KRYTYCZNIE O WYTWÓRNIACH

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

Re: KOLEKCJE - tutaj chwalimy się swoimi zbiorami

22-09-2011, 16:07

Tego nie powiedziałem. Cały czas piszę po prostu o tym, że wytwórnie są potrzebne muzykom (może nie wszystkim, ale większości tak). Powstają, bo jest zapotrzebowanie na tego rodzaju działalność.
To jest po prostu najprostsza droga do wydania płyty, co jest szczytem marzeń większości gówniarzy, którzy zbierają się po piwnicach, żeby kaleczyć Ajron Mejden. Wytwórnie wiedzą, jak tę sytuację wykorzystać i tyle.
Oczywiście, że każdy chce zarabiać, ale nie każdy dąży do tego za wszelką cenę i nie dla każdego będzie to główną motywacją do działania (szczególnie na tym polu).
O tym cały czas piszę.
Ja mówię o tym (i nie wyssałem sobie tego z palca, tylko bazuję na wypowiedziach samych muzyków), że odechciało im się grać pod tym szyldem, bo zainteresowanie zespołem było znikome. Podaję ich jedynie jako przykład tego, że zainteresowanie fanów i wsparcie jakie jest udzielane zespołom (w jakiejkolwiek postaci) często ma wpływ na ich działalność. Mogli sobie potem dalej grać death metal, ale Autopsy zostało pogrzebane. Nie wspominam już o zespołach, które z podobnych powodów zmieniają szyld (np. Occult/Legion of the Damned).
Ja znam te wypowiedzi, tyle że to, co potem robili ci panowie jest w ich świetle dosyć zaskakujące. "Nie ma już popytu na obleśny defmetal, więc założymy nowe kapele, w których będziemy grać obleśny defmetal." 2+2=7 W sumie w świetle wywiadów z Refeirtem z tego okresu nie jest to logika aż tak zaskakująca. ;)
Rozumiem, że nie wierzysz w to, że można pozostać szczerym w swoim podejściu po przejściu do większej wytwórni?
Pewnie można, tylko nie wiem, czy wytwórnia doceni tę szczerość. ;)
Tego nie powiedziałem. Ale na pewno zmuszeni by byli działać nieco inaczej, co musiałoby się w jakimś stopniu przełożyć na ich twórczość.
Niekoniecznie negatywnie.
Bezdech pisze:Analogia z filmem nietrafiona. Ten przemysł, o procesie twórczym nie wspominając, działa w zupełnie odmienny sposób.
Mógłbyś wskazać główne różnice?
Scenarzysta w zespole metalowym to przeważnie również aktor (przy kilkuosobowej obsadzie), często także współreżyser. Może własnym sumptem nagrać i wydać coś, co będzie miało ręce i nogi. Nie musi ubiegać się o dystrybucję kinową, by dotrzeć do jakiegokolwiek grona odbiorców. Proces twórczy w filmie rozwalony jest na tyle czynników, że efekt często jest wypadkową wizji ludzi pozbawionych wizji.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

22-09-2011, 17:10

Bezdech pisze:To jest po prostu najprostsza droga do wydania płyty, co jest szczytem marzeń większości gówniarzy, którzy zbierają się po piwnicach, żeby kaleczyć Ajron Mejden. Wytwórnie wiedzą, jak tę sytuację wykorzystać i tyle.
Ale co jest złego w tym, że ktoś ma ochotę wydać płytę? W pewnym stopniu jest to potwierdzenie wartości tego, co robisz. Pisarz też może sobie sam wydać książkę, albo odbić ją na ksero, ale co jest takiego strasznego w tym, że powierza jej wydanie komuś innemu? Problem jest wtedy, kiedy podpisujesz kiepski kontrakt, ale nikt nikogo nie zmusza, by takowy podpisywać.
Bezdech pisze:Ja znam te wypowiedzi, tyle że to, co potem robili ci panowie jest w ich świetle dosyć zaskakujące. "Nie ma już popytu na obleśny defmetal, więc założymy nowe kapele, w których będziemy grać obleśny defmetal." 2+2=7 W sumie w świetle wywiadów z Refeirtem z tego okresu nie jest to logika aż tak zaskakująca. ;)
Ale akurat Reifert po rozpadzie Autopsy grał raczej punka z elementami death metalu, dopiero po jakimś czasie Abscess zbliżyło się nieco bardziej (acz bez przesady) do twórczości Autopsy (może zatęsknił za takim graniem?). Także nie było to do końca to samo, co zresztą słychać na nowej płycie Autopsy, którą trudno uznać za kontynuację "Dawn of Inhumanity".
Bezdech pisze:Pewnie można, tylko nie wiem, czy wytwórnia doceni tę szczerość. ;)
Nie musi jej doceniać, jeśli masz sensowny kontrakt. Oczywiście z wywiązywaniem się z kontraktów też bywa różnie, ale nie mierzmy wszystkich jedną miarą. W dużych wytwórniach nie brakuje prawdziwych pasjonatów, a w tych małych, "undergroundowych", można też spotkać nastawionych wyłącznie na kasę kombinatorów.
Bezdech pisze:Niekoniecznie negatywnie.
To prawda.
Bezdech pisze:Scenarzysta w zespole metalowym to przeważnie również aktor (przy kilkuosobowej obsadzie), często także współreżyser. Może własnym sumptem nagrać i wydać coś, co będzie miało ręce i nogi. Nie musi ubiegać się o dystrybucję kinową, by dotrzeć do jakiegokolwiek grona odbiorców. Proces twórczy w filmie rozwalony jest na tyle czynników, że efekt często jest wypadkową wizji ludzi pozbawionych wizji.
Tak, ale istnieje też amatorskie kino niezależne, gdzie często reżyser jest jednocześnie scenarzystą i aktorem bądź operatorem kamery. Wszystko zależy od skali przedsięwzięcia, podobnie jak w muzyce.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

Re: KRYTYCZNIE O WYTWÓRNIACH

22-09-2011, 17:15

So_It_Is_Done pisze:Co do nagrywania w studio, to na pewno słyszałeś co mówił Vikernes albo Fenriz o swoich początkach, także nie jest to Timbaland.
Tak i dlatego wiem, że to były dobre, profesjonalne i często dość drogie studia.
So_It_Is_Done pisze:ZX Spectrum nie dałby rady, Amiga owszem i to jest piękne.
Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby ktoś nagrywał gitary z pomocą Amigi, jesteś pewny że dałaby radę? Oczywiście istniała (i być może w jakiejś postaci wciąż istnieje) całkiem spora scena amigowców tworzących z jej pomocą muzę, ale z tego co pamiętam była to głównie muzyka elektroniczna.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

22-09-2011, 17:41

Nie jestem pewien czy właściwym środkiem do nagrywania black metalu byłby komputer o nazwie "Przyjaciółka"...
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

22-09-2011, 20:02

Ale nikt tu nie pisze o gitarze, gitara to na Kasprzaka.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

22-09-2011, 20:32

ultravox pisze: Tylko po co wydawać to na płytach, jak można sobie nagrać i słuchać w domu?
tak jest. Bylismy w studio w piwnicy, nagralismy płytę, teraz ją skasujemy. Nikt nie posłucha, nawet my.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

22-09-2011, 21:31

Wypisz wymaluj Furia. ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

22-09-2011, 21:32

ultravox pisze:Ale co jest złego w tym, że ktoś ma ochotę wydać płytę? W pewnym stopniu jest to potwierdzenie wartości tego, co robisz. Pisarz też może sobie sam wydać książkę, albo odbić ją na ksero, ale co jest takiego strasznego w tym, że powierza jej wydanie komuś innemu? Problem jest wtedy, kiedy podpisujesz kiepski kontrakt, ale nikt nikogo nie zmusza, by takowy podpisywać.
Nie ma w tym nic złego, ale można się na tym nieźle przejechać i rozjebać entuzjazm o układy z wytwórnią. Tak, jak mówisz w sumie - nikt gówniarzom nie każe nic podpisywać. Niech se śnią o własnej płycie.
Ale akurat Reifert po rozpadzie Autopsy grał raczej punka z elementami death metalu, dopiero po jakimś czasie Abscess zbliżyło się nieco bardziej (acz bez przesady) do twórczości Autopsy (może zatęsknił za takim graniem?). Także nie było to do końca to samo, co zresztą słychać na nowej płycie Autopsy, którą trudno uznać za kontynuację "Dawn of Inhumanity".
Abscess jest odległy od Mental Futerał, ale już mniej od ich ostatnich dokonań przed rozpadem. Jak wyglądałby ich dalszy rozwój możemy sobie gdybać, ale szczerze wątpię, by był to szlak Macabre Eternal.
Tak, ale istnieje też amatorskie kino niezależne, gdzie często reżyser jest jednocześnie scenarzystą i aktorem bądź operatorem kamery. Wszystko zależy od skali przedsięwzięcia, podobnie jak w muzyce.
Akurat znajomy zajmuje się kręceniem tego typu rzeczy, więc mam pewien wgląd. Zaangażowanie środków w porównaniu do muzyki nieporównywalnie większe. Rezultaty w porównaniu do dużych filmów - przepaść dużo większa niż w przypadku muzyki.
Analripper pisze:
ultravox pisze:Tylko po co wydawać to na płytach, jak można sobie nagrać i słuchać w domu?
tak jest. Bylismy w studio w piwnicy, nagralismy płytę, teraz ją skasujemy. Nikt nie posłucha, nawet my.
\m/ Huta Laura \m/
Ale sens nagrywania płyt uchwycony - można sobie posłuchać na spokojnie co się gra. ;)
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

23-09-2011, 11:25

ultravox pisze:Nigdy nie spotkałem się z tym, żeby ktoś nagrywał gitary z pomocą Amigi, jesteś pewny że dałaby radę? Oczywiście istniała (i być może w jakiejś postaci wciąż istnieje) całkiem spora scena amigowców tworzących z jej pomocą muzę, ale z tego co pamiętam była to głównie muzyka elektroniczna.
Joe Satriani chyba kiedyś się tak bawił, ale nie wiem czy nie były to tylko jakieś sample.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-10-2011, 20:27

Do jutra w sklepie PAGAN RECORDS obowiązuje 12% rabat na wszystkie zamówienia. Całkiem miło z ich strony! :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

02-10-2011, 20:34

tak, ucieszyłem się jak dostałem od nich maila, kilka sekund po wysłaniu ostatniego września zamówienia, że od 1 do 3 października jest taka promocja :)
Awatar użytkownika
nicram

02-10-2011, 20:56

a mnie licho kusiło aby złożyć zamówienie w piątek, ale stwierdziłem, że i tak w sobotę nie wyślą i poczekałem do dzisiejszego wieczora! :-)
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

04-10-2011, 08:28

W Witching Hour ponownie pojawił się Sathanas (za 14 zł!!!):

http://www.witchinghour.pl/webshop/sath ... -1155.html
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
DCI Hunt

04-10-2011, 08:39

Dzięki. :))) Akurat ten mi brakował.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

04-10-2011, 08:47

No i gitara :) Poza tym za taką kwotę, to można stworzyć podwójny komplet ;)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
DCI Hunt

04-10-2011, 08:58

Jeszcze tylko "Crowned Infernal" muszę nabyć w wersji pudełkowej i będą wszystkie regularne płyty w kolekcji. Dobrze, że Sathanas nie jest zbyt popularny, bo mozna tanio kupić ich płyty. Podobnie jak Usurper - ostatnio kupiłem jedynkę w pierwszym biciu za jakieś 25zł, choć chciałem dać duuuuużo więcej.
Awatar użytkownika
metalized
weteran forumowych bitew

04-10-2011, 11:40

Sathanas jest brzydki i nie ma tam Nergala, więc jakim niby prawem ma być popularny? Co tylko cieszy, bo nie płacisz kroci za ich wypociny. Echhh 14 zyli za taką fajną płytkę, chyba faktycznie koniec świata się zbliża.
P.J.E.C.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

04-10-2011, 12:06

nicram pisze:Do jutra w sklepie PAGAN RECORDS obowiązuje 12% rabat na wszystkie zamówienia. Całkiem miło z ich strony! :-)
Dziś złożyłem zamówienie i też mnie objął rabacik. Chyba przedłużyli promocję.
Nasum

04-10-2011, 15:48

Ano, do dziś do 24.
Awatar użytkownika
nicram

04-10-2011, 19:34

I paczka właśnie przyszła! Kocham PAGAN! :-) To jak traktują klienta jest godne szacunku.
ODPOWIEDZ