DREAM THEATER "Images and Words"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: DREAM THEATER "Images and Words"

11-11-2010, 13:46

Gothmog666 pisze:
Arisowicz pisze:^this

co z tego, że nakurwia po gryfie jak pojebany, skoro nie potrafi stworzyć dobrego riffu?
Tutaj się wtrącę. Wydaje mi się, że w Chickenfoot w którym gra Satriani jest masa dobrych riffów.

Satriani ma pare dobrych riffow, np.

kiedys umialem zagrac caly ten numer, teraz dupa jestem :oops:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-11-2010, 14:14

Alsvartr pisze:
Deathless King pisze:

BARDZO lubie ten numer. Nawet wokale az tak nie raza, choc mam uczulenie na LaBrie'go.
Oczywista rzecz. Chociaż moim zdaniem na "Systematic Chaos" są lepsze utwory. A LaBrie to najsłabszy element całego zespołu IMO.
Co Wy macie z tym "Systematic Chaos"? Strasznie wtórna płyta, zbieranina ogranych pomysłów z dotychczasowej twórczości Dream Theater.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

11-11-2010, 14:37

A ja w sumie lubię Dream Theater, ale nie ma co ukrywać, że ostatnie 3 płyty to bardzo średnie twory ze wskazaniem na Systematic Chaos jako najsłabszy z nich. Wokalnie La Brie trochę się poprawił z czasem, chociaż ciągle jest najsłabszym ogniwem w tej kapeli. Jak dla mnie najlepsze płyty to Scenes i Six Degrees no i instrumentalnie Images (wokalnie słabo).
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-11-2010, 14:48

Herne the Hunter pisze:A ja w sumie lubię Dream Theater, ale nie ma co ukrywać, że ostatnie 3 płyty to bardzo średnie twory ze wskazaniem na Systematic Chaos jako najsłabszy z nich. Wokalnie La Brie trochę się poprawił z czasem, chociaż ciągle jest najsłabszym ogniwem w tej kapeli. Jak dla mnie najlepsze płyty to Scenes i Six Degrees no i instrumentalnie Images (wokalnie słabo).
Ja tam najbardziej lubię albumy od "Images..." do "Scenes..." włącznie. Kolejne dwa uważam za dobre, a po "Train..." to już mnie nie obchodzi i olewam ciepłym moczem. Zupełnie też nie rozumiem narzekania na wokal LaBrie przy jednoczesnym chwaleniu oblicza muzycznego zespołu. Jak już ktoś bierze na ruszt taką stylistykę, to z całym dobrodziejstwem inwentarza. Dla mnie oni zawsze zahaczali o taki rock progresywny zmieszany z pudel metalową pościelówą rodem z lat 80-tych. Jeśli się tak na to spojrzy, to wokal LaBrie nie dziwi ani trochę. Właściwie to od czasów "Six Degrees..." trochę mi brakuje tego piania.

Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re:

11-11-2010, 14:54

longinus696 pisze: Co Wy macie z tym "Systematic Chaos"? Strasznie wtórna płyta, zbieranina ogranych pomysłów z dotychczasowej twórczości Dream Theater.
Inne płyty DT do mnie nie trafiają. Próbowałem sie przebić przez "Octavarium", "Images and Words" i "Train of Thought" ale jedyne co mi pasuje to własnie "Systematic Chaos". Najnormalniej w świecie podobaja mi sie melodie i kompozycje, nie analizuje tej płyty. Poprostu fajna muzyka.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

11-11-2010, 14:55

rzeklbym, że LA BRIE ma taki "amerykąński" wokal. Kto zna KANSAS z ktorego pełnymi garściami czerpie DT ten wie o co chodzi. Ja także nie rozumiem narzekania na wokal wyżej wymienionego, który idealnie pasuje do tego typu stylistyki.
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

11-11-2010, 15:07

Alsvartr pisze:
longinus696 pisze: Co Wy macie z tym "Systematic Chaos"? Strasznie wtórna płyta, zbieranina ogranych pomysłów z dotychczasowej twórczości Dream Theater.
Inne płyty DT do mnie nie trafiają. Próbowałem sie przebić przez "Octavarium", "Images and Words" i "Train of Thought" ale jedyne co mi pasuje to własnie "Systematic Chaos". Najnormalniej w świecie podobaja mi sie melodie i kompozycje, nie analizuje tej płyty. Poprostu fajna muzyka.
Nie wiem czym to jest spowodowane. Może po prostu zacząłeś od "Systematic Chaos" i zakorzeniła Ci się w głowie, jako wyznacznik stylu tego zespołu. Ja zaczynałem od "Images and Worlds" i dla mnie to niemal emblematyczna płyta, chociaż w tamtym okresie DT nagrywali zawsze coś trochę innego.
Edinazzu pisze:rzeklbym, że LA BRIE ma taki "amerykąński" wokal. Kto zna KANSAS z ktorego pełnymi garściami czerpie DT ten wie o co chodzi. Ja także nie rozumiem narzekania na wokal wyżej wymienionego, który idealnie pasuje do tego typu stylistyki.

A no właśnie. A z RUSH też trochę ciągnęli wcześniej, bo teraz to już mniej.

Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

11-11-2010, 15:44

To ich najlepszy numer. Swietna melodia, swietny tekst, zero popisowek.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

12-11-2010, 11:22

Szczerze to mi ten zespol obrzydzili kumple namietnie go sluchajac i wychwalajac pod niebiosa co to to nie jest, w sumie ok granie moze kiedsy przeslucham jesli przeobie wiekszosc klasykow progresywnego grania .
Awatar użytkownika
panthyme
w mackach Zła

12-11-2010, 11:36

Wieki nie słuchałem tej płyty. Kiedyś ją uwielbiałem, ale ostatnio nie potrafię słuchać La Pana Sera.
011011000110010101110000011100100110100101100011011011110110010001100101

http://www.myspace.com/bloodfeastpl
http://www.facebook.com/bloodfeastpl
Awatar użytkownika
Herne the Hunter
postuje jak opętany!

12-11-2010, 12:38

longinus696 pisze:
Herne the Hunter pisze:A ja w sumie lubię Dream Theater, ale nie ma co ukrywać, że ostatnie 3 płyty to bardzo średnie twory ze wskazaniem na Systematic Chaos jako najsłabszy z nich. Wokalnie La Brie trochę się poprawił z czasem, chociaż ciągle jest najsłabszym ogniwem w tej kapeli. Jak dla mnie najlepsze płyty to Scenes i Six Degrees no i instrumentalnie Images (wokalnie słabo).
Ja tam najbardziej lubię albumy od "Images..." do "Scenes..." włącznie. Kolejne dwa uważam za dobre, a po "Train..." to już mnie nie obchodzi i olewam ciepłym moczem. Zupełnie też nie rozumiem narzekania na wokal LaBrie przy jednoczesnym chwaleniu oblicza muzycznego zespołu. Jak już ktoś bierze na ruszt taką stylistykę, to z całym dobrodziejstwem inwentarza. Dla mnie oni zawsze zahaczali o taki rock progresywny zmieszany z pudel metalową pościelówą rodem z lat 80-tych. Jeśli się tak na to spojrzy, to wokal LaBrie nie dziwi ani trochę. Właściwie to od czasów "Six Degrees..." trochę mi brakuje tego piania.
W sumie to nie takie trudne, po prostu doceniam warstwę melodyczną utworów i budowę kompozycji Dream Theater, właśnie na albumach, które wymieniłem (choć nie mam tak wielu zarzutów do Falling i Awake), bo to warstwa instrumentalna przyćmiewa całkowicie to co robi wokalista. Wokal no cóż, jest jaki jest, dajmy na to w miarę akceptowalny, bo jakoś tam pasuje do tej muzyki, ale myślę, że mógłby być znacznie lepszy. Przecież w formule utworów Dream Theater czy w ogóle podobnych kapel nie jest wpisane, że to musi być wokal taki jak ma LaBrie, czyli ździebko piejący. Jak mówię, dla mnie z czasem jego styl się trochę poprawił, ale to w dalszym ciągu nie kosmos i ekstaza.
Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

12-11-2010, 13:01

"Awake" słucha mi się zajebiście.
Six o clock.
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

12-11-2010, 15:10

Gdzież tam takiemu marnemu Petrucciemu do prawdziwych tytanów gitary, jak np Jeff Hanneman, Gelal Necrosodomy, Rob Vigna, gościa z Rush, czy duetów Tipton/Downing albo Durkin/Meyer. Co do Dream Theater - znam, nie słucham.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

12-11-2010, 15:38

martyrdoom pisze:Gdzież tam takiemu marnemu Petrucciemu do prawdziwych tytanów gitary, jak np Jeff Hanneman, Gelal Necrosodomy, Rob Vigna, gościa z Rush, czy duetów Tipton/Downing albo Durkin/Meyer. Co do Dream Theater - znam, nie słucham.
No niestety, technicznie (podkreślam TECHNICZNIE) zjada każdego z wymienionych.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

12-11-2010, 16:57

Alsvartr pisze:
martyrdoom pisze:Gdzież tam takiemu marnemu Petrucciemu do prawdziwych tytanów gitary, jak np Jeff Hanneman, Gelal Necrosodomy, Rob Vigna, gościa z Rush, czy duetów Tipton/Downing albo Durkin/Meyer. Co do Dream Theater - znam, nie słucham.
No niestety, technicznie (podkreślam TECHNICZNIE) zjada każdego z wymienionych.
Bez dwoch zdan...
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Maria Konopnicka

12-11-2010, 23:16

Images and Words zaliczyłbym do grona najlepszych płyt jakie w życiu słyszałem - mam do niej cholerny sentyment i choćby przez to nie jestem dziś w stanie na chłodno ocenić tego krążka. Z otwartą gębą przeczytałem jakoby Dream Theater był wrzucany do jednego worka z Voivod, Coroner czy Atheist - dla mnie to zupełnie różne muzyczne światy. Pierwszy raz spotkałem się z zestawieniem tych nazw obok siebie :)
Poznałem tę płytę jakoś w pierwszej połowie lat 90-tych, słuchając Z rock 50 w Radiu Wawa, gdy czołowe miejsca przez wiele tygodni okupowały "Pull Me Under" i "Under a Glass Moon". Cholernie urzekło mnie brzmienie tego krążka, ta niesamowita kosmiczna atmosfera, te niepowtarzalne gitary i fenomenalne wręcz wokale. A w owym czasie słuchałem dużo cięższej muzyki i w zasadzie takich śpiewanych wokalistów nie bardzo tolerowałem. LaBrie rozłożył mnie jednak na łopatki. Nic dziwnego, że Images and Words stał się jednym z pierwszych tytułów, które zakupiłem na CD - do dziś jest to płyta DT, do której wracam najczęściej i którą chyba wciąż cenię najbardziej.
Arisowicz
w mackach Zła

13-11-2010, 00:05

we wszelakich internetowych bazach danych wszystkie są tagowane jako "progressvie metal". stąd to zestawienie.

i jebać sentymenty, ta płyta to wiocha maksymalna.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

13-11-2010, 01:07

Srim Srijater, i tyle w temacie ;).
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

02-09-2011, 17:33

Nowa płyta wyszła. Słuchał ktoś?

http://www.metal-archives.com/albums/Dr ... nts/309671

Zaczyna się fatalnie - od 2 słodkich gniotów. Potem jest trochę lepiej, bo LaBrie mniej śpiewa, ale i tak nie dojechałem do końca.
Nie zrozumiem już tego zespołu...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

02-09-2011, 17:36

Obrazek

Po okładce widać, że chujnia ;D.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ