAVIS "In a Silent Way"
KVLT lizania CZASZKI
-
- zahartowany metalizator
Blue Train ;)
-
- rasowy masterfulowicz
albo może A Tribute to Jack Johnson, może być łatwy do łyknięcia przez swoje mocne rockowe odniesienia...gitara w Right Off jaka to jest moc :)Drone pisze:MILES DAVIS "In a Silent Way"
@byrgh
bez obaw, brzmi doskonale, wygląda na to, że każdy dźwięk jest tu bardzo skrupulatnie przemyślany, na gałkach Ben Frost. Przy "Brute" nie jednemu pójdą gacie. :)
- Drone
Ta płyta dobrze się sprawdza jako materiał zapoznawczy - intryguje, ale nie odpycha.Pan_Kimono pisze:ok dzieki, sprawdze w wolnej chwiliDrone pisze:MILES DAVIS "In a Silent Way"
@streetcleaner
Właśnie pisałem odpowiedź, że jak kolega życzy coś bardziej rockowego, to "A Trubute To Jack Johnson" będzie też dobry. Uwielbiam tę płytę i gitarę McLaughlina.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- kampeki
- postuje jak opętany!
Nowy Mikrokolektyw dobry. Minimalistyczna i mniej "radosna" w porownaniu do debiutu, ktory nie za bardzo mi podszedl.
Za młody jesteś na Heroda!
- Harlequin
Wyśmienity ten nowy Stetson !!! Jestem pod wielkim wrażeniem, zważywszy, że w moim odczuciu poprzedniej płycie zabrakło tego 'czegos' co by sprawiało, że chciałbym do niej wracać. Tutaj ten eksperymentalizm wydaje sę być bardziej poukładany i SPÓJNY, bardziej 'jakiś', z dużo bardziej intrygującymi harmoniami niż na "Judges". No i przede wszystkim nie dłuży się. Poważnie pomyśle nad zakupem tego krążka.
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
Gene Norman presents DIZZY GILLESPIE and His Orchestra featuring Chano PozoPan_Kimono pisze:Ok panowie, nieznam sie na tej muzyce nic a nic, poleccie cos latwego i ciekawego na poczatek, tak by sie wciągnać.
LOUIS ARMSTRONG plays W.C. Handy
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
- megawat
Sam się sobie dziwię, że jeszcze tutaj o tym nie wspomniałem... Jeden powie, że zbyt zachowawcze, drugi, że nudne, trzeci, że wtórne... Dla mnie extraklasa i chyba jeden z lepszych albumów jakie w ogóle słyszałem...

W każdym razie okładaka taka jak muzyka.

W każdym razie okładaka taka jak muzyka.
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Harlequin
Mówisz ze takie dobre? czaiłem się na to, aby obadać, ale ciagle odkładam to w czasie.
-
Nowy Stańko super, bardzo mi się ta płyta podoba, chociaż jej ogrom trochę zniechęca do wgryzania się w całośc, trzeba odpowiedniego nastroju i chwili spokoju. A muzyka, muzyka bardzo to fajna: podoba mi się klimat, który cięzko mi jednoznacznie opisac, ale powiedziałbym, że te dźwięki są chłodne, czyste, przestrzenne i bardzo relaksujące. Księżycowe takie. Elegancka płyta z lekkimi free-wyskokami, jest dobrze. I ładnie wydana.kampeki pisze: Stańko jakoś skandalicznie przemilczywany, a płyta na tle kilku poprzednich ZDECYDOWANIE lepsza
W temacie Stanki, może to kogoś zainteresuje:
Trasa Tomasz Stańko New York Quartet:
11.05 - Katowice: Galeria Szyb Wilson
12.05 - Essen: Grillo-Theater
13.05 - Warszawa: Teatr Polski
14.05 - Białystok: Białostocki Ośrodek Kultury
15.05 - Londyn: Barbican Hall
16.05 - Stalowa Wola: Miejski Dom Kultury w Stalowej Woli
17.05 - Ostrów Wielkopolski: Kino Komeda
18.05 - Opole: Filharmonia Opolska
19.05 - Poznań: Sala Ziemi MTP
20.05 - Wrocław: Synagoga Pod Białym Bocianem
21.05 - Szczecin: Zamek Książąt Pomorskich
22.05 - Kołobrzeg: Regionalne Centrum Kultury
23.05 - Oslo: Cosmopolite
24.05 - Bergen: Festiwal NattJazz, Norwegia
25.05 - Hamburg: Festival Elbjazz
http://www.rp.pl/artykul/997171.html?print=tak&p=0
Zastanawiam się nad Stalową Wolą lub/i Warszawą, sam nie wiem.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
-
- rasowy masterfulowicz
trochę szrotu z Blue Note w dobrej cenie: http://www.fan.pl/shopping/lista.php?st ... eed=2&ot=9
- Bezdech
Sporo z tych pozycji mam na półce i bardzo sobie chwalę. W co poniektórych mediamarkach leżą po przecenach już chyba ze dwa lata.
They told them not to fear, they couldn't be prepared