GÓRY

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: GÓRY

16-08-2018, 11:35

Wczoraj miałem iść w Tatry, ale że padało to postanowiliśmy jechać na Słowację. Jako cel obraliśmy sobie Wielki Rozsutec, góra wielkości Śnieżki, więc myśleliśmy że będzie luz. Okazało się, że nie można tej góry lekceważyć - solidne 985 metrów przewyższenia, łańcuchy, i ogólna stromizna, czyli zabawa na maxa. Jebitnie długie zejście do doliny po czym szybka decyzja i wchodzimy na Mały Rozsutec - 1343 m.n.p.m., wspinaczka po fajnej stromej ścianie, z łańcuchem, a widok na górze rozpierdalający, tyle mogę powiedzieć. Po zejściu trzeba było udać się do miejsca gdzie zostawiliśmy samochód - Stefanova - i szliśmy niebieskim szlakiem. Cały czas idziecie wąwozem obok rwacego potoku, śliskie ściany, łańcuchy, "wystupaczki", stalowe schodki, coś jak na Słowackim Raju tyle tylko, że najbardziej wymagające wejścia tam trzeba pomnożyć razy trzy i będziecie wiedzieli mniej więcej co Was czeka. Strawiliśmy na to cały dzień, potem jeszcze łyk słowackiego piwa i jazda do domu. Gorąco polecam jakbyście byli w tamtych rejonach, mało ludzi na szlaku, cisza, spokój, niesamowite widoki.
Nasum

19-08-2018, 10:02

Z tymi Tatrami to miałem problem, ale do trzech razy sztuka. Wczoraj w końcu się udało. Co prawda plan wyjazdu został postanowiony podczas posiadówki w knajpie, ale ta odrobina wódki dodała mi jedynie motywacji żeby nie siedzieć w domu i pojechać. Dwie godziny snu i równo o trzeciej w nocy byliśmy już w samochodzie pędzącym w stronę Brzeziny. Na parkingu przygotowaliśmy się do drogi i ruszyliśmy w kierunku Murowańca. Ceny w schronisku odstraszyły nas skutecznie więc polegalismy tylko na własnym prowiancie. Początkowo w planach był Kościelec - czyli góra którą chcieliśmy zdobyć w środę - ale wczoraj odbiliśmy na Granaty. Skrajny Granat ( 2225 m. n. p. m. ), Pośredni Granat ( 2234 m. n. p. m.), Zadni Granat ( 2240 m. n. p. m. ) zostały zdobyte. Jako że trasa łącząca te wierzchołki to część Orlej Perci dla mnie było to nieliche wyzwanie. Widoki rozpierdalały, tyle mogę powiedzieć. Ludzi sporo, dlatego wspinaczka prócz trudu i mozołu miała ograniczone tempo. Sporo mijanek z ludźmi, zwłaszcza na ostatnim odcinku, tym z łańcuchem w tzw kominie. Mieliśmy jeszcze spory zapas czasu i sił, więc postanowiliśmy iść dalej i zdobyć Kozi Wierch ( 2291 m. n. p. m. ). Pamiątkowa fota na szczycie i rozpoczęliśmy mozolny powrót do doliny Pięciu Stawów, a stamtąd w kierunku Wodogrzmotów. I mimo że dziś czuję to wszystko w zakwasach to uważam że warto było.
535

25-08-2018, 01:58

U metalowców widzę posucha, ogródków pilnujecie, domy budujecie, czy Franek trzyma za mordę? Żart taki. Proszę się nie obrażać, a przynajmniej nie od razu.

Trochę gór i relaksów. Powiecie, Gubałówka. Ja życzę każdemu w moim stanie, spokojnego spaceru na tę Gubałówkę. Oczywiście w tym miejscu chciałem pozdrowić wszystkich zwolenników loda bambino z piaskiem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ImP
postuje jak opętany!

25-08-2018, 09:38

Nasum pisze:Wczoraj miałem iść w Tatry, ale że padało to postanowiliśmy jechać na Słowację. Jako cel obraliśmy sobie Wielki Rozsutec, góra wielkości Śnieżki, więc myśleliśmy że będzie luz. Okazało się, że nie można tej góry lekceważyć - solidne 985 metrów przewyższenia, łańcuchy, i ogólna stromizna, czyli zabawa na maxa. Jebitnie długie zejście do doliny po czym szybka decyzja i wchodzimy na Mały Rozsutec - 1343 m.n.p.m., wspinaczka po fajnej stromej ścianie, z łańcuchem, a widok na górze rozpierdalający, tyle mogę powiedzieć. Po zejściu trzeba było udać się do miejsca gdzie zostawiliśmy samochód - Stefanova - i szliśmy niebieskim szlakiem. Cały czas idziecie wąwozem obok rwacego potoku, śliskie ściany, łańcuchy, "wystupaczki", stalowe schodki, coś jak na Słowackim Raju tyle tylko, że najbardziej wymagające wejścia tam trzeba pomnożyć razy trzy i będziecie wiedzieli mniej więcej co Was czeka. Strawiliśmy na to cały dzień, potem jeszcze łyk słowackiego piwa i jazda do domu. Gorąco polecam jakbyście byli w tamtych rejonach, mało ludzi na szlaku, cisza, spokój, niesamowite widoki.
18 pogoda była super ;) Ogólnie przez 6 dni (18-23) nie uświadczyłem złej pogody. W poniedziałek dwa razy zaczynało kropić, ale zaraz przestawało. Trochę żałuję odpuszczenia piątku bo ponoć do południa też nie było źle. Udało się zrobić kilka świetnych miejscówek: Czerwona Ławka, Mała Wysoka, Koprowy Wierch, Krywań, przejść przez Tatry Bielskie i zaglądnąć nad Zelone Pleso. A po naszej stronie zrobić wypad na Starorobociański i Kończysty Wierch. Mega wyjazd.

A Mała Fatra wspaniała. W czerwcu byłem na Wielkim Rozsutcu i mimo zerowej widoczności ze szczytu jestem górami oczarowany. Może się uda znów zaglądnąć w przyszłym tygodniu. Wąwóz o którym piszesz to Diery. Cholernie klimatyczne miejsce.
Nasum

25-08-2018, 09:50

ImP pisze:
A Mała Fatra wspaniała. W czerwcu byłem na Wielkim Rozsutcu i mimo zerowej widoczności ze szczytu jestem górami oczarowany. Może się uda znów zaglądnąć w przyszłym tygodniu. Wąwóz o którym piszesz to Diery. Cholernie klimatyczne miejsce.

Nam akurat pogoda sprzyjała. Na początku nadeszła wielka chmura która przykryła cały szczyt, ale poczekaliśmy trochę wraz z innymi ludźmi i po około 40 minutach ukazał nam się wspaniały widok. Warto było czekać. Natomiast Diery to tak jak mówisz - cholernie klimatyczne miejsce. Chciałbym tam jeszcze wrócić.
ImP
postuje jak opętany!

25-08-2018, 10:06

No ja mam nadzieję zrobić tam kilkudniowy wypad. Obie Fatry plus może coś jeszcze. Ale to już najwcześniej w przyszłym roku...
Nasum

25-08-2018, 10:51

Fakt, kilka dni to optymalny czas. Jeden to za mało i czuję spory niedosyt. Na Słowackim Raju spędziłem trzy dni i to było w sam raz aby mieć ochotę tam wrócić.
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

02-09-2018, 16:08

przypomniało mi się, że miałem wrzucić foty z wycieczki w strony oblegane przez turystów w ilości większej niż to rozsądne. bawarskie Alpy z zamkiem Neuschwanstein nawet w deszczowe dni zderzają się z nawałnicą turystów (głównie azjaci i amerykańcy, wiadomo, DISNEY w końcu). co by nie mówić, zamek piękny, okolica piękna, ale chyba najbardziej zachwycony byłem, jak poszedłem pareset metrów z dala od zamku i zacząłem dreptać w kierunku jeziora Alpensee, wtedy prawdziwa magia się zaczęła. nie widać tego na ostatnim zdjęciu niestety, ale na żywo kolor tej wody nawet w pochmurny dzień jest pięknie turkusowy (czy tam lazurowy, zwał jak zwał).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

gdyby ktoś w te rejony alpejskie miał się kiedykolwiek wybrać, to ODRADZAM jechania bezpośrednio pod zamek. kompletnie z dupy, zabijający klimat pomysł. najlepiej wysiąść w bardzo przytulnym i spokojnym mieście Füssen, stamtąd iść ok. 5-6 km w stronę zamku, po drodze mijając skromny wodospad Lechfall, kilkukilometrową drogę przez las, aby w końcu wyjść przy Schwansee i zobaczyć z daleka magiczny widok, później Alpensee i stamtąd w stronę zamku (albo na odwrót - zostawić to jezioro konie po ogarnięciu zamków).

żeby znaleźć się na Marienbrucke z epickim widokiem na Neuschwanstein oczywiście trzeba albo wejść kilometr pod górę (polecam) albo wjechać autobusem (nie polecam) i później czekać w kolejce pół godziny (minimum). ostatecznie najlepiej zwiedzić te tereny chyba w okolicach jesieni i zimy. nie mam nic przeciwko turystyce, ale mam wiele przeciwko zjebanej turystyce, tej pozbawionej szacunku, zdezorganizowanej trzodzie chlewnej. ale to dłuższy temat. w każdym razie bawarskie Alpy MASA.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
535

02-09-2018, 17:49

Pięknie. Szykuję małą laurkę poświęconą Karyntii.
Awatar użytkownika
nicram

02-09-2018, 18:18

Bardzo ładne zdjęcia. A to z zamkiem już w ogóle byłoby cud malina, gdyby tylko wyciąć ten łeb w czapce z lewego dolnego rogu. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

02-09-2018, 19:02

szkurwa faktycznie... na szczęście mam jeszcze jedno:D

Obrazek

o, tak lepiej.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

02-09-2018, 22:12

oszesz, Książ to raczej skromniutki do tego zamku.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Nasum

03-09-2018, 11:48

Weekend spędziłem u naszych południowych sąsiadów. Wczoraj zaliczyłem Wielki Krywań, Chleb, Południowy Grun, Steny i zapewne kilka pomniejszych wzniesień. Wycieczka raczej rekreacyjna, to jednak nie jest Wielki Rozsutec ale widoki i tak były fajne. Pogoda nieco kapryśna, raz słońce by po chwili zaczął lać deszcz. Przy zejściu do schroniska rozpadało się naprawdę konkretnie, burza z piorunami walącymi obok ciebie to niezapomniane przezycie w górach.
Awatar użytkownika
bullet
zaczyna szaleć

03-09-2018, 11:51

Tia, w burzy z gradobiciem schodziłem kiedyś z Przełęczy pod Chłopkiem. Wrażenia niezapomniane.
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE
ImP
postuje jak opętany!

03-09-2018, 16:13

Nasum pisze:Weekend spędziłem u naszych południowych sąsiadów. Wczoraj zaliczyłem Wielki Krywań, Chleb, Południowy Grun, Steny i zapewne kilka pomniejszych wzniesień. Wycieczka raczej rekreacyjna, to jednak nie jest Wielki Rozsutec ale widoki i tak były fajne. Pogoda nieco kapryśna, raz słońce by po chwili zaczął lać deszcz. Przy zejściu do schroniska rozpadało się naprawdę konkretnie, burza z piorunami walącymi obok ciebie to niezapomniane przezycie w górach.
W środę robiłem tę trasę. Wyjście z Vratnej na Wielki Krywań, a potem przez Chleb, Hromove, Steny i powrót do Vratnej. O takie coś:
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49. ... ,19.043142
Jeszcze podskoczyliśmy na symboliczny cmentarz. Trasa jak dla mnie raczej lekka, tylko ludzi to tam sporo się szlaja. Widokowo miazga. Będzie wracane, ale to już pewnie w przyszłym roku.
Nasum

04-09-2018, 16:06

ImP pisze:
Nasum pisze:Weekend spędziłem u naszych południowych sąsiadów. Wczoraj zaliczyłem Wielki Krywań, Chleb, Południowy Grun, Steny i zapewne kilka pomniejszych wzniesień. Wycieczka raczej rekreacyjna, to jednak nie jest Wielki Rozsutec ale widoki i tak były fajne. Pogoda nieco kapryśna, raz słońce by po chwili zaczął lać deszcz. Przy zejściu do schroniska rozpadało się naprawdę konkretnie, burza z piorunami walącymi obok ciebie to niezapomniane przezycie w górach.
W środę robiłem tę trasę. Wyjście z Vratnej na Wielki Krywań, a potem przez Chleb, Hromove, Steny i powrót do Vratnej. O takie coś:
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49. ... ,19.043142
Jeszcze podskoczyliśmy na symboliczny cmentarz. Trasa jak dla mnie raczej lekka, tylko ludzi to tam sporo się szlaja. Widokowo miazga. Będzie wracane, ale to już pewnie w przyszłym roku.

Chyba zaliczyłem tą samą trasę ;-) Całkiem możliwe że start mieliśmy z innej strony, Bo Wielki Krywań zaliczyliśmy na samym końcu, ale tam chyba nie da się iść inaczej niż tą granią. Droga faktycznie, lekka, ale przeoczyłem ten symboliczny cmentarz. Jakieś bliższe informacje o nim?

A widoki, wiadomo.
ImP
postuje jak opętany!

04-09-2018, 18:45

Jest kawałek od parkingu, trzeba minąć kolejkę i przejść przez most. Dużo mniejszy od tego tatrzańskiego, ale i tak warto zajrzeć.

A jakby ktoś był ciekaw ocb z Małą Fatrą:
Obrazek
Obrazek
Nasum

04-09-2018, 21:43

Na drugim zdjęciu w tle Wielki Rozsutec.
ImP
postuje jak opętany!

04-09-2018, 22:08

Nawet na obu. Na drugim też Stoh.
ImP
postuje jak opętany!

06-09-2018, 15:56

ODPOWIEDZ