Jest bardzo dobrze, ale bardziej pierwotna, black metalowa jedynka jednak robi mi bardziej.
The Best of doom/stoner/sludge bands
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Re: The Best of doom/stoner/sludge bands
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- karol
- rozkręca się
- trup
Takie ciekawe coś. Śjakiś taki miks. Doom/Blues/Gothic.... Baardzo intrygujący.
Podejrzewam że twórca słucha takich zespołów jak The Cult, Nick Cave and the Bad Seeds, Danzig....
Druga płyta w ciągu roku.
Wytches Moon - Grimoire II: Abrahadabra
Podejrzewam że twórca słucha takich zespołów jak The Cult, Nick Cave and the Bad Seeds, Danzig....
Druga płyta w ciągu roku.
Wytches Moon - Grimoire II: Abrahadabra
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- karol
- rozkręca się
- Żułek
dam tu bo nie wiem gdzie 

Premiera fenomenalnej książki J.J. Anselmiego już w sierpniu!
„Ciężar przeznaczenia” to subiektywna historia najcięższych brzmień, jakie kiedykolwiek poznać mogła ludzkość. J.J. Anselmi przedstawia najważniejsze osiągnięcia i najlepsze zespoły sludge, doom i postmetalowe w powiązaniu z charakterystycznymi dla nich tradycjami i stylistką.
Autor omówił również formacje proto-doom metalowe, które znacząco wpłynęły na powstanie tych trzech odrębnych nurtów muzycznych - Black Sabbath, Melvins, ale i odrobinę zapomnianych Blue Cheer, Sir Lord Baltimore, Iron Claw czy Zior.
J.J. Anselmi z wielką pasją i oddaniem dla muzyki opisuje znaczenie legendarnych formacji, jak Candlemass, Trouble, Sleep, Eyehategod, Acid King, Goatsnake, Weedeater, Neurosis czy Saint Vitus. Historię muzyki i zespołów umieszcza w szerszym kontekście kulturowym oraz społecznym, odnosząc się do wielu znaczących zdarzeń historycznych. Dla kształtowania się ciężkich, powolnych riffów nie bez znaczenia pozostawały kwestie socjologiczne, jak alienacja ludzi zamieszkujących zamknięte osiedla w Dolinie Krzemowej czy brutalność otoczenia, morderstwa dokonywane pod wpływem narkotyków.
Autor ukazuje własne poszukiwania oraz doświadczenia życiowe, przez które wyraźnie odczuł „ciężar przeznaczenia”.
Jak śpiewał zespół Kyuss: „Spójrz mi w twarz, spójrz mi prosto w oczy, ogień piekielny moje żyły toczy!”. Ogień ten napędza wszystkich, którzy odczuwają „ciężar przeznaczenia”.
Polskie wydanie książki zostało uzupełnione o dodatkowy rozdział autorstwa Łukasza Radeckiego, omawiający rodzimą scenę ciężkiego brzmienia.
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- trup
- martyrdoom
- postuje jak opętany!
Studyjnie to oni grają fajnie i spoko, ale polecam sprawdzić na żywo - jest to walec i potęga.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Grali na Summer Dying Loud ze trzy lata temu i brzmieli idealnie. Bdb koncert, choć muza raczej mało odkrywcza - idealna, rasowa kopia tradycyjnego doom metalu. Albo i nie, bo co ja wiem o doom metalu. Niemniej brzmiało jak coś co słyszałem wiele razy.martyrdoom pisze: ↑23-10-2024, 21:40Studyjnie to oni grają fajnie i spoko, ale polecam sprawdzić na żywo - jest to walec i potęga.
- martyrdoom
- postuje jak opętany!
TET - nazwa od dawna mi się gdzieś tam obijała, więc w końcu sprawdziłem ten tegoroczny album. Pierwszy odsłuch jakoś tam przeleciał przez głowę i miałem wrażenie, że nic z tego nie pamiętam. Po 2-3 dniach zacząłem słyszeć w myślach jakąś melodię i w końcu zrozumiałem, że to Tet zagnieździł się w mojej podświadomości. Od jakichś 3 tygodni słucham tego bardzo regularnie i polecam dać temu szansę. Panowie prezentują bardzo przyjemny miks lekkiej psychodeli i stonerowego riffowania (rejony Colour Haze), a całość okraszona jest polskimi wokalami kojarzącymi się z jakimiś Czerwonymi Gitarami. Jest to muzyka bardzo nastrojowa i liryczna, oparta na niebanalnych melodiach. Powtórzę się: polecam sprawdzić.
- Oki
- weteran forumowych bitew
sprawdziłem, rzeczywiście interesujące i dam im jeszcze szansę bo są jacyś
- Mass-Turbo
- postuje jak opętany!
Mnie bardzo pasuje. Brzmi miejscami jak ELDER.martyrdoom pisze: ↑24-10-2024, 21:31TET - nazwa od dawna mi się gdzieś tam obijała, więc w końcu sprawdziłem ten tegoroczny album. Pierwszy odsłuch jakoś tam przeleciał przez głowę i miałem wrażenie, że nic z tego nie pamiętam. Po 2-3 dniach zacząłem słyszeć w myślach jakąś melodię i w końcu zrozumiałem, że to Tet zagnieździł się w mojej podświadomości. Od jakichś 3 tygodni słucham tego bardzo regularnie i polecam dać temu szansę. Panowie prezentują bardzo przyjemny miks lekkiej psychodeli i stonerowego riffowania (rejony Colour Haze), a całość okraszona jest polskimi wokalami kojarzącymi się z jakimiś Czerwonymi Gitarami. Jest to muzyka bardzo nastrojowa i liryczna, oparta na niebanalnych melodiach. Powtórzę się: polecam sprawdzić.
- 987654321k
- postuje jak opętany!
- Oki
w tym mijającym roku nic mnie z doom/stonera nie trafiło 

-
Ufomammut, Bongripper i High on fire nagrali całkiem konkretne płyty. Bez obsrania ale pewien poziom zachowany. Thou "umbilical" chociaż tu stonera nie ma, za to jest sludge w ilościach zadowalających.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
I laugh as I cast the first stones at Christ
-
Najlepszy album tego roku, mieszczący się w tym temacie, nagrał Toadliquor i nikt mu nawet nie podskoczył. Można powiedzieć, że poza ww. podium jest puste.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- 987654321k
- postuje jak opętany!
OPHIS
Całkiem niezły death doom owy walec. Bez stonerowego miauczenia i sludge owych piardów.
- trup
Jazz Of The Witches....
Moss Mandala - Incarnate (FULL EP)
Moss Mandala - Incarnate (FULL EP)
Debut EP by polish heavy psychedelic rock trio Moss Mandala. Enjoy!
Tracklist:
0:00 Creation
5:32 Collapse
11:47 Dance Of The Witches
14:31 Jazz Of The Witches
19:35 Sandstorm
24:04 Surfing Dead
Siergiej Kanarski - guitar, percussion
Konstanty Kociński - bass guitar
Bartosz Myzler - drums, percussion
Recording: Studio 80-180
Mix & mastering: Szymon Swoboda (Vintage Records)
Artwork: Siergiej Kanarski
-
987654321k pisze: ↑02-03-2025, 07:16
OPHIS
Całkiem niezły death doom owy walec. Bez stonerowego miauczenia i sludge owych piardów.

- Ascetic