KATATONIA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: KATATONIA
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Podoba ma się ten klip. Jesienno-miejski klimat podoba mi się także. :-)
all the monsters will break your heart
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Wróciłem sobie do dwóch pierwszych płyt Diabolical Masquerade odkrywając ponownie, że całkiem sporo tam gitarowych patentów Blackheima (tych gitar bez fuzza w stylu Scarlet Heavens), które mogłyby jeszcze lepiej zagrać na płycie Katatonii, gdyby tylko tym ciulom chciało się po debiucie pociągnąć ją w duchu pogrzebowego black/doom, znanego z jedynki i dema. Stało się jednak inaczej, więc ci, którzy szukają starej (nawet bardzo), poczciwej Katatonii w niemałej ilości, mogą śmiało sięgać po debiut La Masquerade Diabolique i wyłuskać sobie te fragmenty z ostrzejszej całości. Mówią, że z melancholika krew nie sika...

Ma ktoś jeszcze tą wersję Dance...? Z moich obserwacji wynika, że najtrudniej ją upolować. Łatwiej chyba o For Funerals to Come... z białą czcionką.

I niech ktoś mi wyjaśni kim jest jegomość pierwszy z prawej.

Ma ktoś jeszcze tą wersję Dance...? Z moich obserwacji wynika, że najtrudniej ją upolować. Łatwiej chyba o For Funerals to Come... z białą czcionką.

I niech ktoś mi wyjaśni kim jest jegomość pierwszy z prawej.
This is where everything goes backwards.
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
Aż sobie odświeżę ten Diabolical Masquerade po kilkunastu latach, tylko czy podołam :)
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Może kogoś zainteresuje:
https://www.burningshed.com/store/kscop ... /272/4673/
This is where everything goes backwards.
Sprawdzi się. Póki co kupiłem sobie w końcu ostatnią Katatonię. Tak tu narzekali, że melodyjne itd, a póki co mi tu brakuje właśnie ładnych melodii w refrenach i tradycyjnych katatoniowych przebojów.
- Biały
- w mackach Zła
Zainteresuje. Z tego co tam słychać granie w stylu Katatonii, może być fajna płyta.Knokkelmann pisze:Może kogoś zainteresuje:
-
- postuje jak opętany!
Jak melodie to tylko temat o Amon Amarth ; ) Typowych katatoniowych zagrań brakuje już - zdaje się - od dobrych kilku lat. Z drugiej strony obecność "Brave...", "Discouraged Ones" czy "Tonight's Decision" w zupełności wystarcza.DCI Hunt pisze:Sprawdzi się. Póki co kupiłem sobie w końcu ostatnią Katatonię. Tak tu narzekali, że melodyjne itd, a póki co mi tu brakuje właśnie ładnych melodii w refrenach
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Zależy jak na to spojrzeć. Dla mnie ten zespół (z wyłączeniem fantastycznej dwójki) zaczął się na Viva Emptiness, a więc stylistyki rozpoczętej na tamtej płycie nadal słychać w najnowszych nagraniach bardzo dużo. Trochę ewoluowała, złagodniała, akcenty zeszły z czerni na odcienie szarości ale ja nadal słysze tam ten sam zespół.Aegir pisze: Typowych katatoniowych zagrań brakuje już - zdaje się - od dobrych kilku lat..
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Biały
- w mackach Zła
Ale, że co Discouraged Ones, Tonight's Decision, Last Fair Deal Gone Down lipa? Przecież to czołówka w dyskografii. Ta wspomniana stylistyka zaczęła się już po Brave Murder Day, mniej lub bardziej ewoluowała ale w muzyce Katatonii należy mówić o jednej konkretnej zmianie.Alsvartr pisze:Dla mnie ten zespół (z wyłączeniem fantastycznej dwójki) zaczął się na Viva Emptiness, a więc stylistyki rozpoczętej na tamtej płycie nadal słychać w najnowszych nagraniach bardzo dużo.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Nie lubię tych płyt. Renkse jeszcze nie umiał śpiewać, kompozycje nie maja tego samego ciężaru co chociazby te na VE czy The Great Cold Distance. No jakos mi nie robią te płyty. Od czasu do czasu do nich siadam i próbuje sie przekonać, ale jak do tej pory bezskutecznie.Biały pisze: Ale, że co Discouraged Ones, Tonight's Decision, Last Fair Deal Gone Down lipa?
- Biały
- w mackach Zła
Jak Ty napisałeś, że dla Ciebie zespół zaczął się od Viva Emptiness to dla mnie właśnie od Discouraged Ones, od tamtego momentu łykam wszystko jednym haustem i nigdy nie miałem wrażenia, że te płyty jakoś bardzo różnią się od tych od Viva...
- Biały
- w mackach Zła
jeszcze wracając to z tym ciężarem to chyba jednak na odwrót :)Alsvartr pisze:kompozycje nie maja tego samego ciężaru co chociazby te na VE czy The Great Cold Distance.Biały pisze: Ale, że co Discouraged Ones, Tonight's Decision, Last Fair Deal Gone Down lipa?
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Może w porównaniu do dosyć wylajtowanej (co trzeba przyznać) i bardziej "letniej", ostatniej płyty. Ale nie mówię tutaj wyłącznie o ciężarze na płaszczyźnie muzycznej sensu stricto. Bardziej w ramach klimatu i spójności konceptu który na takim TGCD jest nie do podjebania.
Przy czym tak jak mówię, zostawiam sobie zabezpieczenie i zastrzegam prawo do lekkiej korekty opinii bo kolejnej sesji z płytami 3,4 i 5 :)
Przy czym tak jak mówię, zostawiam sobie zabezpieczenie i zastrzegam prawo do lekkiej korekty opinii bo kolejnej sesji z płytami 3,4 i 5 :)
- Mol
- zahartowany metalizator
-
- mistrz forumowej ceremonii
Co jeden to mniej się zna :)
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
i niedługo po niej się skończyłDCI Hunt pisze:Zaczął się od zajebistej demówki :)
support music, not rumors
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
Dorosłe chłopy, a się kłócą o pluszowe misie.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared
- Kosturr
- zaczyna szaleć
z ciężarem to bywa różnie, The Great Cold Distance jest chyba najcięższym materiałem z wyżej wymienionych obok Discouraged Ones.Najlżejsze jest chyba Last Fair..., albo VE,Biały pisze:jeszcze wracając to z tym ciężarem to chyba jednak na odwrót :)Alsvartr pisze:kompozycje nie maja tego samego ciężaru co chociazby te na VE czy The Great Cold Distance.Biały pisze: Ale, że co Discouraged Ones, Tonight's Decision, Last Fair Deal Gone Down lipa?