debiut na pierwszym, dwójka na drugim, trójka na trzecim. później możemy dyskutować :)Hollowman pisze:Paranoid=Vol4>Black Sabbath>MoR>Sabotage>SBS
;)
BLACK SABBATH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: BLACK SABBATH
-
- rasowy masterfulowicz
Prawidłowa kolejność jest odwrotna. :) Debiut, co nie powinno dziwić, bo to zespół początkujących muzyków o blues rockowych korzeniach, to dopiero/aż zręby ich stylu + dwa covery i cytat z Cream. Album jest znakomity, ale z najlepszej strony pokazali się na dwóch następnych płytach.Heretyk pisze: debiut na pierwszym, dwójka na drugim, trójka na trzecim.
I AM MORBID
-
Panie... o czym tu dyskutować. dla mnie jedynka to chyba najlepsza rzecz jaką słyszałem. koniec, kropka. tu chodzi o emocje więc nawet nie będę się silił na jakieś uzasadnienie. absolut i tyle.
-
- rasowy masterfulowicz
- hcpig
...ale najcięższa jest V.4 hands down.Mort pisze:Master of Reality, to już jest to wyprane z bluesa, obniżone, czesto upalone, metalowe brzmienie, podwalina pod stoner, doom a do tego świetna protogalopada(Children of the Grave!).
No wiadomo, każdy może miec swojego faworyta ale co to za wyłaczanie 4ki że niby gorsza od poprzedniczek, dobrze że się zreflektowałeś.Mort pisze:Pierwsze cztery płyty są podobnej jakości, każdą uważam za znakomitą
W zasadzie to wszystkie są maksymalnymi hiciorami nie licząc instrumentalnego przerywnika i 'Junior's Eyes', który odbieram jako filler ale poza tym płyta jest świetna. Nawet Ward nie zjebał zamykacza wokalami, tzn on nie umie śpiewać i ogólnie jest najgorszym wokalem Sabbas ale w Swinging jest ok, zjebał tylko It's Alright na Technicalu ale tutaj cały numer wonnym filcem wali więc dobrze się wstrzelił (a coverują go tylko zespoły podrzędne vide G'n'R).jaszyn pisze:Tytułowy również świetny, fajny jest też Air Dance z jazzowymi naleciałościami albo Swinging the Chain zaśpiewany przez Billa, osobiście polecam.
Yare Yare Daze
- Biały
- w mackach Zła
Ogólnie pierwsze 6 + Heaven & Hell to płyty wybitne i w tym przypadku wszelkie zestawiania typu "<>=" to powinna być kwestia subiektywna. Szczególnie H&H nie powinno się pomijać w zestawieniu najlepszych płyt BS bo niczym im nie ustępuje. To w ogóle mój ulubiony BS ale już nie będę pisał, że najlepszy.
Co do poruszanego tematu, która płyta najcięższa to imo Paranoid.
Co do poruszanego tematu, która płyta najcięższa to imo Paranoid.
- vicek
- zahartowany metalizator
-
- rasowy masterfulowicz
wywiad z Tonym
http://www.birminghammail.co.uk/whats-o ... vy-2594293
http://www.birminghammail.co.uk/whats-o ... vy-2594293
Tony Iommi pisze: I think it sits comfortably with our first three albums – Black Sabbath, Paranoid and Master Of Reality – and I think it’s one you’ll like.
We wanted it to sound like the way we played in our early days, back to basics, and we recorded pretty much all of it almost live as a band.
We didn’t want to go through the usual trip of recording the drums, the guitars and the vocals separately. So we played together.
I AM MORBID
- longinus696
- zahartowany metalizator
Dla mnie jest najsłabsza z pierwszych czterech (minimalnie, ale jednak). No i chujowy "Changes", to gwóźdź do trumny.hcpig pisze: No wiadomo, każdy może miec swojego faworyta ale co to za wyłaczanie 4ki że niby gorsza od poprzedniczek, dobrze że się zreflektowałeś.
"Master of Reality" i "Paranoid" to moje ulubione. Debiut oczywiście też super, ale tuż za nimi.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Najlepsza będzie najnowsza.
- Self
- rasowy masterfulowicz
No, jeśli parę numerów będzie nagranych pod Amon Amarth to na pewno.est pisze:Najlepsza będzie najnowsza.
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
O tak, też nie znoszę Changes pasjami. A ulubiona oczywiście dwójka.longinus696 pisze:Dla mnie jest najsłabsza z pierwszych czterech (minimalnie, ale jednak). No i chujowy "Changes", to gwóźdź do trumny.hcpig pisze: No wiadomo, każdy może miec swojego faworyta ale co to za wyłaczanie 4ki że niby gorsza od poprzedniczek, dobrze że się zreflektowałeś.
"Master of Reality" i "Paranoid" to moje ulubione. Debiut oczywiście też super, ale tuż za nimi.
The madness and the damage done.
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
BS>Paranoid>>>>>Vol 4>MoR>>>Sabotage
Tako rzecze Władca Strzałek.
Tako rzecze Władca Strzałek.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
-
- rasowy masterfulowicz
- Harlequin
mówcie sobie co chcecie, ale moje dwie ulubione to Heaven & Hell i Headless Cross - tych słucham najczęściej i te sprawiają mi najwięcej radochy.
- Bezdech
Znam.Mort pisze:Nie znasz się na Black Sabbath.Bezdech pisze:>>>>>
They told them not to fear, they couldn't be prepared
- Glene
Zapewne przez to zamulone brzmienie pierwszych albumow.Harlequin pisze:mówcie sobie co chcecie, ale moje dwie ulubione to Heaven & Hell i Headless Cross - tych słucham najczęściej i te sprawiają mi najwięcej radochy.
- Harlequin
-
Parę? Wszystkie kurwa!Self pisze:No, jeśli parę numerów będzie nagranych pod Amon Amarth to na pewno.est pisze:Najlepsza będzie najnowsza.
Dla odmiany napiszę, że moją ulubioną jest SBS.